aA
Nors šiandien avižos dažnam atrodo it visai įprastas, niekuo neypatingas mitybos raciono ingredientas, tik retas žino, kokią gilią žymę ši grūdinė kultūra įspaudė lietuvių kultūroje. Pasak gastronomijos paveldo tyrinėtojo, profesoriaus Rimvydo Laužiko, skaičiuojama, kad avižos į Lietuvą atkeliavo daugiau nei prieš 4,5 tūkst. metų, ir jau proistoriniais laikais tapo neatsiejama tradicinės virtuvės dalimi.
Avižos lietuvių virtuvėje: kaip senos tradicijos virto moderniomis?
© Organizatorių nuotr.

Augino ir ūkiuose, ir dvaruose

Atsiųstame pranešime profesorius R. Laužikas pasakoja, kad avižos yra viena pirmųjų į Lietuvą atkeliavusių javų rūšių. Skaičiuojama, kad tai galėję įvykti net prieš 4500–5000 metų, tada jos buvę trečiasis pagal svarbą javas, po kviečių ir miežių.

„Istoriniais laikais avižos užsitarnavo įvairialypę reputaciją: neturtingiesiems jos – svarbus maisto šaltinis, labiau pasiturintiems – pašaras arkliams. Taip pat iš avižų buvo varoma ir degtinė. Tad ir augintos jos plačiai, tiek valstiečių ūkiuose, tiek dvaruose. Avižų grūdų rasta XIV amžiaus Maišiagalos piliakalnyje. Dubingių Radvilų dvare nuo XVII amžiaus vidurio iki XVIII amžiaus vidurio pagrindinės sėjamos grūdinės kultūros buvo rugiai ir avižos. Avižų daugiausia iš visų javų sėta ir Raseinių krašte, XVII amžiuje gyvenusio valstiečio Baltramiejaus Mindos laukuose“, – vardija R. Laužikas.

Avižos lietuvių virtuvėje: kaip senos tradicijos virto moderniomis?
© DELFI / Karolina Pansevič

Anot profesoriaus, platų avižų naudojimą pirmiausia lėmė jų kaina – istoriniais laikais tai buvo vienas iš pigiausių javų: „Santykines maistui ir pašarui vartojamų javų kainas galime sužinoti iš Lietuvos Statutų. Pagal antrąjį, 1566 metais patvirtintą Lietuvos Statutą, už avižas pigesni buvo tik grikiai ir soros, o žirnių vertė buvo tokia pat.“ Dar vienas svarbus aspektas – avižų kaloringumas. Mokslininkai teigia, kad iš avižų iškepta duona – pastebimai sotesnė už kvietinę, miežinę ar ruginę.

Iš avižų – talakna ir kisielius

Pasakodamas apie avižų panaudojimą senovės lietuvių virtuvėje R. Laužikas sako, kad nors ant bajorų stalų avižiniai patiekalai ir nenuguldavo, avižomis paremtu maistu dažnai būdavo maitinami dvaruose dirbę žmonės. Todėl ne vieno dvaro dokumentuose rasime nemažus kiekius maistui sunaudojamų avižų ir avižų kruopų. „Pavyzdžiui, 1733–1734 metais sudarytame Radvilų Nesvyžiaus dvare maistui sunaudotų produktų sąraše avižos kartu su kitais pigiaisiais javais – rugiais ir miežiais – yra populiariausias javas“, – pasakoja R. Laužikas.

Vienas įdomiausių ir senoviškiausių Lietuvoje žinomų avižų patiekalų yra talakna. Šį patiekalą, kaip lietuviams būdingą kelioninį maistą, mini Lukaszas Golębiowskis savo 1830 metais išleistoje knygoje „Domy ir dwory...“. „Anot autoriaus, tai kiek pasūdyti krosnyje sudžiovintų avižų grūdų miltai. Jie maišomi su pienu ar verdančiu vandeniu ir valgomi kaip košė ar kukuliai, kurie gaunami pridėjus daugiau miltų. Lietuvių etnografinėje tradicijoje talakna žinoma kaip pasninko valgis. Ji gaminama iš avižų ar miežių, miltus maišant su vandeniu“, – pasakoja R. Laužikas.

Avižos lietuvių virtuvėje: kaip senos tradicijos virto moderniomis?
© Organizatorių nuotr.

Kitas populiarus avižinis patiekalas – avižų kisielius, Kristijono Donelaičio poemoje „Metai“ minimas kaip būrų valgis. „Ir avižų n’užmiršk, kad sėdams išberi grūdus: Nės kisieliaus tu, o kuinai pašaro laukia“ – rašė poetas. R. Laužiko teigimu, „Šiais laikais kisielius yra daugiau Kūčių vakaro valgis. Senovėje jis gamintas iš vandens, rupiai maltų avižinių miltų, žiupsnelio druskos, kriaukšlelės sudžiūvusios duonos. Miltai buvo gerai išmaišomi šiltame vandenyje, įdedama druskos, įmetama duonos plutelė ir rauginama. Rauginimo laikas priklausė nuo patalpos šiltumo ir trukdavo maždaug parą. Po to skystis būdavo nukošiamas ir trumpai pakaitinamas, kad sutirštėtų. Tirštas kisielius valgomas, o ne geriamas. Jei buvo ne pasninko metas, kisielius gardintas pienu.“

Ir ligoniams, ir sveikiems

Pasakodamas apie avižų vaidmens lietuviškoje virtuvėje kaitą profesorius sako, kad šiuolaikiniam avižų valgymui didelės įtakos padarė iš istorinės gastronomijos atėjusi idėja, kad avižų grūdų produktai yra tinkamas maistas ligoniams.

„1613 metais Krokuvoje išleistame savo augalų žinyne Simonas Sirenijus mini avižinių miltų patiekalą, ne tik atstatantį jėgas ligoniams, bet tinkamą ir sveikiesiems. Patiekalas gaminamas užmaišant avižinius miltus skystyje, pagamintame lygiomis dalimis iš mėsos sultinio (geriausia – kaplūno) ir saldaus baltojo vyno. Košė gardinama sviestu ir trupučiu druskos, o sutirštinama įmaišant kelis kiaušinio trynius. Jei norima, anot autoriaus, dar galima pagardinti ir cukrumi“, – originalų receptą diktuoja profesorius.

Tuo tarpu 1706 metais išleistoje knygoje „Namų vaistinė...“ aprašoma ligoniams skirta košė, gaminama iš virtų miežių ar avižų, sumaišytų su šviežiu sviestu, pagardinta cukrumi arba razinomis.

„Bene pirmasis lietuvių dietologas Vilhelmas Storosta-Vydūnas 1928 metais Tilžėje pasirodžiusiame veikale „Sveikata Jaunumas. GroƷê“, avižų kruopas rekomendavo valgyti liesiems žmonėms, kaip priemonę kūnui sustiprėti“, – sako R. Laužikas, taip primindamas Vydūno dėmesį į didelę avižų maistinę vertę ir teigiamą poveikį organizmui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Trys gardūs varškėčių receptai, kurie nudžiugins ir mažuosius, ir jų tėvelius

Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin...

Ar žinote, kodėl verta naudoti druską konditeriniuose gaminiuose? (4)

Druska – vienas iš nedaugelio produktų, be kurio virtuvėje neišsiverstų nė vienas, o ir jos...

Iš Londono sugrįžęs Karolis Vilniuje rengia išskirtinę apeigų ceremoniją, kurioje per 15 minučių nelieka laisvų vietų (42)

Geriausiuose Londono japoniško maisto restoranuose dirbęs ir į Vilnių gyventi sugrįžęs šefas...

Skruzdėlynų pradininkė iš mažo Lietuvos miestelio: gyvenimo verslas gimė iš šeimos recepto (60)

Kiekvienos šventės saldus stalas neįsivaizduojamas be tradicinių lietuviškų saldumynų –...

Saldūs blynai Užgavėnėms: 10 receptų smaližiams

Užgavėnės jau čia, tad šiandien siūlome išsikepti saldžių blynų . Štai 10 receptų...

Top naujienos

Karantino atlaisvinimas: policija paaiškino, kaip keičiasi judėjimas tarp savivaldybių (116)

Vyriausybė trečiadienį nusprendė pratęsti karantiną dar mėnesiui, iki kovo 15 dienos...

Čekijoje – dramatiška COVID-19 padėtis, šalies lyderis perspėja apie „pragariškas dienas“ (7)

Čekija ruošiasi įvesti griežtesnį karantiną norėdama apsaugoti savo medicinos sistemą nuo...

Gina „nenorimą“ vakciną: taip, ji skiriasi nuo kitų, bet turi ir rimtų pranašumų (461)

Klausimų dėl britų ir švedų bendrovės „AstraZeneca“ skiepų kilo po to, kai Europos...

Žiniasklaida: mažai abejonių, kad Utenos valdininkas buvo nužudytas (204)

Antradienį rastas negyvo Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus kūnas sukėlė...

Per karantiną – nauji reikalavimai iš darbdavių: šioms grupėms sugrįžti į darbo rinką bus sunkiausia (23)

Užimtumo tarnyba skelbia, kad skaudžiausiai padidėjusio nedarbo pasekmes pajus vyresnio amžiaus...

Atkreipė dėmesį į vieną labiausiai karantino paveiktų profesijų: pas tuos žmones vasarą bėgote pirmi (12)

Karantinas paveikė žmonių verslus, darbus, buitį. Labiausiai užmiršti yra menininkai. Niekas net...

Įtariama, kad privati medicinos klinika vykdė apgaulingą apskaitą: kratų metu rasta 500 tūkst. eurų (2)

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl vienos privačios medicinines paslaugas teikiančios įmonės...

Pentagonas: Rusija kelia egzistencinę grėsmę JAV, Europai papildyta (567)

Rusija išlieka egzistencine grėsme JAV ir jos sąjungininkėms Europoje, nepaisant jai taikomų...

Naujausia koronaviruso statistika: daugybė protrūkių įvairiausiose įmonėse, susiformavo židinių ligoninėse (90)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ( NVSC ) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje...

Gamtininkas jau siūlo ruoštis sulos leidimui: štai ką reikia žinoti, kad negautumėte baudos (9)

Už lango - tikras pavasaris. Dar saulei kiek pašildžius bus galima leisti sulą. Jos sezonas...