Atsiųstame pranešime „Vilkmergės“ alaus someljė tvirtina, kad nėra alaus, kurio nebūtų galima suderinti su maistu – ar tai būtų austrės, ar šokoladinis desertas. Duotame interviu V. Čičelis pataria, kaip patiems atrasti geriausius alaus ir maisto derinius, pasakoja, kokiais tradiciniais alaus užkandžiais dažnai šokiruojame užsieniečius, ir pasidalija savo mėgstamiausio sūrio pyrago receptu.
– Londone baigėte „Beer Academy“ alaus someljė kursus. Kiek dėmesio ten buvo skiriama alaus ir maisto derinimui?
– Labai daug. Be to, ypatingas dėmesys buvo skiriamas ne tik teoriniam principų išmanymui, bet ir praktiniam pažinimui. Turime begalinį alaus pasirinkimą ir lengvai galime rasti su kokiu maistu jį derinti, pradedant šaltais užkandžiais ir baigiant desertais.
Galbūt ne visi vienodai gerai gali nuspėti, kas su kuo dera, bet paragavęs tikrai kiekvienas gali pajusti, kuris iš, tarkime, 5 alų, geriau dera su konkrečiu patiekalu. Nors esame skirtingi, bet esminiais skonių derinimo klausimais sutariame.
– Ką manote apie tradicinę, kone kiekviename bare sutinkamą „porą“ – alų su kepta duona?
– Manęs to nuolat teiraujasi. Retai kas atkreipia dėmesį į įdomų dalyką – pasaulyje labai mažai kur rasite keptos duonos. Tai nėra blogai, tai tam tikras mūsų išskirtinumas. Be to, turime daugybę rūšių duonos, o kur dar druskos, česnako, sūrio ir majonezo papildai, kurie sudaro daugybę kombinacijų.
– Matyt, tą patį galima pasakyti ir apie kitus tradiciškai barų meniu esančius užkandžių rinkinius: kepintus ir sūdytus riešutus, rūkytus mėsos produktus, sūrius?
– Žmogus yra praktiškas ir todėl dažnai renkasi paprastesnį kelią. Paprastesnis – nebūtinai blogesnis. Jei bare nėra virtuvės – renkamasi iš vartojimui paruoštų produktų. Jei virtuvė dirba – dažnai pasiūloma kur kas įdomesnių ir įvairesnių užkandžių. Minėtus užkandžius galima rasti bet kuriame prekybos centre. Pabandykite namie ant sausos keptuvės pakepinti riešutus ir suprasite, kaip paprastai galima pakeisti jų skonį.
Kalbant apie sūrius – jie, priešingai nei absoliuti dauguma prie alaus siūlomos smarkiai sūdytos mėsos, yra labai skirtingi. Prie kiekvieno iš jų galima rasti geriausiai tinkantį alų: maskarponės, rikotos, fetos, varškės sūrių.
– Jums teko degustuoti alų įvairiausiose šalyse. Kokie alaus užkandžiai yra populiariausi svetur?
– Šiais laikais vargu ar galima skirstyti užkandžius pagal šalis. Vienur atsiradęs ir išpopuliarėjęs patiekalas akimirksniu pasklinda po pasaulį. Mes labai greitai perimame kitų šalių patiekalus, klausimas, ar jie pas mus prigyja. Keptos sūrio lazdelės ar kroketai, kepti nachos, svogūnų ar kalmarų žiedai, alyvuogės, viščiukų sparneliai išplito sėkmingai. Visų šių užkandžių variacijų rasime nuo Amerikos iki Azijos.
Vertėtų paminėti populiarius ne taip dažnai pas mus sutinkamus užkandžius prie alaus kaip austrės, sušiai, kukurūzai. Net picos, kurios pas mus laikomos pagrindiniu patiekalu, gali būti puikus užkandis. Lietuvoje turbūt niekada neužkandžiausime keptais vabzdžiais, bet ir patys turime kai kuriems užsieniečiams siaubą keliančių rūkytų vištų skrandukų, širdučių ar kiaulės kojų.
– Ar alaus derinimo su maistu principai yra kažkuo panašūs kaip ir vyno?
– Alus turi gerokai daugiau skirtingų skonių nei vynas, todėl jį daug lengviau priderinti prie norimo patiekalo. Baziniai derinimo principai yra tokie: tamsesnis, stipresnis alus – sunkesnis maistas, lengvas alus – lengvesnis maistas, žuvis ar jūrų gėrybės – alus, kvepiantis citrusiniais vaisiais, riebus maistas – kartesnis alus. Jei ragausime labai panašaus skonio maistą ir alų – tų skonių bus per daug.
– O ar pats mėgstate eksperimentuoti virtuvėje? Gal galite pasidalinti savo sėkmingiausiu kulinariniu „išradimu“?
– Virtuvėje tenka pasisukti nemažai, bet nesu didelis maisto ruošimo gerbėjas. Dalijuosi sūrio pyrago receptu, kuris per daug metų mano šeimoje buvo gerokai „modifikuotas“. Šiam pyragui galima naudoti patį įvairiausią sūrį – bet kuriuo atveju jis bus labai skanus. Dar skaniau, kai gaminimui naudojami ir maišomi skirtingi sūriai.
Sūrio pyragas
Tešla:
250–300 g varškės
100 g sviesto
6 v. š. miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 kiaušinis
Įdaras (500–600 g):
galima naudoti paprastą fermentinį sūrį, kietąjį sūrį, mocarelą, sūrį su mėlynuoju pelėsiu, varškę, fetos sūrį;
žolelės (petražolės, svogūnų laiškai ir pan.);
alyvuogės;
saulėje džiovinti pomidorai.
Gaminimas:
- Sviestą ištrinti su varške ir kiaušiniu, suberti miltus ir išminkyti tešlą (viską galima daryti virtuviniu kombainu). Tešlą padalinti į dvi dalis, viršui ir apačiai. Formuojant apačią reikia užriesti kraštelius. Sumaišyti patinkantį derinį įdarui, sudėti ant tešlos, uždengti antra dalimi tešlos. Kepti orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus (apie 30 min.). Skanaus!
9 patiekalai iš bulvių – įtiks net išrankiausiam skoniui
Žiema – neabejotinai bulvinių patiekalų laikas. Įsivyravus vėsiems orams virtuvėje vis...
Ką gaminti iš ryžių: 11 gardžiausių patiekalų – šiuos receptus tikrai norėsite išsisaugoti
Šis savaitgali skirtas ryžių patiekalams . Ryžiai dėl sudėtyje esančių vitaminų ir...
Vilniaus gimtadienio proga – bajoriškai skani, bet piniginei įkandama vakarienė: pasigaminkite Tiškevičiaus koldūnų
Vilniaus svečiai dažnai giria sostinės restoranų kultūrą, žavisi gastronominiu paveldu....
Dr. Gavelienė rytinę kavą siūlo keisti kitu gėrimu – ne tik suteiks energijos visai dienai, bet ir sumažins rimtų ligų tikimybę + kitokio tiramisu receptas (1)
Atsikėlę ryte ir norėdami greičiau prasibudinti dažnai geriame kavą ar skirtingas arbatžolių...
Paaiškėjo, kokį maistą lietuviai dažniausiai užsisakinėja į namus
Lietuviai jau priprato maistą bei kitus reikiamus produktus užsisakyti į namus ir vis dažniau...
Top naujienos
Ar kažkas Bartoševičiui nutekino informaciją apie tyrimą: aplinkybės atrodo keistai (1)
Buvęs parlamentaras Kristijonas Bartoševičius iki šiol tikina, kad apie pradėtą ikiteisminį...
Rusų puolimas Ukrainoje klimpsta: ko tikėtis toliau
Ukrainos raketų numušimo koeficientas per pusantro–du mėnesius žymiai išaugo, sako karo...
Iš įtarimų dėl Rusijos sulaukusios Kinijos – piktas atsakas (3)
Bideno administracija pateikė Kinijos vyriausybei įrodymų, leidžiančių manyti, jog kai kurios...
Užkalnio terapija (4) Užtikrinti būdai, kaip nutildyti piktą komentatorių (paremta patirtimi)
Pradėkime nuo to, kad ne vienas iš skaitančių nėra skaitęs apie save nieko panašaus į tai, ką...
Kavos puodelis Lietuvoje – tarp brangiausių regione: verslininkai galimybių mažinti kainas nemato (10)
Žvarbūs orai praeivius miestų gatvėse vilioja užsukti į kavines ir pasimėgauti garuojančios...
Butus norėjusiam įsigyti pirkėjui vystytojas pasiūlė prisiimti atsakomybę už pabrangusias medžiagas
Nekilnojamojo turto (NT) rinką keičia praėjusiais metais staiga išaugusi statybų kaina....
Tarybiniai filmai, kuriuose (beveik) nekvepėjo smegenų plovimu: kelia šypseną net ir šiandien (4)
Manęs praktiškai nekankina nostalgija . Tarybiniai laikai buvo kupini betoninės architektūros,...
Siūlo kelis būdus, kaip spręsti automobilių stovėjimo vietos trūkumą šalia daugiabučių: tam reikia ir savivaldybės įsikišimo
Sena ir dar iki šiol neišspęstą problema – kur gyvenantiems daugiabučiuose grįžusiems po...
Netrukus bus „labai įdomu“: Ukrainoje laukia svarbūs pokyčiai (1)
Ukrainiečiai neužtruks daug laiko išmokti valdyti vakarietiškus tankus, kurie gali reikšmingai...
Ignalinos rajone – žiupsnelis Italijos: nuo 18 a. šaltiniuose minimas dvaras saugo istorijos paslaptis
Meikštų dvaras Ignalinos rajone Lietuvos dvarų kontekste yra unikalus daugeliu aspektų. Pirmiausia...