aA
Pirmadienį vykusiame vyno ir desertų derinių čempionate „Wine + Dessert 2018“ pagrindinį – Auksinių šakučių – prizą iškovojo restorano „Nineteen18“ komanda, antrąją vietą pasidalijo restoranai „Sweet Root“ ir „Dine“, specialiais prizais apdovanoti „Restoranas 4“, ,,Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ ir „14 Horses Brasserie“, rašoma organizatorių atsiųstame pranešime.
Čempionato prizininkai
Čempionato prizininkai
© Organizatorių nuotr.

Viešbutyje „Crowne Plaza“ 16 komandų viena po kitos teisėjams ir publikai tiekė desertus ir prie jų tobulai priderintus vynus. Šiemet sužibėjo varžybų naujokai: viešbutyje „Pacai“ įsikūrusio restorano „Nineteen18“ 1-oji komanda: Vita Bartininkaitė ir Vidmantė Šukytė buvo apdovanotos pagrindiniu organizatorių, Lietuvos someljė mokyklos, prizu – Auksinėmis šakutėmis – už mišku ir obuoliais dvelkiančio deserto „Brazdas“ derinį su estišku obuolių vynu „Poltsamaa Kuldne 2009“. Įvertinusi ne tik derinių estetinę, aromatų ir skonio harmoniją, bet ir pristatymo meniškumą, meistriškumą, vertintojų komisija antrąją vietą skyrė dviem komandoms: restoranui „Sweet Root“ (Greta Janulytė, Sigitas Žemaitis ir Andrius Pagojus iš „Vyno klubo“) už baravykais ir riešutais kvepiančio deserto ,,Ančiukas“ derinį su vengrišku vynu „Château Dereszla Tokaji Aszu 3 Puttonyous 2009“ ir restoranui „Dine“ (Arminas Darasevičius, Barbora Čepulionienė ir Donatas Šatkauskas) už rožių žiedlapiais paskaninto „Aviečių šerbeto su šokolado putėsiais“ derinį su „Ca’ dei Mandorli Le Donne Dei Boschi Brachetto d‘Acqui DOCG 2017“. Prizus įsteigė „Sangaida“ ir „Manjana“.

Lengviausio derinio ir žiūrovų simpatijų prizas nukeliavo „14 Horses Brasserie“ komandai (Kristina Liukaitytė ir Silvija Umaraitė) už medaus deserto „Bičiulis“ derinį su vokišku „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“.

1 vieta – „Nineteen18“
1 vieta – „Nineteen18“
© Organizatorių nuotr.

Geriausias čempionato vynas – „Peller Estates Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2007“, kurį su desertu „Winter is coming“ patiekė komanda ,,Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ (Martynas Pravilonis ir Darius Stakelė).

Lietuviškiausias desertas – „Baltijos gintaras“, kurį „Restoranas 4“ (Gabrielius Zajacas ir Francesco Di Marco) patiekė su vynu „Livon Casali Goda Verduzzo Friulano DOC“.

2-3 vietos – restoranas „Sweet Root“
2-3 vietos – restoranas „Sweet Root“
© Organizatorių nuotr.

Anot vertinimo komisijos pirmininko Arūno Starkaus, šiemet daugelis komandų žengė toliau nei klasikinis deserto ir vyno derinys. Įkvėpimo buvo ieškoma Lietuvos istorijoje, gamtoje, aistroje, vaikystės prisiminimuose ir filmuose, laukiama žiemos, klaidžiojama rudeninėmis gatvėmis. Į desertus buvo drąsiai integruojamas sūris, agurkai, morkos, džiovinti grybai, karamelizuoti spygliai. Todėl dėl lietuviškiausio deserto prizo varžėsi ir „Nineteen18“ komandos desertas „Brazdas“, ir „Sweet Root“ sukurtas „Ančiukas“. Priešingai nei ankstesniuose čempionatuose, šiemet nebuvo bandymų prie deserto derinti šampaną. Derinio lengvumą neretai lėmė gaivios rūgšties ir nedaug alkoholio turintis vynas, ir dėl lengviausio derinio prizo su laimėtojomis kovojo tą patį „Riesling“ iš Mozelio panaudojusi „Somm“ komanda.

2-3 vietos – restoranas „Dine“
2-3 vietos – restoranas „Dine“
© Organizatorių nuotr.

