aA
Skamba neįtikėtinai, tačiau prognozuojama, kad į maisto madų Olimpą netrukus įsiverš ne kas kitas, o kinrožė. Šis ingredientas sparčiai populiarėja ir laikui bėgant jos populiarumas tik didės. Kinrožė garsėja dėl skaisčiai raudonos spalvos ir išskirtinio, rūgščiai salstelėjusio skonio. Dažniausiai arbatoms vartota kinrožė išsiveržė iš gėrimų pasaulio ir šįmet ja bus praturtinami desertai bei įvairiausi mėsos ar žuvies patiekalai.
Kinrožė
Kinrožė
© Shutterstock

Populiarėja visame pasaulyje

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, apžvelgdama šių metų maisto tendencijas, sako, kad vienas iš populiariausių 2022-ųjų skonių ir ingredientų bus kinrožė, rašoma pranešime spaudai.

Gastronomijos pasaulyje matoma, kad kinrožės pradedamos naudoti įvairiausiems šaltiesiems gėrimams gardinti. Taip pat jomis praturtinami ledai, natūralus jogurtas ar kiti desertai. Pasaulio restoranai siūlo ir vištienos ar žuvies patiekalų su kinrože. Be to, jau atsiranda ir šio išskirtinio skonio užtepėlių“, – sako maisto ekspertė.

Kinrožė
Kinrožė
© Shutterstock

Pasaulyje egzistuoja apie 220 skirtingų kinrožės rūšių, kurių kiekviena skiriasi dydžiu, forma ir spalva.

Dažniausiai iš kinrožių žiedų gaminama arbata, kuri patiekiama tiek karšta, tiek šalta. Šis gėrimas geriausiai žinomas dėl ryškios raudonos spalvos. Be to, jame gausu vitamino C, mineralų ir antioksidantų. Šios arbatos vartojimas taip pat mažina aukštą kraujospūdį, padidėjusį cholesterolio kiekį, padeda virškinimui, gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą.

Kur kinrožę panaudoti?

Pasak V. Juodkazienės, kinrožė dažniausiai naudojama kinų, vietnamiečių, egiptiečių, Meksikos virtuvėje. Be arbatos, iš kinrožės gaminami įvairiausi sirupai, kuriais vėliau gardinami gaivinantys kokteiliai. Ruošiant gėrimus su kinrože jie praturtinami ir kitais prieskoniais: cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais. Jeigu norisi aštresnio skonio, gėrimus galima paskaninti ir džiovinto imbiero milteliais.

Sirupais su kinrože gardinami įvairiausi saldėsiai: uogienės, žėlė, pyragai, pudingai, pavlovos, natūralūs jogurtai ar ledai. Dar vienas įdomus kinrožės panaudojimo būdas: džiovintus jos žiedus susmulkinti ir įmaišyti į įvairiausių kepinių tešlą: pradedant keksiukais ir baigiant ypatingo skonio duona.

Kinrožė
Kinrožė
© Shutterstock

Įdomu dar ir tai, kad kinrožės sirupas naudojamas ir marinuojant daržoves ar gaminant padažus. Taip pat su kinrožės sirupais gaminami įvairiausi marinatai mėsai – ypač paukštienai ar ėrienai bei žuviai, dažniausiai baltai, tokiai kaip menkė ar paltusas.

Dar viena sparčiai populiarėjanti tendencija – kinrože pagardinti meksikietiški takai. Kinrožė naudojama gaminant ir pačius takus – jos ekstrakto maišant į tešlą, kuri nusidažo švelniai rožine spalva. Taip pat kinrože praturtinamas ir takų įdaras – dažniausiai tokiu atveju ji naudojama ne džiovinta, o šviežia.

„Kinrožė puikiai dera su kitomis prieskoninėmis žolelėmis: levanda, mėtomis, rozmarinais ir čiobreliais. Taip pat ir citrusiniais vaisiais: citrina, apelsinais, mandarinais ar greipfrutais, ananasu, riešutais, pavyzdžiui, pistacijomis“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi net trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite šį neįprastą ingredientą.

Granola su spanguolėmis ir kinrože

Jums reikės: 4 puodelių avižų, 1 puodelio pjaustytų migdolų, ½ puodelio susmulkinto kokoso, ¼ puodelio susmulkintų anakardžių, ¼ puodelio susmulkintų lazdyno riešutų, ¼ puodelio saulėgrąžų sėklų, ¼ puodelio nesūdytų moliūgų sėklų, ½ puodelio klevų sirupo, 2 šaukštų aliejaus, ½ arbatinio šaukštelio druskos, ½ puodelio džiovintų spanguolių, ½ puodelio džiovintų kinrožių

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Ant kepimo skardos supilkite avižas, migdolus, kokosus, anakardžius, lazdyno riešutus, saulėgrąžas ir moliūgų sėklas. Įpilkite klevų sirupo, aliejaus ir druskos, viską sumaišykite ir kepkite orkaitėje karts nuo karto pamaišydami apie 25–30 minučių. Tuomet į mišinį įdėkite spanguolių ir smulkintų kinrožės žiedlapių viską sumaišykite. Dar kelias minutes pakepkite orkaitėje ir leiskite atvėsti.

