aA
Atvėsus orams norisi šilto ir sotaus maisto, tad sriuba – vienas geriausių pasirinkimų pietums. Nors sriubų įvairovė milžiniška, bene labiausiai išsiskiria kvapnios Azijos šalių virtuvės sriubos. Ingredientų gausa, netikėti deriniai ir nesudėtingas paruošimas išpopuliarino šio regiono patiekalus, o ypač – viena iš sočiausių sriubų – japonišką rameną. Ši sriuba gaminama iš makaronų, kiaušinių, daržovių ir mėsos, bet svarbiausias šio patiekalo ingredientas – kokybiškas jautienos sultinys.
Japoniška sriuba – ramenas
Japoniška sriuba – ramenas
© Organizatorių nuotr.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sriuba – ne tik šildantis, bet ir virškinimo sistemą puikiai paruošiantis patiekalas, kuriuo galima paįvairinti mitybos racioną. Visgi, gaminant sriubą svarbiausia pasirinkti tinkamus ingredientus, nes jie nulems ne tik patiekalo skonį, bet ir naudą mūsų sveikatai.

Lietuvių virtuvėje sriubos – nuo seno mėgstamas patiekalas, kurį valgome tiek skystu, tiek trintu pavidalu. Nors tradicinių šio patiekalo receptūrų gausu, skonio paįvairinimui bei receptorių sužadinimui verta išbandyti ir kitų šalių sriubų receptus. Atšalus orams puikiai tiks japoniška ramenų sriuba, kuri yra ne tik šildančios, bet ir sočios sriubos pasirinkimas.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė
Gydytoja dietologė Edita Gavelienė
© Organizatorių nuotr.

Gydytoja dietologė E. Gavelienė sako, kad sriuba yra puikus patiekalas, galintis paįvairinti kasdienės mitybos racioną: „Šaltuoju metų laiku sriuba išties sušildo žmogaus organizmą ir gali būti puikus startinis patiekalas pietų ar vakarienės kontekste, paruošiantis virškinimo sistemą vėliau valgomiems patiekalams, kuriuos įprastai organizmas virškina lėčiau. Kitaip tariant – sriuba padeda suaktyvinti organų, gaminančių virškinimo sultis, veiklą, todėl ją galima įtraukti į mitybos racioną.“

Visgi, gydytoja dietologė pabrėžia, kad liaudyje sriubų nauda dažnai pervertinama. „Nereikėtų manyti, kad sriuba yra gydantis patiekalas. Dažnai tenka susidurti su situacija, kad sriubas, ypatingai sultinius, žmonės neša sergantiems artimiesiems ir tikisi, kad jas valgydami sergantieji greičiau pasveiks. Žinoma, su meile namuose pagamintas patiekalas visada bus naudingas, tačiau sriubą reikėtų vertinti ne kaip gydantį produktą, bet kaip puikų patiekalą, kuris leidžia pasireikšti kulinarinėms žinioms, drąsiai eksperimentuoti ir atrasti nuostabiausius skonius bei kvapus“, – sako E. Gavelienė.

Anot gydytojos dietologės, labai svarbu tai, iš ko sriuba yra pagaminta: „Sriuba gali būti tiek itin maistingas patiekalas, kai kuriais atvejais savo verte prilygstantis ir antrajam patiekalui, tiek menkavertis nuoviras, jei ją gaminsime iš mažai maistingų ingredientų. Todėl sriubos maistinė nauda visada priklauso nuo to, kokius produktus į ją dedame. Kita vertus, sriubos yra puikus patiekalas, leidžiantis į mitybos racioną įtraukti daugiau daržovių. Pavyzdžiui, trinta daržovių sriuba puikiai tinka vaikams, kurie ne visada mėgsta daržoves ar valgo jų nepakankamai“, – įsitikinusi specialistė.

Sultinys
Sultinys
© Shutterstock

Ji priduria, kad ruošiant sriubą, kaip ir visus patiekalus, galioja tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, svarbus į puodą dedamų ingredientų eiliškumas: „Verdant daržovių sriubą, jas į verdantį vandenį suberti reikėtų ne visas iš karto, bet palaipsniui – pradedant nuo ilgiau verdančių ir baigiant greičiau suminkštėjančiomis daržovėmis. Geriau, kai daržovės sriuboje būna ne iki galo suvirusios – tokios ne tik skanesnės, bet ir išsaugo daugiau maistinių medžiagų. Be to, sriuboje svarbu nepadauginti druskos“, – primena gydytoja dietologė.

Kalbėdama apie Japonijoje ir visame pasaulyje pamėgtą ramenų sriubą, dietologė pripažįsta, jog tai – išties maistingas patiekalas. Ramenų sriuba dažniausiai gaminama iš makaronų, daržovių, grybų, kiaušinių ir mėsos, bet svarbiausias jos ingredientas ir pagrindas – kokybiškas jautienos sultinys.

„Kaip žinia, jautiena turtinga geležimi, B grupės vitaminais, eile mikroelementų, tarp kurių – žmogui svarbus cinkas ir, be abejo, visaverčiai baltymai. Iš jautienos pagamintas sultinys bus puikus pagrindas gardžiai, šildančiai sriubai. Nors išvirti gerą sultinį užtrunka, tačiau rezultatai gali tikrai maloniai pradžiuginti mūsų skonio receptorius“, – sako gydytoja dietologė E. Gavelienė.

