aA
Lietuviškas prekinis ženklas dar kartą buvo pripažintas tarptautiniuose apdovanojimuose. Šį kartą „Laroche“ šokoladai gavo du bronzos įvertinimus „Academy of Chocolate“ apdovanojimuose, kurie vienija viso pasaulio gamintojus ir turi aukščiausios klasės komisiją.
Du lietuviški šokoladai iškovojo bronzą tarptautiniuose apdovanojimuose
Du lietuviški šokoladai iškovojo bronzą tarptautiniuose apdovanojimuose
© DELFI montažas

Šiais metais paskelbtuose „Academy of Chocolate „ apdovanojimuose už 2020 metus, Kaune įkurtas šeimos verslas, gavo trečiosios vietos įvertinimus už dviejų skonių šokoladus. Kaip sako šokolado akademijos atstovai: „Tai puikus pasiekimas – pirmasis mūsų debiutas ir iš karto du apdovanojimai iš dviejų pateiktų paraiškų“.

„Be galo apsidžiaugėme sužinoję apie gautus apdovanojimus ir abiejų šokoladų sėkmę. Tarsi aplankytų dviguba laimė. Mums tai didelis įvertinimas ir stiprus stimulas judėti pirmyn, stengtis dar labiau. Gavome aiškų ženklą, jog judame teisinga kryptimi. Šokoladų gamyba mums buvo kaip papildoma veikla prie konditerijos, tačiau dabar išaušo metas spurtuoti“, – sako Andrius Martinaitis.

Jungtinėje Karalystėje įkurtos Šokolado Akademijos apdovanojimuose kasmet dalyvauja keli šimtai šokolado gamintojų iš viso pasaulio. Šią organizaciją dar 2005 metais įkūrė penki pagrindiniai Didžiosios Britanijos šokolado profesionalai.

Prestižiniais šokolado akademijos apdovanojimais siekiama nustatyti, pripažinti ir parodyti talentingiausius pasaulio šokolado gamintojus ir geriausius šokoladus. Apdovanojimai kasmet tampa vis stipresni - tai atspindi “gero” šokolado rinkos augimą. Steigimo metais buvo 12 dalyvių, o 2019 metais šis skaičius išaugo net iki 1600 dalyvių iš daugiau nei 45 pasaulio šalių. Kadangi 2020 metai buvo neįprasti dėl pandemijos sukeltų nepatogumų, teko kelis kartus atidėti komisijos susirinkimus, apdovanojimų ceremonija vėlavo ir vyko ne taip kaip įprastai.

Apdovanojimų vertintojų komisiją sudaro 50 žmonių: geriausi šokolado meistrai, gamintojai, žurnalistai, tinklaraštininkai, maisto rašytojai ir kiti šokolado ekspertai iš šios pramonės šakos.

Academy of Chocolate komisijos narė
Academy of Chocolate komisijos narė
© Organizatorių nuotr.

Londone vykstančių vertinimų teisėjai svarsto pagrindines kategorijas: šokoladas nuo pupelės iki plytelės, nuo medžio iki plytelės, pagardinti šokoladai, pieniško ir balto šokolado plytelės, šokoladas su įdaru.

Lietuvių gaminami šokoladai patenka į kategoriją „pagardinti šokoladai“. Vertinimui sąmoningai buvo parinkti du unikalūs ir pasaulyje analogų neturintys šokoladai: Nr. 1 Baltasis šokoladas su Oishii matcha arbata, braškėmis, džiovintais grikiais ir citrinų traškiais bei Nr. 2 Baltasis karamelinis šokoladas su imbieru, imbieriniais sausainiais ir masala prieskoniais.

Šokoladai buvo vertinami pagal išvaizdą, kvapo ir skonio gylį, produktų suderinamumą bei bendrą įspūdį. Štai citata iš komisijos išvados aprašant Nr. 1 recepto šokoladą: „Stulbinamai žalias! Bet – kita pusė su liofilizuotomis raudonomis braškėmis ir tai yra grynas vizualinis malonumas. Kreminiai aromatai, braškių natos. Mes plojame individualumui. O mača yra kur kas geresnė nei įprasta – tai rodo kūrybiškumą. Panašu, jog savo užsibrėžtą tikslą pasiekėme“, – sako Andrius Martinaitis.

