aA
Šnicelis – vienas tų žiemiškų patiekalų, kuriais norisi mėgautis atvėsus orui. Dabar geriausias metas jį pasigaminti ir bent mintimis bei skoniais atsidurti nedideliame kalnų kaimelyje. Ne veltui šį patiekalą ypatingai pamėgę vokiečiai, austrai, šveicarai, netgi šiaurės Italijos gyventojai. Be to, šnicelį paruošti nesudėtinga, o tinkamai pagamintas jis tiesiog tirpsta burnoje, rašoma pranešime spaudai.
Šnicelis
Šnicelis
© Organizatorių nuotr.

Skirtingos šalys, skirtingi receptai


Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad šnicelis mėgstamas daugelyje Vakarų bei Vidurio Europos šalių, o ypač Vokietijoje ir Austrijoje. Be to, šis patiekalas populiarus ir Italijoje, šiaurinės dalies sostine tituluojamame Milane. Ne veltui Italijoje toks kepsnys vadinamas „Milano šniceliu“ arba „Milano kepsniu“.

„Šnicelis ruošiamas visai nesudėtingai, o jam paruošti tinka įvairios rūšies mėsa. Pavyzdžiui, austriškas ir itališkas šnicelis dažniausiai yra gaminamas iš veršienos. Vokiečiai dažniausiai jį kepą iš kiaulienos. Visgi, kvapniam šniceliui pasigaminti tinka ir daugiau mėsos rūšių, pavyzdžiui, jeigu mėgstate, šį patiekalą pasigaminti galite ir naudodami vištienos ar kalakutienos krūtinėlę – būtent šią mėsos rūšį šniceliui paruošti renkasi Izraelio gyventojai“, – teigia G. Bačkovas.

Pasak eksperto, skirtingose šalyse skiriasi ne tik pasirenkamos mėsos rūšis, bet ir patiekimo būdai. Pavyzdžiui, Vokietijoje šnicelis dažniausiai patiekiamas su šviežių daržovių salotomis, keptomis ar virtomis bulvėmis, o kartais – netgi tradicinėmis bulvių salotomis. Šioje šalyje kartais šnicelis dar gardinamas grybų arba pomidorų, paprikų ir svogūnų padažu.

Šnicelis
Šnicelis
© Shutterstock

Austrijoje prie šnicelio dažniausiai patiekiamos smulkiai supjaustytos gūžinės salotos, apšlakstytos acto pagrindu pagamintu padažu ir įvairiausiais būdais ruoštomis bulvėmis. Italijoje šnicelis dažniausiai valgomas su žalumynų, pavyzdžiui, gražgarsčių salotomis, kartais tokios salotos pagardinamos pomidorais, o išskirtinesniais atvejais ir mocarela. Žinoma, nė vienoje šalyje šnicelio lėkštė neapsieina be gabalėlio citrinos ir kelių šakelių petražolių.

Naudingi eksperto patarimai

Visgi, kaip teigia G. Bačkovas, tam, kad paruoštumėte burnoje tirpstantį šnicelį – kelis jo gaminimo triukus žinoti visada pravartu.

Pasirinkite tinkamą mėsos dalį. Šniceliams, kaip ir kepsniams, dažniausiai pasirenkamos tos mėsos dalys, kurios yra be kaulo. Todėl šniceliai dažniausiai kepami iš vištienos ar kalakutienos krūtinėlės. Kalbant apie kiaulieną ar veršieną, šniceliams, pasak eksperto, geriausia yra rinktis išpjovą.

Nepamirškite išmušti mėsos. Pirmas dalykas, kurį reikia padaryti norint namuose pasigaminti burnoje tirpstantį šnicelį – specialiu plaktuku išmušti mėsą. Geriausia prieš mušant mėsą ją įdėti tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų. Kaip teigia ekspertas, tobulo šnicelio storis turėtų siekti vos pusę centimetro: šnicelis kepamas kelias minutes, todėl storas mėsos gabalas viduje gali likti žalias.

Apvoliokite ir miltuose, ir džiūvėsėliuose. Pasak G. Bačkovo, išmušę mėsą lengvai ją pabarstykite druska ir pipirais. Galiausiai pasiruoškite tris dubenėlius. Į vieną pilkite miltus su žiupsneliu druskos, į kitą – džiūvėsėlius, o trečią – lengvai išplaktą kiaušinį. Pirmiausiai šnicelį iš visų pusių apvoliokite miltuose, tuomet merkite į kiaušinio plakinį ir galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose. Kaip teigia ekspertas, džiūvėsėliai prie mėsos turi prilipti lengvai, o prieš kepant galite šiek tiek papurtyti mėsą, kad nubyrėtų džiūvėsėlių perteklius.

Kepimas. Paruošto šnicelio ilgai gulėti ant virtuvės stalo nepalikite, geriausia – tik jį apvoliojus dėti į įkaitintą keptuvę. Kaip sako ekspertas, greitai iškeptas šnicelis bus pats traškiausias. Pasak jo, tam, kad patiekalas gražiai apskrustų – ypatingai daug aliejaus nereikia. Visgi, per sausai kepti šnicelio irgi nepatartina. Aliejus turėtų vos apsemti kepantį šnicelį.

