aA
Trumpam šaltam savaitgaliui ištrūkau pas mūsų brolius ir seses – į Latvijos sostinę Rygą. Taigi šį kartą ieškodama vietų, kur galėčiau skaniai pavalgyti, didžiausią dėmesį skyriau ne pietų pertraukai (tad ir mano apžvalga šįkart kitokia), o šeštadienio vakarienei.
Restoranas „Milda“
Restoranas „Milda“
© DELFI montažas

TripAdvisor“, „Instagram“ ir įvairūs tinklaraščiai kelioms dienoms tapo mano skaitinių prioritetais. Juos skaitant mano akys užkliuvo už vieno labai gražiu vardu pavadinto restorano – „Milda“, kuris save pristato kaip latviško ir... lietuviško maisto virtuvės restoranu!

Galbūt pagalvosite, kad labai jau nuobodu atvykus iš Lietuvos eiti valgyti lietuviškų patiekalų, bet man tai buvo labai puikus sprendimas ir netgi manau, kad restoraną „Milda“ privalo aplankyti visų Lietuvoje esančių lietuviško maisto restoranų ar kavinių atstovai. Aplankyti ir pasimokyti, nes iš tiesų yra ko.

Restorano meniu nėra platus, vos penki nedideli puslapiai, kuriuose išskiriami užkandžiai, sriubos su salotomis, bulviniai patiekalai, kiti pagrindiniai patiekalai ir desertai. Gėrimų meniu pateikiamas atskirai. Prie daugumos patiekalų yra prirašyta, kad jie yra tradiciniai Lietuvos ar Latvijos valgiai. Savo vakarienei pasirinkome trintą grybų sriubą (7 EUR), kugelį su vištienos sparneliais (10 EUR) ir tradicinę restorano „Milda“ dešrelę su bulvių koše ir troškintais kopūstais (14 EUR). Jeigu priėjote prie šios vietos, tikiu, kad vėl kelsite klausimą: „Na, ir kas čia tokio ypatingo valgyti lietuvišką kugelį Rygoje“?

Nors įspūdžiais dalijuosi po itin sočios vakarienės, bet paliksiu įprastą „Pietų pertrauka“ apžvalgos struktūrą ir atsakysiu į pagrindinius tris klausimus.

Restoranas „Milda“
Restoranas „Milda“
© Asmeninio albumo nuotr.


Ar skanu? Nuostabu! Latviška kreminė grybų sriuba primena mūsų grybienę, bet čia ji pateikiama saldžiame duonos kepalėlyje su spanguolėmis. Mums taip patiko, kad suvalgėme jį visą, o aptarnaujantis personalas, nešdamas tuščią lėkštę, pasakė, kad tai didelis įvertinimas virtuvei. Matyt, kiti restorano svečiai, atvykę iš tolimesnių valstybių ir taip pateiktą sriubą matantys pirmą kartą, gardųjį kepalėlį taip ir palieka. Tikra nuodėmė, nes tokia duonos receptūra privalo būti įrašyta į paveldą (tikiuosi, kad taip ir yra).

Antrieji patiekalai taip pat nustebino savo pateikimu. Užsisakydama kugelį aš tikrai nesitikėjau, kad jis bus pateiktas taip mielai: ketaus keptuvėje, papuoštas spanguolėmis ir svogūnų laiškais, šalia padėtas ąsotėlis padažo. Kugelis iki dabar man visuomet asocijuodavosi su riebalais, o čia viskas priešingai! Jis buvo gardžiai iškeptas, su puikiai apskrudusia plutele ir keliais sultingais vištienos sparneliais. Valgydama įsimylėjau lietuvių virtuvę iš naujo.

Restoranas „Milda“
Restoranas „Milda“
© Asmeninio albumo nuotr.

Tradicinė restorano dešrelė su garnyru, nors nuotraukose ir neatrodo labai patraukliai (dešrelės nėra fotogeniškas patiekalas), buvo taip pat labai spalvingo skonio. Paragavus minkštutėlės dešrelės su puria bulvių koše ir troškintais kopūstais, supratome, kodėl šį patiekalą daugiausia rinkosi ir kiti restorano lankytojai – tradicinio restorano patiekalo paragauti privaloma.

Ar greita? Kada savaitgaliui pabėgi nuo visų reikalų, laiko nebeskaičiuoji. O jei dar pakliūvi į jaukią vietą su nuostabia virtuve, laikas galėtų ir sustoti. Kaip ten sakoma – laimingi žmonės laiko neskaičiuoja? Tuomet tą vakarą aš tikrai buvau labai laiminga.

Kas įdomu? Įdomu vien jau tai, kad Rygoje gali paragauti mūsų šalies patiekalų, tokių kaip cepelinai, kugelis ar žemaičių blynai. Prisistačius, kad esame iš Lietuvos, mus aptarnavęs vyras papasakojo ir trumpą šios vietos atsiradimo istoriją. Restoraną „Milda“ atidarė lietuvės ir latvio šeima, kurie savo meile abiejų šalių virtuvėms nusprendė dalintis su kitais. Mus aptarnavo būtent šios šeimos galva, tuo metu žmona, kaip papasakojo, dirba mažiau matomą darbą ir yra atsakinga už patiekalų pateikimą ir rinkodarą.

Restoranas „Milda“
Restoranas „Milda“
© Asmeninio albumo nuotr.

Pavadinimas „Milda“ taip pat labai gražiai susieja Latviją ir Lietuvą, nes Rygoje esančio laisvės paminklo viršuje mes galime pamatyti būtent Mildą, laikančią tris žvaigždes, o ir senovės lietuvių meilės ir laisvės deivė mums žinoma tuo pačiu vardu.