„Rimi“ kviečia išbandyti sotų ir aromatingą Tekančios Saulės šalies receptą – ramenų sriubą.

Japoniška ramenų sriuba su jautiena

4 asm. | 25 min.

Patiekalui reikės: 3 šaukštų augalinio aliejaus, 2 skiltelių česnako, 2 cm imbiero šaknies, 2 l jautienos sultinio, 2 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų ryžių acto, kininių bastučių (Pak choy) salotų, 100 g šviežių valgomųjų dantenių (Shiitake), 2 pak. po 300 g „Udon“ makaronų, 400 g jautienos, 2 kiaušinių, 2 stiebelių svogūnų laiškų, 1–2 šaukštų sezamų sėklų, 1⁄2 jūrų dumblių lakšto.

Gaminimo eiga:

  1. Kininių bastučių salotą perpjaukite per pusę ir apvirkite pasūdytame vandenyje apie 1–2 minutes.
  2. Sezamų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol gražiai apskrus.
  3. Valgomuosius dantenius nuplaukite ir supjaustykite juostelėmis.
  4. Kiaušinius išvirkite minkštai.
  5. Makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  6. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite puodą su 2 šaukštais augalinio aliejaus. Suberkite susmulkintą česnaką ir tarkuotą imbiero šaknį. Viską maišydami pakepkite apie 2 minutes. Supilkite jautienos sultinį, sojų padažą, ryžių actą. Užvirkite. Suberkite supjaustytus valgomuosius dantenius į sultinį, pavirkite 2 minutes.
  7. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su 1 šaukštu aliejaus. Įdėkite jautienos kepsnį ir kepkite iš abiejų pusių po 3–4 minutes. Iškeptą kepsnį supjaustykite plonomis juostelėmis.
  8. Į dubenėlius dėkite makaronų, kininio bastučio, jautienos juosteles, įpilkite paruošto sultinio, įdėkite kiaušinio puseles, įberkite sezamų sėklų, smulkintų svogūnų laiškų ir susmulkinto jūrų dumblių lakšto.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
3.1111

Baltosios mišrainės paslaptys: ekspertė patarė, kaip patobulinti tradicinį receptą (13)

Šventėms artėjant vis dažniau susimąstome apie kalėdinį meniu . Tačiau yra tokių...

7 įvairaus skonio užkandžiai su tortilija – ir gurmanui, ir vegetarui, ir aštrumo mėgėjui

Pažįstama situacija, kai tarp valgymų norisi užkandžių – tokių, kuriems pagaminti...

„Receptų receptai“ laidoje – 10 vištienos patiekalų idėjų

Šeštadieniais, 9.30 val. „Delfi TV“ eteryje rodoma laida „ Receptų receptai “, kurioje...

Konditeris patarė, kaip iškepti skaniausius imbierinius sausainius: svarbu laikytis vienos taisyklės (1)

Šilti, garuojantys ir kvapnūs imbieriniai sausainiai – tikras namų jaukumo ir artėjančių...

Neturintiems laiko ir noro ilgai terliotis virtuvėje: minkštas ir labai skanus Kristinos varškės apkepas (5)

Varškės apkepas skanus bet kuriuo dienos metu – tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei. Nors...

Top naujienos

Drama Varėnos miškuose: sprendžiama, ką daryti su miške rasta migrantų grupe, kurioje – net šeši mažamečiai (47)

Antradienį nuo ryto VSAT Varėnos rinktinės pareigūnai tikrino informaciją, pagal kurią į...

Naujos ES sankcijos Baltarusijai: žiniasklaida paviešino pilną sąrašą papildyta (15)

Paaiškėjo visas juridinių ir fizinių asmenų, kuriems bus taikomas penktasis Europos Sąjungos...

Kariuomenė patikslino naujausias šauktinio mirties aplinkybes: pagrindinė tiriama versija – savižudybė (38)

Lietuvos kariuomenei pranešus apie per pratybas mirtinai susižalojusį šauktinį karį, antradienį...

Po viltingų savaitgalio COVID-19 skaičių – vis prastesnės žinios (9)

Praėjusį savaitgalį po daugelio mėnesių Lietuvoje buvo užfiksuotas gana mažas paros naujų...

Keičiasi pluoštas eismo taisyklių: kai kurios naujovės keliuose vairuotojus privers įpročius keisti iš esmės (41)

Nuo pirmosios ateinančių metų dienos įsigalioja Kelių eismo taisyklių pakeitimai, kurių dalį...

Nedidelis Lietuvos miestas ketina tapti tikra turizmo žvaigžde: kokia jo paslaptis? (2)

Beveik vidury Lietuvos esanti Šeduva per artimiausius 3–4 metus turėtų tapti mega turizmo...

Didelio masto reiškinys vandenyne žada pokyčius visoje planetoje: JT mokslininkai įspėja, kas laukia ateityje

Nepaisant vėsesnius orus įprastai lemiančio „ La Nina “ reiškinio, daugelyje pasaulio dalių...

„Swedbank“ įspėja: sukčiai vėl atakuoja gyventojus SMS pranešimais

„Swedbank“ saugumo ekspertai perspėja, kad pastarosiomis dienomis padažnėjo sukčių atakos...

Per savaitę COVID-19 protrūkių išaugo penktadaliu, labiausiai – mokyklose

Per savaitę COVID-19 protrūkių išaugo penktadaliu, labiausiai jų daugėjo mokyklose,...