Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen šiemet siūlo pasigaminti ir kitų šalių velykinių patiekalų – iš Rusijos kilusį sūrio pyragą, gardžią itališką Velykų duoną, meksikietišką duonos pudingą ir argentinietišką špinatų pyragą, rašoma pranešime spaudai.

Sūrio desertas iš Rusijos

Paška – tai piramidės formos sūrio desertas, vienas iš tradicinių Velykų patiekalų, patiekiamų Rusijoje. Tradiciškai desertas yra puošiamas iš riešutų ar gėlių išdėliojant religinius simbolius, tačiau siūlome improvizuoti ir desertą papuošti šokoladiniais kiaušiniais ar išdėlioti kiškio ar kito gyvūno siluetą. Dažniausiai šis gardus desertas patiekiamas prie tradicinės Velykų duonos.

Reikės:

900 g liesos varškės
3 kiaušinių
240 ml grietinėlės
120 g cukraus
60 g kambario temperatūros sviesto
60 ml šviesaus medaus
1 a. š. vanilės ekstrakto
1 v. š. brendžio
100 g įvairių džiovintų vaisių
50 g migdolų plokštelių

Gaminimas:

Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Tuomet iki standumo išplakite grietinėlę. Į nedidelį puodą supilkite grietinėlę, kiaušinių trynius, suberkite cukrų, sudėkite medų. Užkaiskite puodą ir ant nedidelės ugnies nuolat maišydami virkite, kol cukrus ir medus ištirps. Tada įpilkite vanilės ekstrakto ir brendžio. Viską gerai išmaišykite, nuimkite puodą nuo ugnies ir padėkite padažą atvėsti.
Ypač svarbu padažą gerai atvėsinti. Jei padažas dar bus šiltas, jį sumaišius su varške, masė gali per daug ištęžti ir suformuoti desertą bus itin sudėtinga.
Į plakimo indą suberkite varškę, sudėkite sviestą. Ingredientus gerai išplakite iki vientisos masės. Tuomet ypač švelniai išmaišykite atvėsusį padažą su varškės mase. Suberkite į masę įvairių džiovintų vaisių ir migdolų plokštelių. Iš masės suformuokite piramidę arba tiesiog ją sudėkite į keksui skirtą kepimo formą.
Prieš patiekiant desertą, jį reikia 24 valandas vėsinti šaldytuve.

Ypatingo skonio itališka Velykų duona

Colomba di Pasqua – tai iš Italijos kilusi desertinė duona, kuri tradiciškai kepama balandžio formos, nes šis paukštis simbolizuoja tyrumą, švelnumą ir gamtos atgimimą. Pasak maisto ekspertės, įdomu tai, kad duonai gaminamas specialus glajus yra užpilamas ne ant jau iškepusio pyrago, o dedant jį kepti.

Reikės:

5000 g miltų
100 ml šilto pieno
25 g šviežių mielių
60 g cukraus
250 g kambario temperatūros sviesto
žiupsnelio druskos
1 a. š.vanilės ekstrakto
1 citrinos ir 1 apelsino žievelių
3 kiaušinių
1 a. š. medaus
100 g tarkuotos marcipano masės
100 g cukruotos apelsino žievelės

Glajui:

100 g cukraus pudros
2 kiaušinio baltymų
150 g maltų migdolų
50 g cukraus

Gaminimas:

Inde sumaišykite 100 g miltų, šiltą pieną ir mieles. Tuomet uždenkite indą maistine plėvele ir palikite 30 minučių šiltoje vietoje. Kai tešla šiek tiek pakils, įberkite dar 100 g miltų, gerai išminkykite ir padėkite į šiltą vietą dar 30 minučių. Įberkite cukrų, 80 g kambario temperatūros sviesto ir dar 150 g miltų. Tešlą minkykite, kol ji bus minkšta ir tąsi. Tešlą dėkite atgal į indą, uždenkite ir laikykite šiltai 2 valandas. Suberkite dar 150 g miltų, 170 g sviesto ir gerai išminkykite. Atskirame inde sumaišykite žiupsnelį druskos, vanilės ekstraktą, 1 citrinos ir 1 apelsino žievelę, 3 kiaušinių trynius ir arbatinį šaukštelį medaus. Gautą masę supilkite ant tešlos. Į tešlą taip pat įmaišykite tarkuotą marcipano masę ir cukruotą apelsino žievelę. Norint, kad iškepusi duona būtų puri, tešlą reikia ilgai minkyti, kad ji nebeliptų prie rankų ir būtų minkšta.

Nors tradiciškai duona kepama balandžio formos, kulinarė mano, kad galima ją išminkyti taip, kaip jums atrodo gražiausia – zuikučių, kiaušinio ar morkos formų. Tikėtina, kad tokia duona labiau patiks ir patiems mažiausiems.

Iš tešlos suformuokite norimą figūrą ir palikite šiltoje vietoje 6 valandoms.
Prieš kepdami pasiruoškite glajų. Sumaišykite cukraus pudrą, kiaušinio baltymus, maltus migdolus ir cukrų. Viską gerai išmaišykite, tačiau ne per daug, kad kiaušinių baltymai nepasidarytų standūs. Duoną kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, tuomet temperatūrą sumažinkite iki 175 laipsnių, duoną apipilkite glajumi ir kepkite dar 40 minučių.

Capirotada – meksikietiškas duonos pudingas

Saldus duonos pudingas įprastai patiekiamas Velykų pusryčiams arba kaip desertas vakarienei. Kaip pasakoja maisto ekspertė, nors patiekalas ir nėra labai įprastas lietuviškam skoniui, tačiau išbandyti ir paragauti tikrai verta.

Reikės:

600 g baltos duonos
60 g geltonųjų razinų
60 skrudintų migdolų
2 v. š. sutarkuoto sviesto
čederio sūrio pudingui pabarstyti
280 ml vandens
160 g rudojo cukraus
2 cinamono lazdelių

Gaminimas:

Į keptuvę įpilkite vandens, įberkite rudojo cukraus ir sudėkite cinamono lazdeles. Ant mažos ugnies virkite 10 minučių, tuomet išimkite cinamono lazdeles ir palikite atvėsti.
Didesniais kubeliais supjaustykite baltą duoną. Į didelį dubenį suberkite duoną, geltonąsias razinas, skrudintus migdolus ir tarkuotą sviestą. Į dubenį supilkite cukraus sirupą ir gerai viską išmaišykite. Supilkite gautą masę į skardą, apibarstykite čederio sūriu ir uždenkite su folija. Skardą padėkite 2 valandoms į vėsią patalpą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite 15 minučių, tuomet nuimkite foliją ir kepkite dar 15 minučių. Patiekite dar karštą.

Argentinietiškas pyragas Torta Pascualina

Sluoksniuotos tešlos pyragas su sūriu ir špinatais Argentinoje tradiciškai valgomas prasidėjus gavėniai. Kaip priduria maisto ekspertė, šis pyragas gali būti patiektas tiek kaip užkandis, tiek kaip pagrindinis patiekalas.

Reikės:

500 g smulkiai supjaustytų špinatų
1 svogūno
2 skiltelių česnako
3 a. š. sviesto
200 g pievagrybių
druskos
pipirų
žiupsnelio trinto muskato
60 g tarkuotos mocarelos
60 g tarkuoto parmezano
7 kiaušinių
sluoksniuotos tešlos

Gaminimas:

Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnako skilteles. Ištirpinkite keptuvėje sviestą ir suberkite daržoves. Kepkite, kol svogūnai ir česnakai suminkštės. Smulkiai supjaustykite pievagrybius ir suberkite juos prie daržovių. Apibarstykite pievagrybius druska ir žiupsneliu trinto muskato. Nuolat maišydami kepkite 5 minutes. Tada į keptuvę suberkite smulkiai supjaustytus špinatus. Kepkite dar 1 minutę, tuomet nuimkite nuo ugnies ir padėkite atvėsti.
Net jei ir esate tikras sūrio mėgėjas, kulinarė pataria gaminant pyragą jo nepadauginti, o dėti tiksliai tiek, kiek yra nurodyta. Nuo per didelio sūrio kiekio, pyragas sukris ir bus riebus.
Atskirame inde sumaišykite tarkuotą mocarelos sūrį ir parmezaną. Įmuškite 2 kiaušinius ir pabarstykite druska bei pipirais. Sūrį sumaišykite su keptomis daržovėmis. Išklokite atšildyta sluoksniuota tešla kepimo skardos dugną bei šonus ir paskirstykite įdarą. Tuomet kietai išvirkite 4 kiaušinius, juos supjaustykite gabaliukais ir apibarstykite įdarą. Ant viršaus dėkite sluoksniuotos tešlos lakštus ir delnais šiek tiek paslėkite pyragą. Išplakite 1 kiaušinį su 1 valgomuoju šaukštu vandens ir aptempkite juo pyrago viršų. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite uždengtą pyragą 1 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)