aA
Vėstant orui ir trumpėjant vakarams neapleidžia mintys apie saulėtus kraštus – jūrą, spalvingą kraštovaizdį ir gardžias vakarienes ant jūros kranto. Bet, pasirodo, tam, kad patirtum saulėtą Italiją, visai nereikia ieškoti skrydžio bilietų – kartais kelionę pakeisti gali gardi pačių svečių ruošta vakarienė iš autentiškų itališkų produktų.
Paolo Campigli
Paolo Campigli
© DELFI / Modesta Meškė

Pažintis su Italija – per sūrius

Sūriai yra vienas svarbiausių produktų norint pažinti Italiją per skonį – juos reikia pajausti, užuosti, patirti, išgyventi. Visai kaip ir pačią Italiją“, – pasakoja Liana Davletšina, itališkų produktų tinklo įkūrėja bei alyvuogių aliejaus someljė.

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė

„Jau kurį laiką mūsų parduotuvėse galima įsigyti sūrių, atkeliavusių iš pačios Toskanos, o matydami, kad žmonėms jie labai patinka, nusprendėme surengti maisto gaminimo pamoką, kur dalyviai galėtų ne tik pamatyti, kaip aukščiausios kokybės sūriai gali būti pritaikomi gaminant įvairius patiekalus, bet ir išbandyti savo kulinarinius sugebėjimus bendraminčių būryje. O kad pažintis su sūrių pritaikymu patiekalų ruošime būtų dar autentiškesnė, į Lietuvą pakvietėme Paolo Campigli – „Busti“ ūkio atstovą“.

Ne tik gardžiai, bet ir sveikai

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė


Vakarienės dalyviai turėjo unikalią progą pasigaminti ir paragauti įvairiausių patiekalų, kurių pagrindinis ingredientas buvo skirtingi sūriai: rikotos užtepėlę su trumais, avokadu ir kanapėmis, šviežių burokėlių karpačio su Cappriccio ožkos pieno sūriu, tradicinę lazaniją su Pecorino Toscano sūriu bei vegetarišką su buivolės pieno mocarela, rikota, trijų pienų sūriu bei desertą – Pavlova su maskarponės, Ricottina Mezzaluna ir grietinėlės kremu. Degustacinio meniu idėjų autorė – „Good Food studio“ įkūrėja Aistė Švetkauskė.

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė

Sūris – vertingas virtuvės ingredientas

Maisto kultūros puoselėtoja A. Švetkauskė pasakojo, jog sūris yra vienas iš tų produktų, kurie, tinkamai priderinus prie patiekalo, pakelia jį į kosmines aukštumas. Štai, pavyzdžiui, burokėliai – lietuviams įprasta šią nepaprastai vertingą daržovę valgyti kaip garnyrą prie kotletų ar karbonado, bet pakeitus jų formą iš tarkuotų į pjaustytus, pagardinus balzaminiu actu bei riešutais ir, galiausiai, uždėjus tikro itališko Cappriccio ožkos pieno sūrio jie tampa nebe garnyru, o aukščiausio lygio restorano patiekalu. Anot Aistės, maistas, kaip ir mada, turi kintančias tendencijas – jeigu prieš 10 metų sūris buvo skirtas sumuštiniams, šiandien jis yra visavertė kokybiško patiekalo dalis, o šie sūriai – tobulas pavyzdys, kokią vertę produktui suteikia gamintojų meilė ir pagarba savo veiklai.

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė

Sūriai – įdomūs ir įžymybėms

Tokia sūrių integracija į visų meniu esančių patiekalų sudėtį Lietuvoje – pirmoji, o gausiame svečių būryje buvo galima išvysti ir žinomų veidų: subalansuota mityba besidominčias tinklaraštininkes Simoną Burbaitę bei Viktoriją Kordiukovą. Simona Burbaitė renginio metu pasakojo, jog labai mėgsta eksperimentuoti virtuvėje ir nuolat ieško įdomesnių produktų bei jų derinių, o nors sūrio eksperte savęs nelaiko, degustuoti naujus skonius jai labai patinka.

Alyvuogių aliejaus ir sūrio draugystė

Anot Lianos Davletšinos, gerą sūrį apšlaksčius aukštos kokybės ypač tyru alyvuogių aliejumi gausime patiekalą, kuriam daugiau nieko netrūks. Tiesiog – imi ir valgai. „Tarp jų užsimezga ryšys, jie vienas kitą papildo. Ir tai yra ne tik labai gardu, bet ir maistinga – sūriuose gausu baltymų, o alyvuogių aliejuje – mūsų organizmui naudingų medžiagų, be to, tai yra gerieji riebalai, taip reikalingi mūsų sveikatai bei grožiui“, – pasakojo vakarienės sumanytoja.