Nr. 2 recepto šokolado vertinimas: „Patrauklus. Piramidžių formos plytelė, kitoje pusėje – susmulkinti sausainiai ir imbiero gabalėliai. Šiek tiek sausainių randama plytelės viduje. Kokosinis ir saldus imbierinis aromatas. Labai karamelinis įspūdis iki pat paskutinio kramtomo imbiero gabalėlio, kurio skonis kuriam laikui lieka burnoje. Puikiai subalansuoti prieskoniai“.

„Šį šokoladą gaminame jau dvejus metus ir populiarumą mūsų vietinėje rinkoje matėme iš karto. Palaipsniui šis tapo mūsų populiariausiu iš šokoladų. Kad reikia siųsti šį šokoladą, dvejonių nebuvo“, – tikina Andrius.

„Skaitydami šiuos įvertinimus be galo džiaugiamės ir gavome didelę paskatą tobulėti, kurti naujus skonius. Šokolado sukūrimas yra gan ilgas, tačiau labai įdomus kūrybinis procesas. Dirbame kaip komanda, svarstome įvairias kombinacijas, eksperimentuojame. Radę potencialiai gerą receptūrą pagaminame šiek tiek demo šokoladų ir vaišiname draugus, šeimos narius, savo klientus. Tuomet laukia tobulinimo procesas arba recepto atmetimas.

No1 šokoladai su skirtingu Oishii matcha arbatos % kiekiu
No1 šokoladai su skirtingu Oishii matcha arbatos % kiekiu
© Organizatorių nuotr.

Komisija taip pat davė keletą pastabų kaip galėtume patobulinti šiuos, apdovanojimuose vertintus, šokoladus. Greitu metu šiek tiek koreguosime receptūros balansą. Juk tai geriausių specialistų patarimai, negalime į juos nuomoti ranka, reikia ruoštis auksui. Štai taip jau sukurtas ir pasiteisinęs receptas bus dar kartą tobulinamas – kūrybinis procesas tęsiasi.

Mes tvirtai tikime, jog suteikus žmonėms galimybę paragauti puikaus šokolado, jie turės aiškesnį supratimą ir ieškos „gero“ šokolado sekantį kartą rinkdamiesi iš lentynose esančios gausos. Norime atkreipti žmonių dėmesį, jog šokolado gerumas nėra tiesiog aukštas kakavos procentinis kiekis“, – pranešime spaudai teigia šokolado gamintojai.

Geras šokoladas priklauso nuo daugybės veiksnių, įskaitant kakavos pupelių įvairovę, kur jos buvo auginamos, koks buvo fermentacijos procesas, kaip buvo išdžiovintos ir gabentos, kaip buvo perdirbtos ir atgabentos iki mūsų šalies. Antrasis etapas, kuris iš principo lemia galutinio produkto skanumą yra gamintojo receptas, pagardai bei gamybos metodai. Geras šokoladas nėra tiesiog šokoladas su dideliu kakavos procentiniu kiekiu.

„Pagardintų šokoladų kategorijoje, kurią atstovaujame, itin svarbu yra priedų ir prieskonių kokybė. Kurdami šokoladą visada galvojame apie pagardų suderinamumą, kaip jie papildys šokolado skonį ir derės tarpusavyje. Ieškome balanso tarp saldumo ir sūrumo arba rūgštumo, įvedame šviežumo bei traškumo sensacijas.

Kūribinis momentas: ingredientų derinimas
Kūribinis momentas: ingredientų derinimas
© Organizatorių nuotr.

Norėdami rasti geriausius pagardų tiekėjus išbandome bent keletą tokių pačių produktų. Skirtumai neretai nustebina. Pirmenybę duodame ekologiškiems produktams, jeigu jie atitinka skonio reikalavimus. Renkamės tiekėjus, kurie kaip ir mes tiki, jog kiekvienas kąsnelis yra svarbiausias“, – teigia A. Martinaitis.

