Kepimas ant grotelių – ypatingas procesas, kuris skiriasi nuo kitų valgio gaminimo būdų. Bet koks patiekalas, keptas ant grotelių, tampa skanesnis, kvapnesnis, vertingesnis, pasidengia traškia plutele.

Tegu grotelės visada būna švarios

Vargu ar bus malonu kepti ant grotelių, ant kurių prilipę maisto likučių. Vos išsikepę, ką norėjote, nuvalykite groteles. Jos lengviausiai valosi, kol dar šiltos. Galite susukti iš folijos nedidelį rutuliuką, suspauskite jį žnyplėmis ir nutrinkite groteles. Atsiminkite, kad prieš kepimą grotelės turi būti švarios, antra – išteptos aliejumi, trečia – įkaitusios.

Kepkite teisingai

Taigi jei grotelės švarios, išteptos alyvuogių aliejumi ir įkaitintos, metas kepti. Svarbiausia – nekepti, vos užkūrėte ugnį. Nuspręskite, kaip gaminsite – kepsite ant anglių, ant grotelių po dangčiu, tarsi orkaitėje. Kepti ant anglių tinka žuvį, mėsą ir daržoves, reikės nedaug laiko, o uždengus gerai kepti produktus, kuriems reikia mažesnės temperatūros – vištieną, antieną.

Mėsa

Jei kepsite kepsnius, kurie bus ne daugiau nei 5 cm storio, jums reikės pusvalandžio ir didelio kaitrumo. Atkreipkite dėmesį į mėsos riebumą – kuo daugiau sausgyslių, tuo sultingesnis bus kepsnys, nepaisant to, kiek laiko kepsite.

Niekada nekepkite mėsos, iš karto išėmę iš šaldytuvo – tegu mėsa sušyla iki kambario temperatūros. Pabandykite nemarinuoti kepsnių. Pirma iškepkite, paskui užpilkite marinatu ir palikite pabūti 5 min. – tada kepsnys sugers prieskonių aromatą ir bus labai sultingas.

Žuvis

Antroje vietoje pagal kepimo ant grotelių populiarumą yra žuvis. Ją kepti lengviau nei mėsą, bet ir čia reikia šį tą žinoti. Kepimui rinkitės didelius riebios žuvies gabalus, jei žuvis sausa, sausas bus ir kepsnys. Žuvies kepsnių karaliene laikoma lašiša.

Prieš kepdami žuvį ant grotelių, apliekite aliejumi (geriausiai tinka šviežiai žuviai, kurią lengva išdoroti ir užberti truputį prieskonių) arba marinatu (variantas liesesnei žuviai). Universalus mišinys bet kokiai žuviai – mišinys iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir pipirų. Galima įverti prieskoninių žolelių – mėtos, šalavijų, rozmarinų, taip pat baltųjų pipirų, sojos padažo ir imbiero.

Priešingai nei mėsą kepant žuvį reikia dažnai vartyti. Kepimo laikas priklauso nuo dydžio – dideliems žuvies gabalams gali prireikti iki pusvalandžio, nedideliems kepsneliams – 5 minučių. Jei žuvis lengvai atsiskiria nuo kaulų, vadinasi, ji iškepusi.

Vištiena

Vištiena, iškepta ant grotelių, būna labai skani – minkšta, neriebi, o pakepta ant grotelių pasidaro sultinga, užsideda gardi traški plutelė.

Kepimui ant grotelių tinka tik atšildyta vištiena. Priešingu atveju kepsniai bus tarsi guminiai, be skonio.

Kad vištiena tirptų burnoje, bent pusvalandį pamarinuokite (ilgiausiai – per naktį). Vietoje marinato galima mirkyti vištą aluje arba graikiniame jogurte.

Nekepkite esant labai aukštai temperatūrai – viduje vištiena neiškeps, o iš išorės pridegs. Atsiminkite, kad visos vištos dalys kepamos vienodai – pavyzdžiui, sparnelius ar šlauneles reikia kepti trumpai, o krūtinėle – apie 15–20 min.

Daržovės

Kepimui ant grotelių rinkitės šviežias, gražiai atrodančias daržoves. Geriausia ant grotelių kepti cukinijas, baklažanus, paprikas, pomidorus ir pupeles. Visas daržoves reikia nuplauti, nupjaustyti kotelius, paskui nušluostyti.

Neperpjautus ant grotelių galima kepti pomidorus, paprikas, agurkus, o cukinijas ir baklažanus patartina perpjauti į kelias dalis. Gabalėlius patepkite aliejumi, patrinkite druska, galima sumauti ant iešmų. Dideles daržoves kepkite 10 min., mažas – 5 min. Daržoves reikia vartyti, kad jos iškeptų tolygiai.

Ant grotelių keptos daržovės – universalus patiekalas, jas galima patiekti vienas, galima valgyti su salotomis, galima patiekti su kepta mėsa ar žuvimi. Gardus derinys – kiauliena apsuktos šparaginės pupelės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)