aA
Nuo senų senovės Aistmarių ir Kuršių marių žvejai žiemą stintas į pašautus po ledu tinklus viliodavo ypatingu muzikiniu instrumentu: į eketę įleidę vieną lentos galą, kitą galą ritmiškai daužydavo pagaliais, sau taktą skaičiuodami ir kartodami: „stinta – pūki, stinta – pūki…“ Žuvys pajausdavo vandenyje sklindančias garsines bangas, artėdavo prie eketės, sukdavo ratus ir pakliūdavo į tinklus.
Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė
Kuršių žvejai
Kuršių žvejai
© Asmeninio albumo nuotr.

100 g stintų yra 102 kcal, 15,4 g baltymų ir 4,5 g riebalų. Stintose yra A, D, B grupės vitaminai: tiaminas (B1), riboflavinas (B2), pantoteno rūgštis (B5), piridoksinas (B6), kobalaminas (B12), folinė rūgštis (B9) ir PP. Taip pat fiziologiniai aktyvūs kalcio, fosforo, geležies, natrio, kalio, magnio, molibdeno ir fluoro mikroelementai.

Stintos ypatingai naudingos vyresniesiems žmonėms ir vaikams, nes stintas galima valgyti su visa galva, ašakomis, pelekais ir uodega. Visa tai lengvai bei skaniai sukramtoma ir daug tikro kalcio mūsų organizmui suteikia, atstato fosforo ir kalcio balansą kauluose beigi teigiamai veikia dantis.

Kuršiai kopininkai gyvenę Kuršių nerijos Kranco, Šarkuvos, Rasytės, Pilkopos, Nidos, Preilos, Pervalkos, Karvaičių, Juodkrantės, Alksnynės ir Smiltynės gyvenvietėse; lietuvininkai būrai žvejai, gyvenę Karaliaučiaus srityje, lietuvininkai šišioniškiai žvejai, gyvenę Šilutėje, Rusnės saloje, Mingėje, Ventės rage, Kintuose, Svencelėje, Drevernoje, Mėmelyje, taip pat kuršiai žemininkai, gyvenę Baltijos jūros pakrantėje nuo Melneragės iki Rygos stintas išdarydavo savotiškai, kitaip negu kitos tautos: visoms žuvelėms nuvalydavo ir nuplaudavo žvynus, kad neliktų nė vieno žvynelio ir jas nusausindavo.

Po to su dviem pirštais per žiaunas kartu su žiaunomis ištraukdavo žarnas su pūsle, palikdami ikrus arba pienius. Pasipraktikavus paskui labai lengvai eina kuršiškai stintas išdaryti...

Visi privalo žinoti, kad žuvelių pūslėse nuo amžių amžinųjų yra įsiveisę apvaliųjų kirmėlių - (Nematoda) Cystidicola farionis. Išdarinėjant stintas nereikėtų pūsles plėšyti, tiesiog jas išmesti, nes stintinės gleivakirmės parazituoja tik stintų plaukiojimo pūslėje (nevalgomoje dalyje), o žmonėms ir gyvūnams yra visiškai nepavojingos.

Kitos tautos, ypač rusai, rūko, džiovina, vytina, netgi kepa arba troškina neišdarytas stintas su žarnomis ir pūslę, nuo ko stintos tampa kartokomis.

Stintos
Stintos
© DELFI (G.Urnikaitės nuotr.)

Didžiausią paklausą Mėmelyje, Karaliaučiuje, Tilžėje, Rygoje (buvo vežama net į Berlyną) turėjo silpnai šaltai parūkytos vytintos stintos, kurios pasižymėjo išskirtiniu skoniu ir natūraliu žuvelių agurkų kvapu.

Aukščiau minėti senbuviai žvejai kepimui stintas nuvalydavo ir nuplaudavo žvynus, kad neliktų nė vieno žvynelio ir jas nusausindavo.

Po to su dviem pirštais per žiaunas kartu su žiaunomis ištraukdavo žarnas su pūsle, palikdami ikrus arba pienius. Žuveles apvoliodavo kvietiniuose miltuose ir kepdavo kanapių, sėmenų vėliau saulėgrąžų aliejuje (nuo kiekvieno aliejaus stintos įgauna savotišką poskonį, net kvapą). Aliejų keptuvėje įkaitindavo, įberdavo žiupsnelį druskos ir kepdavo tiek, kad jos taptų gruzdžiomis, traškiomis, „štyvomis“, – kad paėmus už uodegos jos stačios stovėtų, net nelinktų.

Taip paruoštas stintas galima ir būtina valgyti su visa galva, ašakomis, pelekais ir uodega (būtinai su stinta pasikabinant krienų, nes bene vieninteliai kuršiai žuvis valgydavo būtinai su krienais, ką vėliau perėmė ir kiti Mažosios Lietuvos žvejai), nes visa tai lengvai bei skaniai sukramtoma ir daug tikro kalcio mūsų organizmui suteikia.

