aA
Lapkritį Vilniuje vykusiame Vyno ir desertų derinių čempionate antrąją vietą su somelje Simonu Laukaičiu laimėjęs italas virtuvės šefas Matteo Covacci buvo apdovanotas ir už Vilnių geriausiai atspindintį desertą. Lazdyno riešutų kremas, šaltalankiai ir įspūdingų raštų deginta karamelė – šiuos skonius jis pasirinko kurdamas saldumyną, skirtą sostinei.
Desertą Vilniui sukūręs italas dalijasi jam skaniausio saldumyno receptu: skaniausia, kai galima valgyti šaukštu
© Shutterstock ir asm. albumo nuotr.

M. Covacci jo atstovų atsiųstoje informacijoje sako esąs įsitikinęs, kad desertų gamyba reikalauja aukščiausio meistriškumo ir tikslumo.

Vilnių geriausiai atspindintis desertas
Vilnių geriausiai atspindintis desertas
© R.Daskevičiaus nuotr.


„Ruošiant desertą svarbiausia turėti gerą receptą ir tiksliai juo vadovautis. Tikslumas yra raktas! Tešlos gaminiai yra labai subtilūs, net pavadinčiau juos moksliškiausia virtuvės sritimi, nes net ir nedidelis ingredientų pakeitimas gali viską sugadinti. Per savo karjerą esu turėjęs daug galvos skausmo dėl nepavykusių desertų“, – juokiasi geriausiuose Europos restoranuose, apdovanotuose „Michelin“ žvaigždutėmis, dirbęs virtuvės šefas.

Dažniausiai desertą valgome po pagrindinio patiekalo, kai alkis jau numalšintas. Tai – puikus būdas skaniai pabaigti pietus ar vakarienę ir pasilepinti. Kaip pastebi M. Covacci, virtuvės šefui tai užkrauna nemažai atsakomybės, nes desertas turi intriguoti ir viršyti lūkesčius. „Desertai paprastai turi daugiau kalorijų nei kiti patiekalai, todėl tos papildomos kalorijos tikrai turi būti vertos nuodėmės!“ – pastebi virtuvės šefas.

Desertą Vilniui sukūręs italas dalijasi jam skaniausio saldumyno receptu: skaniausia, kai galima valgyti šaukštu
© Asm. albumas

Klasikiniai desertai

Anot trejus metus Lietuvoje gyvenančio virtuvės šefo iš Italijos, desertų kategorijoje klasika išlieka populiari – tiramisu, panakota, ledai. Jis pasakoja, kad itališkų restoranų valgiaraščiuose taip pat nesunku rasti ir vietinių desertų, būdingų tik tam tikram regionui.

„Būtent tokius aš visada ir užsisakau, nes jie turi istoriją, o juos ruošęs virtuvės šefas greičiausiai naudoja tradicinį savo mamos ar močiutės receptą.

Pastebėjau, kad lietuviai taip pat mėgsta klasikinius itališkus desertus. Dažniausiai jie būna su nedideliais pakeitimais ar improvizacijomis, pritaikytomis vietinių skoniui. O desertas, kurio žmonės manęs visada prašo paruošti, žinoma, yra espresso tiramisu“, – pasakoja jis.

Desertą Vilniui sukūręs italas dalijasi jam skaniausio saldumyno receptu: skaniausia, kai galima valgyti šaukštu
© Asm. albumas


Tiesa, pats virtuvės šefas pirmenybę teikia desertams, kuriuos galima valgyti šaukštu, todėl parfė (parfė arba prancūziškai parfait – įmantrus šaltas desertas iš plaktos grietinėlės, kiaušinių, dažnai dar ir vaisių arba desertas iš ledų, morengų ir vaisių sluoksnių) ir grietinėlė yra jo mėgstamiausiųjų sąraše.

„Mano skonis labai keičiasi priklausomai nuo sezono: vasarą mėgstu gaivų rūgštų desertą, ruošiamą su šviežiais vaisiais, o žiemą – riebesnį ir sotesnį.

Visiems metų laikams tinkantis ir niekada nepabostantis desertas yra „Bunet“ – minkštas piemontiškas pudingas, ruošiamas su kakava, amaretu ir karamele. Jis tikrai primena saldų sapną!“ – šypsosi virtuvės šefas.

M. Covacci dalijasi mėgstamiausio deserto receptu.

Panakota su vaisiais

Desertą Vilniui sukūręs italas dalijasi jam skaniausio saldumyno receptu: skaniausia, kai galima valgyti šaukštu
© Shutterstock


5 porcijoms reikia:

90 g cukraus
300 g pieno
300 g grietinėlės
10 g želatinos
riekelę biskvito

Gaminimo eiga:

* Pirmiausia suminkštinkite želatiną šaltame vandenyje apie 10 minučių.
* Pieną ir grietinėlę pašildykite kartu.
* Į skystį galite pridėti mėgstamų skonių, pavyzdžiui, vanilės, cinamono miltelių ar vaisių tyrės. Venkite ananasų ir kivių, nes jie ardo želatinos struktūrą.
* Kai skystis pradeda švelniai garuoti, ištirpinkite jame cukrų ir išplakite, tada supilkite perkoštą želatiną.
* Plakite, stebėdami, kad temperatūra nebūtų per aukšta ir skystis neužvirtų.
* Naudodami samtį ir ąsotį padalinkite skystą panakotą į 5 stiklines ar kitus serviravimo indus.
Prieš patiekdami leiskite jiems stingti šaldytuve bent 6 valandas.
* Biskvitą sutrupinkite ir naudokite kaip papuošimą kartu su uogomis ar šviežiais vaisiais. Panakotą mėgstu valgyti tiesiai iš stiklinės, bet jei norite ją patiekti lėkštėje, stiklinę su panakota kelioms sekundėms padėkite į šiltą vandenį ir tada apverskite ant lėkštės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
4.3750

Apklausa parodė tikruosius lietuvių Kūčių įpročius: vienas produktas tiesiog karaliauja

Kūčių ir Kalėdų tradicijos laikui nepavaldžios – didžioji dalis Lietuvos gyventojų,...

Adventui – 3 patiekalų idėjos: bus skanu ir sotu net atsisakius mėsos

Iki didžiųjų metų švenčių liko mažiau nei mėnuo. Ir nors švenčių laukimas asocijuojasi su...

Mitybos specialistė Švetkauskė: žmonės nustemba sužinoję, kada į patiekalą berti druską, kokie prieskoniai gali suteikti gurmanišką skonį (1)

Aistę Švetkauskę pelnytai galima vadinti viena iš sveikos mitybos pradininkių Lietuvoje – jau...

Dietologė Gavelienė apie tai, kokie prieskoniai labiausiai tinka norint kontroliuoti kūno svorį: tik svarbu žinoti, kaip juos vartoti + bananų duonos receptas

Saldūs prieskonių kvapai šventiniu laikotarpiu akimirksniu nuneša į vaikystę, kuomet meduoliai...

Virtuvės šefas Meschino dalijasi 3 klasikiniais itališkais receptais: reikės vos kelių ingredientų, o skonis jus nukels tiesiai į Romą

Vis labiau žiemą primenantis lapkritis įkvepia jaukiems vakarams namuose su artimaisiais....

Top naujienos

Elektros saugiklio keitimas gyventojui vos nekainavo 1,7 tūkst. eurų: taip ir atsisėdau ESO: žmogiška klaida (1)

Susimažinti įvestą elektros galią panoręs vilnietis nusprendė atsisakyti savo planų, nes po...

Nusivylęs Zelenskis: rusiškos naftos kainų „lubos“ – nerimtos (1)

Europos Sąjungos, Didžiojo septyneto (G-7) ir Australijos sutarta rusiškos naftos kainos...

Įvertino lenkų iššūkį Vokietijai: turime skubėti, nes Rusija įpratusi gyventi pusbadžiu, o Europa – ne (1)

Lenkija prašo Vokietijos leisti jai duotą oro gynybos sistemą „Patriot“ perleisti Ukrainai. Kol...

Petruškevičius – apie Landsbergio aprangą: kai yra persona, tada gal nematai ir bliuzonų (57)

Šią savaitę feisbuke buvo išties karšta. Savaitė prasidėjo diskusijomis apie savaitgalį...

Šis šuo kasdien sugrįžta į tą pačią vietą dėl širdį veriančios priežasties: atskleidė liūdną jo dalią

Į vieną iš Peru paplūdimių kasdien atklysta šuo. Jis pritupia ant kranto ir nukreipia žvilgsnį...

Pasaulio čempionato aštuntfinalis: Argentina – Australija gyvai

Šeštadienį Katare paaiškės pirmoji FIFA pasaulio futbolo čempionato ketvirtfinalio pora....

Vaidas Mikaitis

Keliaudamas po Poznanę lietuvis nusivylė dvigubai – nakvoti vienam brangu, o be lenkų kalbos sunku ten susirasti moterį

Po kelionių po egzotines šalis, trumpam grįžkime prie kaimynų, gerai? Nes egzotika lieka egzotika...

Utenoje pareigūnai patikrino „Audi“ – vairuotojas girtas, o automobilis vogtas

Utenoje pareigūnai to nesitikėjo, sustabdyto „Audi“ vairuotojas buvo girtas , o ir vairavo...

Po slapto tyrimo išsiaiškino, kaip dingsta pirkėjų siuntos: įkliuvo kurjeris (7)

Vienai siuntų bendrovei siuntų išvežiojimo paslaugas, vykdydamas individualią veiklą, teikęs...

Karas Ukrainoje. Ukraina atskleidė naują okupantų taktiką, pranešama apie numuštą Rusijos naikintuvą (2)

Rusijos pajėgos atvirai laukia progos kuo labiau įšaldyti Ukrainą ir jos žmones – tokią...