Kitoks žvilgsnis į kruopas ir makaronus

Kai norima pavalgyti sočiai, greitai ir pigiai, gyventojai dažnai renkasi įvairias kruopas ar makaronus. Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad vieno pakelio kruopų dažnai užtenka vienai ar netgi kelioms šeimos vakarienėms, o jų kaina nėra didelė.

„Už mažiausią kainą galima įsigyti įvairių kvietinių, miežinių ir perlinių kruopų. Pastarosios yra puiki alternatyva ryžiams, ypač, jei ruošiatės gaminti Šiaurės Italijos pasididžiavimą – rizotą. Taip pat nusipirkus šių kruopų ar avinžirnių galima pasigaminti įvairias salotų variacijas, o įvairių rūšių makaronai – pilno grūdo, ekologiški, makaronai be glitimo ar su įvairiais priedais – tikrai leis įjungti fantaziją ir pasilepinti paprastu, tačiau prabangiu skoniu“, – kalba B. Čaikauskaitė.

Taupymo formulė – lietuviškos bulvės ir daržovės

Prekybos tinklo maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad keli kilogramai bulvių kainuoja itin mažai, o idėjų vakarienei – apstu, todėl šios daržovės pirmiausia turi būti įtraukiamos į šeimos meniu.

„Iš bulvių galima pagaminti daugybę patiekalų. Nuo tradicinių bulvinių blynų iki bulvių plokštainio ar košės – lietuviškoje virtuvėje ši daržovė labai populiari. Ne veltui senovės lietuviai ypač vertino bulves, nes tarp darbų ūkyje galėjo greitai, sočiai ir skaniai pavalgyti“, – sako V. Juodkazienė.

Tiems, kurie nebenori bulvių košės ar plokštainio, maisto ekspertė siūlo išbandyti bulvių ir daržovių troškinį: „Taip pat bulves galite apskrudinti orkaitėje ir patiekti su keptomis, šviežiomis ar konservuotomis voveraitėmis. Iš bulvių paruošite ir skanias karštas salotas – čia galite eksperimentuoti su viskuo, ką turite šaldytuve.“

Net ir siekiant sutaupyti svarbu išlaikyti subalansuotą mitybą, kurios viena svarbiausių sudedamųjų dalių – daržovės.

„Morkos, burokėliai, salotos ir kitos lietuviškuose ūkiuose užaugintos daržovės suteiks jūsų vakarienei puikų skonį ir ryškių spalvų. Iš daržovių sukursite daugybę troškinio ar salotų variacijų, pagardinsite sriubą ir kitus patiekalus“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi naujais receptais, kuriems išleisite vos kelis eurus.

Perlinių kruopų rizotas

Perlinių kruopų ir pastarnokų rizotas


Jums reikės:

  • 25 g sviesto
  • 1 svogūno
  • 4 vnt. nuluptų ir gabalėliais supjaustytų pastarnokų
  • 1 česnako galvutės
  • 400 g perlinių kruopų
  • 1,4 l daržovių sultinio
  • 25 g mėgstamo sūrio

Gaminimas:

  1. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą.
  2. Susmulkinkite svogūną, sudėkite jį į keptuvę, pabarstykite šiek tiek druskos ir kepkite apie 5 minutes ant nedidelės kaitros.
  3. Tuomet sudėkite pastarnokus, padidinkite kaitrą ir kepkite apie 10 minučių, kol pastarnokai švelniai paruduos.
  4. Sudėkite traiškyto česnako galvutę ir viską gerai išmaišykite.
  5. Į keptuvę suberkite perlines kruopas. Supilkite daržovių sultinį ir maišykite tol, kol jis užvirs.
  6. Tuomet sumažinkite kaitrą ir troškinkite visą masę apie pusvalandį arba tol, kol kruopos sugers visą skystį.
  7. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, užberkite mėgstamo sūrio ir uždėkite gabalėlį sviesto.
  8. Dar kartą gerai išmaišykite ir palikite pastovėti kelias minutes, kad sūris ir sviestas ištirptų.

Aštrios bulvės su baklažanais


Aštrios bulvės su baklažanais ir kokosų pienu

Daržovių troškinys

Jums reikės:

  • 350 g apvirtų bulvių
  • 1 nedidelio baklažano
  • 1 v. š. garstyčių sėklių
  • 1 aitriosios paprikos
  • 2 a. š. ciberžolės
  • 200 ml kokosų pieno

Gaminimas:

  1. Bulves supjaustykite maždaug 2 centimetrų, o baklažanus – 1 cm kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite garstyčių sėklas, kol jos pradės sproginėti.
  3. Sudėkite aitriąją papriką, įmaišykite bulves, baklažaną ir kepkite dar apie minutę.
  4. Tuomet suberkite ciberžolės prieskonius ir supilkite 200 ml vandens. Uždenkite ir troškinkite apie dešimt minučių.
  5. Tuomet įmaišykite kokosų pieną, berkite druskos ir pipirų pagal skonį ir troškinkite dar apie 5 minutes.
  6. Patiekti galite su šviežiomis daržo žolelėmis.

Daržovių troškinys


Universalus daržovių troškinys


Jums reikės:

  • 1 v. š. aliejaus
  • 0,5 svogūno
  • 1 poro
  • 1 morkos
  • 1 česnako galvutės
  • 2 vnt. bulvių
  • 1 a. š. čiobrelio
  • 300 ml daržovių sultinio
  • 0,5 žiedinio kopūsto
  • 2 v. š. stambiai smulkintos petražolės
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite puodą iki vidutinės kaitros. Supilkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną ir porus bei viską kepkite tol, kol suminkštės.
  2. Morkas susmulkinkite kubeliais ir sudėkite į puodą.
  3. Kruopščiai susmulkinkite česnaką ir kartu su čiobreliais suberkite į troškinio masę.
  4. Tuomet supjaustykite ir sudėkite bulves.
  5. Viską užpilkite daržovių sultiniu. Kai sultinys užvirs, sumažinkite kaitrą ir esamas daržoves patroškinkite kelias minutes.
  6. Tuomet sudėkite stambiai smulkintą žiedinį kopūstą ir viską dar kartą troškinkite. Kai visos daržovės galutinai suminkštės, įmaišykite šviežiai smulkintą petražolę ir gautą troškinį pagardinkite druska bei pipirais.
  7. Patiekite su duonos skrebučiais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)