Šiandien stintas apvolioti kvietiniais miltais galima lengviau – į polietileninį maišelį arba plastikinį indelį su dangteliu pripilti pusę stiklinės kvietinių miltų su puse šaukštelio druskos, sudėti išdarytas bei nusausintas stintas ir, užsandarinus maišelį, jį pakratyti. Žuvelės bus vienodai apvoliotos.

Stintos
Stintos
© DELFI / Modesta Meškė

Senbuviai kuršiai, norėdami ilgiau gardžiuotis nepakartojamu stintų skoniu ir kvapu, keptas „štyvas“ stintas marinuodavo išskirtiniame rasale (sūryme, marinate).

Stintos
Stintos
© Asmeninio albumo nuotr.

Idealiausias marinatas keptoms žuvims: 1 kg keptų žuvų išvirti marinatą iš 750 g vandens, 100 g plonais pusiau griežinėliais supjaustytų svogūnų, 50 g plonais griežinėliais supjaustytų morkų, dvejų laurų lapų, gabalėlio cinamono žievelės, 5 gvazdikėlių, 5 kvapiųjų pipirų, 5 juodųjų pipirų, 5 kadagio uogų, 5 g cukraus, 3 g druskos. Virti 10 minučių. Kai marinatas atvės, supilti, 750 g 6 % obuolių acto, išmaišyti. Stintas sudėti į stiklinius indelius, užpilti marinatą ant keptų žuvų ir užsukti dangtelius. Laikyti šaldytuve.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(21 žmogus įvertino)
4.6190

„Le Dîner en Blanc“ tapo vienu romantiškiausių įvykių gyvenime – sutiko būsimą vyrą

Niekada nežinai, kuo baigsis paslaptinga „ Baltoji vakarienė “. Galbūt apsirengę baltai...

Kristinos šokoladinis pyragas su vyšniomis sulaukė didžiulio pasisekimo – tinka ir netoleruojantiems glitimo

Tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja Kristina Naturjevienė pyragus dažniausiai kepa...

Slyvos – ne tik desertams: rauginkite kaip agurkus ir derinkite prie mėsos ar žuvies patiekalų

Puikiai pažįstamos slyvos yra ne tik skanios, naudingos sveikatai, bet ir nuostabiai...

Lietuvės ir latvio įkurtoje sūrinėje gimsta kiprietiški, gruziniški, bulgariški sūriai – vienas jų tapo šios vasaros topu (1)

Iš lietuvės ir latvio meilės gimę sūriai šiandien – vieni geidžiamiausių šalyje. Eglės...

Top naujienos

Profesorius Mažeikis: Ukrainoje laukia lemiamas mūšis, nuo kurio baigties priklausys labai daug (2)

Ukraina neslepia kaupianti pajėgas ir besiruošianti išlaisvinti Rusijos okupuotą Chersono miestą....

Verslas PliusAurimas Perednis, laida „Iš esmės“

Naujas valdžios planas – griežtesnė automobilių kontrolė ir techninė apžiūra: nusitaikė į senesnius nei 17-os metų automobilius (1)

Kovodama su oro tarša miestuose valdžia nusitaikė į senesnius nei 17-os metų automobilius....

Už grotų pragarą patyręs kalinys: jau nieko nebijau, dabar – arba peilį įsmeigs, arba – nunuodys (3)

Tuo metu, kai Pravieniškių pataisos namuose siautėjo į „Pravieniškių mafiją“ susibūrę...

Lietuvoje savaitgalį lepins įspūdinga kaitra: tik vienoje šalies dalyje iškris trumpas lietus, galima perkūnija

Šeštadienio dieną virš Lietuvos ir toliau bus įsitvirtinęs aukšto atmosferos slėgio laukas.

Kremliaus propaganda skelbia rusams džiugią žinią: kariauti Ukrainoje padės 100 tūkst. Šiaurės Korėjos karių (26)

Prieš kelias dienas nuskambėjo žinia, jog Šiaurės Korėjos diktatorius nusprendė padėti...

Delfi PliusKristina Pocytė

Lietuvą šiurpinusi nusikaltėlių šeima: už grotų pasiųsti vyrai veikė šaltakraujiškai

„Nusikaltėlių šeimoje neliko vyrų“, – tokia antraštė „Delfi“ portale pasirodė dar...

Delfi PliusNatalia Drozdiak, Alex Wickham, Volodymyr Verbyany

Rusijai – nemalonios užuominos dėl lemiamo posūkio kare

Sprogimai Rusijos karinių oro pajėgų bazėje Kryme, per kuriuos, kaip teigia Ukraina, sunaikinti...

Karas Ukrainoje. Reikšmingi pokyčiai kare: Rusijai dabar teks ginti „nepasiekiamą“ teritoriją žiniasklaida: ataką Kryme surengė Ukrainos specialiosios pajėgos

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareikalavo, kad Rusijos pajėgos nedelsiant paliktų...