Austrės – paprastų žmonių prekė?

Parduotuvės „Šiaurės jūra“ savininkas, austrių žinovas Žilvinas Pupkus atskleidžia, kad Lietuvoje parduodamų austrių kaina siekia nuo 1 iki 3 eurų. Tai priklauso nuo jų dydžio, auginimo vietovės ir būdo. Pašnekovas akcentuoja, kad skirtingų austrių skirtingi ir skoniai.

„Jums galbūt patiks vienas skonis, man kitas. Net labiausiai išreklamuotos austrės, turinčios gerą vardą ir plačiai žinomos, gali būti ne jūsų skonio. Galite paragauti austrę už eurą ir sakyti: „Man ji buvo skanesnė už tą, kuri kainavo 3 eurus“, – kalba jis.

Ž. Pupkus pastebi, kad daugiausia austres jo parduotuvėje perka paprasti žmones, beje, jie šių gėrybių nuperka net daugiau už restoranus. Nors vis tik dar daugelis įsitikinę, kad austrės yra prabangos prekė, pašnekovo įsitikinimu, tai kasdienis produktas.

„Prieš penkerius metus, kai pradėjome prekiauti šiomis jūrų gėrybėmis, parduodavome vos 15 kilogramų, o dabar suprekiaujame pusę tonos austrių“, – apie augančią austrių paklausą mūsų šalyje pasakoja parduotuvės savininkas.

Žilvinas Pupkus ir mitybos specialistė Vaida Kurpienė

Ančiuviai iš Kantabrijos jūros

Lietuvoje galima rasti ir aukščiausios rūšies ančiuvių. Juos iš Ispanijos šiaurėje esančios Kantabrijos jūros atgabena ispanų gamintojai „Pujado Solano“. Pasak šios kompanijos atstovės Andrea Sanjuan Utrillos, ši jūra yra tikras ančiuvių lizdas!

Šios žuvys yra gaudomos pavasarį, nes tuo metu jos kyla į vandens paviršių neršti ir yra lengviausia jas sugauti. Be to, būtent pavasarį sugautų ančiuvių skonis yra pats geriausias.

„Mes paliekame sugautus ančiuvius mažiausiai aštuonioms valandoms, paskui nuplauname juos su vandeniu ir neapdorotus talpiname į druskos pripildytas statines, kuriose žuvis laikome vienerius metus. Po metų ančiuviai po vieną apdorojami rankomis. Įsivaizduokite, jie brandinami visus metus! Būtent dėl to šios žuvys yra tokio ypatingo skonio“, – apie ančiuvių paruošimą pasakoja kompanijos atstovė.

Manoma, kad ančiuviai iš Kantabrijos jūros yra geriausi visame pasaulyje, nes ši jūra yra labai plati, šalta, o tokios sąlygos žuvims pačios palankiausios. Paragavus šių ypatingų ančiuvių burnoje jaučiasi švelnus, lengvas, bet kartu intensyvus skonis. Indelio, kuriame telpa 12 ančiuvių, kaina – 8 eurai.

Vieną iš populiariausių restoranų užkandžių su ančiuviais galite pasiruošti ir jūs: ant skrudintos duonos uždėkite ančiuvį, užtepkite pasirinkto džemo ir papuoškite braške. Kita kombinacija – skurdinta duoda, salotos lapas, pomidoro griežinėlis, alyvuogių aliejus ir ančiuvis. Ši žuvis puikiai tinka užtepėlėms, o pica su ančiuviais jau tapusi klasika.

Prestižiniai ikrai Lietuvoje

Prestižinė italų kompanija „Calvisus Caviar“ lietuviams siūlo paragauti visame pasaulyje labai aukštai vertinamų eršketų ikrų.

Nuo 1998 metų eršketai buvo paskelbti nykstančia žuvų rūšimi, o ši kompanija ėmėsi kovoti už jos išsaugojimą. Dėl tvaraus požiūrio kompanijai buvo išduotas pasaulyje vertinamas sertifikatas „Friends of the sea“.

Kompanijos atstovai pasakoja, kad tradiciniai ikrai išgaunami iš baltųjų eršketų, o ši rūšis yra paplitusi Ramiajame vandenyne prie Šiaurės Amerikos krantų. Šios žuvys yra vienos seniausių pasaulio gyventojų ir gali išgyventi net iki 100 metų ir daugiau. Tai – žuvys gigantės! Jų svoris gali siekti 700 kg, o ilgis – 6 metrus.

Ikrai gaunami iš žuvų, kurioms bent 11 metų, ikrų dydis – nuo 2,9 iki 3,4 milimetrų, o spalva – nuo tamsiai pilkos iki juodos. Anot gamintojų, ikrų skonis yra labai delikatus ir elegantiškas. Šio prabangaus delikateso kilogramas kainuoja nuo 12 000 iki 15 000 eurų – tai priklauso nuo produkto kokybės. Nepaisant įspūdingos sumos, įmonės atstovai teigia, kad ikrų paklausa nesiskundžia.

Italų kompanijos ikrai apdorojami tradiciniu rusišku metodu, kai naudojama labai mažai druskos. Šis metodas atskleidžia tikrąjį ikrų skonį, tačiau sutrumpina jų galiojimo laiką.

Kaip ikrus valgyti?

Kompanijos atstovai ikrus siūlo ragauti laižant juos nuo plaštakos, nes taip jie sušyla nuo kūno temperatūros ir atsiskleidžia jų ypatingasis skonis. Įsidėjus į burną, liežuviu ikrus reikia prispausti prie gomurio – taip galima pajausti intensyvų jų skonį.

Ikrai gali priminti kitas jūrų gėrybes, ypač midijas, įvairius moliuskus, austres, jūrų ešerius, jūros dumblius ar šviežią žuvį. Jei ragaujant ikrų skonis ir kvapas primena konservuotą žuvį – tai jau nešviežio produkto ženklas.

Dažnai ikrai patiekiami kartu su sviestu, kiaušiniais, svogūnais, citrina ir labai sausa, ledine degtine. Tokia kombinacija, perspėja gamintojai, yra naudojama norint paslėpti per didelį druskingumą ir labai ryškius pasenusių ikrų aromatus.

Ikrų šviežumą, pasak įkūrėjų, galima įvertinti tokiu būdu: padėkite jų tarp rodomojo piršto ir nykščio, pakreipkite į šviesą – taip patikrinkite, ar nėra perteklinio aliejaus, pažeistų kiaušinėlių, įvertinkite produkto blizgesį ir spalvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)