Įvairovė kiekviename šaukšte

V. Juodkazienė įsitikinusi, jog sau patinkančią košę gali atrasti kiekvienas, svarbu drąsiai eksperimentuoti, išbandyti įvairias košių rūšis ir ieškoti naujų variacijų.

„Mūsų parduotuvėse šiandien galima rasti įvairiausių rūšių dribsnių košių. Patarčiau prioritetą teikti viso grūdo gaminiams, kurie turi daug skaidulų, mineralinių medžiagų, vitaminų. Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau renkasi mūsų asortimente esančias natūralias košes, neturinčias sintetinių priedų, o iš kruopų asortimento populiariausiųjų sąraše karaliauja grikiai. Tai rodo vis augantį lietuvių dėmesį sveikesnės mitybos pasirinkimams“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, svarbu atkreipti dėmesį į priedus, kuriais košė yra gardinama, o pasitelkus fantaziją juos galima nuolat keisti ir taip praturtinti patiekalą organizmui naudingomis medžiagomis.

„Norint saldesnio košės varianto, puikus pasirinkimas – šviežios uogos ir vaisiai, kurie suteikia natūralaus saldumo. Avižinei košei atsiskleisti padeda cinamonas, taip pat labai tinka moliūgų sėklos, saulėgrąžos, gojų uogos, riešutai“, – vardija V. Juodkazienė.

Maistinga košė – ne tik pusryčių patiekalas

Nors košė dar iš vaikystės prisiminimų dažniausiai daugeliui asocijuojasi su pusryčiais, maisto ekspertė sako, jog maistingą košę verta rinktis ir pietums, vakarienei ar netgi kaip užkandį.

„Košė gali įgauti pačių įvairiausių pavidalų, ne tik virta. Pavyzdžiui, jei nuo pusryčių liko nesuvalgytos avižinės košės, iš jos vėliau galima išsikepti gardžius blynelius arba pasigaminti maistingų batonėlių, kuriuos patogu neštis į darbą ar mokyklą kaip sveiką užkandį. Tokiu būdu galima ne tik atrasti naują patiekalą, bet ir išvengti maisto švaistymo“, – sako maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, į savo racioną verta dažniau įtraukti kruopas – ypatingai grikius, bolivines balandas, soras. Kruopos pasižymi aukšta maistine verte, padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.

Bolivinės balandos turi žemą glikemijos indeksą, tad išvengiama gliukozės šuolių kraujyje. Be to, jos yra lengvai paruošiamos ir gali būti puiki alternatyva netoleruojantiems glitimo“, – primena V. Juodkazienė. Pasak jos, kruopų košėms gardinti tinka patys įvairiausi priedai – kietasis sūris, saulėje džiovinti pomidorai, avokadai, grybai, daržovių sultinys, pesto padažas.

Bolivinės balandos košė su saulėje džiovintais pomidorais

Reikės:

  • 80 g bolivinės balandos;
  • 20 g saulėje džiovintų pomidorų;
  • 1 morkos;
  • 1 avokado;
  • 25 g kietojo sūrio;
  • Druskos, pipirų;


Gaminimas:

Išvirkite bolivines balandas. Morką sutarkuokite burokine tarka ir kelias minutes pakepinkite keptuvėje. Sutarkuokite sūrį, pasmulkinkite saulėje džiovintus pomidorus, nulupkite ir supjaustykite avokadą. Išvirusias bolivines balandas sumaišykite su paruoštais ingredientais, gardinkite druska ir pipirais.

Perlinių kruopų košė su grybais

Perlinių kruopų košė su grybais

Reikės:

  • 200 g perlinių kruopų;
  • 200 g pievagrybių;
  • 30 g džiovintų baravykų;
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 1 skiltelės česnako;
  • Krapų ir petražolių;
  • Druskos, pipirų;


Gaminimas:

Perlines kruopas ir džiovintus grybus užmerkite vandenyje ir palikite per naktį arba kelioms valandoms. Nuo grybų likusio skysčio neišpilkite. Vandenį, kuriame mirko kruopos pakeiskite šviežiu ir išvirkite kruopas. Svogūną supjaustykite, morką sutarkuokite burokine tarka. Svogūną drauge su morka pakepinkite įkaitintoje keptuvėje. Tuo metu pasiruoškite grybus – pievagrybius nuplaukite, supjaustykite, džiovintus baravykus nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite česnako skiltelę. Paruoštus grybus kartu su česnaku dėkite į keptuvę prie apkepusio svogūno ir morkos. Apkepinkite grybus apie 10 minučių, tuomet įpilkite nuo džiovintų grybų likusį skystį ir išvirusias kruopas. Leiskite viskam pasitroškinti dar keletą minučių, gardinkite druska, pipirais, šviežiais ar šaldytais krapais bei petražolėmis.

Avižinės košės blyneliai su bananais

Avižinės košės blyneliai su bananais

Reikės:

  • 2 stiklinių virtos avižinės košės;
  • 1 banano;
  • 4 valg. šaukšt. miltų;
  • 1 valg. šaukšt. tirpinto kokosų aliejaus;
  • ½ arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0.5 stiklinės pieno;
  • Žiupsnelio druskos;


Gaminimas:

Bananą supjaustykite ir sutrinkite šakute. Avižinę košę, miltus, kepimo miltelius, druską ir pieną gerai išmaišykite su trintu bananu iki vientisos masės. Formuokite nedidelius blynelius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje su kokosų aliejumi.

Kepta avižinė košė su obuoliais ir migdolais

Reikės:

  • 2 stiklinių avižinių dribsnių;
  • 1 banano;
  • 1 kiaušinio;
  • 2 obuolių;
  • 1 valg. šaukšt. agavų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt cinamono;
  • 0.5 stiklinės migdolų pieno;
  • 70 g. migdolų


Gaminimas:

Obuolius nuplaukite, nulupkite, išpjaukite sėklytes ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Bananą sutrinkite šakute, įmuškite kiaušinį, supilkite avižinius dribsnius ir agavų sirupą, viską gerai išmaišykite. Į masę įmaišykite paruoštus obuolius, cinamoną, migdolų pieną. Riešutus susmulkinkite peiliu ir suberkite į masę. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje temperatūroje apie 20-30 minučių.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)