aA
Ne veltui sakoma, kad pusryčiai – svarbiausias dienos maistas. Tai puikus energijos šaltinis norintiems pradėti dieną sočiai bei gerai nusiteikus. Renginių organizatorė, radijo ir TV laidų vedėja Agnė Grigaliūnienė savo laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ šįkart pasidalijo net trijų sumuštinių receptu, kuriam panaudojo šaldytuve rastus maisto likučius.
Agnė Grigaliūnienė
Agnė Grigaliūnienė
© Organizatorių nuotr.

Virtuvė skirta eksperimentams

A. Grigaliūnienė savo antrojoje internetinėje laidoje „Vis tiek kažkas gausis“ dėmesį skiria pusryčiams: „Gyvename su vyru apie dešimt metų kartu ir man vis dar nuostabą kelią faktas, kad jis nepaprastai mėgsta sumuštinius – kasdien be išimties juos renkasi pusryčiams. Rašant receptų knygą pastebėjau, kad žmonėms įdomu pasigaminti vis naujo skonio sumuštinių, tačiau kartais tam pritrūksta fantazijos. Kūrybiškumą paskatinti galime šaldytuve užsilikusiais produktais, kuriuos ruošiamės išmesti: pabandykite juos panaudoti ir pasigaminti tokius sumuštinius, kokių dar nesate ragavę.“

Agnės Grigaliūnienės sumuštiniai
Agnės Grigaliūnienės sumuštiniai
© Organizatorių nuotr.


Agnė įsitikinusi, jog gaminant fantazija yra būtina – jos padedami virtuvėje galime atrasti naujus skonius: „Atrodo, kad sumuštinių formatas labai paprastas, tačiau jų skonis taip pat gali būti įdomus ir išskirtinis, o išvaizda visai nepriminti įprasto sumuštinio. Pavyzdžiui, vietoje juodos duonos galite naudoti salotų lapus. Kartais šaldytuve laikomos salotos praranda savo traškumą, greitai pagelsta, tačiau yra daug būdų, kaip jas atgaivinti. Tarkime, prieš gaminant sumuštinius jas pamerkite į šaltą vandenį – taip jos atgaus pavasarinį traškumą ir savo kokybę.“

Kaip sunokinti, bet nesugadinti?

Laidoje dalyvavęs „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybes strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas teigia, jog norint daržoves ar vaisius kuo ilgiau išlaikyti šviežius, svarbu tinkamai sugrupuoti maisto produktus, kurie turi tam tikrų išskirtinių savybių: „Dalis produktų, pavyzdžiui, bananai, pomidorai ar obuoliai, išskiria etileno dujas. Tai yra dujos, kurios skatina vaisių ir daržovių nokimą. Taigi, jeigu šalia obuolių padėsite kitas sunokusias daržoves – jos gali greičiau pernokti ir sugesti. Kita vertus, šį būdą galima panaudoti ir norint greičiau sunokinti, pavyzdžiui, žalius avokadus – padėkite juos su obuoliais ar bananais ir avokadai greičiau taps tinkami vartojimui. Iš tolimųjų kraštų atvežami vaisiai būna skinami dar nesunokę – jų nokimo kelionė dažniausiai baigiasi pirkėjų namuose, tad jeigu įsigijote dar žalsvų bananų, kietų persikų ar nektarinų ir norite, kad jie greičiau sunoktų, sudėkite juos į popierinį maišelį ir laikykite kambario temperatūroje.“

Pasak eksperto, ar kaulavaisis sunokęs, suprasite jį nestipriai paspaudę – jeigu vaisius kietas, dar reiktų panokinti, jeigu duobutė lieka, vaisius jau genda, o jeigu duobutė netrukus grįžta į pradinę padėtį – pats laikas vaisių vartoti. Sunokę obuoliai ir kriaušės dar būna standūs, tačiau ir nelabai kieti. Ananasas jau sunokęs, kai jį galima šiek tiek suspausti, bananas – kai jo žievėje nebesimato žalumos, o arbūzas – kai šviesios spalvos „blynas“ ant jo vieno šono yra geltonas.

Agnės Grigaliūnienės sumuštiniai
Agnės Grigaliūnienės sumuštiniai
© Organizatorių nuotr.


