„Nė negalėjau įsivaizduoti, kad Lietuvos šefai tokie talentingi, nesitikėjau tokio aukšto lygio meniu, kai į vieną lėkštę sudėta tiek daug darbo, pavyzdžiui, ragautas žuvies tartaras su morkomis ir svogūnais buvo tikras atradimas. Šią produktų kombinaciją neabejotinai galėtume naudoti Prancūzijoje“, – sako šefas Jordan Morisset, nuo 2007 m. dirbantis kartu su tėvu Christian Morisset. Prieš atidarydamas savo restoraną, p. Christian dirbo Pietryčių Prancūzijoje, Juan-les-Pins mieste, viešbučio „Juana“ dviejų žvaigždučių restorane „La Terrasse“, kuriam šlovę pelnė prancūzų virtuvės legenda Alain Ducasse.

„Michelin“ šefai Lietuvoje: Jordan Morisset

Tuo tarpu pats Christian Morisset legenda tapo pelnęs „Michelin“ žvaigždę šeimos restoranui „Le Figuier de Saint-Esprit“, kurį su sūnumi įkūrė buvusio vienuolyno patalpose. Nedidelį šeimos restoraną sudaro dvi salės, kurių vienos viduryje auga figos medis – tai ir atspindi restorano pavadinimas, kuris reiškia „Saint Esprit gatvės figos medis“. Netoli Italijos esantis Antibos miestas, kuriame veikia restoranas, priklauso Pajūrio Alpių departamentui, Provanso-Alpių-Žydrosios pakrantės regionui. Šio regiono virtuvę, pasak šefo J. Morisset, geriausiai apibūdina tokie produktai kaip alyvuogės, citrinos, pomidorai, artišokai, cukinijos.

„Michelin“ šefai Lietuvoje: virti aštuonkojai su baklažanų ikrais, avinžirnių, sezamo ir citrinos espuma, bolivinės balandos ir žemės riešutų traškučiu

Modernias tradicinių Provanso regiono patiekalų interpretacijas Vilniuje viešėję šefai pristatė Prancūzų instituto Lietuvoje ir Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos organizuotuose meistriškumo kėlimo kursuose. Juose susirinkę šefai iš visos Lietuvos turėjo galimybę stebėti, kaip svečiai iš Prancūzijos užkandžiui ruošia jūros šukutes ir jų tartarą su avokadu ir žiedinių kopūstų tyre, pagrindinį patiekalą – virtus aštuonkojus su baklažanų ikrais, avinžirnių, sezamo ir citrinos espuma, bolivinės balandos ir žemės riešutų traškučiu bei Velingtono karvelį su pievagrybių duxelle, foie gras, įsuptą lapiniame burokėlyje. Šefai prancūzai pademonstravo modernią jo versiją, skanintą karvelio sultinio ir karčiojo šokolado padažu.

„Michelin“ šefai Lietuvoje: Velingtono karvelis su pievagrybių duxelle, foie gras, įsuptas lapiniame burokėlyje

Būtent tradicinių virtuvės patiekalų interpretavimą šefas Jordan Morisset įvardijo kaip dabartinę tendenciją Prancūzijos gastronomijos pasaulyje, tačiau pabrėžė, kad jo gimtojoje šalyje maistas visada bus daugiau nei vien tik valgis: susirinkusiems prie bendro stalo prancūzams svarbiausia ne valgyti, o būti kartu su šeima, draugais, dalintis akimirkomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)