aA
Koks alus geriausiai dera su kepta duona? Šis klausimas nuskamba beveik kiekvienoje alaus someljė Vidmanto Čičelio rengiamoje alaus degustacijoje. Nors pats alaus ekspertas linkęs paieškoti ir išbandyti neįprastų derinių su alumi – nuo sušių iki keptų vabzdžių, – jo teigimu, tradicinė mūsų šalies virtuvė taip pat atveria daugybę neišnaudotų galimybių skonio eksperimentams.
Alaus someljė apie populiarius užkandžius: užsieniečiams siaubą kelia mūsų vištų skrandukai ir kiaulės kojos
© Shutterstock

Atsiųstame pranešime „Vilkmergės“ alaus someljė tvirtina, kad nėra alaus, kurio nebūtų galima suderinti su maistu – ar tai būtų austrės, ar šokoladinis desertas. Duotame interviu V. Čičelis pataria, kaip patiems atrasti geriausius alaus ir maisto derinius, pasakoja, kokiais tradiciniais alaus užkandžiais dažnai šokiruojame užsieniečius, ir pasidalija savo mėgstamiausio sūrio pyrago receptu.

– Londone baigėte „Beer Academy“ alaus someljė kursus. Kiek dėmesio ten buvo skiriama alaus ir maisto derinimui?

– Labai daug. Be to, ypatingas dėmesys buvo skiriamas ne tik teoriniam principų išmanymui, bet ir praktiniam pažinimui. Turime begalinį alaus pasirinkimą ir lengvai galime rasti su kokiu maistu jį derinti, pradedant šaltais užkandžiais ir baigiant desertais.

Vertėtų paminėti populiarius ne taip dažnai pas mus sutinkamus užkandžius prie alaus kaip austrės, sušiai, kukurūzai. Net picos, kurios pas mus laikomos pagrindiniu patiekalu, gali būti puikus užkandis.

Galbūt ne visi vienodai gerai gali nuspėti, kas su kuo dera, bet paragavęs tikrai kiekvienas gali pajusti, kuris iš, tarkime, 5 alų, geriau dera su konkrečiu patiekalu. Nors esame skirtingi, bet esminiais skonių derinimo klausimais sutariame.

Alaus someljė apie populiarius užkandžius: užsieniečiams siaubą kelia mūsų vištų skrandukai ir kiaulės kojos
© Organizatorių nuotr.

– Ką manote apie tradicinę, kone kiekviename bare sutinkamą „porą“ – alų su kepta duona?

– Manęs to nuolat teiraujasi. Retai kas atkreipia dėmesį į įdomų dalyką – pasaulyje labai mažai kur rasite keptos duonos. Tai nėra blogai, tai tam tikras mūsų išskirtinumas. Be to, turime daugybę rūšių duonos, o kur dar druskos, česnako, sūrio ir majonezo papildai, kurie sudaro daugybę kombinacijų.

– Matyt, tą patį galima pasakyti ir apie kitus tradiciškai barų meniu esančius užkandžių rinkinius: kepintus ir sūdytus riešutus, rūkytus mėsos produktus, sūrius?

– Žmogus yra praktiškas ir todėl dažnai renkasi paprastesnį kelią. Paprastesnis – nebūtinai blogesnis. Jei bare nėra virtuvės – renkamasi iš vartojimui paruoštų produktų. Jei virtuvė dirba – dažnai pasiūloma kur kas įdomesnių ir įvairesnių užkandžių. Minėtus užkandžius galima rasti bet kuriame prekybos centre. Pabandykite namie ant sausos keptuvės pakepinti riešutus ir suprasite, kaip paprastai galima pakeisti jų skonį.

Pasaulyje labai mažai kur rasite keptos duonos. Tai nėra blogai, tai tam tikras mūsų išskirtinumas. Be to, turime daugybę rūšių duonos, o kur dar druskos, česnako, sūrio ir majonezo papildai, kurie sudaro daugybę kombinacijų.

Kalbant apie sūrius – jie, priešingai nei absoliuti dauguma prie alaus siūlomos smarkiai sūdytos mėsos, yra labai skirtingi. Prie kiekvieno iš jų galima rasti geriausiai tinkantį alų: maskarponės, rikotos, fetos, varškės sūrių.

– Jums teko degustuoti alų įvairiausiose šalyse. Kokie alaus užkandžiai yra populiariausi svetur?

– Šiais laikais vargu ar galima skirstyti užkandžius pagal šalis. Vienur atsiradęs ir išpopuliarėjęs patiekalas akimirksniu pasklinda po pasaulį. Mes labai greitai perimame kitų šalių patiekalus, klausimas, ar jie pas mus prigyja. Keptos sūrio lazdelės ar kroketai, kepti nachos, svogūnų ar kalmarų žiedai, alyvuogės, viščiukų sparneliai išplito sėkmingai. Visų šių užkandžių variacijų rasime nuo Amerikos iki Azijos.

Alaus someljė apie populiarius užkandžius: užsieniečiams siaubą kelia mūsų vištų skrandukai ir kiaulės kojos
© Shutterstock

Vertėtų paminėti populiarius ne taip dažnai pas mus sutinkamus užkandžius prie alaus kaip austrės, sušiai, kukurūzai. Net picos, kurios pas mus laikomos pagrindiniu patiekalu, gali būti puikus užkandis. Lietuvoje turbūt niekada neužkandžiausime keptais vabzdžiais, bet ir patys turime kai kuriems užsieniečiams siaubą keliančių rūkytų vištų skrandukų, širdučių ar kiaulės kojų.

– Ar alaus derinimo su maistu principai yra kažkuo panašūs kaip ir vyno?

