aA
Atsikėlę ryte ir norėdami greičiau prasibudinti dažnai geriame kavą ar skirtingas arbatžolių arbatas. Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kartais vietoje mums įprastų rytinių gėrimų galima išbandyti ir naujų skonių.
Dr. Gavelienė rytinę kavą siūlo keisti kitu gėrimu – ne tik suteiks energijos visai dienai, bet ir sumažins rimtų ligų tikimybę
© Shutterstock

Mačia arbata – naudingų medžiagų ir energijos šaltinis

Nors daugeliui teko girdėti egzotiškosios mačia arbatos pavadinimą, neretam ji vis dar neįprastas ir neskanautas gėrimas. „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai sako, kad ši Japonijoje populiari arbata turi daug naudos sveikatai bei imuniteto stiprinimui. Todėl įprastą rytinės kavos ritualą kartais vertėtų pakeisti garuojančiu mačia arbatos puodeliu.

Pasak dr. Editos Gavelienės, pasirinkę japonišką mačia arbatą ne tik paįvairinsime savo mitybos racioną, bet ir sustiprinsime organizmą.

„Mačia arbata priskiriama daug naudingų maistinių medžiagų turinčiai produktų kategorijai. Joje yra daug vitamino C, lėtinį uždegimą mažinančių fenolio rūgščių ir antioksidantų. Vakarų Europos šalyse nemažas dėmesys skiriamas būtent lėtinių uždegimų mažinimui, nes jie sukelia tokius sveikatos sutrikimus kaip vėžys, cukrinis diabetas ar nutukimas. Mačia arbata padeda slopinti šiuos lėtinius uždegimus. Be to, šis gėrimas yra vienas iš daugiausiai antioksidanto rutino turinčių maisto produktų. Rutinas, kartu su vitaminu C, stiprina kraujagyslių sieneles ir yra labai naudingas širdies bei kraujagyslių ligų užkardymui. Todėl mačia arbata tikrai galėtų atsirasti sveikatai palankaus maitinimosi plane“, – sako gydytoja dietologė.

Mačia
Mačia
© Organizacijos nuotr.


Kai dienos metu pritrūksta energijos, papildomą kavos puodelį taip pat galima pakeisti garuojančia mačia arbata, tačiau dr. E. Gavelienė primena, kad šioje arbatoje yra didesnis kofeino kiekis nei įprastoje kavoje.

„Grame mačia arbatos miltelių yra apie 19–44 miligramai kofeino, kai tuo tarpu kavos pupelių grame – 10–12 miligramų. To nevertėtų pamiršti ir mačia arbatą dienos metu skanauti saikingiau nei kavą. Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį, kad vienam kavos puodeliui pasidaryti prireikia daugiau kavos nei mačios miltelių arbatos puodeliui, todėl suvartojamo kofeino kiekis gali išlikti panašus. Mača arbata nuo kitų arbatžolių arbatų skiriasi tuo, jog suvartojamas ne tik arbatžolių nuoviras, bet ir patys arbatos lapeliai, o tai suteikia papildomų naudų“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

Dr. Gavelienė rytinę kavą siūlo keisti kitu gėrimu – ne tik suteiks energijos visai dienai, bet ir sumažins rimtų ligų tikimybę
© Shutterstock


Paruošti egzotiškąją arbatą gali kiekvienas

Prekybos tinklo kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad nors tradicinis japoniškosios mačia arbatos paruošimas ir gėrimo ritualas turi ilgaamžes tradicijas, patiems šią arbatą pasigaminti namuose visai nesudėtinga.

„Mačia arbata dažniausiai ruošiama dviem skirtingais būdais – užplikant mačia arbatos miltelius ir juos gerai išplakant specialia šluotele arba gėrimą papildomai pagardinant šiltu pienu. O mačia „latte“ galima gaminti tiek su įprastu pienu, tiek su augaliniu gėrimu. Ruošiant šią arbatą svarbiausia miltelius užpilti karštu, bet neverdančiu vandeniu, kurio temperatūra siektų apie 70–80 laipsnių šilumos. Taip pat lengviau išplakti šios arbatos miltelius padės speciali šluotelė arba rankinis plaktuvas“, – vertingais patarimais dalijasi L. Barčaitė.

Kulinarijos technologė L. Barčaitė namuose siūlo namuose pasigaminti ir mačia tiramisu, kuris leis pasimėgauti netikėtais skoniais.

Mačia tiramisu

Dr. Gavelienė rytinę kavą siūlo keisti kitu gėrimu – ne tik suteiks energijos visai dienai, bet ir sumažins rimtų ligų tikimybę
© Shutterstock


Jums reikės:

3 vnt. kiaušinių;

500 g kreminio sūrio;

250 g kiaušinių sausainiai (damų piršteliai);

100 g cukraus;

2 šaukštai romo ar konjako (Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove);

1 šaukštas kakavos miltelių;

1 šaukštelis vanilinio cukraus;

Matcha žaliosios arbatos miltelių papuošimui.

Gaminimo eiga:

* Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų į atskirus dubenėlius.

* Į kiaušinių baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir šaukštą cukraus ir išplakite iki standumo.

* Į kiaušinių trynius suberkite likusį cukrų ir išplakite.

* Į išplaktus kiaušinių trynius sudėkite kreminį sūrį ir gerai išmaišykite.

* Į masę supilkite išplaktus baltymus ir vėl išmaišykite.

* Sumaišykite mačia arbatą su romu ar konjaku.

* Pamerkite sausainius į arbatos ir alkoholio mišinį ir padėkite ant formos dugno.

* Užtepkite šiek tiek kremo ant sausainių sluoksnio ir pakartokite procesą.

* Mentele išlyginkite viršutinį pyrago sluoksnį arba palikite norimą tekstūrą.

* Tortą padėkite į šaldytuvą 6-8 valandoms.

Skanaus!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(37 žmonės įvertino)
2.5676

9 patiekalai iš bulvių – įtiks net išrankiausiam skoniui

Žiema – neabejotinai bulvinių patiekalų laikas. Įsivyravus vėsiems orams virtuvėje vis...

Ką gaminti iš ryžių: 11 gardžiausių patiekalų – šiuos receptus tikrai norėsite išsisaugoti

Šis savaitgali skirtas ryžių patiekalams . Ryžiai dėl sudėtyje esančių vitaminų ir...

Vilniaus gimtadienio proga – bajoriškai skani, bet piniginei įkandama vakarienė: pasigaminkite Tiškevičiaus koldūnų

Vilniaus svečiai dažnai giria sostinės restoranų kultūrą, žavisi gastronominiu paveldu....

Dr. Gavelienė rytinę kavą siūlo keisti kitu gėrimu – ne tik suteiks energijos visai dienai, bet ir sumažins rimtų ligų tikimybę + kitokio tiramisu receptas (1)

Atsikėlę ryte ir norėdami greičiau prasibudinti dažnai geriame kavą ar skirtingas arbatžolių...

Paaiškėjo, kokį maistą lietuviai dažniausiai užsisakinėja į namus

Lietuviai jau priprato maistą bei kitus reikiamus produktus užsisakyti į namus ir vis dažniau...

Top naujienos

Kita skandalingos daugiabučių statybų Vilniuje istorijos pusė: NT vystytojas teigia, kad mainais už ramybę iš jo prašyta buto (1)

Vienas garsiausiai per Lietuvą nuvilnijusių NT vystymo skandalų pernai buvo dėl daugiabučių...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: JAV pasiūlymas dėl karo pabaigos iškart atmestas analitikai: didysis Rusijos puolimas baigsis anksti ir nebus sėkmingas

Rusijos okupantai dabar yra pasiekę tam tikrą etapą, kai Rusijos strateginis pralaimėjimas jau...

Dėl tankų Ukrainai – isteriška Putino reakcija (4)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas isteriškai sureagavo į Vakarų sprendimą Ukrainos kariams...

Profesorė – apie lytinę infekciją, kuria per gyvenimą užsikrečia 80 proc. žmonių: dabar apsisaugoti bus lengviau (2)

Nuo šios savaitės – naujovė ligų prevencijoje. Nuo žmogaus papilomos viruso pradėti skiepyti...

Leidykla „Liūtai ne avys“

Mikrobioma ir jos ryšys su svoriu: nutukimą galima diagnozuoti žmonėms, kurie net nelaiko savęs stambiais

Vadinamoji vakarietiška dieta, kurios racione gausu riebaus, sunkaus maisto, įvairių priedų ir...

Verslininkė Dovilė lietuviams siūlo į kasdien naudojamus daiktus pažvelgti kitomis akimis: panašėjame į skandinavus

Kokybiškas miegas – vienas iš laimingo gyvenimo ingredientų. Miegas padeda užtikrinti imuninės...

Verslas PliusBloomberg News

Putino karo mašina gelbsti Rusijos pramonę nuo stagnacijos

Klestinti amunicijos gamyba gelbsti nuo sąstingio visą Rusijos pramonę, kompensuodama tarptautinių...

Policija įspėja vairuotojus apie pareigūnais apsimetančius sukčius: štai, kaip atskirti, kada reikia stoti, o kada – kviestis pagalbos

Policijos pareigūnai informuoja, kad retai, bet pasitaiko situacijų, kai asmenys mėgina apsimesti...

Su Valančiūnu susidūręs Dončičius patyrė traumą

Naujojo Orleano „Pelicans“ (26/27) svečiuose 106:111 (22:40, 21:30, 33:25, 30:16) nusileido...