Tikra tiesa, kad lankantis po visą Lietuvą išsibarsčiusiuose restoranuose, kavinėse ar net tiesiog užsukus į parduotuvę galima aptikti pačių netikėčiausių skonių ledų. Kaip teigiama leidinio „Forbes“ publikacijoje, netgi 11 šių skanumynų rūšių derėtų pavadinti išskirtinėmis. Kokie gi tai ledai?

Rabarbarų

Rabarbarų ledai

Piligrimystę ledų skonių maršrutais „Forbes“ kelionių rubrikai rašantis Brandonas Schultzas siūlo pradėti nuo „Ertlio namo“. Šio Vilniuje veikiančio restorano valgiaraštyje – rabarbarų ledai, puikiausiai atitinkantys mūsų šalies virtuvės skonio tradicijas. Reto lietuvio vaikystė (bent seniau) prabėgdavo be rabarbarų – vitaminais C, P ir K gausių augalų. Šiandien „Ertlio name“ patiekiamas rabarbarų ledų desertas, paskanintas citrinos žievele ir imbierais.

Pušų spyglių

Pušų spyglių ledai

Nuo šių ledų kaipmat pakvips Kalėdomis, tačiau jais mėgautis galima ištisus metus – ne vien tik žiemą. Recepto kūrėjai tvirtina, kad šis desertas ne tik gardus, bet dar ir sveikas: pušų spygliai, esą, – puikiausias vitamino C šaltinis, todėl jie gerina imunitetą ir lėtina senėjimo procesus. Pušų spyglių skonio ledų galima paragauti viešbučio „Labanoras“ restorane. Ledai iš tiesų skaninami maltais pušų spygliais, ką tik nuskintais nuo aplinkui augančių medžių, ir apibarstomi cukraus pudra.

Bijūnų

Bijūnų ledai

Ledų su bijūnų žiedlapiais skonis toks pat išraiškingas kaip ir pati gėlė. Šio rafinuoto deserto taip pat galima paskanauti rytiniame Lietuvos regione veikiančiame viešbutyje „Labanoras“. Rausvą spalvą ledams suteikia iš bijūnų žiedlapių pagamintas sirupas. Salsvas šio gardumyno skonis, kaip ir kvapas, – neprilygstamas.

Morkų

Morkų ledai

Morkų skonio ledai pernelyg nustebinti neturėtų: juk morkos – vienos iš saldžiausių daržovių, neretai figūruojančios pyragų receptuose, o Pirmojo pasaulinio karo metais netgi naudotos kaip saldikliai. Restorano „Jurgis ir Drakonas“ virtuvės meistrai morkas mirko klevų sirupe, todėl morkų ledai įgauna karamelės poskonį.

Burokėlių

Burokėlių ledai

Jei nesate didžiulis saldumynų mėgėjas, tačiau norėtumėte paragauti ko nors ypatingo, tikėtina, įvertinsite burokėlių ledus. Šis desertas yra sveikesnis už daugelį saldėsių. Ledai pasižymi burokėliams būdingu neįmantriu, tačiau sodriu skoniu ir tamsiai rožine spalva, puikiai derančia prie juodojo šokolado, raudonojo vyno arba ir to, ir to. Burokėlių ledų galima užsisakyti Vilniuje esančiame restorane „Mykolo 4“.

Levandų

Levandų ledai

Jei drastiškus kulinarinius eksperimentus vertinate skeptiškai, netradicinio skonio ledų testavimą galite pradėti nuo levandomis dvelkiančio deserto. Levandos plačiai naudojamos daržovių patiekalams, gėrimams ir desertams skaninti, todėl levandų ledai didelio šoko sukelti neturėtų. Kavinėje „Portfolio“, gaminant kvapnius gelato, levandų lapeliai per naktį mirkomi vanilėje.

Varškės ir dilgėlių

Varškės ir dilgėlių ledai

Vargu ar kada pagalvojote apie štai tokį derinį, bet vitaminų gausios dilgėlės nuo seno dedamos į sriubas, ypač keltų kultūroje, na, o dabar įsiveržė ir į desertų teritoriją. Ledų su dilgėlėmis galima užsisakyti „Spa Vilnius“ veikiančiame sveikų patiekalų restorane „Miške“. Dilgėlių ir varškės derinys suteikia desertui žaliąją arbatą primenantį skonį, kurį iš tiesų verta išmėginti.

Su liepų medumi ir krapų aliejumi

Ledai su liepų medumi ir krapų aliejumi

Krapais nuo seno gardinami kuo įvairiausi patiekalai, na, o rauginant arba marinuojant šie žalumynai tiesiog nepamainomi. Iš krapų taip pat spaudžiamas aliejus ir būtent jis, anot restorano „Velvetti“ virtuvės meistro, puikiausiai dera su liepų medumi. Kad taip yra, galima įsitikinti paragavus valgiaraštyje esančio ledų deserto. Nepaisant medaus suteikiamo saldumo, krapų aliejumi pagardintų ledų skonis – vienas iš pikantiškiausių ir labiausiai besiskiriančių nuo tradicinio.

Su jūros dumbliais ir ikrais

Ledai su jūros dumbliais ir ikrais

Būtina paminėti, kad ledai su jūros dumbliais ir ikrais – greičiau užkandis negu desertas. Ypač netikėto ingredientų derinio skonį galima išmėginti Palangos viešbučio „Vila Komoda“ restorane. Kitaip nei galima tikėtis, ledai šiuo atveju neprimena saldėsio: jų skonis – tarsi sušių. Tiems, kurie neabejingi kulinariniams nuotykiams, tokie ledai turėtų padaryti įspūdį.

Su špinatais ir peletrūnais

Jei laikotės žaliųjų kokteilių dietos ir kilo noras pasukčiauti, tik nenukrypti per toli, „Vila Komoda“ restoranas vėlgi turi ką pasiūlyti. Čia jūsų laukia ledai su špinatais ir peletrūnais. Dėl ryškaus prieskoninių žolelių skonio ir špinatų teikiamos naudos šis desertas galėtų tapti mėgstamiausias tarp sveikuolių.

Su rūkyta skumbre

Ledai su rūkyta skumbre

Jei teks lankytis viešbučio „Apvalaus Stalo Klubas“ restorane, nepraleiskite progos paragauti ledų su rūkyta skumbre. Nors gal sunku tuo patikėti, bet šis desertas taip vilioja žuvų patiekalų mėgėjus, kad jo receptas laikomas didžiulėj paslapty. Tik nemanykite, kad ledų su rūkyta skumbre pasiūlymas tėra reklaminis triukas. Jokios apgaulės ar gudrybių čia negali būti jau vien todėl, kad „Apvalaus Stalo Klubas“ – vienas iš aukščiausiai vertinamų restoranų visoje šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)