aA
Daugelis pavasario, tikriausiai, neįsivaizduoja be lauke kepamos mėsos kvapo. Ir nors Lietuvoje turime jau pakankamai senas maisto kepimo ant žarijų tradicijas – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pastaruoju metu jos smarkiai pasikeitė, mat žmonės dairosi į kitas šalis, įvairiausių naujų receptų semiasi iš kitų kultūrų.
Maisto kepimas ant žarijų
Maisto kepimas ant žarijų
© Organizatorių nuotr.

Kepsninėje ruošia ir sriubas, ir šakočius

„Jeigu anksčiau maisto kepimo ant žarijų neįsivaizdavome be šašlykų, kepsnių ar dešrelių, tai šiuo metu asortimentas, kurį žmonės vartoja maistą ruošiant kepsninėse – smarkiai prasiplėtė. Dabar ant grilio dažnai kepama ir žuvis, jūros gerybes, kepami ir įvairūs sūriai, pamarinuotos daržovės ar grybai“, – sako V. Budrienė.

Jai pritaria ir kepsninių „Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas. Anot jo, pastaruoju metu kepimas ant žarijų – Lietuvoje pasiekė naujas populiarumo aukštumas. Ir nors dažniausiai grilio sezonu laikydavome šiltąjį metų laiką, anot jo, dabar kepama yra praktiškai visus metus, nepriklausomai net ir nuo oro.

„Kalbant apie kepimo ant žarijų kultūrą – didžiausias lūžis, tikriausiai, įvyko tuomet, kai rinkoje atsirado naujo tipo keramikinės kepsninės. Žinoma, pagal viso pasaulio tendencijas barbekiu rinka taip pat stipriai auga, todėl nenuostabu, kad tampa vis populiariau ir Lietuvoje“, – sako V. Amosovas.

Ekspertas pasakoja, kad mūsų šalyje grilinimo tradicijos tampa vis universalesnės. Jeigu Amerikoje ant žarijų dažniausiai yra kepami tik mėsos patiekalai – Lietuvoje žmonės neapsiriboja vien mėsa ir gamina viską: jose kepa ir duoną, blynus, gamina troškinius, sriubas, plovą, netgi įvairiausius pyragus ar šakočius. Anot žinovo, kepsninėje galima netgi šaltibarščiams ypatingai paruošti burokėlius – juos iškepti, parūkyti.

„Žinoma, Lietuvoje populiariausias patiekalas pagamintas ant žarijų išlieka jau tradiciniu tapęs šašlykas, tačiau keramikinėse kepsninėse žmonės jau pamėgo kepti ir picas, ir šonkaulius“, – kalba griliaus žinovas.

Viena dažniausių klaidų – žinių trūkumas

Ekspertas įvardijo ir dažniausiai kepant pasitaikančias klaidas. Anot jo, viena pagrindinių klaidų, kurias daro kepimo ant žarijų naujokai – nepasiruošimas ir žinių trūkumas. Pasak jo, žmonės, kurie apie kepimą ant žarijų nusimano nedaug dažnai mėsą ruošia neatsižvelgdami nei į kepimo laiką, nei į produkto vidinę temperatūrą. Tai dažniausiai lemia kepsnių perkepimą.

„Prieš gaminant bet kokį kepsnį ar kitą patiekalą – būtina pasidomėti kaip jis yra ruošiamas, pasigilinti į įvairiausius receptus. Vien kalbant apie mėsą – skirtingos jos dalys ar rūšys yra skirtingai kepamos, todėl žinios yra pakankamai didelis maisto ruošimo pagrindas“, – pasakoja V. Amosovas.

Norint paruošti kuo skanesnį patiekalą, anot eksperto, pirmiausiai reikėtų rinktis kokybiškus produktus – mat būtent nuo jų priklauso didžioji dalis patiekalo sėkmės. Kitas svarbus dalykas – kokybiškos priemonės: gera kepsninė, anglis, įrankiai. Anot jo, kepant mėsą reikalingos ir papildomos priemonės, pavyzdžiui, termometras, kuriuo galime pasimatuoti mėsos vidinę temperatūrą.

V. Amosovas siūlo ir abejingų barbekiu vakarėlyje nepaliksiančio mėsainio receptą.

Mėsainis su jautienos steiku
Mėsainis su jautienos steiku
© Organizatorių nuotr.

Mėsainis su jautienos steiku

4 porcijoms Jums reikės:

  • 4 brioche bandelių
  • 2 raudonųjų svogūnų
  • 100ml medaus arba balzaminio acto
  • 3 arbatinių šaukštelių cukraus
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
  • Jautienos steiko
  • 200 g čederio sūrio
  • Mėlynojo sūrio padažo
  • 2-3 marinuotų agurkėlių
  • 1 čili pipiro

Pagaminimas:

Plonai, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus sudedame į indą, juos pasūdome ir supilame cukrų. Viską gerai išmaišome ir supilame actą. Steiką kepame vidutiniškai – iki kol jo vidinė temperatūra pasieks 50–55 laipsnių. Mėsai iškepus ją supjaustome plonais griežinėliais ir paskaniname druska bei pipirais. Tuomet perpjauname mėsainio bandelę ja trumpai pašildome ant grotelių, vėliau jos viršutinę ir apatinę dalį sutepame mėlynojo sūrio padažu, dedame supjaustytus agurkėlius, mėsą, marinuotus svogūnus ir užpilame išlydytų čederio sūriu. Jeigu mėgstate aštriau – ant sūrio galima užberti smulkiais žiedeliais pjaustyto čili pipiro. Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Tarptautinę šeimos dieną – gaminame su vaikais: visai šeimai skirtų picų receptai (11)

Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu...

Desertų meistrė garsėja savo išskirtinėmis pavlovomis – tokių paragauti nori kiekvienas (6)

Pasilepinti saldumynais mėgsta daugelis, o kai desertas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir savo...

Tarptautinė humuso diena: papasakojo, kaip pasigaminti šią sveikuolių pamiltą avinžirnių užtepėlę (7)

Gegužės 13-oji pripažinta kaip tarptautinė humuso diena – ši tolygios struktūros ir...

Užkandžiai kaip Italijoje: nuo kumpio, keptų daržovių iki tradicinių duonų (2)

Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės...

Pikniko meniu: 5 receptai, puikiai tinkantys iškylai gamtoje (3)

Vasariški orai kviečia į gamtą pasidžiaugti saule ir artimų draugų kompanija. Visi renkasi...

Top naujienos

Po vasariškai šilto savaitgalio laukia orų permainos: nemaloniausia diena bus ketvirtadienis (1)

Virš Europos palčiai išplitęs drėgnas žemo atmosferos slėgio laukas bus palankus lietaus...

Šiurpą keliančios monstrų „linksmybės“ Vilniuje: visą laiką meldžiausi, kad tik likčiau gyvas (222)

Tai buvo tikrų tikriausia trijų jaunų monstrų puota Vilniuje – prie prekybos centro esančiame...

Amžina kova, kur pigiau – Turkijoje ar Palangoje: atsakymas akivaizdus (194)

Metai iš metų Lietuvoje kyla arši diskusija, kur pigiau atostogauti: mūsų Palangoje ar tolimoje...

Populiarųjį projektą „Didysis šou burbulas“ laimėjo favoritu laikytas dalyvis (73)

Jau šio sekmadienio vakarą įvyko ilgai lauktas TV3 ir Go3 projekto „Didysis šou burbulas“...

Varžovų gynybą į gabalus draskęs Valančiūnas ir „Grizzlies“ krito prieš 46 taškus pelniusį Curry (5)

Dvejopomis nuotaikomis NBA reguliarųjį sezoną užbaigė Jonas Valančiūnas . Uteniškis San...

Beprotiškas savaitgalis pajūryje: Palangoje – žmonių minios, Neringoje – kilometrinė eilė link kelto (186)

Ypatingai šiltą gegužės savaitgalį nemažai žmonių plūstelėjo į pajūrį. Portalas...

Mirgantis šviestuvas gali įspėti apie didžiulę grėsmę: į tai pažiūrėjusių pro pirštus laukia milžiniški nuostoliai (20)

Vakare namuose pastebite keistai mirguliuojantį šviestuvą? Įjungus keletą prietaisų, išmuša...

Jei ant Vilniaus kristų raketos: laiku neišmokus šių pamokų pasekmės būtų tragiškos (342)

Įsivaizduokite, sukaukia sirenos, gaunate žinutę, kad būtina skubiai ieškoti priedangos –...

Vaidas Mikaitis | D+

Lietuvių kelionė į nepripažintą ir sugriautą valstybę: norėdami čia išgyventi turite apsimesti rusais

Jau esu pasakojęs, kad planuojant keliones, mano dėmesį labiau patraukia visokie frykiški...

Stebuklingas „Liverpool“ triumfas: paskutinę akimirką pergalę išplėšė vartininko pelnytas įvartis (6)

Fantastišką pergalę Anglijos „Premier“ futbolo lygoje iškovojo „Liverpool“ futbolininkai....