aA
Nauji metai – naujos tendencijos. Dinamiškas gyvenimo būdas, klimato kaita, užgriuvę nauji iššūkiai ir didėjantis vartotojų sąmoningumas neabejotinai daro didžiulę įtaką žmonių mitybos racionui. 2023-iaisiais pirkėjų įpročius formuos tiek noras maitintis sveikiau, tiek nostalgiški prisiminimai apie tėvų ar senelių ruoštą maistą.
Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais – išskyrė 5 ryškiausias tendencijas
© Shutterstock

Fleksitarai stiprina augalinio maisto paklausą

Augalinės kilmės maisto populiarėjimas – ryškiausia pastarųjų metų tendencija maisto pramonėje. Susirūpinimas aplinkosauga, sveikata ir gyvūnų gerove skatina žmones atsisakyti mėsos visiškai ar bent iš dalies. Gausėja „lanksčiųjų vegetarų“ – fleksitarų, kurių mitybos pagrindas yra augalinis maistas, tačiau savo racioną jie kartais praturtina ir gyvūninės kilmės produktais.

„Per metus būtent veganams skirto maisto kategorija augo ryškiausiai – net 49 proc. Taip pat 13 proc. ūgtelėjo ir šaldytos veganiškos prekės, – pranešime žiniasklaidai pastebi „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė. – Visgi toks maistas jau seniai nėra perkamas tik veganų, kadangi kai kurie produktai yra tapę ir prisiekusių mėsos gerbėjų mėgstamais pirkiniais. Tarp tokių galima paminėti augalinį pieną, kurio bumas neslūgsta jau kelerius metus. Šios alternatyvos įprastam pienui paklausa per pastaruosius dvejus metus išaugo net ketvirtadaliu, o asortimentas vis plečiasi“.

Veganiškų produktų populiarumą didina ir išaugusi augalinės kilmės patiekalų įvairovė. Jeigu prieš dešimtmetį mėsainis be mėsos dar sukeldavo juoką, dabar šios mitybos šalininkams parduotuvėse apstu pasirinkimo – siūlomi ne tik visame pasaulyje populiarūs azijietiški vegetariški produktai, bet ir veganiškos alternatyvos lietuviškai klasikai, tokiai kaip baltoji mišrainė ar „Medaus tortas“.

Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais – išskyrė 5 ryškiausias tendencijas
© Shutterstock


Pirmenybė – natūralumui ir sveikatos stiprinimui

Pandemija ir didesnis susirūpinimas sveikata įtvirtino besikeičiančius pirkėjų įpročius: žmonės yra pradėję labiau rūpintis subalansuota mityba, vis dažniau kreipia dėmesį ne tik į skonines savybes, bet ir sudedamąsias produktų dalis.

„Sveikesnė mityba yra nuolatinė tendencija, kuri 2023 m. dar labiau stiprės. Galima drąsiai teigti, kad žmonės vis atidžiau vertins maisto produktų ingredientus ir pirmenybę teiks tiems, kurie turi mažiau cukraus, riebalų, glitimo, kurie yra mažiau apdoroti ir turi trumpesnį sąrašą priedų. Panašu, kad pirkėjų krepšeliuose vis didesnę dalį sudarys ekologiški, naudą organizmui turintys produktai, šviežūs vaisiai, daržovės, uogos“, – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Ji prognozuoja, kad ieškant sveikesnių alternatyvų cukrui ir dirbtiniams saldikliams, stiprės pirkėjų susidomėjimas natūraliai saldžiais produktais, tokiais kaip medus, agavų sirupas ar datulės. Pastarosioms vis daugiau dėmesio skiria ir garsiausi pasaulio virtuvės šefai bei mitybos ekspertai, kadangi datulės yra ne tik malonaus skonio, bet turi ir daug vertingų medžiagų, naudingų skaidulų bei antioksidantų.

Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais – išskyrė 5 ryškiausias tendencijas
© Shutterstock

Laiką ir pinigus taupantys pasirinkimai

Per pastaruosius dvejus metus jau paruoštų patiekalų segmentas sparčiai augo: pandemijos metu juos pirko norintys pailsėti nuo nuolatinio maisto gaminimo namuose, o karantinams pasibaigus pirkėjai suprato, kad šie patiekalai gali sutaupyti ir laiko, ir pinigų.

„Gyvenimo ritmui grįžus į nusistovėjusias vėžes pastebime, kad žmonėms vėl ypač aktualu tapo galimybė apsipirkti ir pavalgyti greitai – jie ieško patiekalų, kurie jau paruošti valgymui arba kuriuos tereikia pašildyti. Kuris laikas stebime ir lūkesčius viršijantį pirkėjų susidomėjimą jau sufasuotais kulinarijos gaminiais, kurie padeda dar labiau sutrumpinti laiką parduotuvėje“, – pastebi B. Baratinskaitė.

Nostalgiško maisto sugrįžimas

Naujos tendencijos ne visada reiškia, kad reikia išradinėti kažką naujo. Nors lietuviai noriai eksperimentuoja ir leidžiasi kulinarinių naujovių keliu, 2023-aisiais prognozuojamas nostalgiškų patiekalų sugrįžimas – tokių, kuriuos gamino mūsų tėvai, seneliai ir proseneliai, tačiau su šiuolaikiniu potėpiu.

