aA
Šiandienius valgiaraščius vartantys restoranų lankytojai turbūt net neįsivaizduoja, kad dar visai neseniai, prieš keletą dešimtmečių, Lietuvos restoranuose buvo galima užsisakyti tik tokių patiekalų, kuriuos patvirtindavo speciali komisija. Per pastarąjį šimtmetį keitėsi ne tik šalies politinė ir ekonominė situacija, bet maitinimo įstaigų ir valgymo kultūra.
Lietuvos restoranų kultūra – nuo Smetonos laikų puotų, valdžios prižiūrimų valgiaraščių iki šiuolaikinių „Michelin“ meistrų
© Shutterstock

Pagal karališkąjį etiketą dabar aptarnaujamiems lankytojams nebereikia stovėti gyvose eilėse prie įėjimo, nes veikia išmanios rezervacijų sistemos. Kepsnius ir kotletus pakeitė „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų virtuvės šefų gurmaniški patiekalai, kuriuos lankytojai tarsi meno kūrinius fotografuoja ir kelia į socialinius tinklus. Lietuva gali pasigirti restoranais, nė kiek nenusileidžiančiais pasaulyje pripažintiems – čia maistu mėgaujasi pasaulinės žvaigždės, kaip Enrique Iglesias, Vanessa Mae, Thomas Andersas, Davidas Guetta, Janas Michelas Jarre'as, Suzi Quatro, „Limp Bizkit“ ar „Smoke“ nariai, vardijama atsiųstame pranešime.

Smetonos laikų puotos: pokyčių ir modernėjimo laikotarpis

Tarpukariu Lietuvoje trūko maisto, todėl daug prekių, taip pat ir duona, buvo deficitas. Tačiau tai buvo pokyčių ir modernėjimo laikotarpis. Lietuva tapo modernia valstybe, kurios gyventojai, ypač vilniečiai ir kauniečiai, aktyviai lankėsi užeigose, valgyklose, kavinėse ir restoranuose, kurių tuo metu šalyje veikė ne viena dešimtis.

Tarpukaris atnešė svarbių pokyčių lietuvių mitybos ir maisto kultūroje. Lietuviai į savo virtuves mielai įsileido įvairias pasaulio kultūras. Smetonos laikais restoranuose žmonės susitikdavo ne tik pasistiprinti, bet ir aptarti šalies reikalų. Kalbama, kad pasisėdėjimai užsitęsdavo iki vidurnakčio – per iškilmingus pietus buvo priimta užsisakyti iki šešių skirtingų patiekalų – šaltą užkandį, sriubą, žuvies ar daržovių patiekalą, mėsas ir desertą.

Šalies restoranai patiekalus gamindavo pagal valdžios patvirtintą valgiaraštį

Sovietmečiu restoranai tapo išskirtine ir ne visiems prieinama pramoga – norintiems patekti į geriausius restoranus teko laukti ilgose eilėse. Todėl tuo metu itin svarbiu restorano darbuotoju buvo durininkas, kurio dėka galėdavai patekti į geidžiamą vietą, arba ne.

Į restoranus lankytojai ruošdavosi kaip į šventę. Aprangos kodas galiojo ne tik lankytojams, bet ir aptarnaujančiam personalui. Padavėjos puošdavosi juodomis arba spalvotomis uniformomis, privalėjo avėti batelius.

Lietuvos restoranų kultūra – nuo Smetonos laikų puotų, valdžios prižiūrimų valgiaraščių iki šiuolaikinių „Michelin“ meistrų
© Shutterstock

Sovietmečiu restoranai garsėjo įspūdingomis naktinėmis programomis – tuomet kiekvienas restoranas turėjo savo muzikinį ansamblį, o valgiaraštis siūlydavo vištienos drebučių, kotletų, vyniotinių, mišrainių. Dabar sunku įsivaizduoti, bet tuo metu didelių valgiaraščio interpretacijų nebūdavo. Šalies restoranai patiekalus gamindavo pagal valdžios patvirtintą valgiaraštį. Virtuvės šefų sukurtus patiekalus vertindavo tam tikra komisija. Geriausius receptus patvirtinusi Prekybos ministerija pateikdavo juos šalies restoranams.

