aA
Cepelinus turbūt valgo didžioji dalis lietuvių, tačiau juos gaminti patys vis dar ryžtasi ne visi. Vieniems tai atrodo kaip per didelis išbandymas virtuvėje, o kiti patiekalo ruošimą patiki vyresniems šeimos nariams, saugantiems iš kartos į kartą perduodamas tradicijas.
Cepelinai
Cepelinai
© Shutterstock

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ragina iš naujo pažvelgti į cepelinų ruošimą, pabrėždama, kad šis procesas nebūtinai turėtų būti lydimas iššūkių virtuvėje. Patiekalo gamyba, anot B. Baratinskaitės, yra lengvesnė, kuomet žinomos pagrindinės gudrybės, rašoma pranešime spaudai.

Bulvės
Bulvės
© Shutterstock

„Cepelinų pagrindas yra bulvės. Todėl jos turėtų būti tik šviežios, mat tada patiekalo apvalkalas pavyks purus ir minkštas. Labai svarbus yra ir cepelinus „surišantis“ bulvių krakmolingumas. Norint jo daugiau, daržoves reiktų naudoti iš kuo vėlesnio bulviakasio. Vėlyvosios bulvės savo sudėtyje turi apie 15 proc. daugiau krakmolo nei ankstyvosios. Taip pat atkreiptinas dėmesys ir į tarkavimą. Ruošiant tarkį, verta šalia įdėti ir virtų, smulkintų bulvių. Geriausia – santykiu 1:3. Virtos bulvės leis masei lengviau sukibti ir neištižti verdant“, – pataria B. Baratinskaitė.

Tikru cepelinų meistru taps kiekvienas

Cepelinų ruošimui aktualus ne tik bulvių pasirinkimas ar tarkio ruošimas. Gaminant šį patiekalą svarbus ir tinkamas virimas.

Todėl B. Baratinskaitė siūlo į vandenį, skirtą cepelinams virti, įpilti stiklinę sunkos, likusios nuo bulvių tirščių. Taip joje esantis krakmolas leis patiekalui išlaikyti formą. Dar kulinarijos ekspertė pataria nemesti cepelinų į puodą, kai vanduo nėra visiškai užviręs. Tuomet, anot jos, patiekalas irgi gali iškart ištižti.

„Šios minėtos cepelinų gamybos taisyklės ir gudrybės išties pravers tiek juos ruošiantiems tradiciniu būdu, tiek norintiems pastarojo išmokti. Tačiau išvirti šį lietuviškos virtuvės pasididžiavimą galima dar paprasčiau. Tai tik įrodo lengvas ir greitas receptas, kuriuo vadovaudamasis kiekvienas taps tikru cepelinų meistru“, – išbandyti kulinarinę idėją kviečia B. Baratinskaitė.

Cepelinai
Cepelinai
© Shutterstock

Be rūpesčių ir iššūkių: skaniausi tradiciniai cepelinai

Reikės: 5 vidutinio dydžio virtų bulvių su lupenomis, 5 žalių ir nuskustų bulvių, 200 g krakmolo, 500 g kiaulienos sprandinės faršo, 1 svogūno, šiek tiek druskos ir pipirų.

Pirmiausia, nulupkite bei sumalkite virtas bulves. Tuomet žalias sutarkuokite pro smulkią tarką, o susidariusį skystį nupilkite šaukštu arba paspaudę ranka. Tada šią masę sumaišykite su turima iš virtų bulvių, sudėkite krakmolą, įberkite druskos. Viską gerai išminkykite. Tuomet į faršą sutarkuokite svogūną, įberkite druskos, pipirų, išminkykite. Laikas formuoti cepelinus. Juos suformavę, dėkite į verdantį vandenį, virkite maždaug pusvalandį. Virimo laikas priklauso nuo cepelinų dydžio. Ištraukite ir skanaukite!

„Prie tokių kitaip paruoštų cepelinų verta išbandyti ir originalų padažą. Nors patiekalą įprasta valgyti su spirgučiais bei grietine, yra ir kitų variantų. Vienas jų – padažui panaudoti rūkytą kumpį, pieną, grietinėlę, svogūnus, alyvuogių aliejų, česnaką, druską ir pipirus bei šlakelį balto nealkoholinio vyno. Gamyba – labai paprasta. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinamas smulkintas svogūnas ir česnakas, tada įdedamas pjaustytas kumpis, pilamas pienas bei grietinėlė ir vynas – viskas pagardinama druska ir pipirais. Šis derinys – tiesiog tobulo skonio, puikiai papildantis cepelinus, į kuriuos nuo šiol daugelis pažvelgs kitomis akimis“, – pažada „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(24 žmonės įvertino)
3.7500

Alfas Ivanauskas išleidžia dvi naujas knygas ir atidaro slaptą klubą (2)

Kalėdų laukimas yra viena gražiausių tradicijų, kurių laikosi net jomis netikintys....

6 vieno puodo receptai – kai norisi greitai, bet labai skaniai (1)

Juk būna tokių dienų, kai norisi virtuvėje praleisti kuo mažiau laiko, tačiau valgyti sotų ir...

„Delfi TV“ laidų vedėja Kornelija Jasiūnaitė pasiūlė ypatingą pyrago receptą: nepalieka abejingų (2)

Kiekvieną šeštadienį, 9.30 val. „Delfi TV“ eteryje rodoma laida „Receptų receptai“ ,...

Ruošiamės šventėms: išbandykite patiekalų su silke ar skumbre receptus, kurie nustebins netikėtu skoniu (3)

Silkė šventiniu laikotarpiu išgyvena tikrų tikriausią aukso amžių. Ji gali būti patiekiama...

Baltosios mišrainės paslaptys: ekspertė patarė, kaip patobulinti tradicinį receptą (20)

Šventėms artėjant vis dažniau susimąstome apie kalėdinį meniu . Tačiau yra tokių...

Top naujienos

Greitosios ir priėmimo skyrių medikai vos spėja suktis: senjorams šis metas ypač pavojingas (49)

Praėjusi naktis buvo šalčiausia šių metų žiemą. Kai kur šalyje temperatūra viršijo...

D+Vaidas Mikaitis

Rasistiniais išpuoliais garsėjančioje šalyje lietuviai buvo įspėti: čia patekę į kalėjimą, iš jo išleisite mirę arba apkrėsti ŽIV

Na ką gi, turime dar vieną paniką dėl naujos koronaviruso atmainos. Jaučiu, tuoj graikiškų...

Sinoptikai gerų žinių neturi: artėja ryškios ir pavojingos permainos (1)

Pastarosiomis dienomis šaltus orus šalyje lėmęs anticiklonas jau pamažu tols į šiaurės rytus....

Užkalnis. Man labai sunku gyventi tarp kvailių (220)

Skrendu į Vilnių skiepytis (nebūtina pasitikti oro uoste, vis tiek nežinosite, per kur atvykstu,...

Akių spalva nusako: esate energetinis vampyras ar donoras ir kokio gyvenimo partnerio jums reikėtų (23)

Yra kelios versijos, kodėl akys būna vienokios ar kitokios spalvos. Pagal vieną versiją (remiantis...

D+Kalbino Aurimas Perednis, parengė Laura Tarandaitė

Dėl augančios įtampos tarp Rusijos ir Ukrainos turi paprastą pastebėjimą: Rusijos pajėgos šiuo metu tiesiog per menkos (10)

Praėjusią savaitę JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas pareiškė, kad turi duomenų,...

Miunchene patrankų mėsa tapusi „Barcelona“ eliminuota iš Čempionų lygos laisvas vienas bilietas į aštuntfinalį (1)

Po trečiadienio rungtynių paaiškėjo beveik visos UEFA Čempionų lygos aštuntfinalio dalyvės....

Jaunas ir stiprus, bet nevaisingas: urologė pasakė, kas gali pabloginti spermos kokybę ir kada metas išsitirti (26)

Kasmet Lietuvoje pasaulį išvysta apie 30 tūkst. naujagimių. Tačiau kol vienos šeimos laimingai...

Egiptą valdžiusi moteris, kuriai teko apsimetinėti vyru, o jos veidą norėta ištrinti iš istorijos (4)

Šioje „Lietuviškų atostogų“ laidoje – Luksoras , pats tvarkingiausias ir mandagiausias...

D+Julija Leimonė

Žinomiausias Vilniaus fotografas Alesius – apie degraduojantį stoties rajoną, leidimus viešinti nuotraukas ir pedagogę odiniu kostiumėliu

Kartą girdėjau draugus juokaujant, kad jeigu tavo nuotrauka nėra patekusi į Vinco Alesiaus...