aA
Vėstant orui ir trumpėjant vakarams neapleidžia mintys apie saulėtus kraštus – jūrą, spalvingą kraštovaizdį ir gardžias vakarienes ant jūros kranto. Bet, pasirodo, tam, kad patirtum saulėtą Italiją, visai nereikia ieškoti skrydžio bilietų – kartais kelionę pakeisti gali gardi pačių svečių ruošta vakarienė iš autentiškų itališkų produktų.
Paolo Campigli
Paolo Campigli
© DELFI / Modesta Meškė

Pažintis su Italija – per sūrius

Sūriai yra vienas svarbiausių produktų norint pažinti Italiją per skonį – juos reikia pajausti, užuosti, patirti, išgyventi. Visai kaip ir pačią Italiją“, – pasakoja Liana Davletšina, itališkų produktų tinklo įkūrėja bei alyvuogių aliejaus someljė.

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė

„Jau kurį laiką mūsų parduotuvėse galima įsigyti sūrių, atkeliavusių iš pačios Toskanos, o matydami, kad žmonėms jie labai patinka, nusprendėme surengti maisto gaminimo pamoką, kur dalyviai galėtų ne tik pamatyti, kaip aukščiausios kokybės sūriai gali būti pritaikomi gaminant įvairius patiekalus, bet ir išbandyti savo kulinarinius sugebėjimus bendraminčių būryje. O kad pažintis su sūrių pritaikymu patiekalų ruošime būtų dar autentiškesnė, į Lietuvą pakvietėme Paolo Campigli – „Busti“ ūkio atstovą“.

Ne tik gardžiai, bet ir sveikai

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė


Vakarienės dalyviai turėjo unikalią progą pasigaminti ir paragauti įvairiausių patiekalų, kurių pagrindinis ingredientas buvo skirtingi sūriai: rikotos užtepėlę su trumais, avokadu ir kanapėmis, šviežių burokėlių karpačio su Cappriccio ožkos pieno sūriu, tradicinę lazaniją su Pecorino Toscano sūriu bei vegetarišką su buivolės pieno mocarela, rikota, trijų pienų sūriu bei desertą – Pavlova su maskarponės, Ricottina Mezzaluna ir grietinėlės kremu. Degustacinio meniu idėjų autorė – „Good Food studio“ įkūrėja Aistė Švetkauskė.

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė

Sūris – vertingas virtuvės ingredientas

Maisto kultūros puoselėtoja A. Švetkauskė pasakojo, jog sūris yra vienas iš tų produktų, kurie, tinkamai priderinus prie patiekalo, pakelia jį į kosmines aukštumas. Štai, pavyzdžiui, burokėliai – lietuviams įprasta šią nepaprastai vertingą daržovę valgyti kaip garnyrą prie kotletų ar karbonado, bet pakeitus jų formą iš tarkuotų į pjaustytus, pagardinus balzaminiu actu bei riešutais ir, galiausiai, uždėjus tikro itališko Cappriccio ožkos pieno sūrio jie tampa nebe garnyru, o aukščiausio lygio restorano patiekalu. Anot Aistės, maistas, kaip ir mada, turi kintančias tendencijas – jeigu prieš 10 metų sūris buvo skirtas sumuštiniams, šiandien jis yra visavertė kokybiško patiekalo dalis, o šie sūriai – tobulas pavyzdys, kokią vertę produktui suteikia gamintojų meilė ir pagarba savo veiklai.

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė

Sūriai – įdomūs ir įžymybėms

Tokia sūrių integracija į visų meniu esančių patiekalų sudėtį Lietuvoje – pirmoji, o gausiame svečių būryje buvo galima išvysti ir žinomų veidų: subalansuota mityba besidominčias tinklaraštininkes Simoną Burbaitę bei Viktoriją Kordiukovą. Simona Burbaitė renginio metu pasakojo, jog labai mėgsta eksperimentuoti virtuvėje ir nuolat ieško įdomesnių produktų bei jų derinių, o nors sūrio eksperte savęs nelaiko, degustuoti naujus skonius jai labai patinka.

Alyvuogių aliejaus ir sūrio draugystė

Anot Lianos Davletšinos, gerą sūrį apšlaksčius aukštos kokybės ypač tyru alyvuogių aliejumi gausime patiekalą, kuriam daugiau nieko netrūks. Tiesiog – imi ir valgai. „Tarp jų užsimezga ryšys, jie vienas kitą papildo. Ir tai yra ne tik labai gardu, bet ir maistinga – sūriuose gausu baltymų, o alyvuogių aliejuje – mūsų organizmui naudingų medžiagų, be to, tai yra gerieji riebalai, taip reikalingi mūsų sveikatai bei grožiui“, – pasakojo vakarienės sumanytoja.

Svečius ji pasitiko šviežiu, vos prieš kelias savaites išspaustu ypač tyru alyvuogių aliejumi, o visi vakarienės metu ruošti patiekalai buvo šlakstomi skirtingais alyvuogių aliejais – nuo švelnaus iki kiek aitresnio skonio.

