aA
Ketvirtadienio vakarą paaiškėjo, kad geriausiu 2017 m. restoranu pripažinta šefo Liutauro Čepracko „Gastronomika“. Pirklių namuose vykusio renginio metu paskelbtas visas 30 geriausių šalies restoranų reitingas. Visus dalyvius vertino į Gero maisto akademiją susibūrę daugiau nei 100 maisto industrijos profesionalų.
Geriausias Lietuvos restoranas – L. Čepracko „Gastronomika“
© DELFI / Karolina Pansevič

Rinkdami geriausius iš geriausių akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

Iš anksto paaiškėjus, kad geriausias praėjusių metų restoranas „Stebuklai“ šiais metais atsidūrė 11-oje vietoje, o antrą vietą praėjusiais metais užėmęs „Dublis“ nukrito į 22-ąją, šiųmetis nugalėtojas daug kam buvo tikra staigmena.

Toks įvertinimas buvo gana netikėtas ir pačiam L. Čeprackui, kuris visus susirinkusius sveikino per ekraną tiesiogiai iš Ispanijos. „Gastronomikos“ įvertinimą renginio metu L. Čepracko deleguotai restorano komandai įteikė projekto iniciatoriaus UAB „Švyturys-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Geriausias Lietuvos restoranas – L. Čepracko „Gastronomika“
© DELFI / Karolina Pansevič

Restoranas laimėtojas – netipiška vieta Lietuvos kontekste

Šiais metais reitinge triumfavusi „Gastronomika“ yra unikalus restoranas Lietuvos kontekste, veikiantis tik labai ribotą laiką lyginant su kitais, tačiau nuo pat pirmos atsidarymo dienos įvardintas kaip aukščiausio lygio „fine dinning“ su kūrybišku polėkiu ir požiūriu į gastronominę kultūrą.

Ketvirtadieniais ir penktadieniais (išskyrus vasarą) „Gastronomikoje“ vyksta degustacinės vakarienės, kurių metu lankytojai ragauja išskirtinių šefo L. Čepracko sukurtų patiekalų. Meniu čia kinta kas kelis mėnesius ir kaskart turi vis kitą temą.

Tokios degustacinės vakarienės skatina žmones pamiršti, ką jie mėgsta ir ko nevalgo. Juk jeigu šefas suteiktų galimybę rinktis, svečias iki galo nepatirtų emocijos, kurią nori perteikti vienas ar kitas „Gastronomikos“ meniu. Neretai čia žmonės yra drąsinami peržengti savo įsitikinimus ir leistis į naujus potyrius. Taigi Liutauras kaskart kurdamas šio restorano meniu parduoda ne maistą, o emociją ir akivaizdu, kad tokio pobūdžio vieta šiemet tapo ryškiausiu gastronominiu hitu visoje Lietuvoje.

„Gastronomika“ yra įkurta buvusios radijo detalių gamyklos patalpose. O norint surasti šią vietą, teks paklaidžioti, nes lauke nėra iškabos. Taip išvengiama bereikalingų prašalaičių.

Geriausias Lietuvos restoranas – L. Čepracko „Gastronomika“
© DELFI / Karolina Pansevič

Geriausiųjų trisdešimtukas

Į geriausiųjų penketuką šiemet pateko Martyno Praškevičiaus „Džiaugsmas“ (2 vieta), ryškiausias debiutas Kaune – „Nüman“ (3 vieta), antrus metus iš eilės stabiliai 4 vietoje įsitvirtinę Vytauto Samavičiaus „Monai“ Klaipėdoje ir Vilniuje bei pajūryje veiklą vystantis Žemaičių šeimos restoranas „Šturmų švyturys“ (5 vieta).