Stebėkite aliejaus temperatūrą. Norint, kad šnicelis nesudegtų, o gražiai apskrustų, dėmesį atkreipti reikėtų ir į aliejaus temperatūrą. G. Bačkovo teigimu, geriausia aliejų įkaitinti maždaug iki 165 laipsnių. Šniceliui iškepti pakanka vos 3–4 minučių. Kepsniui iškepus nepamirškite jo padėti ant popierinių rankšluosčių – taip nuvarvės aliejaus perteklius.

G. Bačkovas dalijasi ir nepaprasto skonio šnicelio receptu, kurį lengvai pasigaminsite ir namuose.

Tradicinis šnicelis su kiauliena

Jums reikės: 4 porcijos dydžio kiaulienos išpjovos arba nugarinės gabalėlių, druskos ir pipirų, 4 šaukštų sviesto, saulėgrąžų aliejaus kepimui, nedidelio indelio miltų, nedidelio indelio džiūvėsėlių, 2 lengvai išplaktų kiaušinių, citrinos griežinėlių ir šviežių petražolių patiekimui.

Pagaminimas: kiaulienos kepsnius sudėkite tarp maistinės plėvelės lakštų ir padaužykite specialiu plaktuku. Paruoštus kepsnius lengvai pasūdykite ir papirinkite. Vidutinio dydžio keptuvę įkaitinkite ant aukštos ugnies ir ištirpinkite kelis šaukštus sviesto, įpilkite aliejaus. Kiaulieną išvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Išvoliotus kepsnius dėkite į įkaitintą keptuvę ir iš kiekvienos pusės pakepkite 1–2 minutes, tol, kol jie įgaus auksinį atspalvį. Galiausiai paruoštus kepsnius sudėkite ant popierinių rankšluosčių ir leiskite susigerti aliejaus pertekliui. Šnicelį patiekite su citrinų gabalėliais ir šviežiomis petražolėmis. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(52 žmonės įvertino)
4.0385

Desertų fiestai – 9 receptai: kuriuos pagaminsite greitai, o malunumas pranoks visus lūkesčius

Kaip gera paskelbti desertų dieną ir nors kartą kiek širdis geidžia ragauti įvairiausius...

10 receptų ieškantiems sveikesnio ir vitaminais gausesnio maisto

Pavasarį, kai organizmas jau būna išeikvojęs sukauptus rezervus, ne viskam jėgų užtenka. O...

Tokio gardaus varškės pyrago dar neragavote: vienas ingredientas suteiks ypatingo skonio

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 80 tūkst....

Delfi PliusRusnė Valatkaitė

Stebuklingas maistas, kuriame baltymų daugiau nei mėsoje: pats laikas išbandyti šį produktą (2)

Ar jums taip pat šiurpsta oda, kai keliautojai savo laidose arba aktoriai filmuose valgo įvairius...

Naujiena Marijampolėje: jau galite paragauti pirmųjų svirplių skonio ledų

Juodos duonos trupinių, našlaičių žiedlapių, sūdytų saulėgrąžų, agurkų ir mėtų, su...

Top naujienos

Delfi PliusTomas Janonis

Pajūrio draustinyje prabangų namą pasistačiusiems verslininkams – teismo kirtis: viskas krypsta vilos griovimo link (4)

Viename gražiausių pajūrio draustinių ištaigingą namą pasistatę verslininkai sulaukė jau...

Delfi PliusEdgaras Savickas

Viena turtingiausių Lietuvos šeimų bando atsikratyti sąsajų su Rusija ir Baltarusija: vedamos derybos

Šiuo metu yra vedamos derybos su keliais potencialiais įmonių Baltarusijoje ir Kaliningrade...

Verslas PliusJorge Valero

Karas Ukrainoje paveikė visas ekonomikos sritis – ES ruošiasi audrai

Naujų energijos kainų šuolių, sparčiai kylančių maisto kainų ir su tuo susijusių socialinių...

Delfi PliusIeva Jazavitienė

Vasaros atostogoms išleidžiame daugiau nei Kalėdoms: kaip susiplanuoti biudžetą jau dabar

Kada išleidžiame daugiau – vasarą ar prieš Kalėdas? Internete nuomonės išsiskiria – vieni...

Karas Ukrainoje. Zelenskis nuteikia ukrainiečius ilgam karui

Rytiniame Donecko regione Rusijos pajėgos nužudė mažiausiai 10 ukrainiečių civilių, tarp jų...

Eksperimentas nustebino: važiuojant lėčiau pavyko sutaupyti, tačiau tokia strategija suveiks ne su visais automobiliais (1)

Prasidėjus degalų kainų raliui vairuotojai dažniau atkreipia dėmesį į patarimus, kaip važiuoti...

Prasčiausiose Dončičiaus atkrintamųjų rungtynėse – „Mavericks“ sutriuškinimas ir randas slovėnui

„Golden State Warriors“ NBA Vakarų konferencijos finalą atidarė abejonių nekeliančia...

Tyliai tūnanti liga gali baigtis kepenų ciroze ar vėžiu: net nejausdami simptomų žmonės gali užkrėsti kitus

Hepatitas – virusinė užkrečiamoji (infekcinė) kepenų liga, galinti tyliai ir ramiai slėptis...

Ala Pugačiova atsakė, kada ketina sugrįžti į Rusiją: paaiškino, kodėl

Ala Pugačiova patikino, kad į Rusiją sugrįš, ir tai planuoja padaryti jau šį rudenį –...

Tujų genėjimas pagal taisykles: kaip nepadaryti septynių paplitusių klaidų

Kraštovaizdžio dizaineriai dažnai siūlo sodinti tujas, nes jos yra lengvai auginamos, be to, gana...