aA
Trumpam šaltam savaitgaliui ištrūkau pas mūsų brolius ir seses – į Latvijos sostinę Rygą. Taigi šį kartą ieškodama vietų, kur galėčiau skaniai pavalgyti, didžiausią dėmesį skyriau ne pietų pertraukai (tad ir mano apžvalga šįkart kitokia), o šeštadienio vakarienei.
Restoranas „Milda“
Restoranas „Milda“
© DELFI montažas

TripAdvisor“, „Instagram“ ir įvairūs tinklaraščiai kelioms dienoms tapo mano skaitinių prioritetais. Juos skaitant mano akys užkliuvo už vieno labai gražiu vardu pavadinto restorano – „Milda“, kuris save pristato kaip latviško ir... lietuviško maisto virtuvės restoranu!

Galbūt pagalvosite, kad labai jau nuobodu atvykus iš Lietuvos eiti valgyti lietuviškų patiekalų, bet man tai buvo labai puikus sprendimas ir netgi manau, kad restoraną „Milda“ privalo aplankyti visų Lietuvoje esančių lietuviško maisto restoranų ar kavinių atstovai. Aplankyti ir pasimokyti, nes iš tiesų yra ko.

Restorano meniu nėra platus, vos penki nedideli puslapiai, kuriuose išskiriami užkandžiai, sriubos su salotomis, bulviniai patiekalai, kiti pagrindiniai patiekalai ir desertai. Gėrimų meniu pateikiamas atskirai. Prie daugumos patiekalų yra prirašyta, kad jie yra tradiciniai Lietuvos ar Latvijos valgiai. Savo vakarienei pasirinkome trintą grybų sriubą (7 EUR), kugelį su vištienos sparneliais (10 EUR) ir tradicinę restorano „Milda“ dešrelę su bulvių koše ir troškintais kopūstais (14 EUR). Jeigu priėjote prie šios vietos, tikiu, kad vėl kelsite klausimą: „Na, ir kas čia tokio ypatingo valgyti lietuvišką kugelį Rygoje“?

Nors įspūdžiais dalijuosi po itin sočios vakarienės, bet paliksiu įprastą „Pietų pertrauka“ apžvalgos struktūrą ir atsakysiu į pagrindinius tris klausimus.

Restoranas „Milda“
Restoranas „Milda“
© Asmeninio albumo nuotr.


Ar skanu? Nuostabu! Latviška kreminė grybų sriuba primena mūsų grybienę, bet čia ji pateikiama saldžiame duonos kepalėlyje su spanguolėmis. Mums taip patiko, kad suvalgėme jį visą, o aptarnaujantis personalas, nešdamas tuščią lėkštę, pasakė, kad tai didelis įvertinimas virtuvei. Matyt, kiti restorano svečiai, atvykę iš tolimesnių valstybių ir taip pateiktą sriubą matantys pirmą kartą, gardųjį kepalėlį taip ir palieka. Tikra nuodėmė, nes tokia duonos receptūra privalo būti įrašyta į paveldą (tikiuosi, kad taip ir yra).

Antrieji patiekalai taip pat nustebino savo pateikimu. Užsisakydama kugelį aš tikrai nesitikėjau, kad jis bus pateiktas taip mielai: ketaus keptuvėje, papuoštas spanguolėmis ir svogūnų laiškais, šalia padėtas ąsotėlis padažo. Kugelis iki dabar man visuomet asocijuodavosi su riebalais, o čia viskas priešingai! Jis buvo gardžiai iškeptas, su puikiai apskrudusia plutele ir keliais sultingais vištienos sparneliais. Valgydama įsimylėjau lietuvių virtuvę iš naujo.

Restoranas „Milda“
Restoranas „Milda“
© Asmeninio albumo nuotr.

Tradicinė restorano dešrelė su garnyru, nors nuotraukose ir neatrodo labai patraukliai (dešrelės nėra fotogeniškas patiekalas), buvo taip pat labai spalvingo skonio. Paragavus minkštutėlės dešrelės su puria bulvių koše ir troškintais kopūstais, supratome, kodėl šį patiekalą daugiausia rinkosi ir kiti restorano lankytojai – tradicinio restorano patiekalo paragauti privaloma.

Ar greita? Kada savaitgaliui pabėgi nuo visų reikalų, laiko nebeskaičiuoji. O jei dar pakliūvi į jaukią vietą su nuostabia virtuve, laikas galėtų ir sustoti. Kaip ten sakoma – laimingi žmonės laiko neskaičiuoja? Tuomet tą vakarą aš tikrai buvau labai laiminga.

Kas įdomu? Įdomu vien jau tai, kad Rygoje gali paragauti mūsų šalies patiekalų, tokių kaip cepelinai, kugelis ar žemaičių blynai. Prisistačius, kad esame iš Lietuvos, mus aptarnavęs vyras papasakojo ir trumpą šios vietos atsiradimo istoriją. Restoraną „Milda“ atidarė lietuvės ir latvio šeima, kurie savo meile abiejų šalių virtuvėms nusprendė dalintis su kitais. Mus aptarnavo būtent šios šeimos galva, tuo metu žmona, kaip papasakojo, dirba mažiau matomą darbą ir yra atsakinga už patiekalų pateikimą ir rinkodarą.

Restoranas „Milda“
Restoranas „Milda“
© Asmeninio albumo nuotr.