– Alus turi gerokai daugiau skirtingų skonių nei vynas, todėl jį daug lengviau priderinti prie norimo patiekalo. Baziniai derinimo principai yra tokie: tamsesnis, stipresnis alus – sunkesnis maistas, lengvas alus – lengvesnis maistas, žuvis ar jūrų gėrybės – alus, kvepiantis citrusiniais vaisiais, riebus maistas – kartesnis alus. Jei ragausime labai panašaus skonio maistą ir alų – tų skonių bus per daug.

– O ar pats mėgstate eksperimentuoti virtuvėje? Gal galite pasidalinti savo sėkmingiausiu kulinariniu „išradimu“?

– Virtuvėje tenka pasisukti nemažai, bet nesu didelis maisto ruošimo gerbėjas. Dalijuosi sūrio pyrago receptu, kuris per daug metų mano šeimoje buvo gerokai „modifikuotas“. Šiam pyragui galima naudoti patį įvairiausią sūrį – bet kuriuo atveju jis bus labai skanus. Dar skaniau, kai gaminimui naudojami ir maišomi skirtingi sūriai.

Sūrio pyragas

Alaus someljė apie populiarius užkandžius: užsieniečiams siaubą kelia mūsų vištų skrandukai ir kiaulės kojos
© Shutterstock


Tešla:

250–300 g varškės
100 g sviesto
6 v. š. miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 kiaušinis

Įdaras (500–600 g):

galima naudoti paprastą fermentinį sūrį, kietąjį sūrį, mocarelą, sūrį su mėlynuoju pelėsiu, varškę, fetos sūrį;
žolelės (petražolės, svogūnų laiškai ir pan.);
alyvuogės;
saulėje džiovinti pomidorai.

Gaminimas:

  • Sviestą ištrinti su varške ir kiaušiniu, suberti miltus ir išminkyti tešlą (viską galima daryti virtuviniu kombainu). Tešlą padalinti į dvi dalis, viršui ir apačiai. Formuojant apačią reikia užriesti kraštelius. Sumaišyti patinkantį derinį įdarui, sudėti ant tešlos, uždengti antra dalimi tešlos. Kepti orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus (apie 30 min.). Skanaus!
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Kruasanų tėvynė – visai ne Prancūzija: sužinokite visas sviestinių ragelių paslaptis ir pasigaminkite juos namuose

Minkštutėlis, tirpstantis burnoje bei užburiantis savo nepaprastai maloniu sviestiniu skoniu. Toks...

Į maisto mados viršūnę veržiasi netikėtas ingredientas: mažina kraujospūdį ir cholesterolį, padeda virškinimui (4)

Skamba neįtikėtinai, tačiau prognozuojama, kad į maisto madų Olimpą netrukus įsiverš ne kas...

Naminis riešutų sviestas – per 5 minutes: prireiks vos trijų ingredientų

Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo...

9 receptai su vištiena – nuo gardaus užkandžio iki patiekalų, kuriuos ne gėda padėti ir ant šventinio stalo (1)

Tebūnie šiandien vištienos diena! Receptams, kuriuos parinkome, tiks įvairi paukštiena,...

Trupininis varškės pyragas su uogomis: pagaminsite greitai ir lengvai, o skonis tikrai nenuvils

Internete „Maisto mėgėja“ pasivadinusią Kristiną Naturjevienę seka daugiau nei 80 tūkst....

Top naujienos

D+Mindaugas Milinis

Karo apžvalgininkas tikina, kad Rusija pralaimėjo karą dar jo nepradėjusi: vardija argumentus ir sveikina Putiną – šis pateko į pragarą (14)

Tvyrant įtampai Europoje dėl nenuspėjamų Rusijos veiksmų netoli sienos su Ukraina sutelkus kelių...

Razmuvienė: reikia dar poros savaičių, kad mes pasiektume tą piką (108)

Apie pandemijos valdymo priemonių griežtinimą kalba tik atskiros savivaldybės. Nors daugiausia...

Žiema grįš dar galingesne jėga: siautės stiprus vėjas, kils pūgos (3)

Šiandien šalies orus lems pamažu tolstančio ciklono rytinė dalis. Dangus daugiausia bus...

Keičiasi oficiali Rusijos pozicija? Separatistai kreipėsi į Maskvą su prašymu (267)

Ukrainos separatistų lyderis ketvirtadienį paragino Rusiją atsiųsti modernių ginklų jų...

Naktį didelės ugniagesių pajėgos išskubėjo į Palangą – gaisras kilo „Šachmatinėje“ (1)

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, iškart po vidurnakčio, 0.07 val., Bendrajame pagalbos...

D+Eugenija Grižibauskienė

Druskininkietis juvelyras ir verslininkas Cikanavičius – apie pigieną ir už auksą brangesnį gintarą

Kai pašnekovas pradėjo atidarinėti stalčiukus ir iš jų traukti briliantus, sidabrinius ir...

Sniego gniūžtės efektas: pas Skvernelį perbėga ir Alytaus, Varėnos bei Druskininkų politikai (173)

Buvusio premjero Sauliaus Skvernelio sekėjų gausėjimas primena sniego gniūžtės efektą. Į...

D+Agnė Keizikienė

Veido procedūros, kurios žada stebuklus: kosmetologė išvardijo efektyviausias ir pasakė, kiek už jas teks pakloti

Technologijos grožio industrijoje sparčiai žengia į priekį, todėl šiandien nebūtina gultis ant...

Parkerio ir Guardiolos akivaizdoje – įtikinama pabaigoje atsipalaidavusių Šaro auklėtinių pergalė

Eurolygos reguliariajame sezone dar vieną pergalę iškovojo viena iš sezono lyderių...

Kasčiūnas: Putinui visi kariniai indikatoriai yra užsidegę (98)

Ketvirtadienį Lietuvos parlamentarai iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų...