aA
Lietuvių taip mėgstamą girą galima pavadinti vienu seniausių bei brandžiausias tradicijas turinčių nacionalinių gėrimų. Savo populiarumo gira neprarado iki šiol – vien pernai lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ iš viso pardavė virš 4 milijonų pastarosios butelių bei skardinių. Sustatę juos šalia vienas kito, turėtume atstumą nuo Vilniaus iki Klaipėdos.
Naminė gira
Naminė gira
© Shutterstock

Geriausia – natūralus saldumas

Lietuviai girą išties mėgsta ir jos kasmet nuperka vis daugiau. Anot „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, šio gėrimo pardavimai prekybos tinkle per pirmąjį 2021-ųjų pusmetį, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, ūgtelėjo dešimtadaliu.

„Pastebime, kad mūsų pirkėjai noriai išbando ir naujoves. Pavyzdžiui, ypač populiarėja kombučos gėrimas, kurio šiemet, palyginus su pernai, pardavėme net beveik 1,5 karto daugiau. Visgi ją giros pardavimai gerokai lenkia. Tai rodo, kad esame ištikimi tradicijoms, renkamės tai, kuo lietuviai gaivinasi dar nuo XVI amžiaus. Be to, savo klientams siūlome natūralią, Lietuvos ūkininkų pagamintą girą „Linkėjimai iš kaimo“ lentynose. Jos šiemet pardavėme 40 proc. daugiau. Vadinasi, skanauti gėrimą, kurio receptūra yra autentiška, lietuviai linkę vis labiau. Tokia gira – ir natūrali bei ekologiška. Todėl mūsų lankytojų dėmesį sveikesnėms produktų alternatyvoms vertiname itin palankiai“, – sako E. Dapkienė.

Tiems, kurie rūpinasi savo mityba ir nori šiuo gėrimu vasara gaivintis kuo dažniau, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė primena apie giros naudą organizmui. Ją užtikrinti, pasak pašnekovės, galima tikrai paprastai.

Naminė gira
Naminė gira
© Shutterstock

„Tinkamos sudėties naminė gira organizmą praturtina papildomu B vitaminu, gerosiomis bakterijomis. Ji ir puikiai malšina troškulį, gerina žarnyno veiklą, papildo mitybos įvairovę. Todėl šios naudos sugadinti į naminę girą pridedant daug cukraus nevertėtų. Jos saldumą puikiai užtikrina vaisiai ir uogos, kurie turi daug natūralios fruktozės, taip pat – medus. Naminės giros gamybai naudojama ir ruginė duona, razinos. Pastarosios yra tarsi laukinės mielės, kartu su natūraliu cukrumi lemiančios rūgimo procesą. Kuo ilgiau šis vyksta, tuo fruktozės kiekis mažėja ir gira tampa rūgštesnio, malonesnio skonio“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Pasidalijusi šio gėrimo nauda ir gamybos gudrybėmis, maisto ekspertė siūlo jį pasigaminti namuose patiems.

Tradicinė naminė medaus gira

Reikės: 4 litrų vandens, 400 g medaus, 60 g mielių, pusės stiklinės razinų, 1 citrinos, valgomojo šaukšto cukraus.

Užvirkite vandenį, leiskite atvėsti, tačiau ne iki galo. Tada jame ištirpinkite medų. Vanduo dabar turėtų jau būti vėsus. Tuomet į jį supilkite su cukrumi ištrintas mieles, puodą uždenkite švariu lininiu rankšluosčiu, palikite šiltai visai nakčiai. Ryte nugriebkite susidariusias putas, suberkite razinas, supilkite išspaustas citrinos sultis. Girą supilstykite į butelius, kurių kiekvieną būtinai papildykite razinomis, nes taip geriau vyks rūgimo procesas. Juos pastatykite šaltai 2–3 paroms. Ragaukite.

