K. Jasiūnaitė pasakojo, kad tiek ji, tiek ir jos širdies draugas stengiasi maitintis kiek įmanoma sveikiau, o turėdami laiko visuomet verda sriubas. „Jei nebūna pernelyg daug darbų, bent du kartus per savaitę vakarienei su draugu valgome sriubas. Mano dvi pačios mėgstamiausios – pomidorinė ir lengva daržovių sriuba, kurios pagrindas – cukinijos.

Šias abi sriubas galima pasigaminti labai lengvai ir pakankamai greitai, todėl puikiai tinka mano intensyviam gyvenimo būdui, kai vieną dieną gali nebūti nei vieno filmavimo, kitą – vienas ar du, o dar kitą – net keli per dieną“, – pasakojo savaitgaliais „Delfi Plius“ rodomos laidos „Drąsiai“ vedėja.

Pasak žinomos laidų vedėjos, šiltų sriubų natūraliai labiau norisi žiemą, o vasarą galima rinktis šaltas sriubas. „Tiesą sakant, sriubomis aš laikau ir vaisių bei uogų glotnučius, su kuriais jau pripratau pradėti dieną net ir šaltuoju metų laiku: paprastas obuolių, bananų ir citrinos sulčių arba kivio glotnutis yra mano kiekvienos darbo dienos pusryčiai.

Tačiau, pavyzdžiui, šaltibarščių žiemą nevalgyčiau – tai griežtai šiltojo sezono patiekalas, nes tik tuo metu galima gauti vietinių šviežių ingredientų, kas yra labai svarbu, jei norime maitintis sveikiau. Daug kur skaičiau ir šventai tikiu, kad mūsų mityba turėtų būtų sudėliota pagal sezoniškumą: jei yra šviežių gėrybių, kurias galime rasti čia pat, Lietuvoje, tuomet jas turėtume ir valgyti, o ne užaugintas tolimuose kraštuose, kurių kelias į Lietuvą būna ypač ilgas ir todėl neišvengiama purškimo įtartinais chemikalais. Kaip tik todėl žiemą sriuboms renkuosi konservuotas daržoves“, – savo mintimis dalijosi K. Jasiūnaitė.

Kornelija Jasiūnaitė

Kornelija sutiko pasidalinti ir abiem savo mėgstamų sriubų receptais, kurie ne vieną sušildys ir šią vėsią žiemą.

Lengva daržovių sriuba

Ingredientai: 1 didesnė arba 2 mažesnės cukinijos, 1 didesnė morka, 1 saldžioji paprika (naudoju pusę raudonos ir pusę geltonos, kad nuotaikingiau atrodytų sriuba), pievagrybiai (pagal skonį galima dėti, bet aš įdedu apie 5 didelius arba 10 mažesnių), 3–4 pomidorai, 1 baklažanas, 3 česnako skiltelės, 2 svogūnai, 1 litras ekologiško daržovių sultinio, druska, pipirai, rozmarinai, petražolės (jos tinka bet kokiai sriubai ar troškiniui). O jei neturite šių žalumynų, tiks Provanso ar kiti žolelių mišiniai.

Gaminimas: smulkiai supjaustykite svogūnus, sudėkite juos į kokosų aliejumi arba sviestu išteptą keptuvę. Pakepkite apie minutę. Tuomet sudėkite smulkiai tarkuotą morką – kepkite dar apie porą minučių. Suberkite pjaustytus pievagrybius ir viską pakepinkite dar kelias minutes. Visą masę atidėkite į šalį arba suberkite į puodą.

Tuomet supjaustykite baklažaną ir kelias minutes apkepinkite jį kokosų aliejuje arba svieste kartu su išspaustais česnakais. Šią masę taip pat berkite į puodą.

Mažais kubeliais supjaustykite cukiniją, papriką, pomidorus ir viską sudėkite į puodą prie kitų paruoštų gėrybių.

Paruoštą daržovių masę užpilkite daržovių sultiniu, sudėkite prieskonius ir virkite apie 20 min.

Greitai paruošiama pomidorų sriuba

Ingredientai: 800 g konservuotų pomidorų (2 skardinės, geriausia naudoti nesmulkintus, nes tokiuose būna daugiau pačių pomidorų masės, nors ir su odelėmis), 1 svogūnas, 4 česnako skiltelės, 4 bulvės, 0.5 litro ekologiško daržovių sultinio, 1 valgomas šaukštas balzaminio acto, 1 valgomas šaukštas cukraus, druska, pipirai, prieskoninės žolelės (tinka Provanso žolelės arba žali bazilikai, raudonėlis), kietasis sūris.

Gaminimas: alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūną, česnakus. Tada sudėkite konservuotus pomidorus, prieš tai nulupę odeles. Viską apibarstykite cukrumi, žolelėmis, druska, pipirais, apšlakstykite balzaminiu actu, įdėkite sultinio kubelį ir užpilkite užvirintu vandeniu arba virkite sultinį atskirame puode bei tuomet juo užpilkite pomidorų masę.

Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir viską virkite, kol bulvės bus išvirusios. Sriubą sutrinkite ir patiekite apibarsčius kietuoju sūriu bei šviežiais bazilikais. Aš dar papildomai orkaitėje pasikepinu sviestu bei česnaku ištrintą duonelę, bet čia jau skonio reikalas. Greitesniam rezultatui galima rinktis šaldytus „Mantingos“ česnakinius prancūziškus batonus.

„Delfi TV virtuvė“, kurioje filmuojama laida „Receptų receptai“, veikia verslo centre „Vertas“, esančiame Gynėjų g. 16, Vilniuje. Norintieji šioje erdvėje filmuoti savo maisto šedevrus, daryti pristatymus ar kitus renginius, jau dabar gali rašyti el. paštu rinkodara@delfi.lt.

„Delfi TV“ eteryje laidą „Receptų receptai“ galite stebėti kiekvieną šeštadienį 9.30 val. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją