aA
Lankantis po gastronomines madas diktuojančias sostines ar nuvykus į bet kurią išskirtine maisto kultūra pasižyminčią šalį, dažnu atveju gardžiausius kąsnelius sriubos srėbsite ar autentika mėgausitės kažkur toliau nei miesto centro ribos. Turbūt nenustebsite, jeigu ta vieta atspindės tikrą gaminamos virtuvės autentiką, o virtuvės šefas, jeigu ypač kalbėsime apie Azijos kultūros atspindžius, sunkiai kalbės angliškai ar kuria kita užsienio kalba.
Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Tokių autentikų vis dažniau pavyksta atrasti ir Lietuvoje. Viena jų, dar tik trečiąjį mėnesį skaičiuojanti vietnamietiškos virtuvės vieta „Com Viet”, įsikūrusi „Benedikto” turguje.

Autentika iš pirmo žvilgsnio

Pakilus į Azijos virtuvės balkoną, įsikūrusį minėto turgaus antrame aukšte, vieną akimirką galite pasijusti lyg užklydę į tradicinę vietnamietiškos virtuvės užeigą. Žvaigždėmis ir gėlėmis padabintas baras, visas nusėtas nuotraukomis. Mat jos čia atlieka svarbų vaidmenį – meniu funkciją. Nors sakoma, kad reiktų vengti vietų, kuriuose meniu atvaizduojamas nuotraukose, visgi ši taisyklė negalioja autentiškoms vietoms, ypač reprezentuojančios Azijos virtuvę (nors nuotraukų tendencija grįžta į madą). Meniu čia pateiktas paprastai: ant atspausdintų patiekalų nuotraukų priklijuotas lapelis su kaina ir lietuviška patiekalo versija.

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Kita klasika – šefė ir jos padėjėjas vos kalba rusiškai. Be abejo, mokytis vietnamiečių kalbos norint pavalgyti jums nereikės, malonus aptarnaujantis personalas padės išsirinkti norimų patiekalų.

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Vietnamo virtuvė ir jos ypatumai

Vietnamas visuomet garsėjo savo virtuve. Didžioji dalis keliautojų vienareikšmiškai šią šalį įvardija kaip vieną tų, kuriose kone „ant kiekvieno kampo” laukia gardūs valgiai. Ir ar tai būtų gatvės užeigos su vaikiškomis kėdutėmis ar populiarus restoranas Saigono centre.

Įdomus faktas, jog Vietname, kaip ir Kinijoje, laikomasi tokios tradicijos, jog pirmiau reikia suvalgyti visą maistą, o tik tuomet laikas ateina ryžiams – jie skirti tuščioms skrandžio vietoms užpildyti.

Vietnamo virtuvės pagrindą sudaro ryžių ir miltiniai patiekalai, mat be pačių ryžių, itin populiarūs yra ryžių miltų makaronai. Jų esti įvairių: nuo labai plonų iki storų ar maišytų su manijoko miltais. Šioje virtuvėje gausu ir ryžių miltų blynelių, pyragėlių ar ryžių tešlos suktinukai: tiek kepti aliejuje, tiek šviežūs (angl. summer rolls) nekepti.

Garsiausias Vietnamo virtuvės patiekalas yra sriuba pho. Ji ruošiama su minėtais makaronais ir papildomais priedais: jautiena (pho bo), vištiena (pho ga) ar (pho Saigon) su įvairiais pagardais. Be pho sriubų, vietnamietiškos virtuvės vietoje tradicinė mien sriuba su stikliniais makaronais vištiena (jai sultinys ruošiamas iš azijietiško penkių prieskonių mišinio – žvaigždinių anyžių, pankolių, Sičuano pipirų, cinamono ir gvazdikėlių). Jai aš likau tiesiog neabejinga. Galima gauti sriubos su žuvimi ir ryžių vermišeliais bun, o kasdien dienos pietums siūloma vis kita naminė sriubytė. Visos sriubos įkainotos 5 Eur, o dienos sriuba įeina į kompleksą, kurio vertė kartu su pagrindiniu patiekalu – 5.5 Eur.

Ne tik sriubos, čia galite ragauti itin populiarios keptos jautienos su daržovėmis, gardžių kiaulienos šonkaulių su saldžiarūgščiu padažu, keptos žuvies ar traškios vištienos. Prie viso ko rasite užkandžių – keptų suktinukų su stikliniais makaronais, kiauliena, kopūstais ir grybais bei salotų. Maisto kainos čia svyruoja nuo 0.9 ct (ryžiai) iki 6 Eur (brangiausi patiekalai).

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Keliaukite, kol dar nesidriekia eilės, nes kelis kartus sutikti tie patys veidai man sakė: „Ei, gal nerašykite, mes nenorime su niekuo dalintis tokiais atradimais“.

Beje, iš kiekvienos morkos čia pjaustomos, iš agurkų bei pipirų sukamos gėlės! Žavinga.

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Vietnamietė Mai Bui Thi Lietuvoje pratęsė savo šeimos tradicijas

„Lietuvoje aš radau šiltą prieglobstį, šalį laukai savo antraisiais namais. Maisto ruošimas yra mano kraujyje, mano šeima Vietname turėjo tradicinę užkandinę. Nuo pat mažens mums, vietnamiečiams skiepijamas požiūris, jog maistas turi būti gaminamas su meile, ji priduoda tą ypatingą skonį. O laimingiausia moteris ta, kuri mato savo vyrą ir vaikus su didžiuliu malonumu ragaujančius jos patiekalus“, – dalijosi moteris (tekstas verstas iš vietnamiečių kalbos).