6 vieta. „Dine“ (Vilnius)

Restorano vadovai Arminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas
Restorano šefas Žilvinas Laurinėnas
Virtuvės tipas – „fine dining“

7 vieta. „Sweet Root“ (Vilnius)
Šefas Justinas Misius
Vadovas Sigitas Žemaitis
Virtuvės tipas – metų laikų įkvėpta vietinė virtuvė

8 vieta. „Gaspar's“ (Vilnius)
Šefas Gaspar Fernandes
Vadovas Gaspar Fernandes
Virtuvės tipas – moderni virtuvė, įkvėpta Indijos

9 vieta. „IDW Esperanza Resort“ (Trakai)
Šefas Justinas Kapkovičius
Vadovė „IDW Esperanza Resort“ direktorė Inga Grajauskienė
Virtuvės tipas – moderni kūrybiška

10 vieta. „Momo Grill“ (Klaipėda)
Šefai Vytautas Samavičius ir Valdas Anusevičius
Vadovas Kristina Samavičienė
Virtuvės tipas – grill&bar

11 vieta. „Stebuklai“ (Vilnius)
Šefai Martynas Praškevičius ir Nerijus Plešanovas
Vadovas Martynas Praškevičius
Virtuvės tipas – grill & bar

12 vieta. „uoksas“ (Kaunas)
Šefas Artūras Naidenko
Vadovė Odeta Naidenko
Virtuvės tipas – naujoji lietuviška virtuvė

13 vieta. „Palanga“ (Palanga)
Šefai Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas
Virtuvės tipas – pasaulio virtuvė

14 vieta. „Somm“ (Vilnius)
Šefas Egidijus Lapinskas
Vadovai Egidijus Lapinskas, Arminas Darasevičius
Virtuvės tipas – vyno baras

15 vieta. „Ti'ana“ (Vilnius)
Šefas Jaroslavas Girdzijevskis
Vadovas Renatas Jauniškis
Virtuvės tipas – Viduržemio virtuvė

16 vieta. „Nerija“ (Nida)
Šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas
Vadovai Jovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
Virtuvės tipas – europietiška virtuvė

17 vieta. „Bizarre“ (Vilnius)
Šefas Gilles Dumont
Vadovas Rimgaudas Kunstmonas
Virtuvės tipas – Pan-Asian-Peru (pirmas aukštas), pasaulio virtuvė (antras aukštas)

18 vieta. „Sofa de Pancho“ (Vilnius)
Šefai Martynas Maciulevičius, Vitalis Čižauskas ir Andrius Maciulevičius
Vadovė Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė
Virtuvės tipas – įkvėptas Meksikos

19 vieta. „Onorė“ (Palanga)
Šefas Bernardas Anužis
Vadovai Ingryda ir Ignas Grušniai
Virtuvės tipas – šiuolaikinė europietiška

20 vieta. „Saint Germain“ (Vilnius)
Šefas Gediminas Švenčionis
Vadovas Dainius Vasiliauskas
Virtuvės tipas – prancūziška virtuvė

21 vieta. „Imperial“ (Vilnius)
Šefas Viačeslavas Jančas
Vadovai Romualdas Jackevičius ir Olegas Vasinas
Virtuvės tipas – klasikinė virtuvė

22 vieta. „Dublis“ (Vilnius)
Šefas – „Dublio“ komanda
Vadovas Nielsas Peteris Pretzmannas
Virtuvės tipas – braserija ir „fine dining“

23 vieta. „Monte Pacis“ (Kaunas)
Šefas Rokas Vasiliauskas
Vadovė Indra Ramanauskienė
Virtuvės tipas – moderni pasaulio virtuvė su vaikystės nostalgija

24 vieta. „Da Antonio“ (Vilnius)
Šefas Dmitrijus Babenko
Vadovai Antonio ir Asta Meschino
Virtuvės tipas – moderni itališka virtuvė

25 vieta. „Rib Room“ (Vilnius)
Šefas Svajūnas Jarmala
Vadovė Inga Jarmalė
Virtuvės tipas – šonkaulinė, europietiška virtuvė

26 vieta. „Telegrafas“ (Vilnius)
Šefas Javieras Lopezas
Vadovas Nicolas Renouf
Virtuvės tipas – moderni europietiška virtuvė

27 vieta. „Rise“ (Vilnius)
Restorano vadovas Egidijus Lapinskas ir Arminas Darasevičius
Restorano šefai Jurgis Ražinskas ir Andrius Žiliukas
Virtuvės tipas – sušių restoranas

28 vieta. „Velvetti“ (Druskininkai)
Šefai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
Vadovai Snieguolė Žižienė ir Remigijus Žižys
Virtuvės tipas – šeimos restoranas

29 vieta. „Pušų paunksnėje“ (Palanga)
Šefės Antanina Klapatauskienė ir Laimutė Kryžienė
Vadovas Feliksas Untulis
Virtuvės tipas – pasaulio virtuvė

30 vieta. „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai)
Šefas Jevgenijus Volkovas
Vadovė Raimonda Repšytė
Virtuvės tipas – naujai atrastos lietuviškos gėrybės moderniojoje gastronomijoje

Kas balsuoja?

Šis projektas yra tęstinis ir jo tikslas – sujungti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą bendram balsavimui. Iš viso „30 geriausių restoranų“ balsavime dalyvauja per 100 gastronomijos pasaulio atstovų: Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“. Prie projekto partnerių šiemet prisijungė ir Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos. Projekto iniciatorius – „Švyturys“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Kone 75 tūkst. sekėjų turinčios grupės „Karantino kuchnia“ įkūrėja Evelina pasidalijo ypatingu šaltibarščių receptu (47)

Maisto entuziastė Evelina Stundžienė puikiai žinoma visiems, kurie karantino metu prisijungė...

„Nestoras maistas“ tinklaraštininkė I. Greičiūnaitė: vieni skaniausių patiekalų gimsta iš maisto likučių + receptas (1)

Maisto likučiai gali būti ir iššūkis, ir erdvė kūrybiškumui. Juk vienuose namuose...

Pabodo grilyje kepta mėsa? Išbandykite tris nesudėtingus jūrų gėrybių ant grilio receptus (2)

Nusibodo ant žarijų kepti šašlykus ? Tuomet pamėginkite kepsninėje pačirškinti aštuonkojį,...

Pasaulis mini sušių dieną: šis patiekalas kadaise buvo laikomas prastuomenės maistu (5)

Šiandien, birželio 18-ąją pasaulyje minima tarptautinė sušių diena. Nacionalinis Japonijos...

Nauja kulinarinė knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas Alfas Ivanauskas tuo neabejoja (12)

„Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę pagal mano receptą iš naujos virtualios...

Top naujienos

Ginčas dėl neišmokėtų algų priedų – vėl dėmesio centre: kai kurie darbuotojai pateko į absurdišką situaciją (12)

Daugiau kaip šimtas Panevėžio ligoninės medikų ir personalo daugiau nei metus ginčijasi su...

Ekspertai įspėja: gamintojai žioja didelį kąsnį, bet ne visi jį sukramtys (20)

Daugelio įmonių pašto dėžutės net kaista nuo laiškų, kuriuose dažniausiai siunčiamos...

Po kvietimo į vestuves Joninių išvakarėse – nusivylimas: gauti COVID-19 testo nepavyko (104)

Atlaisvinus karantiną ir įvedus galimybių pasą, Lietuvoje ir vėl suaktyvėjo įvairių švenčių...

Vėl duris atvėrę alaus barai į neviltį varo kaimynus: visą dieną klausosi keiksmų verslininkė: juk namie prieš veidrodį negers (99)

Nors rudenį stojus karantinui uždarytų alaus barų savininkai Panevėžyje piktinosi tokio...

Dėl dujų nuotėkio Vilniuje uždarytos 4 gatvės: pranešama apie įvykį degalinėje

Trečiadienį Vilniuje, Subačiaus g., įvyko incidentas - degalinėje nustatytas duju nuotėkis.

Maisto technologas atskleidė, ką būtina žinoti kepantiems vištieną ir koks vištienos marinatas yra šio sezono „bomba“ (8)

Ar žinote, į kokius esminius dalykus reikia atkreipti dėmesį ruošiant vištieną? „Vilniaus...

Euro 2020: atsitraukimo kelių nebeturinti Ispanija – prie slovakiškos užkardos gyvai (15)

Tituluotoji Ispanijos futbolo rinktinė paskutinę Europos čempionato grupių etapo dieną priversta...

Slušnys: manau, kad kaukes galbūt jau laikas karštyje pamiršti kritikuoja sprendimus dėl Joninių (138)

Vyriausybė antradienį nusprendė, kad birželio 23–24 dienomis atvirose erdvėse vyksiančiuose...

Granatų suplėšytos galūnės ir aidintys riksmai: taip prasidėjęs sukilimas prieš 80 metų paneigė pagrindinį sovietų mitą (11)

1941 metų birželio sukilimui – 80 metų. Šiomis dienomis švenčiame jo jubiliejų. 1941 m....