„Tai paprastas, tačiau labai gardus giros receptas. Jam cukraus naudojama visiškai nedaug, tik tam, kad vyktų rūgimas. Visą giros saldumą užtikrina medus – natūralesnis saldiklis. Todėl, pasigaminus šį gėrimą, juo bus galima gardžiuotis sveikiau, ragaujant tradicinį skonį, kuriuo mėgavosi dar senovės lietuviai“, – teigia B. Baratinskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Laidos „Delfi diena“ vedėjos pasidalijo vos per kelias minutes pagaminamos užtepėlės receptu

Kartu su rudenėjančiais orais prasidėjęs naujasis „Delfi TV“ televizijos sezonas primena,...

Burnoje tirpstantys sūriai ir idealiai derantys pagardai: kaip sukurti tobulą sūrių lentą?

Sūrių lenta – turtingais ir įvairiais skoniais pasižymintis užkandžių rinkinys,...

Džiugina pilnos pintinės grybų? Šiaulietė priminė tradicinį receptą, kuris nukels jus į vaikystę (15)

Tinklaraščio „Raudona virtuvė“ autorė Skirmantė su šeima gyvena Šiauliuose ir kasdien...

„Delfi TV” eteryje – nauja laida ir virtuvės asams, ir naujokams

Neseniai trečiąjį savo televizinį sezoną paskelbusi „ Delfi TV “ žiūrovams pasiūlė naujų...

Laidos „Kasdienybės herojai“ vedėja Rūta Lapė: maistas yra mano meilės kalba (7)

Naująjį savo sezoną „ Delfi TV “ televizija pasitinka su išskirtiniais skoniais ir patirtimis....

Top naujienos

Pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje: po 12 val. kelionės į Vilnių atvyko ekspresas iš Talino (341)

Antradienį 21:00 į Vilniaus geležinkelio stotį atvyko specialus geležinkelio ekspresas iš...

Roma Macijauskaitė | D+

Miškininkas: kodėl reikia kirsti medžius ir kaip klimato kaita keičia miško veidą – stebimi anksčiau nematyti reiškiniai

„Mūsų, miškininkų , rūpestis – auginti ir veisti miškus, saugoti juos nuo žvėrių ir...

Po skaudžios netekties medikas paaiškino, kokia liga labiausiai kamuoja darbingo amžiaus jaunus žmones: čia yra paradoksas (160)

Visuomenę ir vėl sukrėtė žinia apie iš gyvenimo pasitraukusį mediką. Praėjusį penktadienį,...

Po pasibaigusių rinkimų Rusijoje neatmeta net kraštutinio scenarijaus: nieko nebeįmanoma padaryti (612)

Nebuvo jokių abejonių, jog Kremliaus režimas per šį savaitgalį vykusius Rusijos Valstybės...

Londone pristatė, ką rengsimės ateinantį pavasarį (25)

Dizaineris Bora Aksu savo kolekcijos pristatyme Londono mados savaitėje prisiminė Amsterdamo...

9 dalykai, kuriuos kiekviena moteris turėtų išguiti iš savo gyvenimo (6)

Gerbiamieji, šiandien rašau apie dalykus, kuriuos, mano galva, reikia skubiai eliminuoti iš...

Su Čanaku susirėmęs amerikietis – FIBA juodajame sąraše (5)

Praėjusiame sezone Panevėžio „Lietkabeliui“ atstovavęs, bet finišo tiesiojoje dėl klubo...

Edmundas Jakilaitis | D+

Apie karybą: brutalus žaidimas – kas pirmas pradėjo naudoti informacines technologijas kaip kovos priemonę?

Tai – jau trečiasis Edmundo Jakilaičio pokalbis apie karybą su Vilniaus universiteto Istorijos...

Išvardijo vyrus, kuriems dažniausiai nustato prostatos vėžį: vienas veiksnys grėsmę padidina 2–3 kartus (16)

Rugsėjo 15-oji – pasaulinė kovos su prostatos vėžiu diena. Remiantis statistikos duomenimis,...