aA
Druskininkų restoranas „Toli Toli“ šį mėnesį švenčia dvejų metų gimtadienį ir ta proga pristatė išplėstą baro ir užkandžių valgiaraštį. Nuo šiol kurorto lankytojus jų pamėgta vieta kvies ne tik ragauti gardžius patiekalus, bet užsukti ir vakare bei pasimėgauti kokteliais ir prie jų derančiais užkandžiais.
Falafeliai ir Indrė Armalytė
Falafeliai ir Indrė Armalytė
© DELFI / Modesta Meškė

„Labai apsidžiaugėme ir pasijutome įvertinti, kad restoranas pateko į Lietuvos restoranų TOP 60 bei dabar būtų malonu patekti į TOP 30. Nuoširdžiai siekiame, kad svečias namo parsineštų ne tik šiltus prisiminimus apie skanų maistą, bet apskritai – nuotaiką, įspūdį, emociją“, – sako restorano „Toli Toli“ steigėja ir savininkė Indrė Armalytė.

Pasak Indrės, atidarant šį restoraną užmačios buvo gana paprastos – sukurti vietą, kurioje norėta gaminti maistą lyg namie ir į kurią trauktų sugrįžti lyg pas savus bičiulius į svečius. Be didelių pretenzijų ar ambicijų. Nors tuomet restorano meniu atrodė daug kam neįprastas, bet jis iš tiesų buvo sudėliotas labai organiškai ir be didelių kūrybinių kančių – lyg savaime sugulė kelionėse išragauti patiekalai, iš mamos ar močiutės paveldėti receptai.

„Praėjus dvejiems metams po atidarymo jaučiamės gerokai paaugę. Turim savo ryškų charakterį, nuotaiką, kryptį. Mūsų Vidurio Rytų patiekalų pagrindus sudėliojo šefas iš Palestinos. Gražus sutapimas tas, kad falafelių, humuso, šakšukos banga nuvilnijo ir po kitus miestus, tad šviesti, pasakoti apie receptų ištakas ne visada ir bereikia. Per dvejus metus susiformavo gausus mus mylinčių svečių ratas. Nuolat girdime pasiteiravimus, ar neatsidarysime kituose miestuose, svečiai vis pastebi, kad mūsų falafeliai skaniausi Lietuvoje. Mišrios kompanijos džiūgauja, mat pas mus randa ką valgyti tiek visavalgiai, tiek veganai, vegetarai, glitimo netoleruojantys ar kitų išskirtinių poreikių turintys žmonės“, – pasakoja I. Armalytė.

Šiltiems vakarams – kokteiliai ir humusas, baba ganuš, falafeliai, labne

Restorano šeimininkės teigimu, vis dažniau žmonės Druskininkuose įsikūrusiame restorane nori šventiškai praleisti vakarą, o kompanijos užsisako dalį restorano arba ir visą bei pageidauja gardžių gėrimų ir prie jų derančių užkandžių meniu. Ta proga ekspertai sukūrė klasikinių kokteilių pasirinkimą bei užpildė baro lentynas kokybiškais ir įdomiais gėrimais, ypatingo recepto punšu. Prie gėrimų priderinome daugybę užkandžių, dalis jų yra valgiaraštyje, kiti skirti renginiams.

Užkandžiai, kuriuos mėgsta visi vegetarai

Visuomet, aišku, galima pasimėgauti gardžiais Vidurio Rytų virtuvės užkandžiais – dauguma jų puikiai tinka ir vegetarams. Avinžirnių bei sezamų pastos užtepėlės humuso variacijos kartu su daržovių lazdelėmis ir gardžios, ir sveikos, nes turi daug kalcio, yra maistingos. „Toli Toli“ jų siūloma originalių, su džiovintais pomidorais, burokėliais, moliūgais. Tas pats galioja baba ganuš – dūmų kvapo baklažanų ir sezamo pastos užtepėlei. Ji patinka kone visiems, ir vaikams, ir suaugusiems.

Falafeliai – avinžirnių gruzdukai, tikri Vidurio Rytų virtuvės karaliai, puikiai pakeičiantys mėsą ar papildantys racioną. Palestinoje ar Izraelyje šeimose šio patiekalo receptas perduodamas iš kartos į kartą, ir tikrojo šio patiekalo recepto tikras palestinietis niekada neišduos. Jis gali pasidalinti artimu, panašiu, bet originalusis liks šeimoje. Taip ir „Toli Toli“ šeimininkė Indrė, gavusi iš palestiniečio šefo receptą, didžiuojasi galinti restoranu svečius vaišinti gardžiais, gurgždančiais, viduje minkštutėliais falafeliais, kurių receptu sutiko pasidalinti ir su DELFI Maistas skaitytojais.

Falafeliai

Porcija keturiems žmonėms

  • 250 g avinžirnių
  • 15 g petražolių
  • 5 g maltų kalendros sėklų
  • 5 g kumino
  • 2 česnako skiltelės
  • Pusė svogūno
  • Aliejus kepimui

Avinžirnius gausiai užpilti vandeniu ir palikti 7-12 val. (pavyzdžiui, per naktį). Jie išbrinksta iki dvigubo svorio, tad reikia didelio indo jiems mirkyti. Išmirkytus avinžirnius, petražoles, svogūną, česnaką malti su mėsmale. Į masę sudėti prieskonius ir gerai išmaišyti. Formuoti kamuoliukus ir kepti įkaitintame aliejuje. Gardu su sezamų pastos padažu ir salotomis.

Falafeliai
Falafeliai
© Asmeninio albumo nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Kone 75 tūkst. sekėjų turinčios grupės „Karantino kuchnia“ įkūrėja Evelina pasidalijo ypatingu šaltibarščių receptu (49)

Maisto entuziastė Evelina Stundžienė puikiai žinoma visiems, kurie karantino metu prisijungė...

„Nestoras maistas“ tinklaraštininkė I. Greičiūnaitė: vieni skaniausių patiekalų gimsta iš maisto likučių + receptas (1)

Maisto likučiai gali būti ir iššūkis, ir erdvė kūrybiškumui. Juk vienuose namuose...

Pabodo grilyje kepta mėsa? Išbandykite tris nesudėtingus jūrų gėrybių ant grilio receptus (2)

Nusibodo ant žarijų kepti šašlykus ? Tuomet pamėginkite kepsninėje pačirškinti aštuonkojį,...

Pasaulis mini sušių dieną: šis patiekalas kadaise buvo laikomas prastuomenės maistu (5)

Šiandien, birželio 18-ąją pasaulyje minima tarptautinė sušių diena. Nacionalinis Japonijos...

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Top naujienos

Lukašenka: Baltarusijoje gali būti įvesta karo padėtis (87)

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad dalyje...

Perspėja dėl škvalo: dalyje Lietuvos siaus labai smarki audra (6)

Šiandien antroje dienos pusėje, pradedant pietiniais rajonais, Lietuvoje prasidės labai smarki...

ES oficialiai įvedė sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams

Europos Sąjunga ketvirtadienį oficialiai įvedė sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonomikos...

Giedrius Drukteinis | D+

Išrado ir inhaliatorių, ir įrankį, kuris žudo žmones: ironiška, bet pasaulinę šlovę atnešė tik pastarasis

„Ne ginklai žudo žmones. Žmonės žudo žmones“, – teigia vienas JAV Šaunamųjų ginklų...

Baltarusių ekspertas: Lukašenka pateko į spąstus, bus pokyčių iš Kremliaus (104)

Kaip ir buvo žadėta, Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas, pirmą kartą akis į akį...

Į vestuves pakviesta veganė pribloškė aplinkinius: reikia jausti ribas (18)

Sveiki. Esu vienos Lietuvoje žinomos feisbuko veganų grupės narė. Kurį laiką bandžiau keisti...

Kas yra geras darbas: apklausa parodė, kad svarbiausia ne įdomumas (14)

Kaip ir iki pandemijos Baltijos šalių dirbantieji, vertindami darbą, labiausiai kreipia dėmesį į...

Kaunui išsigandus LGBT maršo – kritikos pliūpsnis Matijošaičiui: tai atrodo neadekvačiai (602)

Kauno savivaldybės administracijai atsisakius leisti Laisvės alėja žygiuoti pirmajam miesto...

TV laidų vedėja Marija Silickaja-Šmatavičienė su vyru Liudu laukiasi pirmosios atžalos (8)

Televizijos laidų vedėja ir prodiuserė Marija Silickaja-Šmatavičienė su vyru Liudu laukiasi...

Kaunietė pristatė seksualią ir spalvingą maudymosi kostiumėlių kolekciją (59)

Prieš penkerius metus startavęs lietuvių prekių ženklas „Ms.Mermaid“ pristatė naują...