aA
Sūris – tikriausiai vienas iš labiausiai vertinamų ir plačiausiai pamėgtų produktų pasaulyje. Parduotuvėse sūrių galime rasti pačių įvairiausių – nuo brandintų iki pelėsinių, nuo parmezano iki mocarelos, nuo varškės iki rūkyto ar tepamo sūrio, todėl šis produktas patinka ir švelnių skonių mėgėjams, ir didžiausiems gurmanams, ieškantiems pačių netikėčiausių derinių.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Shutterstock

„Lietuviai sūrius tikrai mėgsta ir jie dažnai patenka į pirkėjų krepšelius. Tai rodo ir nuolat augantys šios kategorijos pardavimai. Vienas populiariausių mūsų šalyje – fermentinis sūris, tačiau pastebime, kad lietuviai tampa vis didesni gurmanai ir įvairiausių skonių sūrių paklausa Lietuvoje taip pat didėja. Mūsų pirkėjai vis labiau domisi šiuo produktu, ieškodami įvairesnių ir įdomesnių variantų“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Anot komunikacijos vadovės, įtakos sūrių pardavimams turi ir sezoniškumas – pavyzdžiui, kreminis „Filafelfijos“ sūris mėgstamas ir perkamas ištisus metus, o vasarą stipriai išauga sūrių, skirtų salotoms, tokių kaip mocarela, feta, paklausa. Taip pat šiltąjį sezoną išauga susidomėjimas kepti ant žarijų tinkamais sūriais. Remiantis duomenimis, prieš šventes pirkėjai renkasi daugiau maskarponės. Tuo tarpu pelėsinis sūris populiarus išlieka tiek per šventes, tiek šaltuoju metų laikotarpiu.

Itin platus sūrių pasaulis

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad sūris – turtingą skonių pasaulį atveriantis produktas, skirtingose šalyse turintis senas gamybos ir vartojimo tradicijas.

„Prancūzijoje ar Italijoje, taip pat ir Graikijoje sūris yra neatsiejamas tradicinės virtuvės produktas, be kurio tikriausiai sunkiai įsivaizduojami pietūs ar vakarienė, o kartais ir pusryčiai. Tačiau ir mūsų vartotojai vis labiau siekia pažinti įvairiausių sūrių skonių pasaulį, atranda ir mėgaujasi naujomis sūrių rūšimis“, – teigia maisto ekspertė.

V. Juodkazienė sako, kad saikingas sūrio vartojamas dar ir atneša naudos organizmui. Sūris yra puikus kalcio ir baltymų šaltinis. Jame taip pat yra didelis kiekis vitaminų A ir B 12, cinko ir fosforo.

Ji priduria, kad be fetos sūrio neįsivaizduojamos graikiškos salotos ar Izraelyje taip pamėgta šakšuka. Be mocarelos neiškepsime tikros itališkos picos. Tačiau sūris plačiai naudojamas ne tik įvairiausiuose pikantiškuose patiekaluose, bet ir konditeriniuose gaminiuose. Pavyzdžiui, italai naudodami maskarponės sūrį ruošia savo tradicinį desertą tiramisą, o iš kreminio sūrio Amerikoje populiaru kepti sūrio pyragus.

V. Juodkazienė siūlo iš arčiau susipažinti ir su keliomis pasaulyje itin pamėgtų sūrių rūšimis.

Kreminis sūris. Šis sūris gaminimas iš grietinėlės arba nugriebto pieno. Jis yra minkštas, baltas, labai subtilaus skonio. Kreminis sūris žmonėms dažnai asocijuojasi su „Filadelfijos“ kreminiu sūriu, tačiau šis sūris atsirado visai ne Pensilvanijoje, o šalia Niujorko. Šio produkto gimimas siekia 1870 metus. Kreminis sūris nėra naudojamas tik sumuštiniams ar riestainiams sutepti. Jis naudojamas ir sausainių, pyragaičių gamyboje, verdant bulvių košę, ruošiant įvairiausius padažus. O vienas labiausiai pamėgtų patiekalų, gaminamų į pagalbą pasitelkiant būtent šį sūrį, – sūrio pyragas.

Feta. Šio sūrio istorija siekia gilios senovės laikus. Manoma, kad šis sūris pirmą kartą buvo pagamintas maždaug prieš 8 000 metų. Labai tikėtina, kad jo atradimas buvo visiškai atsitiktinis, pieną gabenant supylus į gyvulių skrandžius. Pavadinimas „Feta“ pažodžiui reiškia „gabalėlį“ ir tikriausiai tiksliai nurodo sūrio pjaustymo į statines techniką – ši tradicija iki šiol yra taikoma. Feta naudojama gaminant graikiškas salotas, taip pat mėgstama valgyti derinant su arbūzu, ji dažnai valgoma ir su įvairiausiomis graikiškomis pitomis, graikišku špinatų pyragu. Feta taip pat skaninamos graikiško stiliaus brusketos, pica, įdaromos paprikos.