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Tendencija – turgūs

Tiesa, kalbant apie „Benedikto turguje” įsikūrusią vietą, būtina paminėti ir kitą svarbią tendenciją, kuri paskutiniais metais Vilniuje įgavo tikrą pagreitį, t.y. maisto turgūs. Jie nebėra skirti tik apsipirkti, juos kuriasi valgymo vietos, o lankytojai čia vis dažniau plūsta ne tik dienos pietų, bet ir vėlyvesniems susitikimams su draugais ar kolegomis.

Minėtame moderniame turguje susipina kelių skirtingų kultūrų motyvai. Čia prekiaujama ne tik ūkininkų produkcija, įsikūrusi laikinosios prekybos zona, suburianti ūkininkus, turinčius ribotą asortimentą ir siūlančius vos keletą produkcijos rūšių, bet ir valgymo vietos. Čia veikia ir Azijos virtuvės turgus. Būtent jame, šalia kinų virtuvės patiekalus siūlančios vietos, įsikūrusi Vietnamo virtuvė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
4.0000

Nebūtumėte nė pagalvoję: braškės uogomis nelaikomos, šis titulas atitenka bananams + 14 keistų faktų apie maistą (8)

Kai kas sako, kad žmonės negali gyventi be meilės. Antri tvirtina, kad žmonėms labiausiai reikia...

Dietologė pataria, kaip į vaikų mitybą įtraukti kefyrą: jį pamėgti gali net ir didžiausias skeptikas (10)

Kefyras augančiam organizmui yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis. Vis dėlto, ne visi...

Kodėl nėra vieno baltos mišrainės recepto? Paslaptis slypi jos istorijoje

Baltoji mišrainė vien Lietuvoje turi kelias, jei ne dešimtis, skirtingų variacijų, o kai...

Kai lašiša atsibosta, o gardesnio žuvies kąsnelio vis tiek norisi: nustebins tuno kepsniai 2 tuno ruošimo receptai (14)

Mėgstantiems žuvį ir ieškantiems naujų skonių verta išbandyti ne tik lašišą, bet ir kitą ne...

Dietos gali tapti raktu į iškreiptą pasaulį: sutrinka žmogaus santykis ir su kūnu, ir su maistu (4)

Išgirdę žodį „ dieta “, pirmiausiai, ko gero, pagalvojote apie svorio metimą. Specialistų...

Top naujienos

Valinskas – apie Nausėdą: galiu lažintis, kad tai yra pirmoji, vienintelė ir paskutinė jo kadencija (199)

Prezidentas Gitanas Nausėda , regis, rimtai įjunko į visuomenės nuomonės apklausas, kurias...

Jau ne tik Indija: virtinėje šalių – šokiruojantys pokyčiai dėl koronaviruso

Ne tik Indija patiria vadinamąjį koronaviruso cunamį. Naujos nuožmios COVID-19 bangos talžo...

Lietuvoje nustatyti nauji 1486 koronaviruso atvejai, 4 žmonės mirė papildyta 10.02 (153)

Praėjusią parą šalyje nustatyti 1486 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė...

Gydytojas infektologas įvertino vakcinų efektyvumą: vienu aspektu „Astra Zeneca“ tikrai išsiskiria (328)

Lietuvoje netyla diskusijos, ar nereikėtų ilginti intervalo tarp dviejų vakcinos nuo koronaviruso...

Šiems darbuotojams pandemija kito labai negailestingai: masiniai atleidimai ir per pus sumažėję atlyginimai (43)

Kokioms profesijoms pandemija kirto skaudžiausiai? Menininkai, rašytojai, užsidarius kavinėms –...

Toks lietuvių elgesys kelia didžiulį nerimą: patys nesuprantate, kaip galite sau pakenkti (28)

Regis, pamiegota, pavalgyta, o ir darbai nevijo bėgti kūlversčiais, bet nuovargis vis tiek toks,...

Aistė Žebrauskienė | D+

Neramina vis labiau vėluojantys įmonių tarpusavio atsiskaitymai: ekonomistai įspėja apie didesnes problemas

2021-ųjų pradžia Lietuvos ekonomikai buvo geresnė, nei tikėtasi, – šalies BVP augo 1 proc....

Transliacija / Alfas live. Visa tiesa ir melas apie detoksikaciją: kodėl kepenims naudinga kava?

Vis dažniau susiduriame su detoksikacijos terminu. Jis tapo ypatingai populiarus tarp žmonių, kurie...

Romas Sadauskas - Kvietkevičius. Šimonytė ir Skvernelis istorijos vadovėliuose bus vadinami pandemijos nugalėtojais (9)

Tuo metu, kai skaitysite šitą straipsnį, mudu su sutuoktine keliausime iš savo atokaus kaimelio,...

Karantinas ilgina nepasiturinčiųjų eiles: prašo neimti maisto, kurio neketinama valgyti (43)

Vilniuje prie maisto paketų nepasiturintiems nusidriekė nematytos eilės. Regis, karantinas iš...