– Vasara jau persirito į antrą pusę, tad tikriausiai galime apibendrinti, kokia kava populiariausia šį sezoną?

– Šių metų madingiausia kava, kuri Lietuvoje dar buvo retai girdima yra vadinamoji cold brew, šalto brandinimo kava, pavyzdžiui, su imbieriniu limonadu. Gali atrodyti neįprastas derinys, tačiau ši kava yra labai tinkama eksperimentams, nes galima atrasti daug derinių, ji puikiai tinka su skirtingais ingredientais.

Dar viena didelė naujiena būtent mūsų asortimente – organiška kava, kuri yra tvari ir užauginta be chemikalų bei kitų kenksmingų medžiagų. Baristos dalinasi, kad klientai ją vertina pozityviai. Daug dirbome, kad skonis kuo mažiau skirtųsi nuo tos kavos, kuri buvo pas mus anksčiau, kad klientai nejaustų pokyčio. Žinoma, skirtumą truputį galima jausti, tačiau jis tikrai minimalus, ragavę pastebi, kad organiška kava yra šiek tiek pilnesnio skonio.

Verta pastebėti, kad kitų didelių naujienų šį sezoną nebuvo, prie to prisidėjo ir iki tol buvęs karantinas, kai kavinės negalėjo dirbti įprastai. Būtent tai lėmė, jog mažiau naujovių buvo pristatyta ir Milane vykusioje parodoje. Viskas vėl tik įsibėgėja.

Vasarą vienareikšmiškai dominuoja šaltos kavos, nors karštos niekur nedingsta, yra populiarios rytais, klientai jomis mėgaujasi, bet ledukai karštą vasaros dieną tikrai gelbsti.

– Užsiminėte apie cold brew kavą. Kuo ji ypatinga?

– Lietuviai šią kavą tikrai atranda, pas mus ji jau maždaug ketverius metus, tad po truputį populiarėja ir atsiranda daugelio mėgstamų kavų sąraše. Kalbant apie patį paruošimo būdą, svarbu atkreipti dėmesį, kad tai – šaltai brandinta kava, kai maltą kavą užpilame šaltu, o ne karštu vandeniu, todėl visą darbą atlieka ne temperatūra, o laikas.

Užpiltą kavą reikia laikyti maždaug 12–24 val. Neapsigaukite šaltai brandinta kava turi labai daug kofeino, kadangi nenaudojamas karštas vanduo, kavos skonyje yra prislopintas kartumas ir labiau dominuoja saldumas, yra šiek tiek rūgštelės ji vaisiškesnė, gaivesnė, ją galima maišyti su daugybe kitų ingredientų.

– Su kuo rekomenduotumėte išbandyti šią kavą?

Cold brew deriniai gali būti labai įvairūs. Čia lygiai taip pat kaip ir su muzikiniu skoniu – draugų nėra. Sakyčiau, tiesiog bandyti eksperimentuoti pagal savo skonį, bet užtikrinu – varijuoti galite drąsiai.

– Vasaros pradžioje viena barista užsiminė, kad Lietuvoje karamelinių kavų dar niekas neišstūmė?

– Tiesa, karamelė yra labai populiari. Kol kas karamelinės kavos – tiek karštos, tiek šaltos – dar niekas nenurungė. Karamelinės kavos – latte, macchiato – yra vienos populiariausių.

Pasaulyje jau traukiasi sirupų bumas, žmonės pradeda ragauti skirtingais metodais ruoštą kavą, naudoja skirtingus filtrinius aparatus, pastarųjų net organizuojami čempionatai, tad tų variacijų tikrai labai daug ir pradedama atrasti tikrąjį kavos skonį, be priedų.

Džiugu, kad tendencijos Lietuvoje nelabai stipriai atsilieka nuo pasaulio. Pavyzdžiui, šiemet vyko baristų čempionatas ir jis diktuoja labai daug gėrimų tendencijų, Lietuvą jos pasieks vėliausiai kitais metais, labai dažnai mes su pasauliu einame koja kojon. Lietuvoje kavos kultūra tikrai labai stipri.

– Kaip kava keičiasi kartu su sezonais?

– Šaltojo sezono deriniai yra labiau nusistovėję, atrasti naujienas yra gerokai sudėtingiau, o su šaltais gėrimais dar galima daug eksperimentuoti, vien cold brew tam yra labai dėkinga, galima ją vartoti su pienu, be pieno, su sirupais, kitais gėrimais, todėl dar yra vietos naujienoms.

– Ką patartumėte žmonėms, kurie nori apie kavą žinoti daugiau ir sekti tendencijas?

– Visada stengiuosi prisiminti save, kai nieko apie kavą nežinojau ir pasukau šiuo keliu, tad pats paprasčiausias žingsnis, lankantis kavinėje, paklausinėti savo baristų, jie domisi, seka tendencijas ir mielai dalijasi savo žiniomis. Tad tikrai rekomenduoju užmegzti pažintį su artimiausiu kavos pasaulyje esančiu žmogumi. Pradžiai pradėkite ragauti skirtingas kavas, yra įvairių paruošimo būdų filtrinės kavos, galima pasigaminti skanios kavos ir be cukraus, ir be pieno.

Antras patarimas – tiesiog ragauti, pažinti ir įsitikinti, kad kavos yra visokios ir skonių yra begalė. Sakoma, kad kava turi daugiau poskonių nei vynas.

Jeigu kalbant apie saviugdą, rekomenduoju sekti mėgstamas kavines socialiniuose tinkluose, internete, ten galite rasti visas naujienas.

Pasaulines tendencijas galite rasti tiesiog naršydami, skaitinėdami naujienas, paruošimo būdus. Kanalų daugybė – tereikia tam skirti dėmesio.

Kaip paruošti cold brew namuose?

Reikės: stambiai sumaltos šviežiai skrudintos kavos, prancūziško kavinuko, šalto vandens, ledukų.

Ruošimas:

1. Į prancūzišką kavinuką įdėti 7 šaukštus kavos (kavos ir vandens santykis ruošiant cold brew yra 1:5, pavyzdžiui, jeigu pilate 250 ml vandens, įdėkite 50 g kavos, apie 5 šaukštus).
2. Užpilti šaltu vandeniu.
3. Laikyti 10-12 valandų šaldytuve.
4. Nuspausti tirščius ir perpilti kavą per sietelį.
5. Į stiklinę įdėti ledukų ir įpilti kavos.
6. Galima pateikti su laimu, toniku ir mėtos šakele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją