aA
Verdame puikiąją klasikinę svogūnų sriubą – tikrą tradicinės prancūzų virtuvės legendą – naudodami pačias veiksmingiausias, tačiau kartu ir paprasčiausias gudrybes.
Bon appetit: ideali prancūziška svogūnų sriuba
© Shutterstock

Išskirtiniai prancūzų virtuvės patiekalai populiarūs visame pasaulyje: kruasanai, omletas, vien pavadinimu vaizduotę kurstantys desertai ir įvairiausi delikatesai. Šiandien kalba eis ne apie aristokratišką Prancūzijos mados diktatorių meniu, o apie paprastą naminį prancūzų patiekalą, kuris ruošiamas bemaž iš vieno ingrediento.

Taigi, susipažinkite: prancūziška svogūnų sriuba ir patys svarbiausi „Kitchenmag“ patarimai, kurie leis paruošti šį patiekalą ne blogiau už tikrą virtuvės šefą.

1. Ko jums reikės

Garsi patarlė byloja, kad pernelyg daug virėjų sugadins net ir paprasčiausią sriubą. Greičiausiai prancūzai taip galvojo ir apie svogūnų sriubos ingredientus, kurių joje labai mažai.

Bon appetit: ideali prancūziška svogūnų sriuba
© Shutterstock

Teigiama, kad pirmasis šią sriubą paruošė pats Prancūzijos karalius Liudvikas XV, kuris mėgindamas išvirti kažką skanaus medžiotojų namelyje nerado nieko daugiau, tik sviesto, šampano ir svogūnų. Žinoma, šios legendos tikrumo patikrinti negalime, tačiau kalbant apie svogūnų sriubos ingredientus, nuo to laiko mažai kas pasikeitė.

Jums prireiks daug svogūnų: pats geriausias variantas – saldieji svogūnai, tačiau patys paprasčiausi ar raudonieji (ar net visi jie iškart) taip pat puikiai tiks. Paruoškite po svogūno galvą vienam žmogui: pavyzdžiui, jeigu ruošiate sriubą penkiems žmonėms, jums prireiks penkių svogūnų galvų. Dar jums reikės sviesto ir miltų apkepti, šiek tiek baltojo vyno (daugelis pirmenybę teikia cheresui), sultinio (daržovių, mėsos ar grybų), kietojo sūrio (parmezano ar griujero), traškaus prancūziško batono ir kelių šakelių čiobrelių. Tai ir yra visi ingredientai, kurie leis jums sukurti tikrą prancūzišką kulinarinį šedevrą.

2. Apkepkite svogūnus

Praktiškai visuose receptuose svogūną patariama pjaustyti pusžiedžiais, bet kad jis geriau apkeptų, pirmiausia svogūnus suketvirčiuokite. Tada juos reikia apkepti ant sviesto – kepkite, kol jie taps auksiniai. Prisiminkite, kad čia svarbiausia yra kantrybė: norint gauti idealų skonį ir aromatą svogūnus reikia kepti ant vidutinės ugnies pakankamai ilgai.

Bon appetit: ideali prancūziška svogūnų sriuba
© Shutterstock

Kai svogūnas įgauna malonią aukso spalvą, o jūsų virtuvė prisipildo puikaus aromato, įberkite pora šaukštelių miltų ir viską gerai išmaišykite. Paskutinis žingsnis – įpilkite pusę stiklinės baltojo sauso vyno ar chereso ir dar kurį laiką pakepinkite. Sriubos pagrindas jau paruoštas.

3. Įpilkite sultinio

Svarbiausia sultinio, kurį pilsite į svogūnus, savybė – jis turi būti karštas. Daugelis mano, kad svogūnų sriubai geriausiai tinka jautienos sultinys, todėl būtent ši sriubos versija tapo klasika.
Vis dėlto šios sriubos nė kiek nesugadins ir bet koks kitas sultinys: vištienos, jeigu nemėgstate jautienos, ar daržovių, jeigu esate vegetaras. Ne mažiau skani ir originali sriuba išeis ir iš grybų sultinio.

4. Palikite virti

Kai didžiąją dalį darbo jau padarėte, galima puodą uždengti dangčiu, palikti sriubą virti ant mažos ugnies ir pusei valandos užsiimti savais reikalais.

Žinoma, geriausia būtų kartkartėmis užsukti į virtuvę ir šiek tiek pamaišyti sriubą, kad įsitikintumėte, jog ant dugno niekas nepridegė. O tie, kurie nemėgta švaistyti brangaus laiko, per tą pusvalandį gali atlikti paskutinius pasiruošimo darbus.

Bon appetit: ideali prancūziška svogūnų sriuba
© Shutterstock

5. Gardinkite skrebučiais ir sūriu

Pasirodo, prancūziškos svogūnų sriubos esmė – visai ne svogūnai, o tinkamas jos pateikimas. Patiekiama ji su sūriu ir traškiais skrebučiais. Kažkur virtuvėje užsigulėjo ir apdžiuvo prancūziškas batonas? Puiku, dabar galėsite jį panaudoti skrebučiams.

Jei namuose rasite tik šviežią prancūzišką batoną, turėsite jį supjaustyti riekelėmis, o paskui šiek tiek paskrudinti skrudintuvėje ar orkaitėje, kol batonas praras minkštumą.

Išpilstykite paruoštą sriubą į dubenėlius, ant viršaus sudėkite skrebučius ir užberkite jos didenybę dideliu kiekiu sūrio. Tada svogūnų sriubos porcijas sudėkite į orkaitę, kad sūris ištirptų ir sušiltų.

Sriubą iškart patiekite ant stalo, prieš tai papuošę ją čiobrelių šakelėmis. Atsargiai, labai karšta ir neapsakomai skanu!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
3.5000

Cepelinų balius: nuo tradicinių su mėsa ar varške iki žemaitiškų, išvirkščių ar bulvinukų be įdaro  9 receptai (1)

Šviežias bulvių derlius, vėsus oras nori nenori diktuoja sąlygas valgiaraščiui. Šiandien...

7 populiariausios žiemos sriubos – malonumas nuo pirmo šaukšto

Žinoma, vėsiuoju metų laikotarpiu galima valgyti ir šaltas sriubas , bet kur kas malonesnės...

Ką gaminti iš maltos mėsos – 11 Kristinos receptų neleidžia suabejoti: pietūs bus nepakartojami!

Kai namuose yra maltos mėsos , pietums ar vakarienei sulauksite ypač gardaus ir nenusibodusio...

9 patiekalai iš bulvių – įtiks net išrankiausiam skoniui

Žiema – neabejotinai bulvinių patiekalų laikas. Įsivyravus vėsiems orams virtuvėje vis...

Ką gaminti iš ryžių: 11 gardžiausių patiekalų – šiuos receptus tikrai norėsite išsisaugoti

Šis savaitgali skirtas ryžių patiekalams . Ryžiai dėl sudėtyje esančių vitaminų ir...

Top naujienos

Daiva Žeimytė-Bilienė, laida „Iš esmės“, Virginija Spurytė

Konservatorius plauna Seimo mundurą dėl Bartoševičiui nutekintos informacijos: iškėlė dvi kitas versijas (2)

Nors valdantieji kaltina Seimo opoziciją, kad ši dėl neeilinės „Bartoševičiaus sesijos“ tik...

Ania Nussbaum

„Bloomberg“: Macronas nustebino sąjungininkus, bet jį greitai užgožė žinia iš Vokietijos (1)

Likus kelioms dienoms iki Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo pranešimo, kad Vokietija perduos...

Latvijoje – didžiulis gaisras: pranešta apie degančią dronų gamyklą papildyta (1)

Antradienį po pietų Marupės regione, Latvijoje, kilo didelio pavojaus gaisras – užsidegė...

Dingusio 15-mečio paieška: mama išplatino jautrią žinutę, policija tiria, ar jaunuolis netapo nusikaltimo auka savanoriai darbą baigė (2)

Vilniuje antradienį buvo tęsiama šeštadienį dingusio nepilnamečio Mykolo Davidonio paieška....

Siūloma, kad transportas nestotų tuščiose stotelėse: nebereiktų mokėti baudų, sutaupoma didžiulė suma (1)

Kauno savivaldybė svarsto atsisakyti nurodymo viešojo transporto vairuotojams stoti kiekvienoje...

Agnė Keizikienė

Neturiu antsvorio, bet noriu, kad svarstyklės rodytų 2-3 kg mažiau: specialistė pasakė, kaip to pasiekti per trumpą laiką

Nors antsvoris yra didelė šiųdienė problema, kartais net ir jo neturintys žmonės pagalvoja,...

Skelbiama, kad „Vagner“ samdiniai nužudė savo vadą (11)

Rusijos privačios karinės organizacijos „ Vagner “ (kuriai vadovauja Vladimiro Putino virėju...

Karas Ukrainoje. Iš Vokietijos – svarbus žingsnis: patvirtino sprendimą nusiųsti Ukrainai 178 tankus „Leopard 1“ okupuotame Mariupolyje – galingi sprogimai (5)

JAV karinio jūrų laivyno analizės centro ekspertas Michaelas Kofmanas teigė, kad Rusijos...

Po vėžio diagnozės Aldona susidūrė su gyduolių spaudimu: gydytojai įspėja apie galimas skaudžias pasekmes (1)

Diagnozė – vėžys . Tokia žinia bet kuriam žmogui išmuša žemę iš po kojų. Ir jei vieni...

[Delfi trumpai] Lietuvos gamtininkai užfiksavo nepaprastą gyvūną: tokį greičiau pamatysi tik filme (1)

Gamta niekada nenustoja stebinti. Štai gamtininkai, atrodo, dirbo įprastą darbą – skaičiavo...