Pateiktame internetiniame sąraše greta rusiškų restoranų apie lietuvišką restoraną, įsikūrusį šalia San Fransisko esančioje Alamedos saloje, rašoma: „Restoranas „Mama Papa Lithuania“ yra neįmantrus šeimos restoranas Alamedoje su puikiais rusiškos virtuvės patiekalais.“ Visą rusiškos virtuvės gidą galite pamatyti čia.

Gido restoranus vertinusio šefo Davido Nayfeldo, kuris pats užaugo rusų šeimoje, nuomone, šis šeimos restoranas yra „neatrastas brangakmenis“: „Šeima, kuriam jis priklauso, jame ir dirba, todėl maistas toks autentiškas. Patiekalai klasikiniai, jokių interpretacijų ar pagerintų versijų. Būtinai paragaukite koldūnų su mėsa (tai tarsi rusiška „tortellini“ versija, jie patiekiami su tirpintu sviestu ir smulkintomis žolelėmis), mėsa įdarytų kopūstų ir raudonųjų paprikų, taip pat medaus torto.“

Susisiekus su lietuviško restorano šeimininku Vaidu Šukiu ir pasiteiravus, ar jie neprieštarauja tam, kad yra įtraukti į rusiškų restoranų gidą, iš už Atlanto atskriejo trumpas ir aiškus atsakymas: „Kas ką nori, tas tą tegul ir sako, o aš galiu patvirtinti, kad mes esame 100 procentų tikras lietuviškas restoranas.“

Praeitis jausmų nežeidžia

Restorano šeimininkas tikina nematęs šio gido, tačiau tai jo nė kiek nestebina. Žmonės, turėdami žodžio laisvę, sako jis, dažnai pasako per daug ir nebūtinai tiesą.

„Pasistengsiu jums paaiškinti lietuviškai-kalifornietiškai, bet ne dėl to, kad restoranas yra San Fransisko įlankoje, kad čia daug rusakalbių, ne todėl, kad Lietuva su Rusija istoriškai turėjo ir net dabar turi sudėtingus santykius, ir net ne todėl, kad aš, kaip tikras lietuvis, turėčiau kažko nekęsti, smerkti ar bijoti. Viskas labai paprasta – San Fransisko įlankoje žmonės yra pasauliečiai, jie myli visas kultūras ir religijas.

Čia vyksta konkurencija versluose, o ne istorijoje, čia geriausiais draugais gali tapti indas ir pakistanietis, rusas ir lietuvis, vokietis ir žydas, čia nėra grėsmės, kad kažkas kažką užkariaus, čia žmonės gyvena ir stengiasi gyventi kuo kokybiškiau. Mes nešvaistome energijos negatyvioms temoms, nes gyvenimas neilgas ir jis kiekvienam skirtas tik vienas“, – kalba V. Šukys.

Verslininkas džiaugiasi, kad jo restoraną antrus metus iš eilės į rekomendacinį savo kelionių sąrašą įrašė garsusis „Michelin“ gidas. Kaip išskirtinę vietą lietuvių restoraną į miesto įvaizdžio reklamos programų ciklą įtraukė ir Alamedos salos miesto savivaldybė. Apie jį rašoma Kanados oro linijų
skrydžių žurnale, o San Fransisko „9 kanalas“ nufilmavo, kaip gaminami restorano patiekalai ir šį reportažą pažadėjo transliuoti per 7 mln. auditoriją turinčią kulinarinę laidą „Check, please! Bay Area“, vardija V. Šukys.

Lankytojams pasakoja apie Vytautą Didįjį

Lietuvoje gimęs ir į Ameriką persikėlęs verslininkas pasakoja, kad San Fransiske gyvenantys žmonės stengiasi verčiau kuo daugiau ir įdomiau laiką praleisti su artimaisiais, draugais ar net nepažįstamais ir išmokti, sužinoti kažką naujo, nei pykti dėl praeities. Pašnekovas pateikia pavyzdį – vietnamiečių restoranuose gausiau nei patys vietnamiečiai mėgsta lankytis baltaodžiai amerikiečiai, nors praeitis turėtų būti palikusi daug skaudulių. „Politika yra vienas dalykas, o skani Pho sriuba – visai kas kita“, – aiškina lietuvis.

Taip pat, anot jo, reiktų žiūrėti ir į šį atvejį. „Jei rusams atrodo, kad restoranas, kuris pavadintas „Mama Tėtis Lietuva“, yra rusiškas, tegul jie taip ir mano. Jei kitą kartą kinų naujienų portalas išspausdins, kad mes, baltai, kadaise atskilome nuo Kinijos ir atėjome į Vidurio Europą, bet mūsų virtuvė vis dar panaši į kinų, tegul sau rašo. Aš tikrai nebėgsiu kiekvienam iš paskos ir netaisysiu – mano tikslas yra gaminti ir pavalgydinti bet kurį į mano restoraną atėjusį pilietį.

Mano restorane visi ras tikrų lietuviškų patiekalų ir lietuvišką atmosferą, o jei kas mano, kad čia yra slaviškas restoranas, jie nusipelno kelių įdomių istorijos bei geografijos pamokų apie Lietuvą. Labiausiai man patinka pasakoti apie Vytauto Didžiojo laikus – visi klausosi pastatę ausis ir vakaras praeina kaip penkios minutės. Aš savo darbą padarau“, – kalba V. Šukys.

Nors restoranas veikia jau nuo 2013 m., lankytojai, juokiasi pašnekovas, vis dar atneša įvairių su Lietuva susijusių suvenyrų ir net patys atvyksta pasidabinę lietuviška atributika – marškinėliais ar kepuraitėmis su trispalve ir pan. Visa tai neišvengiamai kuria tautišką restorano atmosferą.

Valgiaraštyje – tik lietuviški patiekalai

Pašnekovas atskleidžia, kad nusprendęs atidaryti savo restoraną, iškart tvirtai žinojo – gamins tik lietuviškos virtuvės patiekalus, o pavadinime būtinai skambės gimtinės vardas.

„Žinoma, daugelis žmonių čia, šiaurinėje Kalifornijoje, mūsų kultūra ir istorija domisi tik paviršutiniškai, nes, be mūsų, čia dar priskaičiuojama daugiau nei 200 įvairių kultūrų. Todėl aš stengiuosi žmones su Lietuva supažindinti per skrandį – skaniai pavalgęs bet kas prisimins bent kelis faktus apie Lietuvą“, – tikisi V. Šukys.

Pašnekovas juokauja, kad visi restorano lankytojai puikiai žino ne tik juodos duonos su česnaku, cepelinų ir tikrų lietuviškų šaltibarščių skonį, bet ir kiek Lietuvoje gyventojų bei kaip vadinasi sostinė.

Anot jo, restorano valgiaraštis nėra labai platus, šeimininkai stengiasi išlaikyti vos kelių pagrindinių patiekalų populiarumą. Verslininkas įsitikinęs, kad jokių naujų įmantrybių ir pokyčių jo restorano meniu netrūksta – esą pastovumas ir yra pats geriausias sėkmingo restorano garantas.

„Žmonės labai vertina, kad mes patys rauginame agurkus ir patiekiame juos kaip užkandą su grietine ir žaliais svogūnėliais. O išgirdus, kaip gaminami cepelinai, daugeliui klientų atrodo, kad tai yra tikras menas, jie nesuvokia, kaip mėsą galima įdėti į bulves“, – smagiai pasakoja lietuvis.

Taip pat V. Šukys didžiuojasi kepamais Kėdainių blynais, kurių, pasak jo, nelengva rasti net Lietuvoje. Restorano savininkas tikina, kad juos itin mėgsta gliuteno netoleruojantys svečiai, mat šie blynai su mėsa kepami tik iš šviežių bulvių, be jokių miltų. Patinka lankytojams ir lietuviški balandėliai, kurie dažniausiai gaminami iš vietinių vasarinių kopūstų, mat Kalifornijoje sunku gauti žieminių.

Pasak pašnekovo, San Fransisko įlanka visose JAV išsiskiria, nes čia vienoje vietoje susimaišę daugiausia pasaulio kultūrų – čia lengvai pritampa skirtingų religijų, rasių ir pažiūrų žmonės. Lietuvis sako, kad jo restorane ką gardaus suvalgyti ras kiekvienas.

„Svečiams iš Lotynų ir Pietų Amerikos be galo patinka mūsų vištienos kepsniai su lydytu sūriu, prieskoniais ir garnyru. O štai lankytojai iš rytų ar vidurio šalies labai mėgsta mūsų dešreles ir vištienos troškinį, mat jiems patinka užkąsti kuo stipriau, kad patiekalai būtų su kuo daugiau padažo“, – apie restorano lankytojų įpročius pasakoja jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)