„Daržovės namie jau nebenoksta, tad atsidūrusios šalia vaisių tiesiog ims gesti. Tai negalioja pomidorams – juos nokinti taip pat galima popieriniame maišelyje su obuoliu. Jeigu šaldytuve turite du atskirus stalčius, viename laikykite daržoves, kitame – jau sunokusius vaisius. Jeigu norite, kad vaisiai kuo ilgiau išliktų švieži, net ir šaldytuve juos išrūšiuokite“, – pataria tvarumo ekspertas.

Sumanus produktų išdėstymas padeda mažiau išmesti

Tokiu principu, jog nesiliestų tarpusavyje, produktai dėliojami ir prekybos centruose. „Stengiamės kuo daugiau vaisių ir daržovių palikti originaliose dėžėse, jog kuo mažiau juos liestume – su kiekvienu prisilietimu, trumpintume jų šviežumo laiką. Dėliojame produktus atsižvelgiama į vaisių ir daržovių suderinamumą taip, kad nokstantys vaisiai ar daržovės nepažeistų šalia esančių.

Galiausiai, kiekvienas darbuotojas yra apmokomas, jog turėdami pakankamai žinių, jie galėtų tinkamai pasirūpinti vaisių ir daržovių kokybe. Visą tai yra mūsų „Šviežumo garantijos“ įrankiai, dėl kurių esame užtikrinti ir grąžiname pinigus, jeigu pirkėjas „Rimi“ įsigyja ne šviežių vaisų ar daržovių, – pasakoja „Rimi“ tvarumo ekspertas. – Vaisiai ir daržovės, nebetinkami pardavimui, iškeliauja į įvairius ūkius ir gamtininkų būrelius, kurie maitina gyvūnus ar į įmones, kurios perdirba vaisius ir daržoves į biodujas.“

Pasak L. Aleliūno, atsižvelgdami į sezoniškumą ir pirkėjų pageidavimus, pardavėjai didina vienos ar kitos prekės asortimentą: „Nors šviežios produkcijos turime daug, parduotuvėse nekrauname vaisių ir daržovių su kaupu, kad vaisiai ir daržovės nepatirtų pažeidimų ir išlaikytų šviežumą.“

Sunaudokite maisto likučius

Nors dažniausiai nespėjame suvalgyti vaisių ar daržovių, taip pat dažnai išmetame paruošto maisto likučius, kurie šaldytuve stovi to, kol sugenda. Norintiems atrasti naujų skonių ir nešvaistyti maisto, A. Grigaliūnienė siūlo kūrybiškai sunaudoti šaldytuve esančius produktus. „Dažnai pavalgius vakarienę lieka mėsos gabaliukas. Jį įdėjus į šaldytuvą ir kitą dieną išėmus, mėsa būna kieta, atrodo, kad nebesinori jos valgyti. Dažnas nesivargina ir tiesiog išmeta gerą produktą į šiukšliadėžę, bet juk iš jos galima padaryti tikrai skanų bei sotų sumuštinį.“

Agnė Grigaliūnienė
Agnė Grigaliūnienė
© Organizatorių nuotr.


Laidos svečias L. Aleliūnas atkreipia dėmesį, kad svarbu stebėti produktų galiojimo laiką, o jeigu išmetėte jo pakuotę – įvertinti išvaizdą, kvapą, tekstūrą. „Jeigu matote, kad pagaminto patiekalo ar tiesiog produkto nesuvartosite, siūlyčiau jį šaldyti ir atšildyti tuomet, kai norėsite iškart jį suvartoti. Svarbu atminti, kad antrą kartą šaldyti to paties gaminio nerekomenduojama. Taip pat dažna gyventojų daroma klaida – duoną laikyti šaldytuve. Tai nėra pats geriausias sprendimas, kadangi tokiu atveju duona labai greitai praranda drėgmę, ji sukietėja ir pasensta. Jeigu turite duonos perteklių, geriau ją dėkite į šaldymo kamerą“, – teigia L. Aleliūnas.

