aA
Ryžių populiarumas neturėtų stebinti, kadangi tai yra produktas, ypač naudingas organizmui, pasižymintis daugybe gerųjų savybių ir puikiai tinkantis pačių įvairiausių patiekalų gamybai. Vienas jų – plovas, kuris tobulai praturtins lauko kepinių sezoną.
Uzbekiškas plovas
Uzbekiškas plovas
© Shutterstock nuotr.

Ir maistingi, ir vertingi

Kasdienės mitybos papildymas ryžiais – ypač sveikintinas. Anot „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, šios kruopos užtikrina sotumo jausmą, jose gausu nuo tulžies akmenų saugančių skaidulų, širdies bei kraujagyslių sistemai svarbių mineralų.

„Ryžiai yra ir mangano, seleno, vario, magnio šaltinis, o vien pastaroji medžiaga itin naudinga kaulinio audinio, nervų, raumenų sistemos veiklai. Tačiau šios kruopos pasižymi ne tik savo maistine verte, bet ir gausybe panaudojimo galimybių. Iš jų gaminami patys įvairiausi patiekalai ir vienas tokių – ant laužo verdamas uzbekiškas plovas. Šiam skanėstui puikiai tinka beveik visos ryžių rūšys: tiek plikyti, tiek „Basmati“ ar apvalieji. Kadangi kruopos turi daug glitumo, jas prieš patiekalą gaminant reikėtų gerai išplauti. Antraip pastarosios gali sulipti, o lietuviams plovas patinka iš birių ryžių. Kalbant apie mėsą, šiam patiekalui ji tinka pati įvairiausia. Galima rinktis avienos kumpį – tada plovas bus mažiau riebus, sausesnis. Tokia mėsa taip pat neretai maišoma su jautiena, žvėriena“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Todėl, pasidalijusi kulinarinėmis subtilybėmis, maisto ekspertė kviečia vasarotojus kurti laužą ir pasiruošti ant jo gaminti tikrą tradicinį uzbekišką plovą.

Aromatingos tradicijos iš Rytų – uzbekiškas plovas

Reikės: kilogramo avienos, tiek pat svogūnų, morkų, pusės litro nerafinuoto aliejaus, 800 g plikytų ryžių, 8 galvučių česnako, pagal skonį – kumino, aitriųjų paprikų, raugerškių uogų, druskos.

Uzbekiškas plovas
Uzbekiškas plovas
© Fotolia nuotr.

Gerokai įkaitinę kazaną ir aliejų, sumeskite į jį gabaliukais supjaustytą mėsą. Apskrudinę iki geltonumo, stenkitės neprisvilinti mėsos ir kepkite ją gerą pusvalandį. Vėliau įberkite pjaustytų svogūnų, kumino, aitriųjų paprikų, sumažinkite temperatūrą, troškinkite valandą–pusantros. Retkarčiais maišykite, kol svogūnai ištirps, išsileis mėsos sultys ir viskas taps tirštu sultiniu. Sureguliavę sultinio sūrumą ir aitrumą, pradėkite ryžių garinimą. Įberkite saujelę raugerškių uogų, sudėkite šiaudeliais pjaustytų morkų sluoksnį, tada ryžių sluoksnį, užpilkite verdančiu vandeniu. Jis turi ryžius apsemti per du pirštus. Tuomet susmaigstykite česnakų galvutes, kurios neturi būti išlukštentos, tik nuplautos. Tada uždenkite puodą, tik daugiau dangčio nebenukelkite. Mažinkite temperatūrą, garinkite ryžius gerą pusvalandį, kol jie subręs ir vanduo išgaruos.

„Labai svarbu atkreipti dėmesį į kelis dalykus. Būtina šias kruopas tinkamai išvirti. Jei ugnis bus per stipri, o vandens – per mažai, plovas gali stipriai prisvilti. Nors ryžiai dar nebus paruošti. Jei vandens bus per daug ir virsite per ilgai, gausite košę. Svarbu, kad ryžiai būtų birūs. Todėl pamėginkite ir mėgaukitės. Skanaus!“, – linki B. Baratinskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(27 žmonės įvertino)
2.2222

Iš Nigerijos kilęs „Gimę ne Lietuvoje“ vedėjas pasidalijo gimtinę primenančiu receptu (42)

Naujajame „ Delfi TV ” sezone startavusios laidos „ Gimę ne Lietuvoje“ vedėjas Samsonas...

Metas burokėlių patiekalams: išbandykite socialinius tinklus užkariaujantį Kotrynos receptą (13)

Maisto tinklaraštininkė Kotryna Remeikaitė socialiniuose tinkluose dalijasi įvairiais receptais :...

„Delfi TV virtuvė“ studijoje D. Žeimytė-Bilienė paruošė ypatingą vaikų mėgstamą sriubą (7)

Naujasis Delfi TV sezonas kalba apie naujas įkvepiančias patirtis, skonius ir kokybišką...

Užkalnis: maistai siaubai, arba kaip jus gąsdina laisvai samdomi baugintojai (34)

Vienas iš trūkumų, kai turi gerą atmintį, yra tai, kad labai daug prisimeni visko įvairaus, ką...

Laidos „Delfi diena“ vedėjos pasidalijo vos per kelias minutes pagaminamos užtepėlės receptu

Kartu su rudenėjančiais orais prasidėjęs naujasis „Delfi TV“ televizijos sezonas primena,...

Top naujienos

Per slaptą operaciją Vilniuje įkliuvo 4 policininkai: metę darbus kaip skėriai puldavo stabdyti automobilių (49)

Po itin slaptos operacijos Vilniaus apskrities policijos pareigūnai buvo priversti sulaikyti net...

Degalinėse – ilgai nematytos kainos: brangimą lemia ne tik nafta (32)

Dyzelio kaina populiariuose degalinių tinkluose jau sukasi apie 1,25 euro už litrą, benzinas –...

Po žinomo Panevėžio verslininko mirties nuo COVID-19 aiškėja skaudžios aplinkybės: teko imtis kraštutinių priemonių (798)

Klastingojo COVID-19 pražudytą žinomą Panevėžio verslininką Aidą Nauronį šiandien...

Tyrimas: Lavrovas su meiluže mėgaujasi įspūdinga prabanga (524)

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas į oficialias diplomatines komandiruotes...

Modesta Meškė | D+

Nežinantiems, ką rengtis šiemet – paltą ar striukę? Stilistė turi dvi žinias: viena gerą, kitą – blogą (1)

Šaltasis metų sezonas nieko nelaukęs atskubėjo jau dabar. Su juo staiga pamiršome lengvesnius...

Atkeliauja sausesni orai

Pagaliau ciklonai iš Lietuvos pasitraukė. Kartu su jai iškeliavo ir lietaus debesys.

Odontologas tai vadina dar viena epidemija: į ligonines kai kurie atvyksta be 5 dantų (112)

Vilniaus universiteto Odontologijos instituto dėstytojas gydytojas odontologas Vytenis Almonaitis...

„Netflix“ filme – buvusio JAV pareigūno liudijimas apie Lietuvoje kalintą teroristą (202)

Amerkiečių kompanijos „Netflix“ sukurtame dokumentiniame filme buvęs Federalinio tyrimų biuro...

Šįvakar sostinės padangė nusidažė ryškiausiomis spalvomis: Vingio parke vyko tryliktoji „Vilniaus fejerija“ (83)

Šiandien, rugsėjo 25-ąją, Vingio parke vyko XIII tarptautinis fejerverų festivalis „Vilniaus...

Justina Asakavičiūtė | D+

Afganistano moterų realybė: seksas pagal Civilinį kodeksą ir mirties bausmė už išdavystę

Kaip reaguotumėte, jei jums staiga lieptų išeiti iš patalpos, nes joje sėdi vyras? Dar baisiau,...