aA
Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras namų jaukumo ir artėjančių didžiausių žiemos švenčių ženklas, rašoma pranešime spaudai.
Imbieriniai sausainiai
Imbieriniai sausainiai
© Organizatorių nuotr.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad imbieriniai sausainiai šaltąjį sezoną maloniai sušildo ir primena vaikystę, tad namuose jų tikrai vertėtų kepti dažniau.

„Artėjant Kalėdoms daugiau laiko sukamės virtuvėje, šeimą lepiname įvairiausiais kepiniais, išbandome kalėdinius receptus. O vienas populiariausių šventinio laikotarpio saldumynų – imbieriniai sausainiai“, – sako T. Lauvray.

Gamindami pasitelkite fantaziją

Kaip teigia konditerijos ekspertas, įvairiausi keksai, pyragai, o labiausiai – imbieriniai sausainiai yra tikri artėjančių švenčių pranašai. Istoriniai šaltiniai pasakoja, kad imbieriniai sausainiai atsirado senų senovėje. Europoje jie plačiau išplito apie XI amžių, kai kariai iš Artimųjų Rytų atgabeno imbiero.

Pasak jo, imbieriniai sausainiai gaminami pačių įvairiausių formų: mėnulio, žvaigždžių, širdelių, tačiau kalėdiniu laikotarpiu populiariausi tampa imbieriniai žmogeliukai. Įdomu tai, kad pirmasis imbierinis žmogelis buvo pagamintas specialiai Anglijos karalienei Elžbietai I, kuri kalėdiniu sezonu tokius skanėstus dovanodavo savo svečiams.

Imbieriniai sausainiai
Imbieriniai sausainiai
© Shutterstock nuotr.

Įvairausius imbierinius gaminius ypatingai mėgsta vokiečiai. Vokietija itin garsi meduoliniais gaminiais, o Niurnbergas netgi tituluojamas pasaulio imbierinių kepinių sostine. Būtent šiame mieste kilo idėja ne tik kepti imbierinius skanėstus, bet ir statyti iš jų Kalėdų simbolio tapusius namelius.

Šiuo metu imbieriniai sausainiai populiarūs ne tik Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje: jie mėgstami ir Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, o Amerikoje imbieriniai sausainiai gardinami klevų sirupu. Be to, skirtingose šalyse, imbieriniai sausainiai turi ir skirtingus pavadinimus.

Keli konditerijos eksperto patarimai

Ekspertas sako, kad imbierinių sausainių gaminimui – ypatingai daug laiko nereikia. Tinkamai paruošūs tešlą jie kepa apie vos 10 minučių. Pasak jo, imbieriniai sausainiai dažniausiai gaunami pačiais įprasčiausiais prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru. Pasak eksperto, imbierinių sausainių gaminimas – puiki pramoga visai šeimai, o ypač vaikams, nes paruoštus mėgstamos formos sausainius galima dar ir šventiškai padekoruoti.

Ekspertas sako, kad imbierinius sausainius dar mėgstama gardinti migdoliniais riešutais, kartais – šokolado kremu ar apelsininiu glaistu. Visgi, norint pasigaminti nepaprasto skonio kepinius, kelias šių sausaininių gaminimo taisykles žinoti pravartu. Pirmoji jų – prieš kočiojant sausainių tešlą ją reikėtų palaikyti šaldytuve. Tam pakanka vos kelių valandų. Atvėsusią tešlą lengviau kočioti, mat ji mažiau limpa. Antroji taisyklė – pagaminti tešlos ypatingai daug kartų perkočioti – nepatartina, taip sausainiai gali gautis ypatingai kieti.

Imbieriniai sausainiai
Imbieriniai sausainiai
© Shutterstock

T. Lauvray imbierinių sausainių siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi šių skanėstų receptu.

Imbieriniai sausainiai

Jums reikės: 30 g ruginių miltų, žiupsnelio druskos, 1 a. š. cinamono, ½ a. š. malto imbiero, ½ a. š. maltų gvazdikėlių, ½ a. š. anakardžių, 50 ml agavų sirupo, kiaušinio, 100 ml kokosų aliejaus, 1 a. š. vanilės ekstrakto, 2 v. š. medaus, ½ a. š. kepimo sodos

Dekoravimui: 100 g baltojo šokolado, 1 a. š. aliejaus, spalvotų saldainių.