Kinrožių uogienė su braškėmis

Jums reikės: 6 puodelių braškių, 3 puodelių cukraus, 1 puodelio džiovintos kinrožės, 4 šaukštų citrinos sulčių

Gaminame: uogas nuplaukite, nulupkite ir stambiai supjaustykite. Užpilkyte jas 1 1/2 puodelio cukraus. Uždenkite ir atvėsinkite šaldytuve mažiausiai 2–3 valandas. Kinrožes užpilkyte pusės puodelio karšto vandens ir leiskite pastovėti. Nukoškite žoles ir gautą skystį palikite atvėsti. Uogas ir visą skystį supilkite į didelį puodą kartu su likusiu cukrumi. Viską užvirinkite ant vidutinės ugnies ir nuolat maišydami troškinkite. Galiausiai supilkite citrinų sultis. Kai uogienė pasieks norimą konsistenciją, nukelkite nuo ugnies ir nugriebkite putas ir supilstykite į sterilius stiklainius.

Kinrožės limonadas su levandomis

Jums reikės: 6 puodelių vandens, 1 ½ puodelio citrinos sulčių, 1 ¼ stiklinės baltojo cukraus, 2 šaukštų džiovintų levandų žiedų, 1 ½ arbatinio šaukštelio džiovintų kinrožės žiedų

Gaminame: dideliame ąsotyje sumaišykite 3 puodelius vandens ir citrinos sultis. Gautą gėrimą palikite šaldytuve atvėsti. Likusius 3 puodelius vandens, cukrų, levandas ir kinrožės žiedlapius užvirinkite puode, tuomet sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 10 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Kai gautas mišinys atvėso – sumaišykite jį su citrininiu vandeniu ir mėgaukitės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(24 žmonės įvertino)
3.2917

9 lengvi ir greitai paruošiami patiekalai – užtikrins ne tik gerą savijautą, bet ir dailesnes kūno formas

Jie svarbūs ne tik dėl dailių kūno formų – lengvi patiekalai leidžia pasisotinti, tačiau...

Arbūzo nauda – neįtikėtina: patarė, kaip valgyti ne tik minkštimą, bet ir sėklas bei žievę

Arbūzas – vienas iš tų vaisių, be kurių neįsivaizduojamas vasaros sezonas. Ar žinote, kuo...

„Receptų receptai“ laidoje – 10 idėjų greitai paruošiamai vakarienei

Kiekvieną šeštadienį 11 val. „Delfi TV“ eteryje rodomoje laidoje „Receptų receptai“...

Vaikystės skonis – rabarbarai: kodėl negalima valgyti jų lapų ir ką skanaus iš jų pasigaminti?

Rūgštieji rabarbarai – ne tik ypatingo skonio, bet ir sveikatai naudinga gėrybė. Nors...

Pasigaminkite vitaminų šaltinį namuose: 10 daržovių, puikiai tinkančių glotnučiams

Pavasaris yra puikus metas mėgautis šviežiomis daržovėmis – iš jų gaminti ne tik salotas,...

Top naujienos

Delfi PliusEglė Gatelytė

„Dėl Ukrainos tampame pajuokos objektu“: vokiečių atsargos pulkininkas garsiai ištarė jau seniai sklandantį įtarimą (2)

„ Karas Ukrainoje labai dinamiškas, Rusijos kariuomenė bando apsupti didžiuosius miestus...

Delfi PliusVaidas Mikaitis

Šilumos ir egzotikos ieškantiems siūlo prisiminti saulėtą šalį: čia patiks ne tik kainos, bet ir požiūris į lietuvius

Pakalbėkime apie atostogas. Ant mūsų slenksčio jau stovi vasara, tačiau dieną, kai yra rašomos...

Delfi Plius

Po pokalbių su rusų belaisviais – atviras interviu laidoje: naujos versijos šokiruoja

Vladimiras Zolkinas – ukrainiečių tinklaraštininkas, paskelbęs apie 200 interviu su rusų...

„Žalgiris“ vos išnešė sveiką kailį iš Šiaulių – pergalę išplėšė po pratęsimo

Antrose „Betsafe-LKL“ mažojo finalo serijos rungtynėse „Šiauliai“ savo aikštėje grūmėsi...

Karas Ukrainoje. Rusija skelbia užėmusi strategiškai svarbų miestą Rytų Ukrainoje Ukraina: mūšiai dėl Lymano tebevyksta

Jau 94-oji Rusijos karo prieš Ukrainą diena. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino...

„Mados infekcija“: pristatytos įspūdingos antrosios dienos kolekcijos Su nuotraukų galerija; pildoma

Paskutinį gegužės savaitgalį, penktadienį ir šeštadienį, Vilniuje vyko kasmetinis...

Stulbinantis eksperimentas laboratorijoje: mokslininkai po mirties atkurė žmogaus akių veiklą

Mokslininkams pavyko trumpai akimirkai atkurti gyvybę mirštančiose žmogaus akies ląstelėse....

Džiugiomis laukimo nuotaikomis gyvenantys Viktorija Siegel ir Laurynas Suodaitis atskleidė netrukus gimsiančio kūdikio lytį (1)

Garsi nuomonės formuotoja Viktorija Siegel ir jos mylimasis Laurynas Suodaitis jau kurį laiką...

Šimtai migrantų jau džiaugiasi laisve, bet kai kurie pažadų Lietuvai neištesėjo (5)

Dalis Lietuvoje esančių migrantų, pernai į šalį atvykusių per Baltarusiją, jau gali džiaugtis...

Antroji „Mados infekcijos“ diena: būriavosi ryškūs svečiai – pasigrožėkite jų įvaizdžiais Su nuotraukų galerija

Šeštadienį prasidėjo antrasis tarptautinio festivalio „Mados infekcija“ renginys. Prieš...