Nuo birželio 11 d. kasdien projekto tinklapyje atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

„Delfi“ pristato antrąjį šalies geriausių restoranų penketuką

25 vieta. TELEGRAFAS (Vilnius)

Restoranas „Telegrafas“

Šefas – Vytautas Alekna
Vadovas – Redas Norkeliūnas
Virtuvės tipas – moderni europietiška
Vidutinės patiekalų kainos: 30 Eur (karšto), 18 Eur (šalto)
Terasa yra

„Telegrafas“, esantis legendinėje miesto dalyje su vaizdu į Vilniaus arkikatedrą, nuo pat pradžių nepalieka geriausiųjų šalies restoranų trisdešimtuko ir kasmet iš akademijos narių surenka nemažą skaičių simpatijų. Tiesa, šiais metais pakilimas trisdešimtuko sąraše įvyko vos per vieną poziciją. Tačiau, tikėtina, ryškesnis postūmis įvyks kitąmet – visai neseniai „Telegrafe“ pasikeitė šefas. Juo tapo Vytautas Alekna – pirmasis vyr. šefas iš Lietuvos 76 „Kempinski“ viešbučius jungiančioje grupėje.

Restoranas „Telegrafas“

„Telegrafo“ meniu – tai subtilus bandymas užčiuopti lietuviškos modernios virtuvės dar tik iš lėto besiformuojantį charakterį kiekvienam patiekalui gaminti naudojant vietinius aukštos kokybės produktus kaip akcentus. Tačiau kartu neišsižadant ir to, ką gali pasiūlyti pasaulis, o ypač Europa – juk restoranas, esantis viename populiariausių ir prašmatniausių viešbučių Lietuvoje, ne tik privalo tenkinti įvairiausius skonius, bet ir nepabijoti savo svečius nustebinti lokaliais sprendimais!

24 vieta. IETI (Kaunas)

Restoranas „Ieti“

Šefė – Inga Turminienė
Vadovė – Inga Turminienė
Virtuvės tipas – moderni baltiška virtuvė
Vidutinės patiekalų kainos: 13 Eur (karšto), 8 Eur (šalto)
Terasa yra

Kasmet šis modernus ir kūrybiškas restoranas būdavo greta linijos, užbrėžtos po 30-ies, o jau šiemet „Ieti“ įvertintas aukščiausiais balais ir pateko tarp 30 geriausiųjų. Kitas įdomus faktas – virtuvei ir pačiam restoranui vadovauja moteris. Kol kas ji vienintelė šefė šiame projekte.

Restoranas „Ieti“

Tradicijos, peizažai, meistrystė – šiais trimis žodžiais I. Turminienė vadovaujasi kurdama „Ieti“. Ji jautriai išnešioja kiekvieną receptą, kol jį pristato savo svečiams: „Mano patiekalai yra vizijos. Jos ateina iš vaikystės prisiminimų. Taip pat – iš kelionių įspūdžių.“ Inga juokiasi, kad yra ganėtinai suvaikėjęs žmogus, todėl, tarkime, jos patiekalai – ne tik kūrybiški ir drąsūs, bet ir kupini spalvų: „Gyvenimas trumpas ir nenuspėjamas, todėl leidžiu sau jame žaisti ir nesivaržyti.“

23 vieta. STIKLIAI (Vilnius)

Restoranas „Stikliai“

Šefas – Linas Bražinskas
Vadovas – Romualdas Zakarevičius
Virtuvės tipas – europietiška, ypač Prancūzijos virtuvė su lietuviškais akcentais
Vidutinė karšto patiekalo kaina 29–50 Eur, užkandžiai 13–32 Eur
Terasa yra

Tai, be abejonės, yra vienas geriausiai vertinamų šalies restoranų, kurio istorija prasidėjo dar 1987 m. ir tęsiasi iki šių dienų. Pagrindinė šio restorano vertybė – pagrindinis virtuvės šefas Linas Bražinskas, kuris čia darbuojasi jau daugiau nei 20 metų.

Restoranas „Stikliai“

Saikinga prabanga alsuojantis „Relais & Chateaux Stikliai“ kompleksas gali pasigirti ilgiausia privataus restorano istorija Lietuvoje (taigi – ir didžiausia patirtimi). Kita restorano vertybė – erdvės. Tiek ieškantieji privatumo, tiek istorinės aplinkos ypatinga proga čia galės rinktis iš kelių unikalių restorano zonų.

22 vieta. UOKSAS (Kaunas)

Restoranas „uoksas“

Šefas – Artūras Naidenko
Vadovė – Odeta Naidenko
Virtuvės tipas – naujoji lietuviška virtuvė
Vidutinės patiekalų kainos: karšto – 18 Eur (šalto – 10 Eur)
Terasos nėra

Trečius metus iš eilės „Uoksas“ labai stabiliai laikosi geriausiųjų gretose. Kaune – tai, be abejonės, yra vienas geriausiai vertinamų restoranų, kuriame valgiaraštis kinta drauge su gamta, atspindi net ne sezonus, o mikrosezonus ir naujosios kartos lietuvišką skonį.

Restoranas „uoksas“

Ne tik Kauno, bet ir Lietuvos kontekste tai yra išskirtinė vieta, siekianti įprasminti mūsų krašto tradicinius naujos išraiškos skonius. Meniu čia keičiasi kas sezoną po kelis kartus, o tai yra dažniau nei įprasta daugelyje kitų restoranų.

21 vieta. SELFISH (Vilnius)

Restoranas „Selfish“

Šefas – Tadas Vibrantis
Vadovas – Renatas Vainius
Virtuvės tipas – žuvys ir jūrų gėrybės
Vidutinės patiekalų kainos: 16 Eur (karšto), 9 Eur (šalto)
Terasa yra

Tai yra debiutas trisdešimtuko sąraše. Kiek daugiau nei prieš metus atsidaręs „Selfish“ labai greitai pelnė lankytojų ir Gero maisto akademijos narių simpatijas, o, susipažinus su restoranu geriau, net nekyla klausimų, kodėl taip atsitiko.

Restoranas „Selfish“

Tai yra vienintelis žuvų ir jūrų gėrybių restoranas, kuris jūrinius produktus veža be tarpininkų, tiesiai iš ūkių: austres – iš Airijos ir Prancūzijos, tunus – iš Ispanijos, jūrines sraiges – iš Prancūzijos, midijas – iš Olandijos ir t. t. Netgi vyną Vainiai importuoja savarankiškai – iš Prancūzijos ir Italijos (beje, „Selfish“ vieninteliai Lietuvoje atstovauja „Hostomme“ šampanui). Tai leidžia išlaikyti geras kainas ir įgyvendinti idėją – jūros maistas nėra prabangos dalis, o skanus ir sveikas kasdienis pasirinkimas.

Išsamius restoranų pristatymus, šefų interviu ir meniu aktualijas rasite projekto „30 geriausių restoranų“ puslapyje www.30geriausiu.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)