Geriausi sūriai Italijoje

Vakarienėje dalyvavęs „Busti“ ūkio eksporto vadovas Paolo Campigli pasakojo, jog ūkis išsiskiria sūrių gaminimo autentika – ji išliko beveik nepakitusi nuo pat įkūrimo 1955-aisiais. Šiuo metu ūkyje gaminama 80 skirtingų rūšių sūrio su įvairiausiais priedais – pistacijomis, migdolais, šafranu bei žolelėmis. 70 rūšių sūrio yra tikri pecorino – gaminami tik iš avies pieno, o 10 rūšių gaminimui yra maišomas karvės bei avies pienas. Dauguma sūrių yra natūraliai brandinami oloje, kur išbūna apie 3-4 mėnesius, priklausomai nuo rūšies.

Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
Į Lietuvą atvykęs italas lietuviams pateikė naujovių
© DELFI / Modesta Meškė

Ūkis, esantis pačioje Toskanos širdyje, šiuo metu yra vienas populiariausių Italijoje ir garsėja aukščiausios kokybės šviežiais, lengvai brandintais, minkštaisiais, kietaisiais, taip pat sūriais su mėlynuoju bei baltuoju pelėsiu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
4.6000

Desertų meistrė garsėja savo išskirtinėmis pavlovomis – tokių paragauti nori kiekvienas (4)

Pasilepinti saldumynais mėgsta daugelis, o kai desertas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir savo...

Tarptautinė humuso diena: papasakojo, kaip pasigaminti šią sveikuolių pamiltą avinžirnių užtepėlę (6)

Gegužės 13-oji pripažinta kaip tarptautinė humuso diena – ši tolygios struktūros ir...

Užkandžiai kaip Italijoje: nuo kumpio, keptų daržovių iki tradicinių duonų (2)

Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės...

Pikniko meniu: 5 receptai, puikiai tinkantys iškylai gamtoje (3)

Vasariški orai kviečia į gamtą pasidžiaugti saule ir artimų draugų kompanija. Visi renkasi...

Pasigaminkite patys: pavasariškieji „spring rolls“ suktinukai – traškūs, skanūs ir sveiki (1)

Pavasaris yra pats tinkamiausias laikas mėgautis šviežiomis daržovėms ir iš jų pagamintais...

Top naujienos

Koronavirusu susirgus artimai giminaitei, „ant patalo“ gulinčios senolės laukė liūdnas likimas (48)

Vilnius ir jo regionas jau kurį laiką „dega“ dėl daugėjančių koronavirusu susirgusių...

Vieno populiariausių Vilniaus mikrorajono plėtra piktina gyventojus: dygsta vienas už kitą didesni daugiabučių kompleksai (74)

Pastarosios savaitės Vilniaus Žirmūnų mikrorajono gyventojams – neramios. Bendruomenė nerimauja...

Mutlu | D+

Maldyvai ir Provansas viename regione? Taip, jei nuvyksite į Turkiją

Šį kartą noriu visus pakviesti pakeliauti po Turkijos miesto Ispartos apylinkes. Pirmiausia...

Kaip ECB vadovai investuoja savo pačių pinigus? Nelabai tvariai (1)

Kai reikia investuoti savo pačių pinigus klimato kaitai įveikti ar geresniam verslo valdymui...

Populiarus veikėjas feisbuke pasitelkė Adolfą Hitlerį: klaidina, kad galimybių pasas – tai sugrįžimas į komunizmą ir diktatūrą (68)

Feisbuke ėmė sparčiai plisti netrukus įsigaliojančio galimybių paso prilyginimas nacių ar...

Paaiškėjo prastai pasijutusios ukrainiečių atstovės „Eurovizijoje“ COVID-19 testo rezultatai, delegacija išplatino pranešimą (4)

Ukrainai „ Eurovizijoje “ atstovaujančios grupės „Go_A“ narė Kateryna Pavlenko prieš...

Kodėl šiltnamyje žaliuoja žemė ir kaip tai išspręsti, jos nekeičiant (6)

Po žiemos nemažai daržininkų pastebi, kad šiltnamyje pažaliuoja žemė, ir išsigąsta,...

Profesorius Miglinas nurodė du didžiausius nuodus širdžiai: vartokite juos saikingai (12)

„Eurovaistinės“ vaistininkai pastebi, kad pandemijos metu dažnas gyventojas pamiršta...

„The Roop“ pristatė naują „Discoteque“ versiją: įvertinkite

Likus kelioms dienoms iki „Eurovizijos“ pirmojo pusfinalio „ The Roop “ savo gerbėjams...

Po susidūrimo su varžovu Sabonis nebegalėjo tęsti rungtynių

Domantas Sabonis vien per pirmą rungtynių su Milvokio „Bucks“ pusę atliko net 13...