Dalyviai žadėjo, kad daugelį varžyboms sukurtų derinių siūlys ir restoranų lankytojams. Be jau minėtų prizininkų ir specialių prizų laimėtojų, varžybose dalyvavo:
- „Nineteen18 Matas“ (Matas Paulinas ir Simonas Laukaitis): desertas „Slyva“ su „Klein Constantia Vin de Constance 2004“;
- „Somm“ (Narimantas Miežys ir Ignas Višinskas): desertas ,,Winter is coming" su „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“;
- „Amandus“ (Deivydas Praspaliauskas ir Ada Sakalauskaitė): desertas „Ežiukas rūke“ su „Maison du Vigneron Vin de Paille Cotes du Jura 2014“;
- „Taurakalnis ir Petras Jarašūnas“ (Aušrelė Jaskelevičiūtė, Asta Oleškevičiūtė ir Petras Jarašūnas iš „Vyno klubo“): desertas ,,Jogailos vaikystė“ su „Château Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest 2015“;
- „Trinity“ (Vilius Ručinskas ir Karolis Bidva): desertas „Šokoladinis Delice“ su „Bulas 20 Tawny Port“;
- „Rūta & Rūta Cuisine“ (Rūta Paulauskienė, Alina Pocienė ir Albertas Koncijalovas): desertas ,,Aistra“ su „Anselmann Solaris“;
- Juozas ir „Komoda“ (Monika Skučaitė, Juozas Kabašinskas, Martynas Meidas ir Gabrielė Litinskaitė): desertas „Ruduo meilės alėjoje“ su „Chateau Langlois Pinot Noir 2014“;
- „Esperanza“ (Justinas Kapkovičius ir Andžejus Guska): desertas „Myli – nemyli, myli – nemyli“ su „Clarendelle Amberwine“;
- „Crowne Plaza & Liviko“ (Gintaras Stulgys, Jurgita Butrimė, Sandra Kirkilaitė ir Loreta Kornišovienė): desertas „Gusto“ su „Martini Riserva Rubino“;
- „The Pair: Markizetė & Sommelier partners“ (Pierre-Louisas Laviale‘is ir Paulas Forconi): desertas „Kriaušė, mirkyta vyne, šokolado pataluose“ su „Sain Alber Barriques D'or Pacherenc Du Vic-Bilh AOC“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Nebūtumėte nė pagalvoję: braškės uogomis nelaikomos, šis titulas atitenka bananams + 14 keistų faktų apie maistą (8)

Kai kas sako, kad žmonės negali gyventi be meilės. Antri tvirtina, kad žmonėms labiausiai reikia...

Dietologė pataria, kaip į vaikų mitybą įtraukti kefyrą: jį pamėgti gali net ir didžiausias skeptikas (10)

Kefyras augančiam organizmui yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis. Vis dėlto, ne visi...

Kodėl nėra vieno baltos mišrainės recepto? Paslaptis slypi jos istorijoje

Baltoji mišrainė vien Lietuvoje turi kelias, jei ne dešimtis, skirtingų variacijų, o kai...

Kai lašiša atsibosta, o gardesnio žuvies kąsnelio vis tiek norisi: nustebins tuno kepsniai 2 tuno ruošimo receptai (14)

Mėgstantiems žuvį ir ieškantiems naujų skonių verta išbandyti ne tik lašišą, bet ir kitą ne...

Dietos gali tapti raktu į iškreiptą pasaulį: sutrinka žmogaus santykis ir su kūnu, ir su maistu (4)

Išgirdę žodį „ dieta “, pirmiausiai, ko gero, pagalvojote apie svorio metimą. Specialistų...

Top naujienos

Vokietija skambina pavojaus varpais dėl žmonių, kurių visai nepasiekia COVID-19 perspėjimai: užsimenama ir apie rytų europiečius skubiai pradėtas bandomasis projektas (268)

Kai vasario viduryje didžiausias Vokietijos laikraštis „Bild“ paskelbė informaciją, jog tarp...

Atvejų mažiau, bet „biuletenių“ rekordas užfiksuotas pernai balandį – kokios priežastys tai lėmė? (27)

„ Sodra “ pernai fiksavo rekordinius išrašomų nedarbingumo pažymėjimų, vadinamųjų...

Valančiūnas dominavo prieš buvusį savo klubą ir priartino „Grizlius“ prie aštuoneto (11)

Svarbią pergalę NBA reguliariojo sezono finišo tiesiojoje pasiekė Memfio „Grizzlies“ (34/33)...

Šaltus pavasario orus staigiai pakeis vasariška šiluma (17)

Sulaukėme dar vienos šaltos gegužės nakties. Sekmadienio rytas auš taip pat vėsus, bet dieną...

Vaidas Mikaitis | D+

Raudonųjų žibintų kvartale apsilankiusius lietuvius nustebino geidulių tenkinimo tvarka: pasijutome tarsi sporto salėje

Vienas protingas žmogus yra pasakęs, jog jei rašytojas nori būti gerai skaitomas, jis turi...

Žurnalas „Mano namai“ | D+

Daržo alternatyva – daržovių auginimas vazonuose: kaip sukurti rojaus kampelį

Kadaise valgomų gėrybių gausa atspindėjo sodo estetikos esmę, buvo puošnumo sinonimas ir...

Žiaurumu visą Lietuvą šokiravęs 17-metės žudikas per daug kentėjo, todėl gaus solidžią kompensaciją (441)

Dėl įvykdyto šaltakraujiško nusikaltimo daugiau kaip prieš dešimt metų visą Lietuvą...

Nustebinęs Sirvydis suspurdėjo NBA lygoje – šaudė tritaškius, graibstė kamuolius ir žadino komandą (7)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį NBA lygoje suspurdėjo ir trečiasis lietuvis – Deividas...

Baltijos šalių „kelionių burbulo“ klausimą ketinama svarstyti vėliau: situacija prastesnė (7)

Baltijos šalių „kelionių burbulo“ klausimą ketinama svarstyti vėliau gegužę, tai nuspręsta...

Po kvietimo panaudoti 100 „Litexpo“ likusių dozių – būrys norinčiųjų pasiskiepyti papildyta (582)

Šeštadienį likus 100 „ AstraZeneca “ dozių, Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis...