Baltijos šalių someljė varžybų finale antroji vieta atiteko estei – Els Maria Uibo („Leib Resto & Aed Restaurant“, Talinas). Į Estiją iškeliavo ir trečiosios vietos apdovanojimas, kurį iškovojo Ketri Leis („Leib Resto & Aed“, Talinas). Varžybų „Grand Prix“ laimėjo švedas Fredrikas Lindforsas („Grand Hotel Stockholm“, Stokholmas). Geriausiam Baltijos šalių someljė M. Praviloniui (viešbučio „Kempinski“ restoranas „Telegrafas“, Vilnius) įteikta vertinga vyno kelionė. Varžybų „Grand Prix“ nugalėtojui F. Lindforsui atiteko čempionato taurė ir išskirtinio šampano butelis. O geriausio jaunojo someljė titulo laimėtojai S. Umaraitei (vyno baras „Somm“, Vilnius) įteiktas profesionalus someljė rinkinys.

Martynas Pravilonis

Visi finalininkai šių metų varžybas įvardijo kaip labai sudėtingas. Be teorijos testo, aklos degustacijos ir praktinės užduoties, finale jiems teko atlikti net 9 užduotis. Didelis dėmesys skirtas aklos degustacijos rungtims, kurių buvo penkios. Finalininkams teko ragauti ir įvardyti tris baltuosius vynus siejančią pagrindinę savybę, atspėti penkis stipriuosius gėrimus, jų pagrindinę žaliavą ir brandinimo laiką, kuo tiksliau apibūdinti raudonąjį vyną, įvardyti komisijos „rastą“ gėrimą, jį patiekti ir priderinti maistą. Paskutinėje aklos degustacijos rungtyje dalyviai iš penkių pateiktų kreminių likerių turėjo išrinkti vieną, kuris nepriklauso „Vana Tallinn“ šeimai.

Baltijos šalių someljė varžybos

Dalyviai varžėsi ir jau tradicinėmis tapusiose bendrų klausimų-atsakymų bei vyno dekantavimo ir patiekimo laikui rungtyse, derino prie vyno pateiktus sūrius, turėjo įvardyti bendras šaknis turinčių vynuogių veisles. O šampano užduotyje privalėjo nustatyti šešių šampanų patiekimo seką ir priderinti prie jų maistą.

Finalo dalyvių sugebėjimus vertino dalyvaujančių šalių someljė asociacijų prezidentai ir ypatingai nusipelnę, aukščiausio lygio profesionalai. Komisijai pirmininkavo geriausias Europos bei Afrikos someljė ir septintas geriausias someljė pasaulyje šiais metais Raimondas Tomsonas iš Latvijos.

Konkursą „Vana Tallinn Grand Prix“ bendrovė „Liviko“ drauge su Estijos, Latvijos ir Lietuvos someljė asociacijomis rengia nuo 2006 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)