– Sonata, pasižiūrėjus į Jūsų kuriamą turinį instagrame turbūt kiekvienas užsimanytų gardaus deserto. Kaip kilo idėja gaminti tokius gardžius saldumynus? Kodėl nusprendėte tuo dalytis socialiniuose tinkluose?

– Mano konditerinis kelias prasidėjo tikrai anksti. Nuo įvairių saldumynų entuziastės, tikros saldumynų mėgėjos, tapau jų gamintoja. Prisimenu savo pirmuosius pačios keptus pyragus, kurie tikrai nepriminė kulinarinių šedevrų, kepami be receptų ar konditerinių žinių, gryna vaikiška improvizacija. Bet koks malonumas būdavo tėvams atnešti savo pačios kepto pyrago prie rytinės kavos! Gaminti mėgau visada, tik ne visada tam turėjau laiko. Studijuojant kino dramaturgiją saldėsiams liko labai nedaug laiko, bet kaip tik tuo metu supratau, jog mano gyvenime trūksta džiaugsmo. Susilaukusi dukros nusprendžiau savo karjeros kelią pakeisti ir pradėjau mokytis konditerijos.

Sonata Šalkauskaitė

Socialiniai tinklai mano gyvenime yra nuo pat jų atsiradimo pradžios. Anksčiau asmeninėje paskyroje dalijausi akimirkomis iš akademijos, kasdienybės. Pradėjus gaminti, bandant įvairius, naujus, sudėtingesnius receptus visada kyla noras pasidalyti jais, pasidžiaugti, taip pat ir įamžinti savo progresą, stilių. Socialinės medijos yra puiki saviraiškos forma, bendraminčių erdvė, profesinė mokykla, archyvas ir didžiulis klientų tinklas.

– Koks yra Jūsų pačios mylimiausias desertas?

– Jis nuolatos keičiasi, nes aš tebesu didelė saldumynų fanė, tik dabar jų valgau mažiau nei vaikystėje. Nors jeigu palygintumėme, kiek standartiškai per dieną žmogus suvalgo saldėsių, aš juos tikrai pralenkčiau (šypsosi). Vienas mėgstamiausių mano desertų yra pavlova.

– Ar sulaukiate daug užsakymų karantino metu? Kokie yra populiariausi desertai, kokius desertus žmonės labiausiai mėgsta?

Savo verslą pradėjau karantino metu, todėl negaliu palyginti su laiku, kai jo nebuvo, bet turbūt tai nebūtina, nes sekasi tikrai puikiai! Iš pradžių savo įmonėje dirbau viena pati, laisvu laiku nuo dukros auginimo, bet labai gretai turėjau ieškoti pastiprinimo, nes susidomėjimas kiekvieną dieną itin stipriai auga.

Pavlova

Žmonės karantino metu atrado desertų degustacijas. Tai buvo mano veiklos pradžia: gaminome įvairių skonių tortų, sudėjome juos į vieną dėžutę ir pristatydavome tiesiai klientams į namus bekontakčiu būdu.

– Gaminate itin gražiai ir gardžiai atrodančias pavlovas. Kodėl pavlovas? Kaip kilo tokia idėja?

– Pavlova yra vienas universaliausių desertų. Morengas: išorėje traškus, viduje minkštas, nors ir itin saldus, bet skonius puikiai subalansuoja rūgštūs vaisiai ar uogos. Maskarponės ir grietinėlės kremas dažniausiai nesaldinamas, todėl yra švelnaus, kremiško skonio. Kiekvienas tinkamai paruoštas elementas tampa nuostabiai subalansuotu desertu.

– Gal galite pasidalyti pavlovos receptu ir patarimais, kaip galima paįvairinti pavlovą?

– Pavlovas galima gardinti tikriausiai visais turimais vaisiais ar uogomis. Tuo jos ir nuostabios, kad pagardams taisyklių nėra: avietės, šilauogės, braškės, gervuogės, apelsinai, pasiflora, serbentai, tai tik nedidelė dalis nuostabių pagardinimų.

Pati pavlova gali būti gardinama į morengą dedant kepintus riešutus: lazdyno, pistacijų, graikinių ar net pekano. Taip pat į morengą galima dėti liofilizuotas uogas, jos suteikia nuostabaus kvapo, skonio ir spalvos.

Pavlova

Kremai gali būti sviestiniai. Tokia pavlova kažkam gali būti net ir nostalgiška. Šią, su sviestiniu kremu aš valgydavau muzikos mokyklos kepyklėlėje, kur tarp dailės pamokų lėkdavome pirkti rausvų pavlovų. Arba galima gaminti grietinėlės su maskarpone kremą, kuris dabar yra mano mėgstamiausias, jis lengvesnis savo tekstūra, todėl su šiuo kremu gaminami desertai neapsunkina, net atgaivina.

Kviečiu pasigaminti pavlovą kartu!

Jums reikės:

Morengui: 180 g baltymų, 360 g balto cukraus, žiupsnelio druskos, 5 g citrinos sulčių.
Kremui: 200 g maskarponės, 200 g grietinėlės, 20 g cukraus.
Priedai: 300 g aviečių, 150 g šilauogių, 70 g braškių.

Gaminimo eiga:

  1. Visus morengo ingredientus sudedame į maišymo puodą ir plakame juos iki standžios, laikančios savo formą baltymų masės.
  2. Paruoštą morengą šaukštu išsklaidome ant skardos, padengtos kepimo popieriumi, suformuodami apvalų šulinėlį (kraštai turi būti aukštesni už pavlovos vidurį), tam, kad galėtume ją pripildyti.
  3. Į iki 100 laipsnių įkaitintą orkaitę (su ventiliatoriumi) dedame pavlovą kepti 2–3 valandoms.
  4. Iškepta pavlova turi išlaikyti savo formą, nebūti skysta, bet vidus turi būti šiek tiek drėgnas, ne visiškai išdžiuvęs. Pavlova turi pavykti atkelti nuo kepimo popieriaus.
  5. Praėjus kepimo laikui ir įsitikinus, kad pavlova iškepė, išjunkite orkaitę ir palikite ją atvėsti kartu su pavlova.
  6. Suplakite maskarponės ir grietinėlės kremą.
  7. Sudėkite jį į pavlovos vidurį bei kraštus vėl suformuodami šulinėlį, kad tilptų uogos ir vaisiai.
  8. Pridėkite mėgstamų uogų ir apšlakstykite citrinos sultimis ar šviežia pasiflorų tyre.
  9. Pavlovą sutepkite prieš pat valgymą arba kelias valandas prieš serviravimą. Paruoštą pavlovą laikykite šaldytuve iki ją valgysite.
  10. Pavlovą reikėtų suvalgyti iškarto, todėl ruoškite tiek, kiek pavyktų suvalgyti per vieną parą. Skanaus!
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)