Alfas Ivanauskas kalbino maisto rizikos vertinimo specialistę Indrę Stoškuvienę.

Į kokius gaminius ar patiekalus reikėtų atkreipti dėmesį prekybos vietose, kuriuose gali būti transriebalų?

Transriebalai suteikia saldainiams ir sausainiams formą, beto prasitęsia ir jų galiojimo laikas. Parduotuvėje visada reikia žiūrėti į produktų etiketes ir skaityti, kas jose parašyta. Jei žiūrime į sveikatai palankų maistą, geriausia rinktis ne perdirbtą maistą: vaisius, daržoves, gryną mėsą. O jei žiūrėtume į transriebalus, jų daugiausiai yra bandelėse, saldainiuose, pyragaičiuose. Jų rasti galime ir gruzdintuose patiekaluose, pvz.: „bulvytėse fri“, daug jų yra ir spragintuose kukurūzuose, kuriuos reikia paruošti mikrobangėje.

Maistas turintis transriebalų

Kaip transriebalai žymimi etiketėse?

Specialaus transriebalų žymėjimo etiketėse mes nepamatysime. Mes matome maistingumo deklaracijoje privalomą riebalų ir sočiųjų riebalų kiekį. Nėra privalomo nurodymo rodyti transriebalų kiekį. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį? Skaityti ar tai iš dalies hidrinti riebalai ar visiškai hidrinti riebalai. Etiketėse yra privalu nurodyti sudedamųjų dalių sąraše, kokie riebalai arba augaliniai aliejai buvo naudoti. Turėtume atskirti taip: jei yra paminėti iš dalies hidrinti riebalai ar aliejai yra tikimybė, kad ten yra transriebalų. Visiškai hidrinti riebalai turi tik sočiąsias riebalų rūgštis, kurių yra tiek ir svieste, tiek ir piene, ir kitame gyvūninės kilmės maiste. O iš dalies hidrinti riebalai be sočiųjų riebalų rūgščių dar turi trans jungtį, kur yra pavojingos riebalų rūgštys.

Maistas turintis transriebalų

Kiek reikia suvalgyti transriebalų, kad pakenktume savo organizmui? O galbūt yra kitų dalykų, kuriuos valgyti yra blogiau ir tie trys sausainiai per savaitę nepakenks?

Pasaulio sveikatos organizacijos bei kitų mokslinių institucijų yra įrodyta, kad transriebalų vartojimas turi lėtinį poveikį organizmui. Per ilgą laiką jie gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, nutukimą, padidinti miokardo infarkto riziką, padidinti antro tipo diabeto riziką. Kadangi transriebalai patekę į organizmą mažina kraujagyslių sienelių pralaidumą. Insulinas negali išnešioti cukraus iš kraujo į lasteles. Yra įrodyta, kad sumažinus transriebalų vartojimą iki 2 % energinės vertės, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėja 25 %.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)