Neva išsinešti alkoholį negamyklinėje pakuotėje neįmanoma, tad šitaip restoranas bus garantuotas, kad nepilstomi alkoholiai gėrimai bus vartojami tik vietoje.

„Taip švęsti dar neteko – užsisakius restorane šampano (pabrėžiu, kad ne putojančio vyno), padavėjas atsiprašo, kad butelį turės perpilti į grafiną, nes po 20 val. tokia nauja tvarka. Tai va, sėdim, degustuojam – šampanas ar vis tik putojantis vynas?“ – socialiniame tinkle rašė Jolita (pavardė redakcijai žinoma) ir grotažyme nepamiršo pažymėti naujus įstatymo pakeitimus palaiminusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

Susisiekus su šio restorano atstove Edita (pavardės atskleisti nepanoro), ji patvirtino, kad iš tiesų naujuosius įstatymus restoranas stengiasi vykdyti paraidžiui, todėl ėmėsi maksimalių saugumo priemonių.

„Taip, taikome tokią praktiką, nes taip numatyta naujame įstatyme – alkoholis po 20 val. turi būti dekantuotas, butelių ant stalų būti negali. Šių nurodymų laikomės sąžiningai, nesvarbu, kokia alkoholio rūšis, tai gali būti ir šampanas. Kitaip laukia labai didelės baudos, galime prarasti labai brangiai kainuojančią licenciją. Mes išsinagrinėjome visus naujuosius reikalavimus ir laikomės paskelbtų nuostatų“, – kalbėjo restorano atstovė.

Naujoji tvarka restorane paskatino įvesti ir kitų naujovių. Nuo šiol jauniau atrodantys klientai paprašomi parodyti savo asmens dokumentus, įrodančius, kad jiems jau 20 m. ir jie gali legaliai vartoti alkoholį.

Dėl naujų reikalavimų teko atsisakyti ir sumanymo prie verslo pietų pasiūlyti vyno ar kito alkoholio. Restorano atstovės žodžiais tariant, jei alkoholis siūlomas dienos pietų komplekte, tai jau reklama.

Tačiau grįžkime prie naujojo alkoholinių gėrimų pateikimo. Restorano atstovės tikinimu, ką tik į kitą tarą perpiltas putojantis vynas nespėja prarasti savo būdingų ypatybių. Tiesa, ji prisipažįsta, kad restorane gėrimai perpilami ne prie svečių akių, tad šiems nelieka nieko kito, kaip tik pasitikėti padavėjų sąžiningumu.

„Nesame tokio lygio restoranas, kad vietoj brangaus vyno piltume pigų ar kt. Tiesiog sąžiningai vykdome visus reikalavimus“, – tikino Edita.

Vis dėlto vynų žinovas Arūnas Starkus akcentuoja, kad perpylus gėrimą į kitą tarą sunku užtikrinti, kad gėrimas nėra padirbtas. Anot jo, laikantis taisyklių gėrimas, ypač brangus, turėtų būti perpilamas prie stalo, kad vartotojas aiškiai matytų, ką jis gauna. Kitu atveju, vartotojų teises užtikrinti sunku.

Paklaustas, ką mano apie naują tvarką, vynų ekspertas patikino, kad perpilti alkoholinius gėrimus iš butelių į kitą tarą nėra būtina. „Tai vienas iš tų juokingų ir kvailų atvejų, ir naują tvarką kontroliuojanti institucija jau pripažino, kad to nereikėtų daryti, jie tikrai už tai nebaus, nors įstatyme tokie reikalavimai parašyti. Įstatymas draudžia ir sąžiningi piliečiai turėtų jo laikytis, bet tie, kurie baudžia, ramina, kad nebaus. Taigi vis tiek yra rizika, kad vieną dieną ateis už tai ir nubaus“, – retoriškai svarstė A. Starkus.

Anot jo, restoranai ir barai, kurie imasi tokių griežtų priemonių užtikrinti įstatymo raidę, pažeidžia vartotojų interesus, nes šampane ar bet kuriame putojančiame vyne pats putojimas yra labai svarbus: „Tai ypatybė, dėl ko žmonės tokį gėrimą ir perka, o bet koks perpylimas jį mažina. Žinoma, šampanas dar pasižymi skoniu, o pigiame vyne be gazo daugiau nieko ir nėra“, – aiškino A. Starkus.

Kitas klausimas, anot jo, – ar tinkamai tokiu atveju pasirūpinama perpilto gėrimo temperatūra: „Iš savo patirties galiu pasakyti, kad kibirėliai ledams nepritaikyti grafinams, nes pastarųjų dugnas per platus. Jei grafinas pastatomas tiesiog ant stalo – vadinasi, yra šilta, o kuo šilčiau, tuo greičiau išgaruoja dujos, t. y. CO2. Visomis prasmėmis tai yra putojančio vyno sugadinimas.“

Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus specialistų komentaras

Departamentas norėtų informuoti, kad pasisako už kultūringą ir tradicijas bei etiketą atitinkantį aptarnavimą viešojo maitinimo vietose ir neteikia nurodymų nuo 20 iki 10 val. (sekmadieniais nuo 15 val.) perpilti putojančio vyno ar kitų viešojo maitinimo vietose parduodamų alkoholinių gėrimų į grafinus ar kitą tarą, alkoholinių gėrimų buteliai gali stovėti ant stalo. Šiuo atveju svarbiausia, kad prisidengiant kultūringo aptarnavimo principais nebūtų piktnaudžiaujama ir daromi pažeidimai parduodant atidarytas alkoholinių gėrimų gamyklines pakuotes (imituojant alkoholinio gėrimo išpilstymą, kai alkoholinio gėrimo išpilstoma tik keletą mililitrų arba jo visai neišpilstoma) ir nesiimant efektyvių priemonių užtikrinti alkoholinių gėrimų vartojimą vietoje.

Šiemet bendradarbiaujant su policijos pareigūnais buvo nustatytas ne vienas atvejis įvairiuose Lietuvos regionuose, kai viešojo maitinimo veiklą imituojančios įmonės prekiaudavo alkoholiniais gėrimais, perpiltais į kitą tarą, tačiau neužtikrindamos alkoholinių gėrimų vartojimo vietoje – nustačius tokius atvejus įmonių ir jų darbuotojų atžvilgiu taikoma administracinė atsakomybė. Norėtume akcentuoti, kad ir toliau bus skiriamas dėmesys siekiant nustatyti atvejus, kai draudžiamu laiku imituojant viešojo maitinimo veiklą prekiaujama alkoholiniais gėrimais išsinešimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)