Štai penki pusryčių receptai, dėl kurių norėsis keltis rytais visą likusią vasarą.

Itališkas omletas arba fritata

Išeiga: 4–6 porcijos

Ingredientai:

  • 2 valgomieji šaukštai nesūdyto sviesto
  • dviejų vidutinio dydžio burbuolių kukurūzai
  • 1 valgomasis šaukštas druskos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 8 dideli kiaušiniai
  • 1/4 stiklinės pieno
  • 3 valgomieji šaukštai rupiai pjaustytų šviežių žolelių (tinka bazilikas, petražolės, mėtos, kalendra, peletrūnas)
  • 100 gramų trupinto šviežio ožkos sūrio
  • 1 stiklinė perpus pjaustytų vyšninių pomidorų arba vienas vidutinio dydžio skiltelėmis pjaustytas pomidoras

Paruošimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  2. Ant vidutinės ugnies keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite išlukštentus kukurūzus, įdėkite pusę valgomojo šaukšto sviesto, pagardinkite pipirais. Kepinkite apie dvi minutes, kartkartėmis pamaišydami.
  3. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną ir likusią druską. Įmaišykite pjaustytas žoleles ir pusę sūrio, tada į keptuvę su kukurūzais atsargiai supilkite kiaušinių plakinį.
  4. Patikrinkite, ar plakinys apsėmė visas daržoves. Ant viršaus suberkite likusį sūrį ir išdėliokite pomidorus. Kepkite apie dvi–keturias minutes, kol kiaušinienės kraštai pradės tvirtėti.
  5. Tada keptuvę perkelkite į orkaitę ir kepkite, kol kiaušiniai sutvirtės, apie aštuonias–dešimt minučių. Norėdami patikrinti er vidurį omletą įpjaukite ir žiūrėkite, ar į įpjovimą subėga skystas kiaušinis. Jeigu taip, kepkite dar kelias minutes. Jeigu omletas sukietėjęs, išimkite jį iš orkaitės.
  6. Leiskite fritatai penkias minutes pravėsti, tada supjaustykite ir patiekite šiltą.

Laikymas: likučius uždarytame indelyje šaldytuve galima laikyti iki penkių dienų.

Traškūs dribsniai su medumi


Traškūs dribsniai su medumi


Išeiga: apie 5 stiklines

Ingredientai:

  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 3/4 stiklinės sorų
  • 1 stiklinė rupiai smulkintų žalių migdolų
  • 1/4 stiklinės moliūgų sėklų
  • 1/2 stiklinės saulėgrąžų sėklų
  • 1/3 stiklinės stambiai pjaustytų džiovintų abrikosų
  • 1/4 stiklinės šalavijo sėklų
  • 1/3 stiklinės sėmenų
  • 1/4 stiklinės sezamo sėklų
  • 4 valgomieji šaukštai tirpinto nesūdyto sviesto
  • 1/2 stiklinės ir 2 valgomieji šaukštai medaus

Paruošimas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 135 laipsnių, kepimo popieriumi išklotą skardą įdėkite per vidurį.
  • Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje. Suberkite soras ir dažnai maišydami kepkite apie tris–keturias minutes, kol apskrus ir įgaus auksinį atspalvį. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite penkias minutes atvėsti. Perdėkite į didelį dubenį.
  • Į tą patį dubenį sudėkite migdolus, moliūgų sėklas, saulėgrąžų sėklas, abrikosus, šalavijo sėklas, sezamo sėklas, ištirpintą sviestą ir pusę stiklinės medaus. Viską išmaišykite.
  • Supilkite šį mišinį į paruoštą kepimo skardą ir tolygiai joje paskirstykite. Kepkite apie 20 minučių. Tada viską sumaišykite, apšlakstykite likusiais dviem šaukštais medaus ir kepkite dar 10 minučių.
  • Traškius dribsnius visiškai ataušinkite ir laikykite sandariame inde.

Laikymas: traškius dribsnius sandariame inde kambario temperatūroje galima laikyti iki dviejų savaičių.

Vasaros salotos pusryčiams


Vasaros salotos pusryčiams


Išeiga: 4 porcijos

Ingredientai:

  • 200 gramų mažųjų špinatų (apie šešias stiklines)
  • 1/2 stiklinės mėlynių
  • 1 vidutinis pjaustytas avokadas
  • 1/3 stiklinės virtos raudonosios bolivinės balandos
  • 1/4 stiklinės skrudintų moliūgo sėklų
  • 6 juostelės šoninės
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 1/4 stiklinės obuolių sidro acto
  • 2 valgomieji šaukštai medaus
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos

Paruošimas:

  1. Į didelį dubenį sudėkite špinatus, mėlynes, avokadą, bolivines balandas ir moliūgų sėklas, viską išmaišykite. Padalinkite salotas į dubenis ar gilias lėkštes.
  2. Ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje apkepkite šoninę. Kepkite iš abiejų pusių tol, kol iš jos išbėgs riebalai ir šoninė gražiai apskrus. Tai užtruks apie 10 minučių. Apskrudintą šoninę perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės. Kai atvės, šoninę sulaužykite mažais gabalėliais.
  3. Sumažinkite karštį ir toje pačioje keptuvėje iškepkite kiaušinius. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir ant kiekvienos salotų porcijos uždėkite po kiaušinį ir užberkite skrudintos šoninės.
  4. Į likusius riebalus supilkite actą, medų ir druską. Šiltą padažą užpilkite ant salotų ir iškart patiekite.

Persikų lasis


Persikų lasis (indiškas jogurtinis gėrimas)


Išeiga: 2 porcijos

Ingredientai:

  • 1 didelis persikas be kauliuko, pjaustytas gabaliukais (maždaug viena stiklinė)
  • 3/4 stiklinės graikiško jogurto
  • 1/4 stiklinės pieno (tinka įprastas arba bet koks kitas, pavyzdžiui, migdolų)
  • 1 valgomasis šaukštas medaus
  • 1/4 arbatinio šaukštelio malto kardamono
  • žiupsnelis druskos

Paruošimas:

  1. Į trintuvę sudėkite persiką, supilkite jogurtą, pieną, medų, kardamoną ir druską. Viską suplakite iki vientisos masės.
  2. Supilkite į dvi atšaldytas ar ledukų pripildytas stiklines.

Laikymas: likučius šaldytuve galima laikyti vieną parą.

Plakta kiaušinienė su aštriu padažu


Plakta kiaušinienė su aštriu padažu


Ingredientai:

  • 3 vidutinio dydžio smulkiai pjaustyti pomidorai (maždaug trys stiklinės)
  • 1 ryšelis smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų (apie vieną stiklinę)
  • 1/2 vidutinio smulkiai pjaustyto raudono svogūno (apie vieną stiklinę)
  • 1 ryšelis stambiai pjaustytos kalendros (apie vieną stiklinę)
  • 1 žalioji citrina
  • 1 vidutinio dydžio aitrioji paprika (arba dvi, jeigu mėgstate aštriai)
  • 2 skiltelės česnako
  • 1/2 valgomojo šaukšto druskos
  • 2–3 kiaušiniai vienam asmeniui

Paruošimas:

  1. Dubenyje sumaišykite pomidorus, svogūnų laiškus ir raudonuosius svogūnus. Smulkiai sukapokite aitriąją papriką ir česnaką – jie turi būti beveik pastos konsistencijos. Aitriąją papriką ir česnaką sumaišykite su kitais ingredientais.
  2. Ant viršaus išspauskite žaliąją citriną ir pabarstykite druska. Viską atsargiai sumaišykite. Atvėsinkite 30 minučių arba laikykite šaldytuve iki penkių dienų (išeis apie penkias stiklines aštraus padažo).
  3. Kai norėsite patiekti, ant keptuvės iškepkite tiek plaktų kiaušinių, kiek jums reikia. Perkelkite kiaušinius ant lėkščių ir ant viršaus užpilkite po ketvirtį ar pusę stiklinės aštraus padažo.
  4. Šis padažas taip pat puikiai tinka su traškučiais, įvairiais paplotėliais ir panašiai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)