aA
Lietuviai, nacionalinio maisto gadintojai. Ar pastebėjote, kad lietuviai blogiausiai elgiasi su tuo maistu, kuriuo labiausiai didžiuojasi ir kurį labiausiai mėgsta? Ir čia aš net ne apie alų, kuris galėtų būti vienas mūsų turizmo ir tapatybės stuburkaulių. Ne apie tai.
Užkalnis Pušų Paunksnėje
Užkalnis Pušų Paunksnėje
© Andrius Užkalnis

Pavyzdžiui, paimkim bulves. Paklausk lietuvių, ir jie pasakys, kad myli bulves kaip mamą ar net labiau. Mylimiausi patiekalai bulviniai. Bulviakasis. Nosis kaip bulvė. Bulvė bulvikė, sriuba bulvienikė.

Ir tuo pat metu bulvių net veislių nėra. Pas mus bulvė yra tik bulvė. Kartoška. Po kažkiek centų už kilogramą. Industrinėje Anglijoje – visose parduotuvėse „King Edward“, „Maris Piper“, „Jersey“ ir dar dešimt kitų, ir visos specifinės ir pažįstamos tiksliai, kuo skiriasi, kam tinkamos, dydžiai, spalvos. Pas mus? Ne, negirdėjom. Nu bulba yra bulba ir viskas. Kaip vanduo ir kaip purvas.

Yra Dotnuva ir mokslininkai, o kur jūs matėt parduotuvėje nors kokias nors lietuviškas veisles? „Jolanta“, „Samanta“, „Šančiai“, „Slabodkės Geltonoji“? Ne, kam reikia. Suverstos apdaužytos ir apkapotos, visiems gerai. Kaip kalchoze.

Tas pats su pomidorais. Juos deda visur ir prie visko, o ar žino, kad Lietuvoje jie labai prasti – net ir slyviniai, avietiniai, jaučio širdys? Nežino. Rūgštūs kaip Širinskienės šypsena, cukringumas minuse. Vyšniniai tik dydžiu skiriasi, skonis klaikus, o deda prie visko, vos ne prie sušių: „nu kad gražiau“. Ir tuo pat metu visiems aiškina, kad pas mus tai vat močiučių pomidorai, mmm tikras skonis, ne taip, kaip kur nors Amerikoje, kur sintetika. Bet tu nebuvai Amerikoje ir nematei, kokios ten kokybės pomidorai. Kokio skonio ir kvapo. Ten yra skanesni pomidorai negu Sicilijoje ir Apulijoje, kur yra pomidorų rojus. O tavo močiutės pomidorai yra rūgštūs, jeigu rimtai.

Ne, čia dar ne viskas. Dėl „šviežio lietuviško maisto“ alpstantys demagogai jo realiai nei daug perka, nei augina ar parduoda. Didelėje parduotuvėje yra NORMALU neturėti baziliko: „turėjom penkias dėžutes ir baigėsi“. Aš jau nekalbu apie avokadus ar kokius habanero ar jalapeño.

Pažiūrėkit į obuolius turguje. Jums panašūs lietuviški obuoliai į tai, ką norisi pirkti? Visokie rūgštūs, blyškūs, netaisyklingos formos, be veislės ir be skiriamųjų ženklų. Dar kaime kartais kas nors duoda skanių, bet dažniau „savi iš kaimo“ yra tokie benkartai. Selekcija, skiepijamas? Ne, negirdėjom. Tie, kas turi prižiūrėt, pila stabdžių skystį nuo ryto į vidų ir jau net nežino, apie ką šneka. Aš visada perku importinius: ten nors aišku, ką gauni. Ir neatrodo jie sudaužyti ir raukšlėti.

Cukinijos? Nė nepradėkit. Užaugins iki tokios, kad būtų kaip bomba. Peraugusi, kieta, neskani. Kad tik cukinija, koks skirtumas. Tas pats su baklažanais. Ir paskui stebisi, kad vaikai daržo atliekų nevalgo. Kad jiems „McDonald's“ geriau. Teisingai, geriau. Nes jūs viską neskaniai auginate ir dar neskaniau gaminate.

Kai kurios virtuvės (pavyzdžiui, dzūkų) nuo pradžios iki pabaigos yra paminklas maisto gadinimui. Kaip dzūkai gamina savo grikius, tai juos reikia varyt iš virtuvės lauk.

Tas pats apie grybus. O jau didžiuojamės miško dovanom, o jau džiaugiamės, kokių mes tik baravykų pulkaunykų nežinom, ir voveraitės tiltais byra po samanas, ir makavykai bei ūmėdės su gruzdais, ir žvynabudės, ir net rudmėsės. Ir paėmę visa tai į glitų marmalą sukepam suverdam, ir šast ant sudeginto sviesto – va ir padažiuks, sočiai ir rudai. Nieks net neatskirs, kokių ten grybų būta.

Nes mes lietuviai, mes niekuo nesidomim, poniškų ten to maisto rūšių neskiriam, ir mums viskas skanu. „Mano visa šeima už 20 EUR savaitę valgo“ – ir tu tuo didžiuojies? Mano šuo maitinasi geriau negu visa tavo šeima kartu paėmus. Tau patinka, rimtai, kad tu ir tavo vaikai ėdat bet ką, kaip ir tavo tėvai ėdė bet ką?

Būtų laikas susirasti kitą temą pasididžiavimui negu tai, kad esi kaip šiukšliadėžė – ką įmesi, viską prarysi.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
3.6667

Desertų meistrė garsėja savo išskirtinėmis pavlovomis – tokių paragauti nori kiekvienas (6)

Pasilepinti saldumynais mėgsta daugelis, o kai desertas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir savo...

Tarptautinė humuso diena: papasakojo, kaip pasigaminti šią sveikuolių pamiltą avinžirnių užtepėlę (7)

Gegužės 13-oji pripažinta kaip tarptautinė humuso diena – ši tolygios struktūros ir...

Užkandžiai kaip Italijoje: nuo kumpio, keptų daržovių iki tradicinių duonų (2)

Italai mėgsta ne tik kalbėti apie maistą, bet ir daug laiko praleisti prie pietų ar vakarienės...

Pikniko meniu: 5 receptai, puikiai tinkantys iškylai gamtoje (3)

Vasariški orai kviečia į gamtą pasidžiaugti saule ir artimų draugų kompanija. Visi renkasi...

Pasigaminkite patys: pavasariškieji „spring rolls“ suktinukai – traškūs, skanūs ir sveiki (1)

Pavasaris yra pats tinkamiausias laikas mėgautis šviežiomis daržovėms ir iš jų pagamintais...

Top naujienos

Pabėgimas iš Pravieniškių kelia pasipiktinimą: kalinių stabdyti šūviais negalima, pareigūnai nesijaučia saugūs (3)

Iš Pravieniškių pataisos namų penktadienį sėkmingai paspruko du nuteistieji. Prižiūrėtojai...

Nuo bendraamžio sūnų ginti stojusi mama pašiurpino praeivius: vaikėsi vaiką su lazda, teko raminti aplinkiniams (297)

„Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė isterija persmelktas vaizdo įrašas, kuriame...

Rusijos vyriausybė patvirtino „nedraugiškų“ šalių sąrašą jame tik dvi šalys (7)

Rusijos vyriausybė patvirtino „nedraugiškų“ šalių sąrašą. Jame - tik JAV ir Čekijos...

Prie Kauno savivaldybės susirinkę protestuotojai: Kaunui reikia naujo mero

Minint Pilietinio pasipriešinimo dieną prie Kauno savivaldybės rūmų protesto akciją surengė...

Lietuviai turguje šluoja naujoviškus pomidorų ir agurkų daigus: kokios kainos ir nauda

Daigų prekyba įsisiūbavo – atšilus orams žmonės suskubo darbuotis soduose ir daržuose. Kokios...

NT brokeris prapuolė su dešimčių klientų pinigais: teisėsauga aiškinasi situaciją, dingo bent 160 tūkst. eurų (137)

Butą sostinėje nusipirkti bandęs Edgaras pateko į galbūt nesąžiningo brokerio pinkles. Vyras...

PSO vadovas: antrieji pandemijos metai bus dar blogesni negu pirmieji turtingąsias valstybes ragina persigalvoti (125)

Pasaulio sveikatos organizacija ( PSO ) penktadienį pareiškė, kad koronaviruso pandemijos...

Rusijoje baiminamasi naujos bangos: Maskvoje – didžiausias naujų infekcijų skaičius nuo sausio pabaigos

Naujų COVID-19 infekcijų skaičius Maskvoje pasiekė aukščiausią lygį per pusketvirto mėnesio....

Pokyčiai nuo pirmadienio: šalys, iš kurių atvykus bus taikomos švelnesnės izoliacijos sąlygos (17)

Nuo pirmadienio, gegužės 17 d., keliautojams, atvykstantiems į Lietuvą iš Prancūzijos, Turkijos,...

Parama dėl COVID-19 planuojama iki rudens: kokios priemonės pasieks darbdavius ir dirbančiuosius (8)

Nemaža dalis verslo įmonių, tokių kaip viešbučiai, kavinės, sanatorijos, turizmo įmonės,...