aA
Jei kartais užsuksite į svečius pas draugus ir jie pasiūlys jums pasimėgauti ledais su keptomis pinijomis ir tyru alyvuogių aliejumi, galite būti tikri – jūsų bičiulis buvo vienas iš nedaugelio, patekusių į sveiko maisto gaminimo pamoką – degustacinę vakarienę su svečiu iš Italijos Giancarlo Bonamini.
Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Aliejaus paslaptys – iš profesionalo lūpų

Mes savo ūkyje gaminame lengvą, švelnų alyvuogių aliejų, labai tinkantį prie šviežio sūrio bei baltos mėsos“, – pasakojo svečias iš Italijos Giancarlo Bonamini, Frantoio Bonamini ūkio savininkas.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Pasak pašnekovo, šis aliejus „jau gimsta toks“, jo nereikia kaip nors ypatingai gaminti. Švelnų, elegantišką skonį lemia Veronos regiono saulėtas klimatas ir specialios alyvuogių veislės. Vietiniai gyventojai labai mėgsta šį žaliąjį savo krašto auksą ir suvartoja jo tikrai daug: skaičiuojama, kad vidutiniškai vienas italas per dieną suvartoja 50 g alyvuogių aliejaus.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Į sveiko gaminimo pamoką – degustacinę vakarienę susirinkusius svečius Giancarlo Bonamini pakvietė degustuoti tyro alyvuogių aliejaus, supažindino su įvairiomis jo ūkyje gaminamo aliejaus rūšimis. Pasakoti apie aliejų G. Bonamini gali daug ir ilgai, nes tai – ir jo darbas, ir aistra.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Prieš daugelį metų netoli Veronos esantį aliejaus gaminimo ūkį įsigijo jo tėvas, o nuo 1990 metų čia, baigęs žemės ūkio studijas, pradėjo dirbti ir Giancarlo. Netrukus rinkoje pasirodė „Bonamini“ prekės ženklas. „Mūsų filosofija – palaikyti glaudžius ryšius su mūsų šalimi, jos tradicijomis ir aplinka“, – sėkmės paslaptimi dalijosi svečias iš Italijos.

Šiandien Giancarlo Bonamini gaminamas aliejus – daugkartinis aliejų pasaulio čempionas švelnių aliejų kategorijoje. Be to, jam priklauso ir alyvmedžių giraitė, kurioje derlių brandina 4000 alyvmedžių.

Mokė gaminti nepakartojamo skonio brusketas bei steikus

Po aliejaus degustacijos svečiai buvo pakviesti į maisto gaminimo pamoką. Atskleisti virtuvės paslaptis ir kaip derinti aliejų su įvairiais patiekalais mokė aliejų someljė Liana Davletšina ir „Good Food Studio“ įkūrėja Aistė Švetkauskė.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Pirmiausia A. Švetkauskė iš parodė, kaip gaminti jų sukurtas firmines trijų skonių brusketas: su alyvuogėmis ir gorgonzolos sūriu, Caprese stiliumi su vytintais pomidoriukais ir pesto padažu bei mocarela bei visų mėgiamu Parma DOC vytintu kumpiu, kale lapais, Parmigiano Reggiano DOP sūriu.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Mėsos šefas, Mykolas Lučiūnas ėmėsi rimtesnių patiekalų ir drauge su svečiais ruošė dviejų rūšių sausai brandintos jautienos steiką – su pipiriniu bei žolelių padažais.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Na, o desertui buvo pasiūlytas itin originalus patiekalas – ledai su keptomis pinijomis ir ypač tyru alyvuogių aliejumi. Pasak italo, juo pagardintas maistas – daug lengvesnis ir greitai virškinamas.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

„Alyvuogių aliejaus kultūrą į Lietuvą atvežiau prieš šešerius metus ir nuolat ją puoselėju. Noriu, kad žmonės pažintų tikrąjį „žaliąjį auksą“, kurį savo veikaluose aprašė dar Hipokratas, ir pasinaudotų visa jo teikiama nauda. Tai ne tik nepamainomas bet kurio patiekalo palydovas, bet ir maisto papildas, vaistas, grožio bei ilgaamžiškumo eliksyras. Linkiu kiekvienam pažinti tikrą alyvuogių aliejų – maloniai kvepiantį, kartoką, pikantišką ir tokį, kuris geriamas tiesiog kaip sultys, nes juk tai ir yra alyvuogių sultys“, – teigė renginį organizavusi vienintelė Lietuvoje aliejaus someljė Liana Davletšina.

Pašnekovė teigė esanti labai laiminga, kad pavyko į Lietuvą prisikviesti aukščiausią – 99 balų reitingą pasauliniame reitinge turintį Frantoio Bonamini ūkio savininką Giancarlo Bonamini. „Tai didelė garbė ir įvertinimas. Frantoio Bonamini jau daug metų apdovanojamas kaip geriausias pasaulyje ūkis švelnių aliejų kategorijoje“, – kalbėjo L. Davletšina.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
3.9000

Pabodo grilyje kepta mėsa? Išbandykite tris nesudėtingus jūrų gėrybių ant grilio receptus (2)

Nusibodo ant žarijų kepti šašlykus ? Tuomet pamėginkite kepsninėje pačirškinti aštuonkojį,...

Pasaulis mini sušių dieną: šis patiekalas kadaise buvo laikomas prastuomenės maistu (5)

Šiandien, birželio 18-ąją pasaulyje minima tarptautinė sušių diena. Nacionalinis Japonijos...

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Salotos be padažo – ne salotos: top 5 padažai, kuriuos privalote išbandyti (3)

Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą , valgome daugiau lengvesnio maisto...

Šaltibarščių konkurentės: trys skaniausios šaltos sriubos, kurios atgaivins kiekvieną (1)

Kai alina karščiai, atsigaivinti padeda šaltos sriubos. Jei pabodo šaltibarščiai ir ieškote...

Top naujienos

Lukašenkos šantažas pildosi: įspėja – gali tekti griebtis kraštutinio scenarijaus

Aliaksandro Lukašenkos grasinimai užtvindyti Lietuvą nelegaliais migrantais, panašu, pildosi.

Keltai į Smiltynę dirba nepaisydami grafiko: jei dirbtų įprastai, poilsiautojai jau nuo ryto dustų spūstyse (28)

Poilsį pajūryje, vos atšilus orams, apkartina kilometrinės spūstys. O jei keliaujate į...

Šokolado cechą atidarinėjo pas šeichus, o dabar Lietuvoje imasi savo verslo: tai – svajonės išsipildymas (43)

33-iejų Justinas Duchovskis prieš keletą metų Dubajuje šeichams padėjo įrengti šokolado...

Užkalnis: kuo kvepia saugus seksas ir saugus pasirinkimas (12)

Prisimenate, kai automobiliai buvo panašūs į sensaciją ir buvo sukurti, kaip meno kūriniai? Kokie...

Vienos geriausių gimnazijų Lietuvoje abiturientė: išėję iš kabinetų verkėme – iš mūsų tiesiog pasišaipė (278)

Birželio 14 d. Lietuvos abiturientai laikė anglų kalbos egzaminą, kuris dalį jų jau spėjo...

Skandalingas policijos tyrimas: po svaiginančios šlovės pramogų pasaulyje – gėdingas nuopolis (218)

„DJ mokykla – tai ne tik galimybė gauti mokymų pradmenis, bet ir įsitraukti į pramoginę...

Aistė Žebrauskienė | D+

Geidžiamiausi darbdaviai ir tūkstančius siekiantys atlyginimų skirtumai: kai kur situacija – paradoksali

„Sodrai“ pradėjus skelbti vyrų ir moterų atlyginimų skirtumus, kai kuriose didelėse Lietuvos...

Sveika lėkštė su Vaida Kurpiene. Ką daryti, kad oda būtų sveika, švari ir spindinti?

Pats brangiausias kremas ar kosmetinės procedūros nepadės, jei valgysite netinkamą maistą ir...

Lietuvoje nustatyti 75 nauji koronaviruso infekcijos atvejai, mirė 4 žmonės (149)

Praėjusią parą, penktadienį, Lietuvoje patvirtinta 75 nauji koronaviruso ( COVID-19 ) atvejai,...