aA
Kinų Naujieji metai – įspūdinga šventė. Namai ir gatvės Kinijoje išpuošiamos ryškiai raudonomis dekoracijomis, danguje sproginėja fejerverkai, ant stalų garuoja gardūs šventiniai patiekalai. Prekybos tinklo „Maxima“ užfiksuotos pardavimų tendencijos rodo, jog tradicinių kiniškų patiekalų skonį vis dažniau išbando ir mūsų šalies gyventojai. O sausio 25-oji, kai Kinijoje prasidės Naujųjų metų iškilmės, gali tapti puikia, simboliška proga pasimėgauti egzotiškais Azijos skoniais ir geriau pažinti Kinijos kultūrą.
Kinų Naujiesiems metams artėjant: kokie patiekalai žada turtus ir gerovę?
© Shutterstock nuotr.

Per Naujųjų metų šventę Kinijoje maistui skiriamas išskirtinis dėmesys, rašoma pranešime spaudai. Šventės išvakarėse prie stalo susirenka visa šeima ir mėgaujasi sočiais, įvairių skonių patiekalais – tradiciniais koldūnais, pyragėliais, žuvimi, suktinukais, ryžių kukuliais, makaronais ir vaisiais.

Kiekvienas šventinis patiekalas turi simbolinę reikšmę. Pavyzdžiui, žuvies patiekalai simbolizuoja klestėjimą ir perteklių, todėl valgydami žuvį kinai vieni kitiems linki visko turėti daugiau negu reikia. O kad kitąmet turėtų daugiau pinigų, kinai per šventę stengiasi suvalgyti kuo daugiau koldūnų. Šio patiekalo įdaras gali būti labai įvairus – nuo kiaulienos faršo iki kapotų krevečių ir žuvies. Turtą ir pilnatvę kinams taip pat simbolizuoja vaisiai – ypač oranžiniai ir geltoni. Todėl šeimininkai svečiams visada pasiūlys apelsinų, mandarinų, greipfrutų ar citrinų.

Saldūs ryžių kukuliai kinams simbolizuoja šeimos vienybę – valgydami tvirtai sulipusius ryžius šventės dalyviai tiki, kad taip stiprina ryšį tarp artimųjų. O kai ateina eilė valgyti makaronų patiekalus, visi žino, jog kiekvienas kąsnis – tarsi indėlis į ilgaamžiškumo taupyklę.

Kinų Naujiesiems metams artėjant: kokie patiekalai žada turtus ir gerovę?
© Shutterstock nuotr.

„Vartojimo tendencijos rodo, kad specifinių kinų virtuvės produktų paklausa mūsų prekybos tinklo parduotuvėse auga. Kiniški makaronai, padažai, grybai ar krevečių krekeriai sulaukia vis daugiau pirkėjų dėmesio. Praėjusiais metais tradicinių kinų virtuvės produktų pardavimai buvo 8 procentais didesni negu užpernai“, – pastebi įmonės komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Lyginant metinius pardavimų duomenis, pirkėjai pernai taip pat įsigijo 13 proc. daugiau įvairių kiniškų grybų negu 2018 metais. Patys populiariausi buvo baltieji kiniški grybai, kurių parduota apie 3,7 tūkst. pakuočių. Didesnius pardavimų rezultatus pasiekė ir įvairių rūšių kiniški makaronai, kurių pernai parduota per 11 tūkst. pakuočių – 14 proc. daugiau negu prieš metus.

„Dauguma kinų virtuvės patiekalų receptų yra gana paprasti, tačiau išskirtinius skonius sukuria smulkūs ingredientai, tokie kaip padažas, aliejus, prieskonių mišinys. Taigi, turint platų pasirinkimą, pajusti išskirtinę kinų Naujųjų metų dvasią galima ir Lietuvoje“, – tikina V. Drulienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
2.7778

5 gardūs receptai išskirtiniams ir ilgiems pusryčiams – skirkite laiko sau ir savo artimiesiems (1)

Jei darbo dieną retas kuris galime pasimėgauti neskubiais pusryčiai s, savaitgalį yra tas metas,...

„Gimę ne Lietuvoje“ laidos vedėjas papasakojo, kodėl nė už ką neragautų vėdarų (17)

Šeštadieniais 9.30 val. „Delfi TV“ eteryje rodomoje laidoje „ Receptų receptai “, kurioje...

Pirštus apsilaižysite: purus ir drėgnas Kristinos obuolių pyragas be miltų ir cukraus (31)

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 75 tūkst....

Vieniems tai tikras atradimas, kitiems – siaubas: išmėginkite Odetos marinuotų kiaušinių receptą (22)

Virtus kiaušinius marinuoja britai, amerikiečiai, vokiečiai, prancūzai ir kitų tautų atstovai....

Atvėsus orams gydytoja dietologė kviečia išbandyti sočią japonišką sriubą – rameną (6)

Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų...

Top naujienos

Po naujausių pranešimų apie Kinijos karinius pajėgumus – nerimas JAV: neturime žalio supratimo, kaip jiems tai pavyko (153)

Spalio 16 d. britų laikraštis „The Financial Times“ (FT) pranešė, kad Kinija išbandė...

Automobilių pramonės krizė kirto ir lietuvių gamintojams: darbuotojai – vėl prastovose (5)

Europoje viena po kitos užsidaro automobilių gamyklos , nuolat girdime apie lustų , žaliavų ir...

Karštus nuotykius išdavė feisbukas: 15-metė tapo motina, vaiko tėvas – nuteistasis (78)

Dvidešimtmečio vilniečio naktinės linksmybės su penkiolikmete mergina baigėsi ne taip, kaip...

Pavojingą bakteriją turi kone kas trečias – kol žmogus nieko nejaučia, kiti sėkmingai užsikrečia (59)

„Epidemijos ir pandemijos prasideda ir baigiasi, vienintelė tuberkuliozė yra amžina“, –...

Tokių vaizdų Lietuva nematė jau seniai: podiumu žingsniavo ir pusnuogiai, ir apsirengę (106)

Ryškiausias mados įvykis Lietuvoje – „ Mados infekcija “, vienam vakarui atvėrė buvusio...

Vytautė Merkytė | D+

Po baisiausios visų laikų aviacijos katastrofos Tenerifėje pritrūko karstų: iš pradžių niekas nesuvokė, kaip ant pakilimo tako galėjo susidurti du lėktuvai (3)

Kanarų salos yra pamilta lietuvių ir kitų europiečių atostogų vieta. Dar prieš pandemiją...

Į ringą grįžęs Maslobojevas po atkaklios kovos įveikė Abeną (58)

Po daugiau nei metų pertraukos į profesionalų ringą grįžęs pasaulio kikbokso čempionas...

Agnė Kulitaitė: mane apsvaigino ir išprievartavo. Mano istorija – viena iš milijono? (104)

Rugpjūčio mėn. „Delfi Plius“ publikuotas Agnės Kulitaitės tekstas su skausmingomis moterų...

Projektą „Šok su žvaigžde“ paliko dar viena pora (38)

Šeštadienio vakarą LRT televizijos eteryje su žiūrovais jau trečią savaitę sveikinosi pasaulį...