Maskarponė. Jeigu reikėtų rinkti mėgstamiausią italų kreminį sūrį – be konkurencijos šį konkursą laimėtų maskarponė. Sakoma, kad šio populiaraus sūrio pavadinimas kilo iš žodžio mascarpa, kuris tam tikrose itališkose tarmėse reiškė rikotą. Tačiau skirtingai nei rikota, kuri yra gaminama iš pieno, maskarponė gaminama iš grietinėlės. Itališkoje virtuvėje maskarponė yra viena iš dažniausiai naudojamų bazių gaminant tiek tiramisą, sūrio pyragus ir netgi padažą spagečiams ar rizotą. Maskarponės pradžia istorikai laiko XVI–XVII amžių. Šio sūrio kilmės vieta, kaip ir daugelio itališkų sūrių, yra Lombardijos regionas.

V. Juodkazienė siūlo tiramisą pasigaminti namuose ir pateikia abejingų nepaliksiantį receptą.

Tiramisas

Jums reikės:

Maskarponės

Itališkų sausainių „Pirštelių“

Kavos

Riebios grietinėlės

Cukraus

Vanilės ekstrakto

Kakavos miltelių

Pagaminimas

Pirmiausia reikėtų pasiruošti įdarą: maskarponę, grietinėlę, cukrų ir vanilę plakite iki kol šis mišinys taps standus. Tuomet į išvirtą ir atvėsintą kavą pamerkite sausainius ir išmirkytus sudėkite į dubenį, kuriame sluoksniuosite tiramisą. Ant gražiai išdėliotų sausainių tepkite kremą, vėliau vėl dėkite sausainius ir vėl tepkite kremą. Galiausiai tiramisą apibarstykite kakavos milteliais. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
1.0000

Tarptautinę šeimos dieną – gaminame su vaikais: visai šeimai skirtų picų receptai (11)

Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu...

Desertų meistrė garsėja savo išskirtinėmis pavlovomis – tokių paragauti nori kiekvienas (6)

Pasilepinti saldumynais mėgsta daugelis, o kai desertas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir savo...

Tarptautinė humuso diena: papasakojo, kaip pasigaminti šią sveikuolių pamiltą avinžirnių užtepėlę (7)

Gegužės 13-oji pripažinta kaip tarptautinė humuso diena – ši tolygios struktūros ir...

Užkandžiai kaip Italijoje: nuo kumpio, keptų daržovių iki tradicinių duonų (2)

Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės...

Pikniko meniu: 5 receptai, puikiai tinkantys iškylai gamtoje (3)

Vasariški orai kviečia į gamtą pasidžiaugti saule ir artimų draugų kompanija. Visi renkasi...

Top naujienos

Po vasariškai šilto savaitgalio laukia orų permainos: nemaloniausia diena bus ketvirtadienis

Virš Europos palčiai išplitęs drėgnas žemo atmosferos slėgio laukas bus palankus lietaus...

Šiurpą keliančios monstrų „linksmybės“ Vilniuje: visą laiką meldžiausi, kad tik likčiau gyvas (215)

Tai buvo tikrų tikriausia trijų jaunų monstrų puota Vilniuje – prie prekybos centro esančiame...

Amžina kova, kur pigiau – Turkijoje ar Palangoje: atsakymas akivaizdus (181)

Metai iš metų Lietuvoje kyla arši diskusija, kur pigiau atostogauti: mūsų Palangoje ar tolimoje...

Populiarųjį projektą „Didysis šou burbulas“ laimėjo favoritu laikytas dalyvis (68)

Jau šio sekmadienio vakarą įvyko ilgai lauktas TV3 ir Go3 projekto „Didysis šou burbulas“...

Beprotiškas savaitgalis pajūryje: Palangoje – žmonių minios, Neringoje – kilometrinė eilė link kelto (181)

Ypatingai šiltą gegužės savaitgalį nemažai žmonių plūstelėjo į pajūrį. Portalas...

Mirgantis šviestuvas gali įspėti apie didžiulę grėsmę: į tai pažiūrėjusių pro pirštus laukia milžiniški nuostoliai (15)

Vakare namuose pastebite keistai mirguliuojantį šviestuvą? Įjungus keletą prietaisų, išmuša...

Jei ant Vilniaus kristų raketos: laiku neišmokus šių pamokų pasekmės būtų tragiškos (336)

Įsivaizduokite, sukaukia sirenos, gaunate žinutę, kad būtina skubiai ieškoti priedangos –...

Vaidas Mikaitis | D+

Lietuvių kelionė į nepripažintą ir sugriautą valstybę: norėdami čia išgyventi turite apsimesti rusais

Jau esu pasakojęs, kad planuojant keliones, mano dėmesį labiau patraukia visokie frykiški...

Stebuklingas „Liverpool“ triumfas: paskutinę akimirką pergalę išplėšė vartininko pelnytas įvartis (6)

Fantastišką pergalę Anglijos „Premier“ futbolo lygoje iškovojo „Liverpool“ futbolininkai....

Julija Mackevičiūtė | D+

Pavydėti gali ir patys Valdovų rūmai: mistinėje Siesikų pilyje randami kvapą gniaužiantys lobiai

1998-ieji, paskelbtas Siesikų dvaro sodybos nuomos konkursas. Jame dalyvaujanti UAB „Fondas...