Lietuviškų ir latviškų sūrių tradicijos skiriasi

Šiandien „Ostvalds fabrica“ sūrinėje gaminama net keliolika rūšių įvairaus sūrio. Sutuoktiniai sūrio gamybą pradėję nuo latviškomis tradicijomis gaminamo sūrio, šiandien gamina ir kiprietiškus, gruziniškus, bulgariškus sūrius. Tiesa, vien šiandien gaminamais sūriais sutuoktiniai neapsiriboja ir žada, jog kasmet sūrinės asortimentas bus plečiamas.

Neatsitiktinai sutuoktinių įkurta sūrinė pirmiausia pradėjo gaminti latviškus sūrius. Iš Latvijos kilęs Roberts gimtoje šalyje taip pat gamino sūrius, tad pradėti gamybą, žinant geriausius sūrių receptus ir gamybos technologiją, nebuvo itin sudėtinga. Latviški sūriai savo gamybos technologija skiriasi nuo lietuviškų sūrių, todėl mūsų rinkoje yra išskirtiniai. Didžioji dauguma lietuviškų sūrių gaminami iš rauginto pieno, tuo tarpu latviški – iš saldaus.

Parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ aukso medalį maisto ir gėrimų kategorijoje pelnęs „Ostvalds fabrica“ sūris „Ožragė“ nusipelnė ne tik aukštų komisijos balų, tačiau ir sūrinės klientų pripažinimo. Vienas pagrindinių šio sūrio ingredientų – ožragė. Tai prieskonis, primenantis riešutų ar grybų skonį, turi stipriai išreikštas priešuždegimines savybes, veikia raminamai ir gydo žaizdas, mažina kraujospūdį, valo kraują. Ožragės sėklos padeda mažinti cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje. Ne tik gardu, bet ir labai naudinga!

Degustacijos nesibaigia

Prekybą naujai įkurtos sūrinės produkcija Eglė ir Roberts pradėjo įvairiose mugėse, miestų ir miestelių šventėse. Taip jau nutiko, kad sūrininkų gaminamos produkcijos populiarumas lenkė juos pačius. Kad ir kur benuvykdavo, žmonės miestuose jau laukdavo sūrininkų ir jų sūrių. „Žmonės socialiniuose tinkluose nuolatos klausinėja mūsų, ar ketiname atvažiuoti į jų muges ir labai apsidžiaugia išgirdę teigiamą atsakymą“ – sako „Ostvalds fabrica“ įkūrėja Eglė.

Nekantriausieji įsigyti sūrių atvažiuoja ir į pačią sūrinę Liutonyse. Čia įrengta ne tik sūrinė ir prekybos vieta, tačiau ir degustacijoms skirta erdvė. Iki dvidešimties žmonių talpinanti erdvė retai būna tuščia.
„Nusipirkus sodybą Liutonyse, teko įdėti nemažai pastangų, kad šitas erdves paverstume tokiomis, kokios jos yra šiandien. Nei aš, nei Roberts nebijome svajoti ar – dar daugiau – svajones versti realybe. Iš svajonės sūrinės projektas virto realybe, o žmonių, atvažiuojančių pas mus, pavydėti gal kiekvienas gamintojas. Sustoti neketiname“ – drąsiai sako sūrininkė Eglė.

Pagamino vasaros topą

Kol Roberts gamina jau prekyboje esančius sūrius, Eglė ieško naujų receptų ir galimybių. Dažnai keliaudami sutuoktiniai svečiose šalyse susiranda sūrininkus ir mielai dalinasi patirtimi. Naujos technologijos ir receptai yra raktas į sėkmę, įsitikinusi Eglė. Jos dėka „Ostvalds fabrica“ sūrinėje gimė kiprietiškasis "Limasolis".

„Tai neabejotinas šios vasaros topas. Sūris labai skanus kepamas grilyje, todėl yra pats tikriausias vasarotojų atradimas. „Ostvalds fabrica“ gaminamo „Limasolio“ galima nusipirkti ne tik mūsų parduotuvėje, tačiau ir paragauti kaimyninių rajonų restoranuose, kurie šį „atradimą“ greitai įsitraukė į savo meniu,“ – sėkminga naujų atradimų patirtimi dalinasi Eglė.

„Ostvalds fabrica“ įkūrėjai Eglė ir Roberts tarpusavyje yra pasidalinę darbus, tačiau su kiekviena diena jų vis daugėja. „Pradžioje viską darėme dviese, tačiau be papildomų rankų jau neišsiversime. Plečiasi ne tik mūsų asortimentas, tačiau ir gamybos apimtys. Pradėję nuo mugių ir miesto švenčių, šiandien jau savo produkcija prekiaujame Žiežmariuose, Kaišiadoryse, Kazlų Rudoje, Alytuje, Tauragėje, Kietaviškėse ir Liutonyse, o neseniai sulaukėme ir kvietimo iš vieno didelio prekybos centro. Kaip ir sakė Eglė, iššūkių nebijome“, - sako sūrinės bendrasavininkis Roberts.
Gimtąją Latviją į Lietuvą iškeitęs sūrininkas Roberts dėl to nesigaili nė akimirkos. „Čia ne tik suradau savo tikrąją meilę, su kuria sukūriau šeimą ir sėkmingą sūrių gamybos verslą, tačiau net ir lietuviškai išmokau. Anksčiau nemažai žmonių su šypsena palydėdavo mano kvietimą „pakvėpuoti“ (pauostyti) sūrių, bet dabar retas kuris ir pasakytų, kad sūrius jiems siūlo ne lietuvis. Kai nori, viskas įmanoma, tad visiems gyvenime ir linkiu surasti tai, dėl ko būtų verta stengtis ir augti,“ – sako „Ostvalds fabrica“ sūrinės įkūrėjas Roberts.

Apie „Ostvalds fabrica“ sūrius

Parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ aukso medalį maisto ir gėrimų kategorijoje pelniusio sūrio „Ožragė“ pagrindiniai ingredientai: pienas, ožragės lapeliai, saulėgrąžos, druska.

Kiti populiarūs „Ostvalds fabrica“ sūriai – „Čili pomidoras“, „Bazilikas“, „Žalčio česnakas“, „Desertinis“, „Bazilikinis pomidoras“, „Kmynas“, „Česnakas“, „Limasolis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)