Pagaminimas:

Pašildykite medų, suberkite į jį kepimo sodą ir gerai išmaišykite. Didesniame inde sumaišykite ruginius miltus, druską ir visus prieskonius. Supilkite kokosų aliejų, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, agavų sirupą bei medų su soda ir išminkykite tešlą. Kai tai padarysite, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir maždaug valandai palikite šaldytuve. Kai tešla atvės, plonai ją iškočiokite ir formelėmis išpjaustykite norimos formos sausainius. Jei norėsite kabinti anteglutės, padarykite juose skylutes kaspinui praverti.

Paruoštus tešlos gabalėlius išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir 7-10 minučių kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje. Mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės išlydykite šokoladą, įmaišykite šaukštą aliejaus ir supilkite į konditerinį maišelį su maža skylute gale. Atvėsusius sausainius dekoruokite šokoladu bei spalvotais sausainiais. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
3.8889

„Receptų receptai“ laidoje – 10 vištienos patiekalų idėjų

Šeštadieniais, 9.30 val. „Delfi TV“ eteryje rodoma laida „ Receptų receptai “, kurioje...

Konditeris patarė, kaip iškepti skaniausius imbierinius sausainius: svarbu laikytis vienos taisyklės (1)

Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras namų jaukumo ir artėjančių...

Neturintiems laiko ir noro ilgai terliotis virtuvėje: minkštas ir labai skanus Kristinos varškės apkepas (4)

Varškės apkepas skanus bet kuriuo dienos metu – tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei. Nors...

Naminiai desertai iš rudeninių daržovių: išbandykite Amelijos moliūgų tiramisu receptą

Norite pasmaližiauti, tačiau laikotės sveikos mitybos taisyklių – ne bėda. Mėgstamus desertus...

Moliūgų mėgėjams – 5 receptai: nuo kiaušinienės iki sriubos ir troškinio

Jei mėgstate moliūgus, jei dar rūsyje pūpso koks gražuolis, jums labai pravers receptai su šia...

Top naujienos

Po Kinijos veiksmų – eksperto verdiktas: galima reaguoti keliais būdais (29)

Kinijos ambasados trečiadienį surengta spaudos konferencija ir ketvirtadienį paskelbtas pranešimas...

Specialistas patarė, ko nedaryti prieš skiepijantis nuo koronaviruso: taip šalutiniai poveikiai bus mažesni

Pasiskiepijusi sustiprinančiąja vakcinos nuo koronaviruso doze vilnietė Virginija nustebo, kad...

Klimatologas pasakė, kokių orų galime tikėtis: kita savaitė bus neįprasta

Šlapdriba pereinanti į lietų ir vėl į sniegą užtruks visą šeštadienį ir dar sekmadienio...

Žiniasklaida: Gražulio automobilis nufilmuotas lekiantis 150 kilometrų per valandą greičiu (87)

Seimo narys Petras Gražulis buvo užfiksuotas, kaip autostradoje skrieja ne mažesniu kaip 150...

„Jaunojo tapytojo prizo“ apdovanojimą pelnęs Dominykas Sidorovas: ne tik jaunus reikia vertinti ir pastebėti (4)

Šiųmetį „Jaunojo tapytojo prizo“ apdovanojimą pelnęs Dominykas Sidorovas šiandien jaučiasi...

D+Kornelija Jasiūnaitė

Šunys įkvėpė sukurti sėkmingą startuolį, bet teko susidurti ir su tamsiąja verslo puse: nežinau, ar kartočiau tai Lietuvoje

Šios savaitės Delfi Plius drąsiausių laidos „Garsiai!“ pokalbių cikle – jaunos,...

Pensininkų atstovė: pažiūrėkite, kas vyksta – žmonės jau pikti, labai pikti (210)

Pensininkų situacija yra sudėtinga, o gaunamų pensijų neužtenka, sako Lietuvos pagyvenusių...

Populiarėjanti mama sulaukia kreivų praeivių žvilgsnių: atsisako avėti batus dėl netikėtos priežasties (6)

Mama prisipažino niekada neavinti batų, kai eina į lauką, nes mano, kad visi turėtų patirti...

Nyderlanduose tarp iš PAR atskridusių lėktuvų keleivių nustatytas 61 COVID-19 atvejis, įtariamas atvejis ir Vokietijoje (15)

Nyderlandų sveikatos apsaugos tarnybos šeštadienį pranešė, kad tarp keleivių, atskridusių...

Plikledžio iššūkiai: kada traumos pakeliui į ir iš darbo pripažįstamos darbinėmis (1)

Kasmet iškritus pirmajam sniegui ir ledui padengus kelius bei šaligatvius išauga nelaimingų...