aA
Dauguma lietuvių mėgsta gaminti maistą namuose. Sveikas, šiltas ir naminis maistas suteikia jaukumo jausmą. Karantino metu padaugėjo gaminančių maistą ir nors daugelis pradėjo gaminti vien dėl to, nes dirba nuotoliniu būdu, kai kurie atrado savo naują pomėgį. Kaune gyvenanti Asta Stanislauskienė džiaugiasi, kad karantino metu turi daugiau laiko sau ir savo šeimai, ir, žinoma, virtuvės eksperimentams. Dviejų vaikų mama teigia, kad vienuoliktokas sūnus ir aštuntokė dukra yra patys ištikimiausi jos patiekalų degustatoriai ir reikliausi kritikai.
Asta Stanislauskienė
Asta Stanislauskienė
© Asmeninio albumo nuotr.

„Kartais pagaunu save mąstant – kokiu laikmečiu mes gyvename, kas geriausiai jį apibūdintų? Kaip bebūtų gaila, bet tai – skubėjimo, neturėjimo laiko gyventi, džiaugtis kasdienybe, mėgautis smulkmenomis, laikmetis. Darome daug užduočių vienu metu ir tuo džiaugiamės, gal net didžiuojamės. Bet svarbiausi dalykai gyvenime – laikas sau, savo šeimai, mylimai knygai, arbatos popietei su drauge ar pasivaikščiojimui su šunimi – dėl nuolatinio užimtumo lieka užmarštyje.

Astos Stanislauskienės patiekalai
Astos Stanislauskienės patiekalai
© Asmeninio albumo nuotr.

Mūsų akyse baigia išnykti savaitgalis – ir kaip sąvoka, ir kaip reiškinys. Savaitės pabaiga tampa geriausiu laiku vienus darbus pakeisti kitais arba vienas įtampas kitomis. Aš visada noriu pristabdyti laiką, savaitgalį pradėdama ilgais, lėtais, nerūpestingais pusryčiais, maisto ragavimu, filmų peržiūromis, mielais pašnekesiais. Tokiomis akimirkomis gimsta laiko sau kultūra. Visą tai įamžinu sustabdytomis, estetiškomis nuotraukų akimirkomis, kurios nugula mano asmeninėse socialinių tinklų paskyrose“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, neverta gaišti laiko ir kartoti tuos pačius, visiems gerai žinomus receptus, kai gali pabandyti sukurti ką nors unikalaus.

Astos Stanislauskienės patiekalai
Astos Stanislauskienės patiekalai
© Asmeninio albumo nuotr.

„Mano meditacija – ieškoti naujų receptų, įdomesnių gaminimo technikų, paprastiems receptams pritaikyti neįprastą pateikimą. Kaip paprastą bulvę paversti debesėlio minkštumo gnocchi, lietinius blynus kaskart lankstyti vis nauju būdu, varškėčius kepti kubo formos, o ne apvalius. Kuo sunkiau, tuo man įdomiau. Nemėgstu nuobodžių sprendimų.“

Asta pasakoja, kad jos ir maisto santykis susiformavo pačiu banaliausiu būdu – vaikystėje.

„Iš vaikystės prisimenu jaukius namus, kurie dažnai kvepėdavo ką tik mamos iškeptomis mielinėmis bandelėmis su varške, o mes su sese, užuosdamos nuostabų kvapą, staigiai lėkdavome į virtuvę. Iki dabar pamenu jų aromatą ir skonį.“

Astos Stanislauskienės patiekalai
Astos Stanislauskienės patiekalai
© Asmeninio albumo nuotr.

Paklausta apie tai, iš kur semiasi idėjų patiekalams, Asta nusišypso: „Man labai patinka maisto burtininkai Gordonas Ramzis ir Džeimis Oliveris, bet aš esu Asta. Dažnai sulaukiu klausimų, iš kur turiu tiek fantazijos, iš kur kyla tiek idėjų receptams. O man tuo metu kirba mintys, kaip spėti viską išbandyti, pagaminti, paragauti. Visi nauji receptai laukia savo eilės mano užrašų knygelėje.

Astos Stanislauskienės patiekalai
Astos Stanislauskienės patiekalai
© Asmeninio albumo nuotr.

Mėgstu kelti sau gastronominius iššūkius. Gaminimas iš šaldytuve esančių maisto likučių – vienas iš jų. Karantino metu savo šeimoje įvedėme naują taisyklę – maisto apsipirkimas vyksta tik vieną kartą į savaitę. Iki kito apsipirkimo visada lieka maisto likučių, kurių šiukštu negalima išmesti (pagal šią taisyklę jau gyvename porą metų – jokio maisto į šiūkšliadėžę), o juos lengvai galima paversti puriais blyneliais, kvapniomis bandelėmis su cinamonu, gaivinančiu, sočiu kokteliu ar salotomis.

Mes nevalgome prabangių produktų. Krevetės, ikrai ar Urugvajaus jautiena ant mūsų stalo būna nebent per šventes. Juk karantinas. Norisi naminio, šilto, paprasto maisto. Tai sukelia man dar didesnį norą sukurti patiekalą iš kuo paprastesnių, visiems prieinamų produktų. Be to, labai smagu šeimos narių veiduose matyti šypsenas iš pasitenkinimo gardžiu maistu“, – pasakoja maisto mylėtoja.

Astos Stanislauskienės patiekalai
Astos Stanislauskienės patiekalai
© Asmeninio albumo nuotr.

Asta, kalbėdama apie meilę maistui, taip pat nedrąsiai užsimena apie savo ilgametę svajonę.

„Karantino metu uždaryti visi restoranai, kuriuose mes lankydavomės, privertė atsidaryti restoraną namie. Laisvas laikas karantino metu suteikė galimybę dar labiau kelti jo kartelę, nes šio restorano klientai labai reiklūs, negaili kritikos ar pagyrų ir skatina tobulėti.

Kartais nedrąsiai pasvajoju apie savo pusryčių restoranėlį, kuriame šeimos galėtų mėgautis lėtais savaitgalio pusryčiais ar viena kitos išsiilgusios draugės po darbų susitiktų paplepėti puodeliui arbatos su gardžiais pyragaičiais.“

Astos Stanislauskienės patiekalai
Astos Stanislauskienės patiekalai
© Asmeninio albumo nuotr.

Dviejų vaikų mama teigia, kad savaitgalio pusryčiai neturėtų būti keli padriki patiekalai, gaminti be meilės. „Tai turėtų būti išgryninti, suderinti tarpusavyje, atsižvelgiant į dviejų paauglių valgytojų skonius, patiekalai. Jie turi derėti ir skoniais, ir vaizdu lėkštėje bei nuotraukoje. Tai išieškoti, sukurti deriniai, kuriais galite džiuginti savo šeimą savaitgalio rytais, kuomet nereikia niekur skubėti. Šiais patiekalais norisi dalintis.“

Asta linki, kad kuo daugiau žmonių atrastų šį pomėgį ir meilę maisto gamybai. „Norėčiau, kad tai paskatintų ir įkvėptų kitus žmones atrasti naujus skonius, puošti savo gyvenimą gražiu, skaniu ir sveiku maistu, daryti sau ir savo šeimai šventę kasdien namuose.“

Maisto mylėtoja dalijasi savo gardžiausių patiekalų receptais, kuriuos galite pamatyti žemiau esančiame nuotraukų albume.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(25 žmonės įvertino)
4.4000

Grilinimo tendencijos Lietuvoje: sezonai išnyko, kepami net ir šakočiai + gardaus mėsainio su jautiena receptas!

Daugelis pavasario, tikriausiai, neįsivaizduoja be lauke kepamos mėsos kvapo. Ir nors Lietuvoje...

Papasakojo, kaip lengvai pasigaminti sveikas ir gaivias salotas per 5 minutes: be šio prieskonio neapsieisite (7)

Pavasarį daugelis susimąsto apie savo figūrą ir stengiasi keisti savo mitybos įpročius,...

Kai norisi riebiau: šalto rūkymo skumbrės tartaras pagal Agnę Grigaliūnienę (26)

Net ir stengiantis maitintis sveikatai palankiais patiekalais, būna dienų, kai norisi nusižengti...

Maisto mylėtoja Asta: svajoju apie savo pusryčių restoranėlį pasidalijo 5 skaniausių patiekalų receptais! (38)

Dauguma lietuvių mėgsta gaminti maistą namuose. Sveikas, šiltas ir naminis maistas suteikia...

Netoleruojate gliuteno ir pieno produktų? Štai jums 3 alternatyvūs receptai (3)

Gliuteno ir pieno produktų netoleravimas dažnam žmogui gali tapti priežastimi, nulėmusia prastą...

Top naujienos

Arabų klanams Berlyne darosi nejauku – į jų valdas braunasi „svečiai“ iš Rusijos (221)

Vokietijos sostinėje iškilo gaujų karų grėsmė, nes jau įsitvirtinusias nusikaltėlių...

Po atlaisvinimų veiklą atnaujinusios sanatorijos ir SPA siūlo naujas paslaugas: telefonai netilo viso karantino metu (22)

Po Velykų Lietuvoje atlaisvinus judėjimą tarp savivaldybių, darbą atnaujina per karantiną...

Siaubo rytas Aukštaitijos vienkiemyje: ne visi gailėjo 84 metų senutės, kurią išžagino 20-metis (345)

Tai buvo tikrų tikriausias siaubo rytas viename Aukštaitijos vienkiemyje: į 84 metų senolės namus...

Kruviniausią pokario konfliktą patyrusi Europos šalis ištikta paralyžiaus: dar niekada nebuvo taip gėda (70)

Sarajeve COVID-19 pražudė daugiau žmonių nei Bosnijos karas dešimtą dešimtmetį, kurio...

Sekmadienį orai – tiesiog fantastiški, bet ilgai pasidžiaugti šiluma ir vėl nepavyks (6)

Sekmadienio dieną žemo slėgio laukas bus atsitraukęs, todėl galėsime pasidžiaugti gražiais ir...

Giannis liko tuščiomis – „Grizzlies“ su Valančiūnu taikliais metimais pratęsė pergalingą išvykų turą

Memfio „Grizzlies“ (29-26) ir toliau nesiliauja stebinę. Jono Valančiūno atstovaujama...

Vaidas Mikaitis | D+

Traukiniu Mianmare keliavusius lietuvius sutrikdė bendrakeleivis vienuolis – per jį naktį nesumerkėme akių

Po užsitęsusios postsovietinių kraštų temos, buvau nusprendęs pereiti prie egzotiškesnių...

Širdį spaudžiantis vaizdas – pastebėtas laidotuvėse vienos sėdėjusios karalienės žvilgsnis (119)

Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II per savo vyro princo Philipo laidotuves, lydėdama...

Nutylėtos JAV plano detalės: į Europą atkeliaus pajėgumai, kurie Kremliui kels ne tik pyktį, bet ir baimę (1113)

JAV Vokietijoje papildomai dislokuos 500 karių. Tokia šią savaitę paskelbta žinia galėtų...

Populiariausias lietuvių viešbutis Hurgadoje: kodėl šimtai lietuvių atostogauja būtent šioje vietoje? (73)

Hurgada – jau kelis dešimtmečius pats populiariausias ir lietuvių mėgstamiausias kurortas...