Svečius ji pasitiko šviežiu, vos prieš kelias savaites išspaustu ypač tyru alyvuogių aliejumi, o visi vakarienės metu ruošti patiekalai buvo šlakstomi skirtingais alyvuogių aliejais – nuo švelnaus iki kiek aitresnio skonio.

Geriausi sūriai Italijoje

Vakarienėje dalyvavęs „Busti“ ūkio eksporto vadovas Paolo Campigli pasakojo, jog ūkis išsiskiria sūrių gaminimo autentika – ji išliko beveik nepakitusi nuo pat įkūrimo 1955-aisiais. Šiuo metu ūkyje gaminama 80 skirtingų rūšių sūrio su įvairiausiais priedais – pistacijomis, migdolais, šafranu bei žolelėmis. 70 rūšių sūrio yra tikri pecorino – gaminami tik iš avies pieno, o 10 rūšių gaminimui yra maišomas karvės bei avies pienas. Dauguma sūrių yra natūraliai brandinami oloje, kur išbūna apie 3-4 mėnesius, priklausomai nuo rūšies.

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė

Ūkis, esantis pačioje Toskanos širdyje, šiuo metu yra vienas populiariausių Italijoje ir garsėja aukščiausios kokybės šviežiais, lengvai brandintais, minkštaisiais, kietaisiais, taip pat sūriais su mėlynuoju bei baltuoju pelėsiu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
4.6000

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (3)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Sveiki ir gaivūs vasariški desertai, kurie nepakenks kūno linijoms (4)

Vasarą norisi pasilepinti saldžiu kąsneliu, tačiau kartu ir išsaugoti dailias kūno linijas. Nors...

Kate Middleton grakščios figūros paslaptis: ką valgo Kembridžo kunigaikštienė? (85)

Kembridžo kunigaikštienė turi didžiulį gerbėjų būrį iš viso pasaulio. Visiems jiems įdomu...

Top naujienos

Po kruvinos egzekucijos su mačete – šokiruojantis žudiko prisipažinimas: dūriau broliui į širdį, kad nesikankintų

Nuolatiniai garbaus amžiaus brolių konfliktai galiausiai baigėsi kruvina egzekucija. Kėdainiškis...

Vaidas Mikaitis | D+

Kūniškos meilės paieškos Ukrainoje lietuviams baigėsi visišku fiasko: mes čia mokame pinigus, o jos dar daužosi

Neseniai internetuose skaičiau, kad netrukus bus atnaujinti skrydžiai į Lvovą. Tiesa,...

Profesorė Žvirblienė įspėjo, kas grėstų, jeigu į Lietuvą atklystų jau Europoje plintanti COVID-19 atmaina (197)

Po Europą pradėjusi plisti indiškoji delta koronaviruso atmaina , dar žinoma kaip B.1.617.2,...

Antrosios G7 lyderių pusės pakerėjo moterišku grakštumu: tik pažiūrėkite, kaip pasipuošė pasaulio galingųjų valstybių ponios dominavo ryškios spalvos

Savaitgalį Kornvalyje įvyko Didžiojo septyneto (G7) šalių lyderių susitikimas, kuriame dalyvavo...

Pilname Budapešto stadione Ronaldo tapo Europos čempionatų rezultatyvumo karaliumi (99)

Europos futbolo čempionate startavo „mirtininkų“ pakrikštytos F grupės kovos. Antradienį...

Baltarusių žurnalistė per „interviu“ su Pratasevičiumi atviru tekstu pasakė: netikiu nė vienu žodžiu (76)

Pirmadienį Baltarusijos valdžios surengtoje spaudos konferencijoje netikėtai pasirodė ir...

„Šeimų maršo“ organizatoriams – nemalonumai: policija pradėjo administracinę teiseną (117)

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato 3-iojo policijos komisariato pareigūnai, įvertinę...

Amelija gimė sveika, o nuo keturių mėnesių situacija pasikeitė: viena mergaitę auginanti mama prašo pagalbos (15)

Prieš beveik septynerius metus šį pasaulį išvydusi Amelija nė nenutuokė, kokie išbandymai jos...

Vokiečių karių skandalas Lietuvoje: jei kaltinimai pasitvirtins, žada griežtą bausmę (12)

Vokietijos gynybos ministrė antradienį pažadėjo griežtai nubausti Lietuvoje dislokuotus karius,...