„Laroche“ 2019 metais laimėjo bronzos apdovanojimą už šokoladų pakuotes tarptautiniame NAPA konkurse, užkandžių ir saldumynų kategorijoje. Nusileido tik dviem kelias dešimtis metų skaičiuojantiems fabrikams iš Estijos ir Lietuvos.

Momentas iš NAPA 2019 vertinimų
Momentas iš NAPA 2019 vertinimų
© Organizatorių nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(57 žmonės įvertino)
4.5614

Baltosios mišrainės paslaptys: ekspertė patarė, kaip patobulinti tradicinį receptą (18)

Šventėms artėjant vis dažniau susimąstome apie kalėdinį meniu . Tačiau yra tokių...

7 įvairaus skonio užkandžiai su tortilija – ir gurmanui, ir vegetarui, ir aštrumo mėgėjui

Pažįstama situacija, kai tarp valgymų norisi užkandžių – tokių, kuriems pagaminti...

„Receptų receptai“ laidoje – 10 vištienos patiekalų idėjų

Šeštadieniais, 9.30 val. „Delfi TV“ eteryje rodoma laida „ Receptų receptai “, kurioje...

Konditeris patarė, kaip iškepti skaniausius imbierinius sausainius: svarbu laikytis vienos taisyklės (1)

Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras namų jaukumo ir artėjančių...

Neturintiems laiko ir noro ilgai terliotis virtuvėje: minkštas ir labai skanus Kristinos varškės apkepas (5)

Varškės apkepas skanus bet kuriuo dienos metu – tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei. Nors...

Top naujienos

Reikėjo laukti net 20 metų: „Pakelių maniakas“ Jonaitis atsiprašė už sukeltą skausmą (29)

Prireikė daugiau kaip dvidešimt metų, kad garsiausiu ir bene nuožmiausiu žudiku laikomas Kazys...

Austėja Landsbergienė papasakojo, kaip išmokė savo vaikus taupyti: savaitės kišenpinigiai – 5 Eur ir nė cento daugiau (331)

Edukologė, „Vaikystės sodo“ ir Karalienės Mortos mokyklos įsteigėja dr. Austėja...

Ispanijoje iš gelmių išniro miestas vaiduoklis: po 30 metų pasirodė žmonių palikti namai (15)

Viena Ispanijos gyvenvietė, kurią prieš 30 metų apleido žmonės, kai ją turėjo užlieti...

Šių metų Širvintų eglės paslaptis atskleista: ar ji ir vėl rimta konkurentė Vilniui ir Kaunui? (101)

Jau keletą metų iš eilės savo kalėdinėmis eglėmis ir šventine nuotaika visą Lietuvą...

Ciklonas atneša staigius orų pasikeitimus, pradės žnaibyti žiemiškas šaltis

Į Lietuvą atskubėjo labai aktyvus Atlanto ciklonas. Naktį sulauksime intensyvaus sniego, kurį...

D+Raminta Rakauskė

Į kokį būstą šiandien investavus jis atneš daugiausia grąžos ir klaida, galinti kainuoti tūkstančius eurų

„Investuojant į nekilnojamą turtą nereikia būti akcijų biržų žinovu bei užtenka visai...

Vienoje stipriausių planetos rinktinių debiutavusi 19-metė Rugilė: lietuviams atsakiau „ne“ (153)

Olimpine, pasaulio ir Europos čempione praeityje tapusioje Norvegijos moterų futbolo rinktinėje –...

Politologas: po sankcijų Lukašenka gali ieškoti pagalbos Rusijoje, tačiau įmanomas ir kitoks scenarijus (67)

Europos Sąjunga ( ES ) pritarė pritarė siūlymui dėl sankcijų 28 asmenims ir subjektams...

Žinomos moterys linksminosi prabangiame pižamų vakarėlyje „Kempinskyje“ (98)

Artėjant didžiosioms metų šventėms, miego drabužių prekės ženklas „Aruelle“ sostinės...

Traumą išsigydžiusi Jocytė grįžo į aikštę, Eurolygoje – galingas kitos lietuvės pasirodymas (2)

Vidurio puolėja iš Lietuvos Daugilė Šarauskaitė buvo pagrindinė Rygos TTT (3/4) komandos...