Viena iš tokių alternatyvų galėtų būti lydytas sviestas, populiariau vadinamas ghee. Nors jis plačiau pagarsėjo kaip ajurvedos išpopuliarintas sveikas produktas, bet Lietuvoje lydytas sviestas taip pat turi senas tradicijas. Beje, anksčiau kaimuose sviestą lydydavo, kad būtų galima vartoti ilgiau, nes lydytas gali išstovėti net daugiau nei šešis mėnesius, laikomas ne šaldytuve.

Kepti su šiuo sviestu labai patogu – jis nedega ir nedūmija, o su juo keptas maistas pakvimpa riešutais ir karamele. Taip paruoštas sviestas nebeturi laktozės ir kazeino, todėl tinka ir jų netoleruojantiems žmonėms. Jame yra vitamino A ir šiek tiek vitamino E, omega riebiųjų rūgščių.

Jau tūkstančius metų ajurveda pripažįsta lydytą sviestą kaip vieną sveikiausių riebalų, skirtų maistui gaminti. Šie natūralūs ir sveiki gyvūniniai riebalai labai tinka tiek daržovėms, tiek ir blynams kepti. Lydytu sviestu gardinkite košes arba įmaišykite į kepinius. Jo pasiruošti namuose visai nesunku, tik prieš gamindami būtinai pasirūpinkite kuo natūralesniu ir riebesniu sviestu.

Lydytas sviestas


~ 700–800 ml
40 min.

Reikės:

1 kg natūralaus kokybiško 82 % riebumo sviesto

Sviestui lydyti parinkite kokybišką storu dugnu puodą. Visą sviestą sudėkite į puodą ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol užvirs. Puodo neuždenkite, nes verdant sviestą turi nugaruoti vanduo.

Užviręs sviestas gausiai suputos baltomis putomis, tada ugnį sumažinkite ir virkite toliau. Verdant daugės baltų putų, vyks baltymų atsiskyrimo nuo riebalų procesas. Kartkartėmis verdantį sviestą pamaišykite, kad baltymai lengviau atsiskirtų ir nusėstų ant dugno. Putų graibyti nebūtina.

Priklausomai nuo sviesto kokybės, maždaug po 30 minučių baltymai nusės ant puodo dugno, riebalai patamsės beveik iki gintaro spalvos, o baltas putas pakeis nedideli lopinėliai rusvų apnašų. Paruoštas lydytas sviestas turi būti sodrios gintaro spalvos. Jei sviestas šviesiai geltonas su baltomis apnašomis, tai jį dar kiek pavirkite, bet neperkaitinkite, kad netaptų tamsiai rudas.

Paruoštą lydytą sviestą iš karto nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti. Net nukeltame nuo ugnies storo dugno puode kaitinimo procesas vyksta toliau, todėl norėdami sustabdyti šį procesą puodą galite įstatyti į kriauklę, pripiltą šalto vandens. Neuždenkite. Kiek praaušusį sviestą perkoškite per tankų sietelį arba dvigubą marlę. Puodą su baltymų nuosėdomis iškart išplaukite, kad šios nepridžiūtų. Kai jis visiškai atšals, kiek sutirštės, o, jei palaikysite šaldytuve, – sukietės. Indą su lydytu sviestu galite laikyti kambario temperatūroje mėnesių mėnesius.

Šis receptas – iš knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“.