aA
Šiandien jaunesnioji karta prioritetą teikia maisto kainai ir skoniui, o itin paprastus patiekalus iš kelių ingredientų dažnai gamina namuose. Statistiškai virtuvėje jie linkę praleisti iki 30 min. Kaip sako žurnalistas Andrius Užkalnis, jaunimas renkasi greitą, tačiau skanų ir kokybišką valgį. Atsiųstame pranešime spaudai jis taip pat pastebi, kad jaunuoliai patiekalų skonį mėgsta sustiprinti įvairiais pagardais.
Burgerių festivalis
Burgerių festivalis
© DELFI / Modesta Meškė

Svarbiausia – kaina, o skonį pagerina padažais

Remiantis portalo „The Spoon“ 2017 m. internetine apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 1000 JAV namų ūkių, šiandien jaunesnioji karta (18–29 m.) namuose gamina netgi dažniau nei vyresni asmenys. Tačiau jų ruošiami patiekalai yra itin paprasti, jiems pagaminti užtrunka iki 30 minučių. Be to, jaunimas prioritetą skiria dviem veiksniams – maisto kainai ir skoniui. Tuo metu vyresnioji karta yra linkusi vertinti maistingumą ir sveikumą. Vartojimo tendencijos rodo, kad šiandien Lietuvos gyventojų valgymo įpročiai vis labiau panašėja į amerikiečių. O kaip pastebi žurnalistas ir maisto kritikas A. Užkalnis, šalyje jau retai galima išgirsti jaunuolį sakant: „Man viskas skanu.“

„Taip kalba nebent vyresnės kartos žmonės, kuriems dažnai būdavo svarbiausia nusipirkti maisto, nesvarbu, kokio. Žinoma, girtam – ir ožka panelė, taip ir alkanam – pervirti prastos kokybės sovietiniai makaronai irgi buvo maistas. Iš jaunosios kartos vis rečiau galima išgirsti: „Gal skonis ir nieko, svarbu, kad tik būtų sotu.“ Jie renkasi greitą, skanų ir kokybišką valgį: išsivirė koldūnų, užsidėjo šaukštą majonezo arba kito padažo ir valgo“, – apie jaunuolių mitybos įpročius kalba A. Užkalnis.

„Vartotojų įpročių tyrimai rodo, kad Lietuvoje žmonės maisto gaminimui namuose vidutiniškai skiria apie 45 valandas per mėnesį. Tam, kad pagerintų skonį, ruošdami patiekalus jie 9 iš 10 kartų naudoja įvairius pagardus. Be to, jaunimui patinka pridėti daugiau skonių, todėl ši grupė vartoja daugiausia majonezinio pagrindo padažų“, – komentuoja „Daumantų“ rinkodaros vadovė Karolina Grušauskaitė.

Taip kalba nebent vyresnės kartos žmonės, kuriems dažnai būdavo svarbiausia nusipirkti maisto, nesvarbu, kokio. Žinoma, girtam – ir ožka panelė, taip ir alkanam – pervirti prastos kokybės sovietiniai makaronai irgi buvo maistas. Iš jaunosios kartos vis rečiau galima išgirsti: „Gal skonis ir nieko, svarbu, kad tik būtų sotu.“
A. Užkalnis

Be to, keičiasi patiekalai, su kuriais vartojamas majonezas. Pasak pašnekovės, anksčiau šis padažas tradiciškai būdavo naudojamas su virtais kiaušiniais, keptais ar virtais mėsos gaminiais ir gaminant salotas. O šiandien jis vis dažniau dedamas gaminant sumuštinius, mėsainius, tortilijas ir grilio patiekalus, taip pat naudojamas maistui marinuoti bei kepant konditerijos gaminius.

Maisto vartojimo madų semiasi iš užsienio

Anot A. Užkalnio, jau praėjo tie laikai, kai žmonės Lietuvoje ateidavo į japonų virtuvės restoraną ir juokdavosi nesupratę, kaip sušiuose gali būti majonezo ir krabų lazdelių. Jo teigimu, šiandien daugelis žino, kad net brangiuose japonų restoranuose Tokijuje ar Osakoje ant kiekvieno stalo yra ne tik sojų padažo, bet ir majonezo.

Jaunimas nenori vergauti virtuvėje – renkasi kokybišką, bet greitą maistą
© Shutterstock

„Legendos apie tai, kaip Prancūzijoje kažką primušė ar išvarė iš restorano, nes jis, neva, paprašė kečupo, tėra legendos arba atsitiktinės nesąmonės. Kečupas, pomidorų ar barbekiu padažas yra genialūs žmonijos išradimai, skonio kapsulė ir džiaugsmas buteliuke, ir jaunoji karta tai žino“, – sako maisto publicistas.

Kaip sako restorano „Drama Burger“ atstovas Jonas Mažintas, laisvai keliaudami po pasaulį žmonės, ypač jaunoji karta, pamato įvairių maisto vartojimo kultūrų, o vėliau ir gimtinėje ieško atitinkamos kokybės. Anot jo, kokybiško aukštesnės klasės mėsainių vartojimo auditorija kasmet plečiasi: gourmet burgerius atranda ne tik „hipsterių“ ratas, bet ir vyresnė karta.

„Vadinami millenialsai su gourmet burgeriai, galima sakyti, augo, tad jie vartojami dažniau ir įvairesnėmis progomis. O vyresnė karta juos tik atranda – su šeima ar draugais burgerių restorane apsilanko savaitgaliais. Žmonės pradėjo suprasti, kuo premium klasės mėsainiai ir jų kokybė skiriasi nuo tiesiog už kampo prabangaus interjero restorane keptos atšildytos vištos krūtinėlės“, – sako J. Mažintas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Cepelinų balius: nuo tradicinių su mėsa ar varške iki žemaitiškų, išvirkščių ar bulvinukų be įdaro  9 receptai (1)

Šviežias bulvių derlius, vėsus oras nori nenori diktuoja sąlygas valgiaraščiui. Šiandien...

7 populiariausios žiemos sriubos – malonumas nuo pirmo šaukšto

Žinoma, vėsiuoju metų laikotarpiu galima valgyti ir šaltas sriubas , bet kur kas malonesnės...

Ką gaminti iš maltos mėsos – 11 Kristinos receptų neleidžia suabejoti: pietūs bus nepakartojami!

Kai namuose yra maltos mėsos , pietums ar vakarienei sulauksite ypač gardaus ir nenusibodusio...

9 patiekalai iš bulvių – įtiks net išrankiausiam skoniui

Žiema – neabejotinai bulvinių patiekalų laikas. Įsivyravus vėsiems orams virtuvėje vis...

Ką gaminti iš ryžių: 11 gardžiausių patiekalų – šiuos receptus tikrai norėsite išsisaugoti

Šis savaitgali skirtas ryžių patiekalams . Ryžiai dėl sudėtyje esančių vitaminų ir...

Top naujienos

Toliau narsto galimą informacijos nutekėjimą Bartoševičiui: vienas generalinės prokurorės veiksmas – labai keistas (12)

Seimo opozicija toliau renka parašus ir dar šią savaitę žada neeilinę Seimo sesiją dėl galimai...

Sąskaita už laiptinės elektrą išgąsdino ne juokais – tokių kainų nėra buvę (6)

Didelė elektros sąskaita gali pasiekti gyventojus ne vien už suvartojimą bute, bet ir už bendrų...

Penktą nesėkmę iš eilės sugėręs Maksvytis: nenoriu savęs teisinti, „Vilkai“ buvo stipresni (2)

Kazys Maksvytis turėjo priekaištų savo auklėtiniams, kurie Alytuje 75:80 (17:23, 16:16, 19:19,...

Bloomberg News

Dugnas dar nepasiektas: Kinija staiga pakeitė retoriką (3)

Staigus Pekino perėjimas nuo apgailestavimo iki grasinimo atsakomaisiais veiksmais dėl Jungtinių...

Įtempta Vilniuje dingusio 15-mečio paieška: savanoriai rado daugiau paauglio daiktų rastas telefonas ir banko kortelė (3)

Vilniuje tęsiama šeštadienį dingusio nepilnamečio Mykolo Davidonio paieška, prie jos prisidėjo...

Sinoptikai turi gerų naujienų: turėtume pasimėgauti bent keliomis gražiomis dienomis

Antradienio dieną virš šalies stiprėjantis aukšto atmosferos slėgio laukas atneš ramius orus....

Netikėtumas Alytuje: Kurtinaičio kompanija patiesė „Žalgirį“ (7)

Alytaus „Wolves“ (13-5) komanda pradžiugino savo sirgalius skambiausia šio sezono pergale...

Dėl skaudžios išdavystės Juozo svajonė tapti gydytoju sudužo: vos ištvėrė kraupią sovietų mėsmalę

99-erių Juozo Karsokos kadaise puoselėta svajonė tapti mediku sudužo susidūrusi su sovietine...

Apie ką vyrai meluoja dažniausiai? 10 temų, kurias moterys turėtų vertinti itin atsargiai

Mes visi bent kartą gyvenime esame sumelavę. Baltas melas , juodas ar rožinis – visai nėra...

Kasdienybės herojai. Baukutė apie teismus, vyro kerštą bei meilę sau ir kaip ūkininkas Petras tapo žvaigžde (2)

Atrodytų, žinoma aktorė, buvusi Seimo narė Asta Baukutė jau kuris laikas dingusi iš viešumos,...