Pavadinimas „Milda“ taip pat labai gražiai susieja Latviją ir Lietuvą, nes Rygoje esančio laisvės paminklo viršuje mes galime pamatyti būtent Mildą, laikančią tris žvaigždes, o ir senovės lietuvių meilės ir laisvės deivė mums žinoma tuo pačiu vardu.

Pats restoranas tikrai pateisina aukštus savo reitingus „TripAdvisor“ (4 geriausias restoranas Rygoje), mat čia vos įėjęs esi pasitinkamas su maloniu dėmesiu. Aptarnaujantis personalas nurengia ir pakabina tavo paltą, palydi prie staliuko, pakomentuoja savo meniu, pasijuokia ir papasakoja savo istoriją, jeigu tik pajaučia, kad tau įdomu. Toks ir turi būti bendravimas restorane, nesvarbu, kad Lietuvoje eidami valgyti cepelinų ar kugelio į tinklines ar visiškai blankias maitinimo vietas esame pripratę būti aptarnauti kitaip.

Trumpa išvada. Sakyčiau, kiekvienam privalu atvykti į Rygą ir paragauti tokio skanaus ir taip skoningai pateikto lietuviško bei latviško tradicinio maisto. Nors Lietuvoje esu išbandžiusi daugybę vietų, bet tokio fenomeno kaip restoranas „Milda“ neatradau arba jo tiesiog dar nėra. Tiesa, nepamirškite rezervuoti staliuko, kitu atveju liks tik stebėti kitus pietaujančius ar vakarieniaujančius pro langą.

Restoranas „Milda“ dirba adresu Mārstaļu iela, Kungu iela 8, Rīga, LV-1050, Latvija. Restorano darbo laikas antradienis–šeštadienis 12:00–23:00 val., sekmadieniais darbą baigia valanda anksčiau, o pirmadieniais ilsisi. Facebook paskyra.

Tinklaraštis „Pietų pertrauka“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
4.0000

Trys gardūs varškėčių receptai, kurie nudžiugins ir mažuosius, ir jų tėvelius (1)

Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin...

Ar žinote, kodėl verta naudoti druską konditeriniuose gaminiuose? (5)

Druska – vienas iš nedaugelio produktų, be kurio virtuvėje neišsiverstų nė vienas, o ir jos...

Iš Londono sugrįžęs Karolis Vilniuje rengia išskirtinę apeigų ceremoniją, kurioje per 15 minučių nelieka laisvų vietų (43)

Geriausiuose Londono japoniško maisto restoranuose dirbęs ir į Vilnių gyventi sugrįžęs šefas...

Skruzdėlynų pradininkė iš mažo Lietuvos miestelio: gyvenimo verslas gimė iš šeimos recepto (61)

Kiekvienos šventės saldus stalas neįsivaizduojamas be tradicinių lietuviškų saldumynų –...

Saldūs blynai Užgavėnėms: 10 receptų smaližiams (1)

Užgavėnės jau čia, tad šiandien siūlome išsikepti saldžių blynų . Štai 10 receptų...

Top naujienos

Kas taip įsiutino Rusiją: vienas Armėnijos premjero sakinys privedė prie perversmo slenksčio (156)

Pralaimėjimas kare prieš Azerbaidžaną dėl Kalnų Karabacho jau pernai šokiravo ir prislėgė...

Moteris nustebo, palyginusi grįžusiųjų izoliacijos trukmę Lietuvoje ir ES šalyse: skirtumas didžiulis (115)

Kaunietės Linos šeima dėl šeiminių aplinkybių daug keliauja po įvairias šalis, o grįžusi...

27-metis su tėvais gyvenantis jaunuolis tapo COVID-19 prognozių superžvaigžde (53)

Varžytuvėse dėl tiksliausio koronaviruso prognozuotojo titulo pagrindiniai varžovai buvo...

Paulius Jurkevičius. Nacionalinė akių muilinimo programa: jokių bangų! (25)

Kai kurie žodžiai erzina. Kai kurie sukelia kone dusulį (pykčio). Tam tikri žodžiai yra...

Kur šiais metais bus keliaujama: atsigavimą pastebi Afrikoje ir Antarktidoje (7)

Visuotinės pandemijos pradžioje kelionių ekspertai puolė spėlioti atsigavimo trajektoriją. Ar...

Agnė K. | D+

Karantininis pavasaris Nr.2: ar ir vėl neišlįsime iš treningų? ekspertės patarimai, kaip derinti stilių ir patogumą (1)

Žiūrint į socialinius tinklus, peršasi išvada, kad žmonės karantino metu nešioja tik...

Drukteinis: ar galima diskriminuoti žmogų už tai, kad jis nepasiskiepijo? (550)

Darbdaviai, svarstydami, kaip paskatinti skiepijimąsi, įvardija, kad galėtų kompensuoti ir...

Kodėl persirgus COVID-19 ilgainiui sumažėja antikūnų kiekis ir ar tas pats nutinka pasiskiepijus vakcina?

Visame pasaulyje pradėtų naudoti vakcinų nuo naujojo koronaviruso sukeliamos COVID-19...

Dončičiaus stiliumi: Vinalesas tritaškiu nuo lentos išplėšė pergalę „Lietkabeliui“

Šeštadienio vakarą Pasvalyje vykusiose rungtynėse, svečiai iš Panevėžio iškovojo 14-ąją...