Tačiau bėgant metams po nepriklausomybės situacija pamažu keitėsi. Augo nauja restoranų kūrėjų karta.

Leidžiasi į kulinarinius nuotykius

Pastaruosius dešimtmečius tradicinę lietuvių virtuvę pamažu keitė kitų pasaulio šalių virtuvių patiekalai: naujų netradicinių skonių gundomi restoranų lankytojai atrado japonišką, armėnišką, itališką, prancūzišką, amerikietišką virtuvę.

Vieno seniausių Vilniaus restoranų „Imperial Hotel & Restaurant“ vadovas Olegas Vasinas pastebi, kad šiais laikais į restoranus žmonės eina ne šiaip sau pavalgyti. Greičiau – patirti kulinarinio nuotykio, pajusti malonumo, įvertinti virėjo talento, pasimėgauti išskirtiniais gėrimais.

„Žmonėms maistas nebėra tiesiog maistas. Lankytojai vertina tai, ką valgo. Todėl aukštos klasės restoranuose nedidelius meno kūrinius primenančius patiekalus gurmanai fotografuoja, kelia į socialinius tinklus ir rekomenduoja paragauti kitiems“, – sako restorano vadovas, pabrėžęs, kad Lietuvos restoranų virtuvė dabar niekuo neatsilieka nuo pasaulinio lygio restoranų.

Kadaise valgiaraštis buvo derinimas su valdžia, o dabar išskirtinius restoranų meniu lietuviams kuria ir kaip didžiausią vertybę perduoda geriausi pasaulio šefai.

Lietuvos restoranų kultūra – nuo Smetonos laikų puotų, valdžios prižiūrimų valgiaraščių iki šiuolaikinių „Michelin“ meistrų
© Shutterstock nuotr.

Tiesa, dabar įspūdį apie restoranus lankytojams kuria ne tik turtingas valgiaraštis ir gaminamas kokybiškas maistas, interjeras ir kainos, bet ir klientų aptarnavimo etiketas.

Aptarnavimas pagal karališką etiketą

Šiais laikais asmenys jau nebestovi gyvose eilėse tikėdamiesi patekti į trokštamą vietą. Dabar veikia išmanios rezervacijų sistemos, kai savo apsilankymo gali laukti nuotoliniu būdu, netrypčiodamas prie durų. Taip pat apie norimą vietą gali pasiskaityti atsiliepimus internete.

Per kelis dešimtmečius gerokai pasikeitė ir aptarnaujantis personalas. Restoranuose darbuotojai turi būti tvarkingai surištais plaukais, be ryškių papuošalų, laikrodžių, apyrankių, grandinėlių, ryškaus makiažo ir ilgų, ryškiai lakuotų nagų. Draudžiami netgi ir įkyrūs kvepalai. Pagal etiketą padavėjos net ir vasarą turi dėvėti uždarus (ne aukštesne nei 3 cm pakulne) batus, kūno spalvos pėdkelnes. Tinkamos aprangos tikimasi ir iš lankytojų – esama tokių vietų, kuriose privalu dėvėti švarką ir ryšėti kaklaraištį.

Kai kurių Lietuvos vietų lankytojai netgi aptarnaujami laikantis ypatingo karališkojo protokolo. O. Vasinas pasakoja, kad puoselėjant senas tradicijas pietūs ir vakarienės turi būti tik prie staltiesėmis nuklotų stalų, padavėjai svečius privalo aptarnauti mūvėdami baltas pirštinaites. Pasak jo, karališką atmosferą lankytojams kuria ir prabangūs daiktai: mados namų sukurti indai, sidabriniai įrankiai ir krištolinės taurės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Dirbtinė mėsa – jau ne fantastika: kada ji pasieks Lietuvą? (14)

Dirbtinė mėsa , nors ir ne taip sparčiai planuota, vis dažniau atsiduria ant žmonių stalo....

Vasariškas varškės apkepas su cukinijomis: paragavus norėsis dar ir dar (8)

Šilti orai vasarą – tikras džiaugsmas, tačiau dažniausiai per karštį valgyti nesinori....

Prasidėjo šviežių burokėlių sezonas: „Karantino kuchnios“ marinuotų burokėlių receptas (15)

Daržovių karaliai burokėliai neatsiejami nuo tikro lietuvių virtuvės pasididžiavimo –...

Maisto ekspertė išdavė paslaptį, kaip ant laužo paruošti tobulą uzbekišką plovą: svarbu žinoti du dalykus (41)

Ryžių populiarumas neturėtų stebinti, kadangi tai yra produktas, ypač naudingas organizmui,...

Naminis citrininis limonadas, kuris patiks visiems: prireiks vos trijų ingredientų (13)

Norint palepinti savo organizmą ir ieškant gaivaus vasariško skonio nevertėtų ignoruoti citrinos...

Top naujienos

Koronavirusas skaudžiai kerta ir jauniems: daugiausia pacientų ligoninėse – neskiepyti 30–40 metų amžiaus žmonės (56)

Koronaviruso delta atmaina skaudžiai kerta visiems – ir jauniems, ir seniems, o absoliuti dauguma...

Sekmadienį per sieną perėjo rekordinis nelegalų kiekis: jie plūsta be perstojo (1200)

Sekmadienį, rugpjūčio 1-ąją, Lietuvą užgriuvo tokia nelegalų banga, kokios iki šiol dar...

Negailestingi burtai: olimpiados ketvirtfinalyje – pasaulio ir olimpinių čempionų akistata (29)

Ispanijos vyrų krepšinio rinktinei brangiai kainavo pralaimėjimas slovėnams paskutinėse Tokijo...

Šimtus žmonių į vieną ratą suburianti Laurita Peleniūtė: dabar jaučiuosi kaip kokia antikvarinė moteris (6)

Jei kada nors bet kuriame Lietuvos mieste ar miestelyje nuo kalno ar upės išgirsite atsklindantį...

Lukašenkos primesta ataka Lietuvoje: po trijų mėnesių galime turėti gerokai pasikeitusią situaciją (468)

Ar Lietuva sugebės atremti Lukašenkos primestą pabėgėlių ataką? Atsargos pulkininkas Arvydas...

Medis, ant kurio nutūpę paukščiai žūva žiauriose kančiose, tačiau jame visada pilna lizdų: mokslininkai tai vadina fenomenu (9)

Daugumos augalų ateitis priklauso nuo paukščių ir vabzdžių, kurie platina jų sėklas. Augalai...

Urologas išvardijo, kam labiausiai gresia prostatos vėžys: vienas veiksnys tikimybę didina net iki 8,8 karto (1)

Mažesnis judėjimas ir fizinis aktyvumas, gausesnis riebaus maisto vartojimas ir augantis antsvoris...

Pavyzdinga ispanų gynyba prieš Dončičių vaisių nedavė: Slovėnija – vis dar nesustabdyta (117)

Nors Lukai Dončičiui šįkart teko ne mėgautis krepšiniu, o kentėti, Tokijo olimpinių žaidynių...

„Eurovizijoje“ Baltarusijai su Kirkorovu atstovavęs Dima Koldunas nusprendė nebetylėti: prodiuseriai apgavo ir bandė kenkti (5)

Šeštą vietą 2007 metais vykusioje „ Eurovizijoje “ užėmęs Dmitrijus Koldunas išlieka...

Sveiki! Su gydytoju V. Morozovu: žiemos virusais galime užsikrėsti ir vasarą – tam yra paaiškinimas (3)

Imunitetas atsiima skolą – taip jau kalba kai kurių šalių gydytojai paaiškindami, kodėl...