„Prieš šventes žmonės vyksta į parduotuves nusipirkti įvairiausių maisto produktų šeimos stalui, tad norėdami išvengti važiavimo į parduotuvę kelis kartus, maisto produktų nusiperka gerokai daugiau, nei reiktų. Todėl natūralu, kad per šventes susidaro maisto likučių. Taigi, pasimėgavus šventiniais Kalėdų pietumis, derėtų atkreipti dėmesį, kad daugelį paruoštų produktų galima panaudoti vėliau – iš jų pasigaminti gardžią vakarienę ar kitos dienos pusryčius. Taip tausosite maistą jo nešvaistydami ir kartu sutaupysite laiko bei pinigų“, – sako „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Ji pasidalino 3 receptais, kurie pradžiugins namiškius šventiniam įkarščiui atslūgus.

Asociatyvioji nuotr.

Pusryčiams – burnoje tirpstantys sumuštiniai

Reikės: keleto gabalėlių mėsos, likusių po kalėdinių pietų (tiks antis, kalakutas ar bet kokia kita mėsa), 4 šaukštų spanguolių uogienės, brie sūrio, sumuštinių duonos, šiek tiek sviesto.

„Šiems sumuštiniams pagaminti reikalingus ingredientus tikrai nesunkiai rasite šaldytuve, o juos paruošti užtruksite vos 10 minučių. Sumuštiniai bus skanūs su bet kokia mėsa, kuria vaišinote artimuosius Kalėdų pietums – puikiai tiks antiena, kalakutiena, vištiena. Taip pat nepamirškite ir padažo, kurį naudojote prie mėsos Kalėdų dieną. Populiariausias – spanguolių uogienė, tačiau puikiai tiks ir bet koks kitas vaisių ar uogų pagardas, kurį turite namuose“, – pataria kulinarijos ekspertė.

Sumuštinių duoną padenkite plonu sluoksniu sviesto – ši pusė bus išorinė, kuria dėsite sumuštinius į keptuvę. Ant kitos duonos pusės dėkite plonais griežinėliais supjaustytą brie sūrį, mėsą, aptepkite spanguolių ar kitu padažu ir, jeigu norite, uždėkite dar šiek tiek sūrio. Ant viršaus uždėkite dar vieną riekelę sumuštinių duonos, apteptos sviestu ir dėkite į įkaitintą keptuvę bei kepkite iš abiejų pusių, kol duona apskurs, o sūris lengvai išsilydys.

Vakarienei – greitai paruošiami žuvies kepsneliai

Reikės: mėgstamos žuvies (likusios po Kūčių ar Kalėdų šventės), 1 bulvės, 1 svogūno, 4 česnako skiltelių, 1 kiaušinio, 200 g džiūvėsėlių, šiek tiek petražolių, 1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių, šiek tiek alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų, majonezo patiekimui.

Į didelę keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite smulkiai kubeliais supjaustytą bulvę. Retkarčiais pamaišydami kepkite apie 5 minutes. Į keptuvę suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir toliau kepkite, kol bulvės iškeps ir taps auksinės spalvos, maždaug apie 10–15 minučių.

Dideliame dubenyje sumaišykite smulkintą žuvį, smulkintą česnaką, įmuškite kiaušinį, sudėkite džiūvėsėlius, smulkintas petražoles, prieskonius ir suverskite keptas bulves. Viską gerai išmaišykite.

Iš gauto mišinio formuokite žuvies kepsnelius ir kepkite keptuvėje maždaug 6 minutes iš abiejų pusių. Norėdami iškepti be riebalų, kepsnelius galite kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, maždaug 20 minučių. Patiekite su majonezu.

„Po švenčių tikrai nesinori daug laiko praleisti virtuvėje, o šiuos kepsnelius paruošite itin greitai. Puiku, kad į juos galite dėti bet kokią žuvį, kurią turėjote ir kurios liko po šventinės Kūčių vakarienės – tiks lašiša, karpis, upėtakis ar jūros lydeka. Be to, dauguma kitų produktų, kurių reikia šiam patiekalui, namuose tikrai bus. Žuvies kepsneliais galite mėgautis su salotomis ar mišrainėmis, likusiomis po švenčių“, – sako B. Baratinskaitė.

Desertui – Kalėdas primenantis pyragas

„Turbūt nei vienos žiemos šventės neapsieina be didelio kalno mandarinų. Juos ant stalo deda šventės šeimininkai, atsineša svečiai. Dažnai nutinka taip, kad šių vaisių ant stalo būna gerokai daugiau nei jų valgytojų, tad gėrybės lieka stovėti dubenyje dar kelias dienas. Kad šviežių vaisių skonis suteiktų malonumą, galite išbandyti šį itin paprastą receptą, kurį pagaminti užtruksite vos 5 minutes – beliks tik įdėti į orkaitę ir sulaukti, kol pyragas iškeps, o kvapas namuose sustiprins šventinę nuotaiką“, – dalinasi kulinarijos ekspertė B. Baratinskaitė.

Reikės: 2 kiaušinių, 6–8 mandarinų, 100 ml alyvuogių aliejaus, 200 g cukraus, 300 g miltų, 2 a. š. kepimo miltelių.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į maišytuvą sudėkite kiaušinius, mandarinų skilteles, aliejų ir cukrų. Viską gerai išplakite.

Į vidutinį dubenį suberkite miltus ir kepimo miltelius, supilkite išplaktą mišinį ir gerai viską išmaišykite. Tešlą supilkite į riebalais pateptą kepimo indą ir kepkite maždaug 30 minučių, kol pyragas paruduos. Galite valgyti su ledais ar mėgstama uogiene.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)