Ką ir kaip valgysime 2023-aisiais – išskyrė 5 ryškiausias tendencijas
© Shutterstock


„Tai siejasi tiek su visuomenėje įsigalėjusiu tvarumu, tiek minėtu siekiu valgyti natūraliau. Be to, šių metų negandos priminė, kokios svarbios yra tradicijos ir mūsų kultūriniai pagrindai. Ateinantys metai sujungs tai, kas geriausia iš abiejų pasaulių: senąsias šiltus prisiminus keliančias tradicijas ir šiuolaikinį požiūrį į maistą. Šakotis, tačiau iš grikinių miltų, tradicinė grybų užkepėlė, tačiau su Lietuvoje augintais eringi grybais“, – pavyzdžiais dalijasi B. Baratinskaitė.

Svarbu ne tik ingredientai bei skonis, bet ir įpakavimas

Pirkėjams ateinančiais metais bus svarbu, kad maistas būtų ne tik gaminamas, bet ir pakuojamas tvariai. Prie to prisideda ir vis daugiau sekėjų sulaukiantis „gyvenimo be atliekų“ (angl. „zero waste“) judėjimas.

Popierinių kvitų atsisakymas, alternatyvos plastikiniams maišeliams, į kartotines dėžes pakuojami tortai – tvarumo žingsnius vardija Maisto gamybos departamento direktorė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
3.0000

Kaip nesusirgti avitaminoze: 9 patiekalai, kuriuose vitaminų ir mineralinių medžiagų – tiesiog apstu (1)

Pavasario – jaučia daugelis – jėgų nedaug, nuovargis vis dažniau lenkia prigulti, o tai veikia...

Prabilo apie pasaulyje sparčiai populiarėjantį maisto produktą: nežinodamas nesuprastum, ką valgai

„Mėgstame pajuokauti, kad parduotuvėje perkame mėsos dešreles, kuriose mėsos praktiškai nėra....

Velykoms – 10 Kristinos patiekalų: toks šventinis stalas niekam gėdos nepadarys! (2)

Neabejoju – jau planuojate šv. Velykų stalą . Ir norite jį paruošti ne tik įvairų, bet ir...

Būna ir taip: ligoninės maistui – dar neregėtos kritikų liaupsės

Įprastai ligoninių maistas dažniau sulaukia kritikos nei pagyrų, tačiau viena Belgijos...

Neįtikėtina: 5 daug riebalų turintys produktai, kurie padeda sulieknėti

Ne visus daug riebalų turinčius produktus turėtume laikyti grakščios figūros priešais. Tam...

Top naujienos

Vitoldas Jančis

Rusijos ekspertas: patriarchas Kirilas padarė tai, ko net Putinas neprašė (6)

Žymus Rusijos filosofas ir teologas Andrejus Kurajevas per išskirtinį interviu „Delfi“ sutiko...

Labiausiai automatizuotos baldų gamyklos vadovas – apie didesnių algų neprašančius robotus ir „Ikea“ žavinčius Lietuvos baldininkus (1)

Praėjusiais metais Klaipėdos pašonėje atidarytas SBA koncerno baldų fabrikas „Inno Line“ –...

Tokių reidų seniai nebuvo: kone aptvėrę Vilnių gausios policijos pajėgos iš vairuotojų sulaukė ir grasinimų, ir maldavimų dieną įkliuvo 16, vakare ir naktį – dar 12  (4)

Vilniuje policija surengė gausiai ekipažais „apginkluotus“ reidus. Net devyni Lietuvos kelių...

Karas Ukrainoje. Analitikai prasitarė apie Putino pažadą Lukašenkai rusai surengė drono ataką Nikopolyje (1)

Jungtinės Valstijos reagavo į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimus apie planus...

Verslas PliusJulija Leimonė

Vilnietis Ernestas sukūrė savo kosmetikos liniją: į verslo pradžią teko investuoti tiek, kiek kainuoja naujas automobilis paaiškino, kodėl nepatentavo produktų formulių

Ko gero, nesumeluosiu sakydama, kad kosmetikos rinkoje konkurencija yra tiesiog milžiniška. Štai...

Autistą sūnų auginanti Katažina Zvonkuvienė – apie vyro Deivydo palaikymą: dažniausiai tokiu atveju moterys lieka vienos (2)

Neseniai Katažina ir Deivydas Zvonkai pasidalijo jautria žinia – jųdviejų sūnui Donatui...

Lietuviai neskuba atsisakyti mėgstamo gėrimo, nors puodelio kaina jau artima pietums (1)

Už kavos puodelį kavinėje jau tenka palikti keletą eurų. Šio gėrimo mėgėjai svarsto, kad...

Atkreipkite dėmesį į užkimusį balsą: gali būti, kad jis praneša apie vėžį

Išgirdus itin užkimusį balsą reikėtų suklusti – tai vienas iš požymių, kad žmogus gali...

Skaudus pareigūnų „eksperimentas“ už grotų: „nuskriaustąjį“ nutarė apgyventi pas „bachūrus“ (1)

Žemiausiai „nuskriaustųjų“ kastai priklausantys nuteistieji negali gyventi kartu su...

„Kings“ su Saboniu maksimaliai priartėjo prie ilgai siekto tikslo pergale džiaugėsi ir Valančiūnas

Sakramento „Kings“ (45-29) krepšininkai maksimaliai priartėjo prie to, kad jau netrukus...