Pats restoranas tikrai pateisina aukštus savo reitingus „TripAdvisor“ (4 geriausias restoranas Rygoje), mat čia vos įėjęs esi pasitinkamas su maloniu dėmesiu. Aptarnaujantis personalas nurengia ir pakabina tavo paltą, palydi prie staliuko, pakomentuoja savo meniu, pasijuokia ir papasakoja savo istoriją, jeigu tik pajaučia, kad tau įdomu. Toks ir turi būti bendravimas restorane, nesvarbu, kad Lietuvoje eidami valgyti cepelinų ar kugelio į tinklines ar visiškai blankias maitinimo vietas esame pripratę būti aptarnauti kitaip.

Trumpa išvada. Sakyčiau, kiekvienam privalu atvykti į Rygą ir paragauti tokio skanaus ir taip skoningai pateikto lietuviško bei latviško tradicinio maisto. Nors Lietuvoje esu išbandžiusi daugybę vietų, bet tokio fenomeno kaip restoranas „Milda“ neatradau arba jo tiesiog dar nėra. Tiesa, nepamirškite rezervuoti staliuko, kitu atveju liks tik stebėti kitus pietaujančius ar vakarieniaujančius pro langą.

Restoranas „Milda“ dirba adresu Mārstaļu iela, Kungu iela 8, Rīga, LV-1050, Latvija. Restorano darbo laikas antradienis–šeštadienis 12:00–23:00 val., sekmadieniais darbą baigia valanda anksčiau, o pirmadieniais ilsisi. Facebook paskyra.

Tinklaraštis „Pietų pertrauka“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
4.0000

Dirbtinė mėsa – jau ne fantastika: kada ji pasieks Lietuvą? (14)

Dirbtinė mėsa , nors ir ne taip sparčiai planuota, vis dažniau atsiduria ant žmonių stalo....

Vasariškas varškės apkepas su cukinijomis: paragavus norėsis dar ir dar (8)

Šilti orai vasarą – tikras džiaugsmas, tačiau dažniausiai per karštį valgyti nesinori....

Prasidėjo šviežių burokėlių sezonas: „Karantino kuchnios“ marinuotų burokėlių receptas (15)

Daržovių karaliai burokėliai neatsiejami nuo tikro lietuvių virtuvės pasididžiavimo –...

Maisto ekspertė išdavė paslaptį, kaip ant laužo paruošti tobulą uzbekišką plovą: svarbu žinoti du dalykus (41)

Ryžių populiarumas neturėtų stebinti, kadangi tai yra produktas, ypač naudingas organizmui,...

Naminis citrininis limonadas, kuris patiks visiems: prireiks vos trijų ingredientų (13)

Norint palepinti savo organizmą ir ieškant gaivaus vasariško skonio nevertėtų ignoruoti citrinos...

Top naujienos

Gentvilas: ne Gabrielius Landsbergis suvėlė čia viską ir sukėlė migrantų krizę (208)

Prezidentas susitiko su parlamentinių partijų lyderiais, aptartas migracijos krizės valdymas....

Ugnė Karaliūnaitė | D+

Jų protėviai paliko Lietuvą: nustebsite, kokius turtus susikrovė šie milijardieriai (4)

Viena turtingiausių šeimų JAV, pasaulinis kazino tinklas ar prabangūs nekilnojamojo turto objektai...

Profesorius Kasiulevičius ragina nedelsti: jau reikia skiepyti trečiąja doze

Profesorius Vytautas Kasiulevičius feisbuke pasidalino žinute, kuria ragina valdančiuosius...

Vokiečiai sureagavo į „neįtikėtinus dalykus“ dėl migrantų Lietuvoje: kalti ir mes! ragina Briuselį skubiai imtis priemonių  (783)

Vokietijos dienraščio „ Die Welt “ internetiniame portale pasirodžius publikacijoms apie...

Streikas olimpiniame ringe: diskvalifikuotas prancūzas atsisėdo ir atsisakė pajudėti iš vietos (1)

Olimpinio bokso turnyro organizatoriai sekmadienį buvo priversti sukti galvą, kaip tęsti varžybas,...

Koronavirusas Lietuvoje: nustatyti 184 nauji atvejai, mirė vienas žmogus papildyta (207)

Praėjusią parą, šeštadienį, Lietuvoje patvirtinti 184 nauji koronaviruso (COVID-19) atvejai,...

Pasaulio vicečempionai paskutinieji įsliuogė į olimpinių žaidynių ketvirtfinalį (13)

Facundo Campazzo buvo arti trigubo dublio, o Argentinos vyrų krepšinio rinktinė paskutinioji...

Gražulio dukterį auginanti Birutė Navickaitė: pats Petras patvirtino, kad po manęs jo vaiko susilaukė dar viena moteris (450)

„Tikrai tokių dalykų nežinau. Žinočiau – pasakyčiau. Ką gali žinoti. Gyvenime visko būna....

Manoma, kad šiemet sergamumas erkiniu encefalitu bus rekordinis: ligoninės pildosi jau dabar (108)

Ligoninėse daugėja pacientų, sergančių erkiniu encefalitu. Nors erkės platina ir daugiau ligų,...

Skaitytojo klausimas: kaip vadinasi šis drugelis?

Skaitytojas kreipėsi į Gryną klausdamas, kokį drugelį užfiksavo nuotraukoje. Atsako Gamtos...