Kalbant apie mėsą, ekspertas rekomenduoja ją reikėtų suvartoti iki to laiko, kuris nurodytas ant pakuotės. Jeigu matote, kad nespėsime jos suvartoti, geriausias sprendimas būtų taip pat ją įdėti į šaldymo kamerą, kur mėsa gali išbūti iki dvylikos mėnesių: „Optimaliausias laikotarpis siekia 3–6 mėnesius, nes per šį laikotarpį mėsa nepraranda kokybės.“

Agnė Grigaliūnienė dalijasi savo gardžių sumuštinių receptais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
1.8000

Dirbtinė mėsa – jau ne fantastika: kada ji pasieks Lietuvą? (14)

Dirbtinė mėsa , nors ir ne taip sparčiai planuota, vis dažniau atsiduria ant žmonių stalo....

Vasariškas varškės apkepas su cukinijomis: paragavus norėsis dar ir dar (8)

Šilti orai vasarą – tikras džiaugsmas, tačiau dažniausiai per karštį valgyti nesinori....

Prasidėjo šviežių burokėlių sezonas: „Karantino kuchnios“ marinuotų burokėlių receptas (15)

Daržovių karaliai burokėliai neatsiejami nuo tikro lietuvių virtuvės pasididžiavimo –...

Maisto ekspertė išdavė paslaptį, kaip ant laužo paruošti tobulą uzbekišką plovą: svarbu žinoti du dalykus (41)

Ryžių populiarumas neturėtų stebinti, kadangi tai yra produktas, ypač naudingas organizmui,...

Naminis citrininis limonadas, kuris patiks visiems: prireiks vos trijų ingredientų (13)

Norint palepinti savo organizmą ir ieškant gaivaus vasariško skonio nevertėtų ignoruoti citrinos...

Top naujienos

Vokiečiai sureagavo į „neįtikėtinus dalykus“ dėl migrantų Lietuvoje: kalti ir mes! ragina Briuselį skubiai imtis priemonių  (672)

Vokietijos dienraščio „ Die Welt “ internetiniame portale pasirodžius publikacijoms apie...

Ugnė Karaliūnaitė | D+

Jų protėviai paliko Lietuvą: nustebsite, kokius turtus susikrovė šie milijardieriai (1)

Viena turtingiausių šeimų JAV, pasaulinis kazino tinklas ar prabangūs nekilnojamojo turto objektai...

Koronavirusas Lietuvoje: nustatyti 184 nauji atvejai, mirė vienas žmogus papildyta (137)

Praėjusią parą, šeštadienį, Lietuvoje patvirtinti 184 nauji koronaviruso (COVID-19) atvejai,...

Pasaulio vicečempionai paskutinieji įsliuogė į olimpinių žaidynių ketvirtfinalį (7)

Facundo Campazzo buvo arti trigubo dublio, o Argentinos vyrų krepšinio rinktinė paskutinioji...

Manoma, kad šiemet sergamumas erkiniu encefalitu bus rekordinis: ligoninės pildosi jau dabar (86)

Ligoninėse daugėja pacientų, sergančių erkiniu encefalitu. Nors erkės platina ir daugiau ligų,...

Per parą sulaikyti dar 144 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtę migrantai (209)

Praėjusią parą, šeštadienį, Statistikos departamento duomenimis, sulaikyti 144 iš Baltarusijos...

Gražulio dukterį auginanti Birutė Navickaitė: pats Petras patvirtino, kad po manęs jo vaiko susilaukė dar viena moteris (385)

„Tikrai tokių dalykų nežinau. Žinočiau – pasakyčiau. Ką gali žinoti. Gyvenime visko būna....

Pandemija įstūmė į skolas, bet plėtros nesustabdė: atidaroma dešimtys naujų kavinių, restoranų (63)

Nepaisant pandemijos sukeltų sunkumų – besikaupiančių skolų ir darbuotojų trūkumo, – kai...

Berserkerio režimu: favoritas susižeidė koją, bet vis tiek nušoko į finalą ant kitos (1)

Lengvosios atletikos pasaulis – susižavėjęs herojiškomis Tajay Gayle'o pastangomis. Sportininkas...

Pakruojo rajone, aruode, rasta grūdais užpilta negyva moteris (9)

Vėlų liepos 31-osios vakarą, apie 22 val. 50 min., Pakruojo r., Norkūniškio vs., grūdų aruode...