Tuomet ateina fondiu sezonas. O kur fondiu, ten nebetoli ir sniegas, ten ir slidžių sezonas nebetoli. Fondiu yra bene tradiciškiausias šveicariškas patiekalas, kurį pagaminti, atrodo, nei daug išmonės, nei gebėjimų nereikia. Sūrio gabalas (vienos ar kelių rūšių), burokinė tarka, truputis česnako, truputis krakmolo, šlakelis balto vyno, dar šiek tiek pipirų. Viskas sumaišoma lėtai ant ugnies inde storomis sienomis – voilà, patiekalas padarytas.

Fondiu

Indas su stora rankena perkeliamas ant stalo, ant specialaus stovelio; šveicarai iš pasitenkinimo čepsi ir giria, giria ir čepsi, vis nepamiršdami pagirti to savo nacionalinio patiekalo. Kad šiek tiek smirda tas jų patiekalas – dėl to galvos niekas sau nesuka. „Geras fondiu privalo trupučiuką dvokti“ – taip savo nacionalinę vertybę net ir patys šveicarai reklamuoja. O į tą tarpą savojiečiai galanda kirvius, kalavijus aštrius ir vis naktimis bemiegodami sapnuoja, kada prie progos savo nacionalinio patiekalo garbę atstatyti. Mat iki šiol nesutariama, ar tikrai nacionalinis šveicarų patiekalas yra šveicarų ar trupučiuką labiau savojiečių ir Savojos. Sutariama tik dėl vieno: šio patiekalo kilmės regionas yra Vakarų Alpės, o kad šveicarai gimsta ne tik su slidėmis, bet ir su marketingo pradžiamoksliu, niekam ne paslaptis. Taigi, laikykimės ir mes įprastos praktikos – fondiu priklauso šveicarams. Juoba, kad fondiu išpopuliarino tikrai šveicarai.

Fondiu

Ką pats žodis fondiu reiškia? Ogi nieko kito, kaip tik „ištirpusi, išsilydžiusi“ (prancūziškai fondiu – moteriškosios giminės). Ir, kaip ir dažniausiai visi nacionaliniai patiekalai: ne tik žodis nekaprizingas, bet ir pats patiekalas buvęs pačių nekaprizingiausiųjų, o kitaip – neturtingiausiųjų, sunkiai dirbančiųjų patiekalu. Kuomet valgai, kad sugebėtum sunkiai ir daug dirbti. Todėl tai, ką įsidedi į skrandį, kalorijų prasme yra išties įspūdinga. Porciją vienam žmogui sudaro ~ 200 g sūrio. Be priedų tai yra apie 600-800 kalorijų. Vien riebalai tokioje vienoje porcijoje sudaro 60 g. O fondiu gi nekabinsi ant nuogos šakutės. Ant specialių ilgų šakučių (fondiu yra socialus, kompanijos patiekalas, kaip ir dauguma šveicariškų patiekalų valgoma susėdus keliese) maunamas gabalėlis baltos duonos, ar bulvės su lupyna ir mirkomas specialiame fondiu inde (caquelon), mažesniuose telpa dvi, trys, didesniuose ir keturios porcijos. Po indu stovelyje yra įtaisytas specialus laikiklis degiam skysčiui ar pastai, todėl sūrį reikia pastoviai maišyti, kad apačioje deganti ugnis nepridegintų sūrio masės.

Šis patiekalas yra labai mėgstamas ir dėl ilgo besitęsiančio proceso, bet labiausiai dėl bendrumo jausmo. Mat, nors restoranai ir siūlo fondiu vienam asmeniui, bet jį vienam valgyti nėra nei populiaru, nei smagu. Be to, po tokios užkandos ir judėti sunku. Jei šveicarai vienu fondiu prisėdimu suvartoja beveik pusę dienos kalorijų normos (porcija valgoma su visais priedais turi iki 1200 kalorijų), tai lietuviškasis baubas – cepelinas teturi apie 400-500 kalorijų (tikslių duomenų neradau, tarkim šaldytoje cepelinų porcijoje yra apie 150 kalorijų, normali cepelinų porcija su spirgučiais turi apie 550 kalorijų).

Cepelinai

Kai kitą kartą koks įžūlus šveicaras jums prikišinės jūsų lietuviškas kalorijas, cepelinu jam į akį – prisiminkite visus aukščiau išvardytus skaičius. Jau vien tik tie 60 g riebalų fondiu porcijoje turėtų smarkiai kilstelėti mūsų kiek susmukusį lietuvišką pasididžiavimą į viršų.

Dažniausiai pabaigai šveicarai šį patiekalą užgeria namine – nesvarbu vyšnių, kriaušių ar abrikosų. Pačių šveicarų ir jų svečių apibūdinamas kaip „sehr fein“.

Beje, nesvarbu kokia šventė, nesvarbu koks patiekalas, Šveicarijoje viskas sukasi aplink vyną prie jo. Per metus, anot visų statistikų, ponas šveicaras suvartoja iki 40 butelių vyno. Nepaisant to, kad šveicarai turi daugiau nei 200 skirtingų vynuogių rūšių, per metus pagamina apie 108 milijonus litrų vyno, šveicariško vyno eksportas tesudaro varganus du procentus. Kodėl? Nes šveicarai laikosi nuostatos, kad jie pirmiausia turi padengti savo piliečių poreikius. Tuo šveicarai ir Šveicarija ir yra ypatingi – biznis yra biznis, o sava šalis ir savas pilietis visada yra ir bus numeris vienas.

Tiek trumpai apie vieną svarbiausių šveicariškų patiekalų šiandien, jūs turbūt į tą tarpą irgi jau papietavote. Nesušalkite, šiandien ir aš namuose įsijungiau šildymą, atėjo ruduo.

Šveicarija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)