aA
Kinų Naujieji metai – įspūdinga šventė. Namai ir gatvės Kinijoje išpuošiamos ryškiai raudonomis dekoracijomis, danguje sproginėja fejerverkai, ant stalų garuoja gardūs šventiniai patiekalai. Prekybos tinklo „Maxima“ užfiksuotos pardavimų tendencijos rodo, jog tradicinių kiniškų patiekalų skonį vis dažniau išbando ir mūsų šalies gyventojai. O sausio 25-oji, kai Kinijoje prasidės Naujųjų metų iškilmės, gali tapti puikia, simboliška proga pasimėgauti egzotiškais Azijos skoniais ir geriau pažinti Kinijos kultūrą.
Kinų Naujiesiems metams artėjant: kokie patiekalai žada turtus ir gerovę?
© Shutterstock nuotr.

Per Naujųjų metų šventę Kinijoje maistui skiriamas išskirtinis dėmesys, rašoma pranešime spaudai. Šventės išvakarėse prie stalo susirenka visa šeima ir mėgaujasi sočiais, įvairių skonių patiekalais – tradiciniais koldūnais, pyragėliais, žuvimi, suktinukais, ryžių kukuliais, makaronais ir vaisiais.

Kiekvienas šventinis patiekalas turi simbolinę reikšmę. Pavyzdžiui, žuvies patiekalai simbolizuoja klestėjimą ir perteklių, todėl valgydami žuvį kinai vieni kitiems linki visko turėti daugiau negu reikia. O kad kitąmet turėtų daugiau pinigų, kinai per šventę stengiasi suvalgyti kuo daugiau koldūnų. Šio patiekalo įdaras gali būti labai įvairus – nuo kiaulienos faršo iki kapotų krevečių ir žuvies. Turtą ir pilnatvę kinams taip pat simbolizuoja vaisiai – ypač oranžiniai ir geltoni. Todėl šeimininkai svečiams visada pasiūlys apelsinų, mandarinų, greipfrutų ar citrinų.

Saldūs ryžių kukuliai kinams simbolizuoja šeimos vienybę – valgydami tvirtai sulipusius ryžius šventės dalyviai tiki, kad taip stiprina ryšį tarp artimųjų. O kai ateina eilė valgyti makaronų patiekalus, visi žino, jog kiekvienas kąsnis – tarsi indėlis į ilgaamžiškumo taupyklę.

Kinų Naujiesiems metams artėjant: kokie patiekalai žada turtus ir gerovę?
© Shutterstock nuotr.

„Vartojimo tendencijos rodo, kad specifinių kinų virtuvės produktų paklausa mūsų prekybos tinklo parduotuvėse auga. Kiniški makaronai, padažai, grybai ar krevečių krekeriai sulaukia vis daugiau pirkėjų dėmesio. Praėjusiais metais tradicinių kinų virtuvės produktų pardavimai buvo 8 procentais didesni negu užpernai“, – pastebi įmonės komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Lyginant metinius pardavimų duomenis, pirkėjai pernai taip pat įsigijo 13 proc. daugiau įvairių kiniškų grybų negu 2018 metais. Patys populiariausi buvo baltieji kiniški grybai, kurių parduota apie 3,7 tūkst. pakuočių. Didesnius pardavimų rezultatus pasiekė ir įvairių rūšių kiniški makaronai, kurių pernai parduota per 11 tūkst. pakuočių – 14 proc. daugiau negu prieš metus.

„Dauguma kinų virtuvės patiekalų receptų yra gana paprasti, tačiau išskirtinius skonius sukuria smulkūs ingredientai, tokie kaip padažas, aliejus, prieskonių mišinys. Taigi, turint platų pasirinkimą, pajusti išskirtinę kinų Naujųjų metų dvasią galima ir Lietuvoje“, – tikina V. Drulienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
2.7778

„Gimę ne Lietuvoje“ laidos vedėjas papasakojo, kodėl nė už ką neragautų vėdarų (17)

Šeštadieniais 9.30 val. „Delfi TV“ eteryje rodomoje laidoje „ Receptų receptai “, kurioje...

Pirštus apsilaižysite: purus ir drėgnas Kristinos obuolių pyragas be miltų ir cukraus (28)

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 75 tūkst....

Vieniems tai tikras atradimas, kitiems – siaubas: išmėginkite Odetos marinuotų kiaušinių receptą (21)

Virtus kiaušinius marinuoja britai, amerikiečiai, vokiečiai, prancūzai ir kitų tautų atstovai....

Atvėsus orams gydytoja dietologė kviečia išbandyti sočią japonišką sriubą – rameną (6)

Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų...

„Receptų receptai“ laidoje – sumuštiniai, kurie patiks kiekvienam (1)

Kiekvieną šeštadienį, 9.30 val. „Delfi TV“ eteryje rodoma laida „ Receptų receptai “,...

Top naujienos

Dėl pandemijos valdymo – du scenarijai: arba peržengsime ribą, arba lauks naujas smūgis lapkritį

Dėl skiepų, kaukių ir galimybių paso verdančios aistros Lietuvoje radikalėja. Nuo įtūžio ir...

Verslas valdžiai siūlo priešingą strategiją dėl degalų akcizų kėlimo: jį mažinkime benzinui (58)

Valdžiai nuo 2023-ųjų ketinant branginti degalus, o ypač, dyzeliną, kuris, skaičiuojama,...

Po „dėdės Juozo“ sulaikymo – zonos „bachūrų“ pyktis: „sudegė toks geras kelias“ (79)

Kai po ilgalaikio kriminalinės žvalgybos pareigūnų tyrimo su įkalčiais buvo sulaikytas dabar jau...

Makabriška Ellos Harper šlovė, arba kaip susiklostė sensacingosios Merginos-kupranugarės likimas (78)

XIX a. pabaigoje dėl tokių asmenų kaip garsusis Phineasas Tayloras Barnumas entuziazmo...

Vėlų vakarą Šiauliuose kilo didžiulis gaisras: užsiliepsnojo medienos sandėlis (10)

Vėlų penktadienio vakarą, 22.41 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos tarnybų telefono...

Šamą-bananą pagavęs žvejys nepatikėjo savo akimis mokslininkai turi paaiškinimą, kas čia nutiko (46)

Lyg milžiniškas besirangantis bananas su žiaunomis – tokios išvaizdos šamą iš ežero gelmių...

Be jokių vilčių prisikelti: „Barcelona“ su žemėmis sulygino visą „Zenit“ pasipriešinimą (4)

Penktą pergalę iš eilės iškovojo ir Eurolygos viršūnėje kartu su Milano „Armani“...

Vėjas po truputį rims, savaitės pradžia bus sausesnė (1)

Šeštadienio dieną dar išliksime aktyvaus ciklono įtakoje. Diena bus debesuota su pragiedruliais....

Parodė, kokie trys vyriški plaukų kirpimai dabar patys madingiausi (78)

Kaune specializuoto vyrų grožio salono „Old Town Barbers“ salono meistrai išrinko...

Lemiamą spurtą pradėjęs Giedraitis padėjo baskams triuškinti „Monaco“ su Motiejūnu (4)

Eurolygos dvikovoje Vitorijoje penktadienį susigrūmė žaidėjus iš Lietuvos turinčios...